icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

mysinka2007
3. dec 2010

@kaktusik007 snazim sa nekazit si naladu napriek tomu, ze ma vsetky vyhody obidu 😖, ratala som so zvysenym rodicovským a teraz toto.. tak mozem cupili lupi do prace

bambibam
3. dec 2010

@jaja32 - presne aj ja som ten bulvár tak pochopila ,ved kde by som len 66 € minula ešte by som začala šanovať....

jaja32
3. dec 2010

@bambibam aj ty tak šanuješ ako my 🙂 kazdy mesiac ? Rano som si bulvarom pokazila naladu.

bambibam
3. dec 2010

@jaja32 Jasné šanujeme sem tam aj do mínusu a pred výplatou povinnou návštevou u otca 😀 😀 😀 😀

kaktusik007
3. dec 2010

@mysinka2007 tak nehc ta tesi aspon to, ze ak nastupis na par hodin do prace do tyzdna, tak rodicak ti ostane 190€... aspon slaba utecha... 😒

kaktusik007
3. dec 2010

@bambibam
@jaja32

vas dve nekomentujem, mali by ste si dat namahu a si to tu precitat par stran dozadu, a potom by ste si tak nelutali.... 😠 😠 😠 ja som uz unavena z toho to tu vysvetlovat stale dokola a dokola... ma to ubija 😖 😠

mysinka2007
3. dec 2010

@bambibam tiez mam take myslienkove pochody, ja som chodila grcajuc do roboty a na konci tehu s velkym bruchom a opuchnutymi koncatinami v najvacsich horucavach do roboty okrem ineho este aj podat standartny pracovny vykon a raz za zivot idem rodit a dostanem taku istu rodicovsku ako ktorykolvek asocial, ktory tomuto statu nedal/neda ani korunu na daniach... je to mrzute

kaktusik007
3. dec 2010

@mysinka2007 rodicovsky prispevok je statna socialna davka.... citala som jeden komentar, kde bolo, ze vniest do rodicovskeho prispevku princip zasluhovosti je chore rovnako ako vniest princip zasluhovosti do prispevku na pohreb... tam bolo doslova na tomto pripade uvedene, aky je to absurdizmus, a odvtedy s tym suhlasim...
proste je jedno, ci zomrie rocne dieta ktore nikde nepracovalo, alebo zomrie 80 rocny clovek ktory pracoval cely zivot... statom dana socialna davka ohladne prispevku na pohreb je fixna pre jedneho aj pre druheho... vari to dieta bolo menejcenne???? alebo ten, co zomrie pocas svojho aktivneho zivotneho obdobia, vdaka tomu, ze nepoberal este z tejto spolocnosti dochodok, mala by jeho rodina mat narok na vyssi prispevok na pohreb???? to je absurdistan jak delo.... system zasluhovosti (teda to, ci matka pracuje a za aku mzdu pracuje) je premietnuty v materskej davke, a tu teraz predsa zvysili, predlzili... a aktualna vlada ma ambiciu ju predlzit do jedneho roka a zvysit az na 75% DVZ, co by odpovedalo v podstate cistemu platu, ktory mala mamicka pred nastupom na matersku...
takze si nemyl hrusky s jablkami - materska je nieco ine ako rodicovsky prispevok 😉

bambibam
3. dec 2010

@mysinka2007 mne to náladu určite nepokazí, len mi to tiež prešlo hlavou. Nelutujem sa ,viem ,že je to len príspevok a preto si hovorím aspoň čosi.

vivika2
3. dec 2010

a ako je to s tym rodicakom dostanem ho aj ked budem mat trvaly pracovny pomer alebo mozem robit len na dohodu tych par hodin?

zuzanockamt
3. dec 2010

davka v nezamestnanosti je tiez statna socialna davka a je viazana na odpracovane roky, tak si myslim, ze RD mohol ostat tak ako bol, ten, kto pracuje, by mal mat urcite vyhody a takto uz urciti nasi spoluobcania nebudu motivovani nicim

mathias2009
3. dec 2010

@jaja32 presne aj ja som to citala

bambibam
3. dec 2010

@vivika2 ja už som sa tiež o to zaujímala ,ale určite sa pôjdem informovať aj osobne . Potom Vám dám vedieť čo mi po úradoch povedali.

