Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@duracelko no my sa vlastne máme tešiť že aspon tolko dali, pred rokmi mamini nič nedostávali 😒 , celý ten systém je na hlavu, je zbytočné sa nad tým už aj rozčulovať 😉 ked to zvládli oni zvládneme to aj my. možno ked bude mať niektorá poslankyna dvojičky alebo trojičky, začnú to riešiť aj inak 😀 , to je ale fikcia 😝
@abbey1 nerozumiem ako by sa to dalo zneužiť. Ja som to vybavovala asi viac ako mesiac dopredu a všetko bolo v pohodičke lebo nástup na RP po materskej sa nedá zneužiť. Je lepšie, keď sa to dostane na UPSVaR skúr lebo oni tiež na tom rozhodnutí musia pracovať a hlavne sa to podpisuje na centrále a nie na pobočkách. Ale v podstate je to jedno kedy sa to ide vybaviť nieč sa nezmení teda dátum nástupu je vždy ten istý, tak sa nemusíte kočky stresovať.
ahojte. mohli by ste mi poradiť? ak som teraz na rodičovskom, poberám tých 164€, rodičovský budem poberať do marca, dostanem od januára automaticky 190€ alebo ja to už dotiahnem s tými 164€? a v mesiaci marec dostanem zaplatený celý mesiac, alebo mi to vypočítajú len do dátumu, kedy sa malá narodila /11.3./ ? dakujem za odpoved
ahojte, prepacte, ze som vam sem takto vtrhla, ale chcela by som sa spytat ako to bude cele od 1.1. 2011, mam v tom troska zmatok.... aky bude rodicovsky prispevok??? myslim, ze ten jednorazovy prispevok sa rusi, vsak???
nikto nevie ?
@miciatko ja som to bola vybavovat asi dva mesiace predtym, a taktiez v pohode.... ale to bude mozno tym, ze som nahodou mala cestu do ziliny (pod tu socialku spada moj zamestnavatel podla sidla) no a rodicak a tieto veci si riesim v novom meste nad vahom,.... ale tam pekne tete povedz, ze je to len potvrdenie o tom, aku vysku mas materskej, a ze co si o sebe mysli ked ti to odmieta vydat 😠
@ela19 zmenili tie dva roky veku na 20 mesiacov veku.... este nejaka dalsia nejasnost????
Ahojte, chcem sa spýtať, našla som tu síce podobné informácie, ale len pri prechode z materskej na rodičovskú.
Ja materskú mať nebudem, keď mi dala gynekologička papier na materskú tak som ho zaniesla do socialnej poistovne, tam mi povedali že mi odpovedia (zamietnu to, šak viem že nemám nárok) listom.
List odvtedy nedošiel.
Ako dlho mám naňho čakať ? 30 dní ?
Lebo potom mám vraj ísť s tým zamietnutím na UPSVaR a tam si začať vybavovať ten rodičovský ..... obávam sa že to už do pôrodu nestihnem.
Alebo to nezávisí od toho, či tam donesiem to zamietnutie, mám si tie papiere z UPSVaR vyžiadať už teraz ?
Ďakujem pekne za odpovede.
@abnka - ja som do SP tiez dala papier ked som ho dostala od gynekologicky - t.j. 6 tyzdnov pred terminom porodu (resp este o par dni skor) a vyjadrenie som dostala ked mala dcera uz takmer 1 mesiac, takze radsej si zabehni na UPSVAR, v najhorsom pripade iba dostanes tlaciva a posles im ich po porode postou alebo po manzelovi
Ahojte, nemate niekto info o tom, ako to bude s mamickami, kt. teraz poberaju 256 Eur a chceli by od noveho roka pracovat? Zostane nam 256 Eur? Dakujem
ahojte 🙂
neviete mi poradiť ako je to keď pracujem a dala som dieťa do škôlky, od septembra dostávam príspevok na škôlku cca 33€ mesačne. Malý bude mať v 6/2011 tri roky mám nárok popri práci poberať RP ?? Ja som do septembra poberala aj RP aj pracovala, lebo som nastúpila do práce v 2008. Som s toho blbec o rodičoch, pre ktorých platil ešte stará zákon ( pred 1.1.2010) sa neviem nikde dočítať ako to bude. Ďakujem za rady 🙂
Zdravim, mala by som jednu otazocku. Manzel pobera od maja 2010 rodicovsky prispevok na nasu dceru narodenu 12.2.2009, pobera ten vyssi RP 256 eur ale krateny na 75 percent lebo ja som pri nastupe do prace z RD v maji 2010 cerpala prispevok rodicovi, ako to bude od 1.1.2011?
