Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@katka888 áno máš pravdu ale aj tety na úrade majú právo na dovolenku, nemyslíš ? tiež majú rodiny a majú toho počas roka vyše hlavy.
je jasné, že ked si podáš žiadosť v decembri a máš nárok aj za december, že ti príde rozhodnutie v ktorom bude uvedené, že ti priznávajú RP od 1.12.
Je niekde na nete navrh vylepený??? lebo všade len ako to bude , ale nikde sa nepiše o špecifikách, ktoré prispevky sa navzajom vylučuju a mam v tom gulaš......... všade su len dielče info..... neviete či nikde je navrh proste celý zavesený na nete???
áno , len neviem či to bude automaticky alebo o to treba požiadať. Ja by som sa šla opýtať na tvojom mieste na sociálnu poisťovňu
@najjulinka nie je... ale ak si das namahu, vies si to pozliepat... ak mas konkretne otazky, tak mi pisni do ip, vacsinu tych veci si pamatam 😀 😀 😀
http://www.nrsr.sk/Default.aspx?sid=zakony/zako... - zakon o socialnom poisteni, ale teba asi zaujima rodicovsky prispevok a nasledne veci, to je tu
http://www.nrsr.sk/Default.aspx?sid=zakony/zako...
ale kolujú tu aj mylné informácie . Ja verím len tomu čo výjde v podobe zákona . a nebudem si dáva dohromady niečo čo nie je ešte presné
@kaktusik007 😀 😀 😀 no ved sama si si to napísala
ktorym bol PRIZNANY a VYPLACAL SA vo vyske 256€, čiže jej by bol priznaný v decembri, ale ak by odniesla papiere až v januári vtedy by jej priznali len 190, takže ked niečo chcem vybavujem vpredstihu, a nečakam až ked mi materská končí 😀
@stelika a to slovicko VYPLACAL SA si si vsimla???? 😀 😀 😀 ako sa ti moze vyplatit prispevok za december v decembri???? to by ma zaujimalo 😝
@linda240 to co je na nrsr.sk je presne... len to musi podpisat ujo z graslakovicovho palaca 😀
ale ano, mozes si pockat tak do polovice januara minimalne, kedy bude novela zverejnena aj so starym poovdnym textom zakonov v zneni dalsich noviel.... ale fakt skor ako v polovici januara to nebude 🙂
nemaj strach , určite tak do konca roka bude vonku
@kaktusik007 tak mna by zaujimalo... pišem to rovno sem, možeš dať aj odpoveď... lebo možno viacerí internet prehladavaju a netušia.....
1.) kedy sa mam hodiť na RD?? kedy zajst na urad? dopredu??? ale v decembri ešte plati starý zakon... Ale chcem RD od januara poberať... kedže bude vyšši ako odmena pestuna a dá sa po novom poberať popri praci..
2.) bude to naša situácia buduci rok:
2 deti v pestunstve... budem mať narok namatersku.. musim nastupiť na matersku dnom pravoplatnosti? alebo možem aj neskor? ak budem dostavať matersku , tak nevylučuje to poberanie odmeny pestuna??? s tým, že na jedno dieťa matersku a na druhe odmenu... viem, že RD a odmena sa vylučuju.... čo mi je jasne, ale materská je uuplne iná davka. .je to z mojho soc.poistenia.... tak či možem aj odmenu popri materskej???
tak nic hadajte sa dalej dakujem 😀
@mysinka2007 ahoj, som na tom presne tak ako ty! no vidi sa mi to byt riadne nespravodlive, dufam, ze nám materskú predĺžia!!!!
ahojte, chcem sa opytat, ci uz je nieco nove a v pocitani vymeriavacieho zakladu za urcite obdobie. teraz je to tak, ze sa pocita z posledneho. bude nejaka zmena od zaciatku roka? pre istotu ale nastupujem na MD 30.12.
dakujem
@najjulinka IP
@oksu matersku predlzia o 6 tyzdnov tym, ktore maju na matersku podla stareho (aktualneho) zakona narok 01.01.2011... a od tohto datumu ju aj prepocitaju po novom... vsetkym....
uplne najhorsie obidu tie, ktorym materska konci 31.12.2010 😒 tie ju predlzenu mat nebudu, a rodicovsky prispevok budu mat 190,1€
@kaktusik007 dakujem za neg. info - čo už
@lubinka26 bude zmena, na tvojom meiste by som si vybrala ktory rok si mala vacsi plat a podla toho sa rozhodla - teda vacsi vymeriavaci zaklad... ak ale si v aktualnom zamestnani menej ako 90 dni - tvoje poistenie trva kratsie, tak nemas nad cim uvazovat a nastup v dobe ucinnosti stareho zakona... ale ak splnas nejake podmienky, tak ono by som sa nastupit v novom roku nebala, ale neviem nic o tebe blizsie takze len takto vseobecne 😉
@kaktusik007 prosim ta.. to ze popri materskej sa nesmie pracovat ani mat iny prijem ako SZCO ostava tak ako bolo doteraz?
