icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

stresmenka
17. dec 2010

@jozefmihal ďakujem veľmi pekne bola som dnes na OÚ a tam som si žiadosť podala vysvetlili mi to 🙂 ďakujem veľmi pekne ste zlatý 🙂

jozefmihal
17. dec 2010

@maznacik007 zial nemozete nastupit na matersku, pretoze podla zakona (po starom aj po novom) sa v pripadoch prevzatia dietata na matersku nastupuje v den prevzatia dietata. Vo Vasom pripade sa tak stalo 8.12.2010 a dieta uz ma 2 roky, preto po starom na matersku narok nemate - po novom by ste mali, keby ste dieta prevzali po 1.1.2011...

Takze mate narok len na RP.

denne73
18. dec 2010

Ahojte dievčatá. Čítam vás tu a pozeram , že kolko ľudi tolko chutí. 😉 . Toľko názorov a reakcií. Ja viem, že všetkým sa vyhovieť nedá to je jasné. Je uplne super , že sa podarilo dosiahnuť to čo sa pláovalo, aj ked sa nevyhovelo všetkým
Som akurá sklamaná z toho , že nam ostatným mamičkám taktiež neodsuhlasili 256eur . My pôjdeme na RPs 190 eurami. Určite každej je jasne , že nebudeme mať o nič menšie výdavky ako tie,ktore nadalej budu poberať 256 e do 20.m veku dieťaťa. Možno po novom roku budeme mať výdavky vyššie. Čiže ak spravodlivosť tak to mali bud všetkým takto vyrovnať na 190 alebo všetkým na 256. Taktiežma trošku vedia vytočiť info že MD teda 60% bude nejkých 500eur?? kdeže. To zavisí od vyšky platu . No a u nás na východe?? napr. mne MD vychádza 340eur. Som naozaj zvedava ako sa dá z toho vyžiť. No nič nejak bude . všetkým vám prajem krasne vianočne sviatky a veľa pohody s rodinkami. 😉 😉 😉 😉

maznacik007
18. dec 2010

@jozefmihal dakujem velmi pekne za odpoved aj ked ma teda nepotesila.. ale co uz... aj RP je cosi ved kolko sme ho mali doma bez naroku na nic ani na pridavky ani na RP /ved to poznate sudy atd, a chudak do roka bol akurat prekladany z jednej profi do domova do dalsej profi atd..takze ak sme nechceli aby stravil dalsieho min. pol roka zasa putovanim tak sme ho vzali na hostovsky pobyt./

@denne73 no ano... je to bohuzial tak ako pises ja som mala nadstandartny prijem aj som robila od dcery som sla do roboty skoro... odvadzala som dost peniazkov... a aj tak mame narok na tolko isto ako ti co nikdy nepracovali... no co nabuduce sa clovek zariadi inak... pokial sa da..optimalizovat . ale neni to len u vas na vychode.. ja mam priatelku robi predavacku v obchodiku tu v meste /som zo zapadu/ a dostava len cosi kusok nad minimalnu mzdu.. ked sa rozhodla otehtniet tak ratala s tym ze jej sice vyjde nizka materska ale doplatia jej do 256 EUR... a vidis...

dusika11
18. dec 2010

@jozefmihal dobry den chcem sa opytat ci by sa do buducnosti nedalo zjednodusit vybavovanie vsetkych tych papierov po porode....moja skusenost je ze urady su plne nasich milych kychajucich neprisposobyvych spoluobcanov..a vsetko sa musi povybavovat po porode kedy aj babetka a mamky su velmi nachylne na ziskanie infekcii....aj ked papiere niektore vybavuje otecko.......aspon v kosiciach je to zle, vacsinou na tych uradoch sedi cely lunik 9..je to hotova liahen infekcii........
napriklad v kosiciach v socialnej poistovni neviem preco maju otvorene len jedne dvere na poschodi pre verejnost,,konkretne 2 poschodie...vacsinou sa tam sedi vedla tych ludi aj hodinu kym clovek dojde na rad.....a to som bola v 8 mesiaci s dvojickami......
dakujem