Nasla so k tomu citujem:
(6) Rodičovský príspevok priznaný podľa § 4 ods. 4 zákona účinného do 31. decembra 2010, na ktorý by trval nárok podľa zákona účinného do 31. decembra 2010, považuje sa od 1. januára 2011 za rodičovský príspevok priznaný podľa tohto zákona a vypláca sa v sume 75 % rodičovského príspevku podľa § 4 ods. 1 aj počas výkonu zárobkovej činnosti oprávnenou osobou.
Ak som to teda spravne pochopila tak 75 percent zo sumy RP podla zakona platneho do 31.decembra teda 75 percent zo 164, 22 eura. Manžel však mal narok na vyssi prispevok 256 eur a dostaval teda 75 percent z 256 cize cca 192 eur.
Nasla som k tomu citujem:
(4) Ak rodičovský príspevok bol priznaný podľa zákona účinného do 31. decembra 2010, vyplácal sa v sume 256 eur a nárok na tento rodičovský príspevok by trval podľa zákona účinného do 31. decembra 2010 aj po tomto dni, považuje sa od 1. januára 2011 za rodičovský príspevok priznaný podľa zákona účinného od 1. januára 2011 a vypláca sa v sume 256 eur aj počas výkonu zárobkovej činnosti oprávnenou osobou do zániku nároku na rodičovský príspevok, najdlhšie do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom dieťa dovŕši vek 20 mesiacov.
Tak teda ako potom? Dostane teda od 1.1. 2011 192 eur po novom, alebo po starom 75 percent z 256 eur do veku 24 mesiacov a potom 75 percent zo 164, 22 , alebo hned od januara tych 75 percent zo 164, 22 eur? Vdaka vopred za odpovede.
@maruskach , po 1.1.2011 mozete pracovat a sucasne budete poberat RP 256 eur az kym dieta nebude mat 20 mesiacov, od 21-mesiaca veku potom 190 eur - alebo prejdete na prispevok na starostlivost vo vyske preukazanych nakladov az do 230 eur.
@jarulda , dostane RP vo vyske 75% z 256 eur, az kym dieta nedosiahne vek 20 mesiacov, od 21-mesiaca potom 75% zo 190 eur.
@stresmenka , pokial nebude mat dieta 3 roky, budete od januara 2011 poberat RP 190 eur. Alebo prispevok na starostlivost vo vyske preukazanych nakladov na skolku, max. 230 eur mesacne.
@katuskad od januara mate 190 eur, automaticky bez ziadosti o zmenu. Aj v poslednom mesiaci stale 190 eur, RP sa nekrati.
@jozefmihal Dobrý večer pán Minister.Po stráášne dlhej dobe Vás tu vítame.Veľká škoda,že ste nové zákony schválili takto na poslednú chvíľu.Viete si predstaviť aká je informovanosť pracovníčok na príslušných úradoch?Hlavne čo sa týka mamičiek,ktoré nastupujú,respektíve mali nastupovať na RP začiatkom nového roku.Ale sme radi,že došlo k pozitívnej zmene v materskej.I keď osobne mi ušiel vyšší RP o 3 hlúpe dni.
@jozefmihal na aký dlhý čas môže ísť mamička do práce nie je to nejako ohraničené ak má zmluvu na dobu neurčitú? a ako postupovať ak sarozhodne nastupiť späť do zamestnania, je mi akurát jasné, že odvody nebude platiť za ňu štát, ale zamestnávateľ robia sa nejaké odhlašky alebo niečo podobné?

@miciatko Mne to tiež odmietajú potvrdiť.Dokonca až v deň skončenia.som sa riadne vytočila.