Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
tiez si myslim, par stran dozadu bolo napisane toto, preto som reagovala...
@teodorka kaktusik007 @stelika ja si tu nejdem dokola obhajovat svoj nazor a vyklad prechodnych ustanoveni s kazdou jednou z vas... iba sa do mna pustate ze nemam pravdu a najlepsie je ako argumentujes ty... nejako zabudas, ze od 01.01.2011 je tu novy zakon a na to, ako sa bude aplikovat, sluzia prave tie prechodne ustanovenia, v ktorych sa bezne popisu pripady kedy narok na davku je podla starsich predpisov... ze ako sa to upravi...
a uz tu x-ty krat pisem, ze je v tych prechodnych ustanoveniach nasledovny text:
ktorym bol PRIZNANY a VYPLACAL SA vo vyske 256€
tie dve slovicka som naschval dala velkym pismom, aby som ich zdoraznila... vies co znamena slovny zvrat vyplacal sa???? ja si to vysvetlujem, ze to znamena ze uz bola minimalne jedna davka toho prispevku poukazana, teda vyplatena.... cize mamicky, ktore maju narok na rp za december 2010, to proste nemaju sancu stihat, pretoze rp za december sa vyplaca v januari predsa
2, ak by tam bolo napisane iba
ktorym bol PRIZNANY vo vyske 256€
tak to by mali nan narok vsetky, ktorym by o rodicovskom prispevku rozhodli do 31.12.2010...
3, a uplne najlepsie by bolo ak by tam bolo napisane ze
ktory maju narok na prispevok a podaju si ziadost on v ucinnosti stareho zakona, patri im vo vyske 256€ aj po 01.01.2011 do 20tich mesiacov veku dietata...
avsak tie body 2 a 3 v tych prechodnych ustanoveniach NIE SU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tak sa tu prosim do mna nepustajte, ze si to zle vysvetlujem... ja len citam to, co je tam napisane, a ako to preslo parlamentom!!!! jasne????
@nata_ mne bol priznaný RP 256 EUR ešte v júli s tým že naň nastupujem 20.12.2010. priznali mi ho preto vtedy, lebo mi upsvar doplácal do výšky 256 EUR pretože som mala nižší MP. takže ho mám priznaný a vyplácať mi ho začnú až teraz.. a tiež je tam napísané že mi už žiadne rozhodnutie nepríde, pretože prechádzam na RP automaticky.. 🙂
@mirka285 neviem si predstavit, ze by vsetkym mamickam, ktore nastupuju na RD v decembri a uz maju rozhodnutie, poslali este jeden papier (neviem, ako by ho nazvali), ktory by rusil uz pravoplatne rozhodnutie s odovodnenim, ze NEMAME narok na 256, LEBO nam nebol vyplateny rodicak este v roku 2010....he? rada si neskor precitam, ako to vidi Blahova 🙂
tak je to na strane 194 dolu,je to prispevok od katka888,chod kuk...
kaktusik007 pochopila som to spravne? Moj maly bude mat vo februari dva roky a ak by som sla pracovat od marca, do TPP a maleho dam k svokre, ostava mi RP vo vyske 190 EUR?
@elka74 chcem sa ta opytat ohladom toho co si pisala lebo som ten isty pripad. Nastupila som na MD 10.11.2010 este mi ale neposlali rozhodnutie ale vznikol mi narok na MD len z DNP co bude asi 160 eur, takze mi tiez bude UPSVaR doplacat do vysky RP cize 256 eur, otazne vsak je ci tomu tak bude pretoze termin porodu mam 22.12.2010 a chcem vediet ci mi naozaj budu doplacat do tej vysky a kedze mi narok na RP vznikne az niekedy cez leto aky budem mat RP. Nerozumiem tomu ze ked UP doplaca tu matersku ci je to vlastne uz RP ( aky formular si vyplnila pri ziadosto o doplacanie, nebola to vlastne ziadost o RP) tym padom mi vznika narok nam narodenim dietata, a teda ak by to bolo do konca roka tak mam automaticky 256. Neviem ci ma rozumies, ak nie mozte mi niekto prosim poradit? vdaka
@vanillaice nie som si 100% istá ale myslím že toto máš ešte len materskú aj ked ti podla starého zákona budú doplácať do 256EUR. ak ti vzniká nárok na RP až v lete tak už asi podla nového zákona,tzn.190Eur. mne to prišlo v rozhodnutí všetko podrobne rozpísané kolko mi doplatia každý mesiac a odkedy mi začína RP. tak si počkaj na rozhodnutie alebo si zavolaj na UPSVaR. bohužial presne ti poradiť neviem 😒
http://moje.hnonline.sk/node/4129
...este som si podrobne nestihla prestudovat schvalenu nov.zakona o rodicovskom, nasla som si len tuto odpoved na otazku, ci je vyhodnejsie poberat prispevok na starostlivost o dieta alebo rodicovsky...