dusika11
18. dec 2010

@olifcek no mas plnu pravdu vsetko ide hore od noveho roka..hovori sa ze najslabsia socialna vrstva su dochodcovia..podla mna su to rodiny s malymi detmi..a k tym odmenam nemam slov..za co dostal z nasich dani odmeny taky Spisiak? hlaavny policajt? v urade je tri mesiace...opovedou ze 2000 eu nie je takych ako takych 2000 kto dostane za nic nerobenie ma odrovnal...a my sa tu handrkujem na drobnych.....ja chcem 2000 eu za nic nerobenie..
treba podporit zivnostnikov, s tych zije stat z ich odvodoch,,nie robit likvidaciu...dalej pracujucich vo fabrikach..nemoze mat statny sektor viac ako vyrabajuci..to je na hlavu...a to nie som ekonomka..
statne to znamena nas vsetkych.........dalej strategicke podniky ako su plynarne vodarne...to ma mat stat teda my...pod kontrolou...tych co to predali by som postavila k muru za vlastizradu........ano k muru s nimi a mne samopal do ruky...vsetkych tych co okradli stat by som v mene nasich deti poriesila........v tom bol komunizmus dobry..

olifcek
18. dec 2010

@boba82 urcite nebudes poberat podporu aj rodicak. Na matersku ides 6-8 tyzdnov pred porodom, gynekolog Ti da na to papier a zhruba po 34tyzdnoch ides na rod.dovolenku. Ty v oboch pripadoch budes poberat 190eur mesacne, ak sa nemylim

abbey1
18. dec 2010

@dusika11 Presne.ja som to tu už o tých odmenách písala a ešte sa istí ľudia do mňa obuli,že im neprávom závidím.

olifcek
18. dec 2010

@abbey1 mne Tvoj prispevok sedel ako serbel na zadok a suilasim s Tebou

dusika11
18. dec 2010

@abbey1 na istych ludi sa vykasli...mas z nich vyssi plat? alebo ti budu platit obedy? nezijes z nich,,na nazor mas pravo.....ved vies ze aj ja som znacne tvrdohlava ako spravny baran v mojich nazoroch........ja si myslim ze keby bol zakon o vlastizrade tak by si trocha rozmysleli..ved tí hore su tam pre nas a z nasich dani.....a ja nie som ovca aby ma niekto zahnal do stada..to co sa chysta od noveho roku je brutal,, ato nehohovorim ako po tichucku isli ceny potravin hore cely rok.......veim ako sa hospodary v ke s peniazmi od znamych,,,tak to mi rozum zastava..ved to su nase peniaze

abbey1
18. dec 2010

@olifcek Vďaka za pochopenie.Musíme sa len tešiť z našich super detičiek.Jasné,že by som im dala maximum i keby nám naši hore nedali ani cent.sú pre mňa všetkým.Len mi je fakt smutne,že sa musíme o svoje biť.V ničom žiadna istota,čo platí dnes-neplatí zajtra.A ohlupujú nás rečmi,že je to pre blaho národa.

abbey1
18. dec 2010

@dusika11 Niekedy je na škodu veci byť inteligentný a informovaný.Občas mám pocit,že v "stáde" sa "žije" lepšie.

olifcek
18. dec 2010

@abbey1 stado vede vul, preto i ja si svoj nazor poviem/napisem, a do stada, ci jeho vedenia nevleziem. Som clovek s nazormi.

abbey1
18. dec 2010

@olifcek 😉

olifcek
18. dec 2010

@dusika11 mna stve, ze lunik 9 ma vsetko zadara a my, poctivi obcania platime za vsetko. V mhd cestuju smradlavi a so sackami na ustach s riedidlom, ci inou ,,pochutkou,, ich vidis takmer vsade. Ti maju cely rodicak ako vreckove...

dusika11
18. dec 2010

@olifcek nieco mi o tom hovor na vychode sa zabijaju dochodcov kazdy den,,mam smolu ze som biela to nemam zadne pravo..iba sa nechat zbit....alebo zabit..podla mna je to rasizmus na bielych.......ked biju bielych je to normalne a ked sa nenechas tak si rasistka..a to parazituju na nas........