maxiberuska
3. dec 2010

caute, chcem sa spytat, ako je to s tym rodičovskym prispevkom, ja som momentelne nezamestnana, bez podpory, kolko dostanem po narodení tych 190 eur? dik

emily76
3. dec 2010

kaktusik007, nevies ako je to s tou davkou, ak matka nastupi do prace a o dieta sa staraju rodicia sami? Ziadne jasle ani opatrovatelka? Lebo citala som, ze tam zostane davka 41,1 nezmenena.. nebolo napisane, ze budem dostavat aj/alebo rodicovsky. Pytam sa len pre info, lebo momentalne pracujem na trvaly pp a rodicovsky nedostavam, iba 41,1 na dieta. Cize x2 ked mame dvojicky. Ci ma vobec zmysel ist na socialku, lebo tam zvycajne natrafim na pani, co nevie, nema sa koho opytat, alebo este zakon nedostali... 😒 Dakujem.

mysinka2007
3. dec 2010

@kaktusik007
takze mamicka, co isla o 1 jediny den skor na matersku ako ja dostane od statu o (256-190,1 €) 65,9€ mesacne viac a to do veku 2 rokov dietata. Ja 65,9€ nenajdem na ulici ani nikto iny mi ich neda a pre mna je to jedno ci mi ich ma vyplatit soc. poistovna alep UPSVAR...a pre rodinu s hypotekou ako sme my to nie je nezanedbatelna ciastka. To co bolo v zakone zle trebalo kazdopadne opravit ale nechapem preco napr. aj na moj ukor 🙄

kaktusik007
3. dec 2010

@mysinka2007 nie do veku 2 rokov dietata, ale do veku 20tich mesiacov... a ano, je to tak... si specialny pripad, matesrka ti skonci v roku 2010 a na rp mas narok az v roku 2011.... 😒

katka888
3. dec 2010

@bambibam
prepac, nerozumiem ti.... v com je problem? v tom, ze povodny navrh bol dat vsetkym plosne 190 od 1.1.2011? a ze po aktivitach peticneho vyboru doslo k zmenam, ze mamicky, ktore maju priznanych 256 budu nadalej dostavat 256 len o 4 mesiace kratsie a potom do 3 rkov veku dieta amiesto 164 dostanu 190? v com si ukratena?
ak poberas 256 budes do 20 mes dietata a potom miesto 164 eur budes dostavat 190. a ak mas moznost privyrobku, co chapem, ze zaase nema kazdy, tak od januara si mozes aj privyrabat.

a po dalsie, hold , politici sa riadia tym, ze socialna davka, je socialna davka a ma byt definovana pre vsekych rovnako, zasluhovost sa odraza v materskej,ak si poberala matersku, urcizte si dostavala viac ako nezamestnane, ktore nemali narok a brali od zaciatku rodicak 164 eur. myslim si, ze tu zassluhovost vyriesili spravne a to predlzenim a navysenim materskej s cielom do konca roka 2014 predlzit na jeden rok a an 75% hrubej mzdy.

tak mi prosim vysvetli, co je zle na tychto zmenach, lebo ja fakt neviem, o co priachadzas napr v tvojom pripade ty.
podla mna spravili viac ako sa dalo pri sucasnych podmienkach, statnej kase a zlozeni vlady. ja som ani nesnivala o takomto zlepseni podmienok.

no na dsruhej strane je mi fakt, fakt luto mamiciek,ktore sa ocitli v tom vakuu, snaha bola, aby ich bolo co najmenej, preto sme aj apelovali a doslo k uprave,ze mamicky, ktorym konci materska bud rok ju budu mat aj podla novych podmienok, aj ked zacali pri starych

takze fakt by ma zaujimalo, co vlastne je na tomto navrhu zle a oco vlastne ty prichadzas, teda mas pocit, ze prichadzas.

kaktusik007
3. dec 2010

@emily76 mala by si si podat ziadost podla mna teda na urad prace ohladne rodicovskeho prispevku, a ten ti bude vrateny vo vyske 237,63€ (ak si poziadala o jednorazovy prispevok rodicovi, tak potom len 178€) a na tento by si mala mat narok do 3 rokov veku dvojiciek...... ohladne toho 41€ prispevku, tak ten ti odoberu nasledne 😉

a ano, na socialku urcite nechod, toto sa tyka rodicovskeho prispevku, to treba riesit na upsvare 😉

kaktusik007
3. dec 2010

@katka888 suhlasim s tvojim prispevkom, tiez ma tie zmeny v konecnom dosledku milo prekvapili.. len mi je luto
@mysinka2007 - lenze ona je fakt specialny pripad 😠
osobne taktiez
@bambibam nechapem, aj preto na to nereagujem, pretoze uz ma to fakt unavuje stale dokola vysvetlovat to iste...
dosledok to malo tento
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/co-vas-tu-na-konikovy-najviac-vytaca/

