icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

majamat
9. aug 2010

nadvezujem na to co som pisala - mojim kolegyniam sa vrati plat do bdobia z prelomu rokov 2007-08

majamat
9. aug 2010

@helenkasabinka , ked sa o tom vsetkom zacalo hovorit, bola som z toho uplne mimo. ja si platim aj DNP a tiez sa bojim, ze mi na to siahnu. priatel pracuje, ale zaraba malo a kazde znizenie ma dost stresuje, lebo vybavicka na prve dieta nieco stoji a budeme musiet minut aj nejake uspora. chceli sme este jedno dieta, ale neviem ci to by sme to utiahli. uvidime ako bude, ale urcite sa takto znizi porodnost. ja uz mam dost vysoky vek a nasetrit si na druhe dieta jednoducho nestihnem.

zuzkat1
9. aug 2010

baby ja som tiez zhrozena z tychto zmien ale zas ja musim povedat ze na rozdiel od
@helenkasabinka som za to aby ta mama co je doma plne z dietatom mala vyssi RP ako ta co pri tom pracuje... ved dieta by malo byt prvorade... a ked si este aj privyrobi tak sa nema na co stazovat... ja osobne by som nikdy nesla pri dietati robit..dieta mam az teraz ked som si myslela ze si mozem dovolit byt tri roky doma a keby som si to nemaohla dovolit tak ho nebudem mat nikdy,lebo nebudem na jeho ukor peniaze zarabat... a skor ako dojde k omylu zijeme z vyplaty do vyplaty🙂 podla mna to co chcu teraz urobit je nespravodlive a velmi

bambibam
9. aug 2010

Neviem si predstaviť - keby - páni hore mali žiť s toho čo dávajú nám , polovica by skončila škaredo. No a ako sa hovorí pes se.e na veľkú kopu.
Som názoru ,že šetriť treba - ale určite nie na budúcich daňových poplatníkoch. Skôr by som začala u dôchodcov - bud budú pracovať alebo brať dôchodok. Nie oboje. Zrušila by som zmluvy ako sú dohoda o prac.činnosti alebo brigáda. Tieto zmluvy by mohli uzavreť len tý čo študujú.
A potom by možno ostalo na materské a rodičovské - keby začali konečne vymáhať daňové nedoplatky .........z roku pána. Ved ja ked jeden mesiac nezaplatím napr. telefón už mám upomienku 2 mesiac už ma vypnú. Elektrikári tiež neplatíš odpoja ťa. Nezaplatíš hypotéku vysťahujú ťa. A tak prečo nepítať od neplatičov ,čo majú dlhy v neuveriťelných výškach. Ked si neplnili povinnosti tak to nikomu nevadilo a ked majú platiť zrazu majú .....škoda slov.
A možno keby raz všetci sa správali zodpovedne tak máme nielen materské,dôchodky,platy....ale aj ihriská pre deti ......lenže mi slovač si závidíme aj dlhy a problémy ,starosti - proste všetko.

helenkasabinka
9. aug 2010

@zuzkat1 ani ja osobne by som nesla od dietata do prace a jasne,ze by som ho neplanovala keby sme zili od vyplaty do vyplaty....jedno dietatko uz mame a chceme este druhe a je tazko posudzovat .....nevieme ako to este spravia aj,ked je ciastocne pravda to,co si napisala,ze ta co je doma by mala mat vyssi RP lebo pracujuca si zarobi peniazky ale zasa je to aj z druhej strany nespravodlive ,no tazko sudit 😅

helenkasabinka
9. aug 2010

@bambibam svata pravda veru

bambibam
9. aug 2010

@helenkasabinka - hnevá ma ,že sa snažím a potom príde niekto akože veľký a všetko čo sa človek obyčajný snaží zmetie ako smeti zo stola a povie odznova. A tam kde je ozaj bordel sa nepozrie.

helenkasabinka
9. aug 2010

@bambibam tak to mas pravdu,je to cele smutne a na hlavu postavene

majamat
9. aug 2010

@bambibam , s tym setrenim mas pravdu. tiez nepochopim ako moze mat niekto ciastony invalidny a robi na plny uvazok v fyzicky narocnom zamestnani. tak je invalidny, alebo nie je? invalid. dochodok je pre ludi, ktory nemozu naplno pracovat, lebo im to znemoznuju zdr. dovody.

bambibam
9. aug 2010

@helenkasabinka - len škoda ,že zas klesne pôrodnosť a na naše dôchodky si môžeme naozaj začať odkladať, lebo mi ešte našich rodičov ako tak prefinancujeme ale naše deti nás ťažko.

zuzkat1
9. aug 2010

@bambibam nieco ano nieco nie... suhlasim s tym dochodkom,ale tie dohody to si lahko predsatvujes..kopa ludi robi na dohodu,lebo im nedali zmluvu normalnu a su radi ze maju daku robotu...