dusika11
18. dec 2010

@abbey1 ano mas pravdu ale ako vidis aj z mojich prispevkov vzdy som sa nezaradila....ale ubezpecujem ta,,, v rumunsku je horsie..tam maju mladi plat 150 eu potraviny take drahe ako u nas...napriklad v obchode som tam bola pred vianocami jedina.....v byte ziju 3 rodiny lebo nie su schopny paltit sami najomne..bola som tam na sluzobke...presne pred rokom...a straasne som sa tesila domov..............a nehovoriac o tych zobravych gangov, vlastnia postihnuteho nalepia sa na cudzinca adrankaju peniaze..ked som to videla zamerne som sa obliekala zle aby nevideli ze som cudzinka.........des

mzuzka
19. dec 2010

@jozefmihal dobry den, ja mam otazku ohladom RP v suvislosti s koordinacnym nariadenim EU a EH
Od 1.5.2010 vstupilo do platnosti Nariadenie Europskeho parlamentu a Rady 883/2004 o koordinacii systemov socialneho zabezpecenia, ktore nahradza Nariadenie Rady c1408/71. Jeho hlavnou ulohou je zamedzit diskriminacii pracovnikov a ich rodinnych prislusnikov migrujucich v ramci europskeho hospodarskeho priestoru. Nariadenie zaroven zamedzuje duplicite vyplacania davok rovnakeho typu viacerymi instituciami tzv.prislusneho statu, ktoreho pravne predpisy sa na migrujucu osobu a jej rodinnych prislusnikov vztahuju.Od 1.5.2010 vstupilo do platnosti Nariadenie Europskeho parlamentu a Rady 883/2004 o koordinacii systemov socialneho zabezpecenia, ktore nahradza Nariadenie Rady c1408/71. Jeho hlavnou ulohou je zamedzit diskriminacii pracovnikov a ich rodinnych prislusnikov migrujucich v ramci europskeho hospodarskeho priestoru. Nariadenie zaroven zamedzuje duplicite vyplacania davok rovnakeho typu viacerymi instituciami tzv.prislusneho statu, ktoreho pravne predpisy sa na migrujucu osobu a jej rodinnych prislusnikov vztahuju.

No a co ma zaujima v tomto citate je,ze zamedzuje duplicite...... Preco pracovnicky na OUPSVR nepriznavaju,dokonca odmietaju brat mamickam ziadosti na RP ,ked napr. konkretne v UK neexistuje socialna davka RP ani jej podobna. Existuje jedine Statutory Maternity Pay - co je davka materske. Cize to,ze je duplicite zamedzene je jednoznacne dokazane v zmysle vnutrostatnej legislativy UK.

Mam 10 messacne dvojicky a zijem,pracovala som a manzel stale pracje v UK. Ziadost o materske, som si dala u mojeho zamestnavatela, v zmysle koordinacneho nariadenia EU po 1.5.2010, ako primarneho platcu. Bolo mi priznane SMP v zmysle platnych zakonov v UK a to 39 tyzdnov platene a dalsich 14 tyzdnov neplatene SMP. Od dna,kedy mi prestal zamestnavatel platit SMP (t.j.3.10.2010) som si podala ziadost na OUSVR v mieste mojho trvaleho bydliska na SR. Pracovnicka moju ziadost zobrala doslova na silu, s odovodnenim, ze mi aj tak nic nepriznaju.
Pytam sa-nemam narok na RP,aj ked splnam vsetky zakonom stanovene podmienky?
1. Nepoberam ziadnu davku rovnaku,alebo obdobnu v ziadnom clenskom state EU
2.Podla vnutrostatnej legislativy UK mi bolo priznane materske zo zamestnania
3.Podla nariadenia nie je mozne poziadat mojho primarneho platcu socialnych davok o RP,lebo v mojom pripade
v tomto state neexistuje,preto ziadam secundarneho platcu
4.Som sice v pracovnom pomere,ale neplatenom, z dovodu unpaid maternity leave,cize sa riadne a celodenne staram o deti
5.Mam trvaly pobyt na uzemi SR
vsetko toto,som samozrejme zdokladovala a predlozila v Slovenskom jazyku s uradnym prekladom
Ja som toho nazoru,ze mi od 3.10.2010 vznika narok na RP vo vyske 256 eur do doby 20mes. veku mojich synov a potom 237 eur do dovrsenia ich 3 rokov. Ak nie,mozte mi napisat konkretny dovod preco?

katka888
20. dec 2010

@jozefmihal
dakujem za link a prajem krasne a pokojne sviatky.

xgretkax
21. dec 2010

@abbey1 mne sa stalo to isté...mala som všetky potvrdenia, všetko som musela žiadať z blavy, kedže tam má môj zamestnávateľ sídlo...a nakoniec odo mňa na úrade nič nezobrali, že nech prídem až po novom roku, oni teraz nevedia že čo a ako....že už budú nové tlačivá, čiže všetko odznova...super....s malým bábom si budem obiehať úrady, ako keby som mala na to čas....a kvôli 4dňom budem mať 190:(((tak tiež nadávam!!!!