kocky, ...tie co vam v decembri konci materska, tak v posledny pracovny tyzden pred skoncenim materskej zajdite na UP...poviem to na svojom priklade: materska mi koncila 21. aprila. Ked som tam prisla v marci, "teta" mi povedala ze mam prist az okolo 20.4. Este do konca mesiaca april mi prisiel papier o priznani rodicovskeho prispevku. A pozor! nie od 22.4.. kedy mi skoncila materska, ALE od 1.4.2010. Teda, v maji som dostala matersku za 21. dni plus CELY rodicovsky prispevok...(256) ...takze rovnako by to malo byt aj vo vasom pripade, aj ked vam rodicovska dovolenka zacina 24.12., tak rodicovsky dostanete za cely december a za december este plati vyska 256 eur.
A co sa tyka slobodnych matiek...ja som tiez a s chlapom som nezila .- s tych par tyzdnov naviac mi pomohlo...neklamala som...netvrdim ze take nie su co zavadzaju ale myslim ze dost je nas takych co sme fakt same..
zuzla 2 dakujem ti pekne za odpoved
ste tu ako deti na ihrysku
@maznacik007 myslis rodicovsku??? tam je mozne mat pracovat... szco som nepozerala, ale malo by to byt detto 😉
@pink_lady nemas pravdu 😀
@linda240 ved si to najdi sama v zakonoch... a nefrli 😀 😀 😀
@dzio2 ehm, aka bola otazka??? 😀 😀 😀
@kaktusik007 nie nie myslela som matersku ktora sa vyplaca zo socialnej poistovne a teraz predlzovali jej poberanie a aj vysku na 60 percent...
inak dakujem za hlas... pre cicu...
@kaktusik007 a predstav si ze mam 😀
@kaktusik007 dakujem. ved prave, zrusila som zivnost ku koncu oktrobra a od zaciatku novembra som zamestnana na dobu neurcitu s max. vymeriavacim zakladom. prave preto si myslim, ze je lepsie dostavat 55% o 6 tyzdnov menej MD z max. vymeriavacieho ako dostavat 60% a dlhsie zo zivnosti plus zamestnania. a napr.ked nastupim este tento rok, tak bude platit, co som napisala prve, cize sa mi bude md pocitas s posledneho VZ, ak sa ale zakon zmeni od zaciatku roka, viem si poziadat o predlzenie a zvysenie, ale je mozne, ze uz mi potom nebudu pocitat zo stareho vz? neviem, ci som sa dobre vyjadrila 😀 tehudemencia ☹
@maznacik007 tak to netusim.... skus na http://www.nrsr.sk/Default.aspx?sid=zakony/zako... si to dat vsetko dokopy.... aj ked to je fuska, to by som asi ja ani nerobila... 😠
@pink_lady mas pravdu v tom, ze tak si obisla ty... ale tie, co im konci materska v decembri, tak obist nemusia... vid debata vyssie, precitaj si to, nebudem tu do nemoty pisat to iste dvadsat krat kazdej jednej z vas
nuz ja viem tak ze pocas poberania materskeho nemozes mat prijem ani zo zamestnania ani ako SZCO ... mozno @gapa bude vediet...
@lubinka26 v ziadnom pripade nenastup na matersku v novom roku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
😀 😀 😀
a budes prekvapena, ale od 01.01.2011 ti tvoju matersku o tych 6 tyzdnov predlzia a aj ti vypocitaju za dni po 01.01.2011 vratane 60% dvz a nie len 55 😝
ak by si nastupila buduci rok, stala by sa jedna hrozna vec... tvoje posledne poistenie z maxima trva menej ako 90 dni, takze by sa bral cely rok 2010 - teda by sa zohladnovalo aj to, co si do socialnej poistovne platila ako zivnostnik, co by ti riadne tu matersku skresalo 😉
idem ale to pre istotu kuk este pre tento pripad, dam vediet, mmt

@desmodka ahoj mi sa poznáme z júnoviek RP si si ešte nevybavovala? áno materské si ešte za november musela dostať a za zvyšné dni si mala dostať 256 keď tak by si to mala dostať spätne, ale už si to mala mať vybavené 😨