😀 😀 😀

emily76
3. dec 2010

kaktusik dakujem. Nemohla by si prist pracovat ku nam na urad? 🙂 🙂 Mozno som len blbo napisala, ze socialka... 😅

kaktusik007
3. dec 2010

@emily76 ale jasne, sak byvam kusok od mesta 😀 😀 😀 ale predtym este ostanem aj s druhym babom tri roky doma a potom by som si chcela vybrat polrocne nezamestnanecke 😀 😀 😀 😀 ale potom, kludne 😉

tulina77
3. dec 2010

@kaktusik007 ahoj mozem sa ta spytat - tiez som uvazovala o tom polrocnom nezamestnaneckom po skonceni rodicovskej dovolenky (ale som mozno len tak nahnevana na sucasneho zamestnavatela ako sa ku mne inak zacal spravat po otehoteni ye si teraz hovorim ze sa tam uz nevratim a za tri roky mat to prejde 🙂
mam si platit podla teba dobrovolne poistne na prispevok v nezamestnanosti? pozerala som sa ze je to nejakych 30 euro mesacne. ak mam dobre info, tak pocas cerpania rodicovskej dovolenky ak by som si to neplatila sama, nemala by som narok na 6 mesacnu podporu v nezamestnanosti - pri plateni dobrovolneho poistneho by som mala narok na maximum, co je teraz nejakych 1200 euro x 6 mesiacov

kaktusik007
3. dec 2010

@tulina77 ee, su tam zmeny.... nezamestnanecke chcu dat iba z platu pred rodicovskym ci materskou, co je v poriadku... ja sa chystam takto este byt doma lebo som zamestnana asi 100 km od miesta bydliska, a tu si nenajdem tak platenu pracu ako mi teraz vychadza z mojho platu podpora 😉 tak preto tak uvazujem.... inak si to skus nastudovat, ale sak mas cas... ale uz sa to neda ze na den sa zamestnam a mam podporu 1200€ 😀 😀 😀 😝

vanilka1802
3. dec 2010

@kaktusik007 mam na teba jednu otazku, viem ze si to tu vcera pisala, ja som sa ti snazila oponovat mojimi info z UPSVR, ale kedze som postrehla ze mas dost siroky rozhlad o tycho veciach, tak ta prosim o radu. Ja nastupujem na MD 6.12.2010 a momentalne som doma na RD so synom. Mam teda narok na prispevok na starostlivost o dieta pocas poberania MD do veku 6tt mladsieho. Tento prispevok mi bude vyplateni az od januara,kedze za december este budem mat normalne RD a zaroven aj cast MD. A tu nastava moja otazka, mam aj ja narok po tu dobu poberanie MD do veku 6tt mladsieho dietata v plnej vyske RD? Mne by mal byt vlastne v january vyplateny RD este 256 a potom keby som neotehotnela by som klesla na 164 podla stareho zakona. Ako to bude so mnou? Daj mi radu, aby som mohla zenickam na UPSVR predhodit fakty. Dakujem

danielahamar
3. dec 2010

a viete mi povedať, ako to bude s rodičmi na predlženej rodičovskej s príspevkom? budú môcť aj tí pracovať na 4hodky? alebo vôbec nie, len vychádzam z toho, že ak dieťa chodí na 4hodky do škôlky, že či môže aj žena pracovať 😕 dakujem za každú odpoveď, lebo toto fakt nikde nie je písané ani spomenuté

bambibam
3. dec 2010

@katka888 chceš mi povedať že ked mi končí materská 4.1. - neviem presne ako je to stým predĺžením ,že potom dostanem rodičovský 256 tak ja si myslím ,že potom to klesá o tých 66 € na 190€.

standa82
3. dec 2010

@bambibam ...keď ti materská končí v novom roku, rodičovský budeš mať 190 e.

bambibam
3. dec 2010

@standa82 ja som to tak pochopila tiež a preto niektoré výdavky boli zbytočné odvádzať pred pôrodom do soc.poisťovne, aby mi vyšla materská a potom aj vyšší rodičovský príspevok.
Tak keby som nemala materskú mala by som rovno rodičovský príspevok a teraz by som sa radovala ,že mi ho dajú vyšší..

tulina77
3. dec 2010

@kaktusik007 ani som sa neplanovala zamestnat na jeden den 🙂 (to je vobec mozne???) a nevadilo by mi keby sa mi nezamestnanecke pocitalo aj z platu pred materskou, to by bola tiez pekna sumicka, aj ked nie maximalna.... takze este popozeram zakony