abbey1
21. dec 2010

@xgretkax Tak čakám i ja.Snáď bude mať Mihál pravdu aspoň v tom,že materskú predĺžia automaticky a nebude treba žiadať.

tulina77
22. dec 2010

vidim ze prezident uz podpisal zakon o socialnom poisteni aj zakon o rodicovskom prispevku (www.prezident.sk) 🙂 🙂 🙂

kaktusik007
22. dec 2010

@tulina77 thx za info 😉

eronika
25. dec 2010

@jozefmihal Dobry den,chcem Vas poprosit o radu. Mne konci rodicovska dovolenka v decembri 2011. V sucasnosti som opat tehotna - dietatko sa ma narodit v juli 2011. Pri prvom dietatku som poberala matersku (pracovala som v podstate nepretrzite od 10/2002 u 3 zamestnavatelov - z toho som 2x bola po 1 mesiaci evidovana na UP - medzi jednotlivymi zamestnaniami), ale teraz nie som dobrovolne nemocensky poistena. Budem mat narok na matersku aj pri druhom dietatku? Zaroven sa chcem opytat - od januara mam moznost nastupit do prace u svojho zamestnavatela (pracujem unho od 04/2006) v rozsahu polovicneho uvazku cca na 4 mesiace - je pre mna lepsie nastupit na dohodu o vykonani prace alebo na pracovnu zmluvu (u zamestnavatela mam teraz zmluvu na plny pracovny uvazok na dobu neurcitu a drzi mi pracovne miesto). Ovplyvni mi to nejako "mozny" narok na matersku alebo rodicovsky prispevok? Za odpoved vopred dakujem.

fnukkacikk
26. dec 2010

ahojte,chcem sa opytat.som na RD,ale od 3.1.nastupujem na MD.Platim si nemocenske poistenie,ale zaroven som aj zamestnana.chcem sa opytat,ci sa mam ist nejako odhlasit s RD,ked nastupujem na matersku,alebo to automaticky oni ukoncia?

jozefmihal
26. dec 2010

@eronika, ak sa vrátite u svojho zamestnávateľa do práce a začnete pracovať na polovičný úväzok, tak pri nástupe na ďalšiu materskú sa výška dávky urči z tzv. pravdepodobného vymeriavacieho základu (dôvod = v roku 2010, čo je tzv. rozhodujúce obdobie, ste boli na rodičovskej dovolenke a nemali ste žiaden vymeriavací základ).

Pravdepodobný vymeriavací základ bude vymeriavací základ, ktorý by ste dosiahli v mesiaci, v ktorom nastúpite na materskú. Ak budete pracovať na polovičný úväzok, tak to bude vlastne váš aktuálny príjem - v podstate polovičný príjem oproti tomu, čo ste dosahovali pred prvou materskou.

Preto návrat do zamestnania na polovičný úväzok neodporúčam.

jozefmihal
26. dec 2010

@mzuzka zjednodušene - nie je možné "miešanie" dávok. Ak raz máte nárok na dávky podľa zákonov platných v UK, nie je možné po vyčerpaní materskej podľa predpisov UK prejsť na slovenský "rodičák".

tin007
26. dec 2010

@jozefmihal Dobry vecer pan minister, fascinuje ma, ze pracujete aj pocas sviatkov a je mi to nesmierne sympaticke. Na stranke ministerstva som nasla, ze v januari budete mat prednasky, ktore sa tykaju zmien v socialnom poisteni. Je mozne obratit sa na niektory odbor u Vas na ministerstve a poziadat/poprosit niektoreho zo zamestnancov, aby prisiel urobit prednasku do materskeho centra (cize hlavne pre mamicky na MD a RD) a "ludskou" recou im povedal, ake zmeny nastanu a co treba robit? Dakujem velmi pekne

denisocka
26. dec 2010

@jozefmihal ou,takže ste aj tu ? prave som musela vypnut markizu,ked ste sa tam objavili

baby vysvetlite mi,alebo aj vy pan mihal, kedže idem na rodičak 16.1.,tak fakt nedostanem ani ten zvyšeny 256 a ani predlženu matersku o 6tt ??? lebo ak je na tie moje otazke 2x odpoved nie,tak krasne sviatky pan minister. !!!!!!