@helenkasabinka nespravodlive by to bolo keby len tak mali nizsi RP daktori ludia ale ked ho maju nizsi kvoli tomu ze si maju moznost privyrobit tak je to podla mna OK... ja som asi dost brutalna,ale mamine ktora ide pracovat pri dietati by som nedala ziadny RP ved robi tak co... to ako ti dochodcovia...bud dochodok alebo robata... bud rodicovska dovolenka alebo robota....

helenkasabinka
9. aug 2010

@zuzkat1 ved hej

bambibam
9. aug 2010

@majamat no vieš invalid - sú naozaj ľudia čo sú chorý - je to smutné ale nemali toľko šťastia a štát sa im ako tak snaží pomôcť - príspevky a kadečo.
Ale je skupina ktorá to doslova využíva aby bola zabezpečená . Akože čiastočný? To znamená ,že bude brigádovať za minimum ako napr. aktivačné práce..... Je to ťažké riešiť , ked sme každý iný.....

zuzkat1
9. aug 2010

@helenkasabinka ale to asi nikto neurobi a ak by to tu malo byt raz spravodlive tak by sa do vlady asi mal dostat niekto kto nezije cely zivot z tisicou eur ale vie ze ake je tazke zit z minima a mozno by potom peniaze rozdelovali spravodlivo...ja osobne by som nebrala ani dochodcom ani maminam.. ani statnym zamestnancom, dala by som vyssie odvody ludom s prijmom vyssim ako 100tis. korun a ze je ich dost .. a poslanci by tiez nemuseli zarabat 3000 eur... za co? hocikto dokaze znicit zivot inym ludom a neberie za to tazke prachy

majamat
9. aug 2010

@bambibam , ja mam kolegynu, ktora nebrigaduje. ma normalnu zmluvu ako iny a k tomu ciastocny invalidny. ja verim, ze su ludia, ktory nemozu, ale malo by sa posvietit na takych co nemaju narok.

bambibam
9. aug 2010

@zuzkat1 - no ked nebudú mať poslanci plat - rýchlo si nadelia odmeny - a ty mamička dostaneš odmenu - úsmev svojeho dieťaťa ...... 😀 a pochvalu od manžela ,že sa ti podarilo z rozpočtu i navariť i poplatiť a trošku ušetriť. 😎

anibas
9. aug 2010

@majamat s ČID je to jednoducho pochopiť - sused nevidí na jedno oko, druhé má čiastočne poškodené a robí maséra na plný úväzok 😉 😉

bambibam
9. aug 2010

@majamat - však to - ale to by nesmeli rušiť aj úradníkov v teréne. Už si viem predstaviť ako by niekto sa išiel ohlásiť ,že berie euráče nezaslúžene.

majamat
9. aug 2010

@anibas , moja koleg. ma problem s tlakom, chrbticou a zaludkom, ale kto taketo problemy nema. napr. aj moja mama a nema invalidny. navyse robi sanitarku a stara sa o strych ludi. je uplne bezne, ze musi dvihat 80kg cloveka. takto nemoze robit niekto, kto ma invalidny a ma fyzicke tazkosti.

bambibam
9. aug 2010

Ale ked to tak zhodnotím - tešila som sa v kútiku duše minulý rok ,že chcú dať rodičovský na minimálnu mzdu 😀 😀 😀 - a teraz sa teším - že mi dajú aspoň na plienky. 😀 😀 😀

annie13
9. aug 2010

@bambibam v tom som dufala aj ja lebo neviem ci mi 190 eur bude vobec na plienky a nejake to oblecko a jest asi nebudeme 😠

bambibam
9. aug 2010

@annie13 - no ja sa tento krát spolieham na manžela ,že ho neprepustia po tolkých rokoch a naozaj na skromné úspory. 😖 Len si neviem predstaviť aké to budú mať ťažké ženy - matky ktoré sú samé a fakt nemajú nikoho - ani rodičov. Predsa len aj drobná pomoc je pomoc.