...mne sa dcerka narosila 29.5. 2009, v lete 2010 som poziadala o vyplatenie jednorazoveho prispevku na starostlivost o dieta, kedze som nastupila do prace...od septembra 2010 chodi dcerka do skolky , ja momentalne poberam prispevok na starostlivost o dieta vo vyske preukazatelnych nakladov na skolku..okolo 27 eur...(strava plus skolne)..ja to chapem tak,ze po 1.1.2011 mozem poziadat o poberanie rodic.prispevku, ktory uz ale bude v sume 75% z rodicovskeho prispevku...je to pre mna vyhodnejsie, ako tie preukazatelne naklady...oboje naraz sa samozrejme poberat neda...myslim si to spravne?🙂...
@lubinka26 ano.. ale nie do januara, ale od januara 60% 😉 ak by si nastupila v januari na matersku - si zrataj, ci od 04.10.2010 odkedy si zamestnana do konca roka, teda 31.12.2010 vratane je kolko dni... ak 90, tak to potom ti je jedno kedy nastupis... ak menej ako 90, treba ist tento rok 🙂 ale myslim ze je to menej 😀
ostatne baby - nestiham citat, nestiham reagovat, sorry 😉
@kaktusik007 to som bola ja dnes 😀 😀 😀
inak šikulka ako stíhaš radit 😉
@kaktusik007 ahoj ked by som chcela nastupiť v roku 2011 do prace z RP kolko budem dostavať RP a na ako dlho budem mocť isť pracovať to by ma veľmi zaujímalo, keďže o tom nikde nepíšu 😠 iba to, že už pri poberaní RP, môžeš ísť späť do práce,ale na koľko??? 😕
@vanillaice ty si este len na materskej...teba sa to netyka RD 😉 zatial teda
@kaktusik007 dakujem pekne 🙂
a este mam otazocku. baby, prosim vas, som slobodna, cize cisto teoreticky, by som si mohla poziadat o predlzenie MD o 6 tyzdnov. co preto treba spravit? pocula som, ze nestaci dat prehlasenie, ze som slobodna, musim mat na adrese sama trvaly pobyt. je to tak?
ahojte...vedel by mi niekto odpovedať?
Koľko budeme mať RP tie, čo porodíme teraz v decembri?
...kamarátka sa bola pýtať na úrade a povedali jej, že 256, lebo sme porodili(porodíme) v roku 2010...a keď som sa bola spýtať ja, tak mne povedali, že nie 256, lebo tento rok nastupujeme len na MD a na RP až v budúci rok, čiže tých 190......tak kde je pravda???? viete niektorá???? 😉 😎
@dada2007 aj ja som tomu tak pochopila ale pre nás sa "aspoň" bude asi vzťahovať to že budeme mať predlženú matersku o tých pár týždnov ak som tomu teda aspoň dobre zasa ja pochopila. TO je svinstvo, že 🤐 JEdné dostanú 256 a iné 190 to je nespravodlivé. Celý život robím a budem robiť až do neskorého dochodku a bude to to isté ako neaká asociálka alebo ľajdáčka ktorá chce deti len kôli prídavkom a tak.

@kaktusik007 pink lady pravdu ma...ja som papierovo nastupila na RD dnes 4.12., papiere na urad prace som zaniesla 22.11- uz 26.11. som dostala doporucene rozhodnutie o priznani 256 ecok- rozhodnutie malo datum 22.11.-tety uradnicky tymto chvalim 🙂..cize ty tvrdis, kedze dostanem vyplateny prvy rodicak v januari, dostanem len 190?..aj napriek priznanemu 256? nonsens, nie?