annie13
9. aug 2010

@bambibam rodicia aj svokrovci co mozu pomozu zaco som im vdacna

simona55
9. aug 2010

@annie13 nie niesom, 😉 len tych romou by sa mal uz niekto konecne zastat, nechcem to byt ja, ale niekto iny , ja som nemylela na takych romou co ziju na luniku ,ale na tych poriadnych len to je chyba ze vsetkych beru do jedneho vreca.

gabika7706
9. aug 2010

@simona55 ja by som este pre vsetkych, ktori nie su z Kosic a pouzivaju vyraz LUNIK, ide konkretne o LUNIK 9, tiez byvam totiz na Luniku-5 😉
neviem preco by sa ich mal niekto zastavat, ti,ktori pracuju a deti im chodia do skoly nepotrebuju ziadne zastavanie a ti, ktori ziju s prepacenim ako potkany casto, tak tym nepomoze ziadne zastavanie sa, pretoze takyto zivot oni maju v krvi a ani nie su ochotni urobit cokolvek pre zmenu. Tam, kde som byvala predtym, rusili im to geto, chceli ich prestahovat na Lunik9, no ti sa tam normalne burili, ze tych z vodarenskej tam nechcu, lebo su ini.... 😀 To kto nezazil, nevidel na vlastne oci, nepochopi.

janka257
9. aug 2010

@simona55 Ja by som uz k tejto teme dodala len tolko, ze pises, ze dostavaju 1800 sk aktivacne.... No, je to len malinky zlomok z toho, co oni skutocne dostavaju. Pracujem v skolstve, mame na skole romske deti. Socialka vyplaca romskemu rodicovi v starej mene 500 sk na jedno dieta. zaco? Za pravidelnu skolsku dochadzku. A co znamena pravid. skol. dochadzka? Ciarka v triednej knihe. Do skoly chodia bez tasky, bez pera, bez zositov, ucebnice im rozdat nemozeme, boli take pokusy, ale vsetky skolske ucebnice skoncili v romskej chajde v peci, nenosia si prezuvky, nezaujmete ich na hodine nicim, lebo oni vedia, ze ich povinnost je do tej skoly len prist. To staci. Dalsia vec - za 0,03 eur, teda 1 korunu dostavaju vydatne desiaty pozostavajuce z ovocia, napoja, sladkosti, oblozeneho chlebika, prip. satocky. Krutia nad tym nosom tie spiny, ze "joooj, take nechcem". Dvakrat v roku dostanu zadarmo skol. pomocky - zosity, pera, pravitka, farby, pastelky, fixy, jruzidla, gumy, vykresy. To papierove skonci opät v tej peci, kruzidla ci pravitka predaju za par centov, aby si mohli kupit cigarety /10-15 rocne deti/. No ale vate sa k tym prijmom. Takze 500 sk mesacne za jedno ciganca dostava rodina, dalej je tu pridavok na decko v hodnote cca 700 sk, deti v rodine je zo 10. Myslim, ze to uz je lahka matematika...

ziza55
9. aug 2010

@zuzkat1 100bodov...dobre si to napisala...a myslis ze to daju na tych190eur?neostane tych 265?

helenkasabinka
9. aug 2010

@janka257 tak toto bola konecne jedna vystizna veta co sa tyka romov...mas u mna vazne 100 bodov a klobuk dole za tak vystizne vety a pravdive 😉

janka257
9. aug 2010

@helenkasabinka Dakujem. Ja viem, ze nikomu nevnutim svoj nazor a urcite sa najdu aj odporcovia, alebo taki, co ma zavrhnu a urobia zo mna rasistku, ale vzhladom nato, ze s nimi prichadzam dennodenne do styku a ze poznam vsetky tie vyhody, ktore im stat dava, mam naozaj dost velky prehlad o danej situacii a prave preto si ani ja nedam nahucat do hlavy cosi ine :-O

helenkasabinka
9. aug 2010

@janka257 neboj sa urcite viacere ti aj za pravdu daju 😉