icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

bobocka
31. dec 2010

@lubinka26 netaraj.hadam si koli takej trube nebudes este aj vrasky robit.kasli na nu.iste mala zly den a tak sa na tebe vyvrsila.zamestnavatelovi si predsa nezavarila.podla zakona mas pravo ist 8tyzdnov pred terminom na matersku a basta.ja som pracovala s uk a tam je to myslim 12 tyzdnov pred terminom(neviem to presne,lebo ja som si este aj skor matersku zobrala,teda vybrala som si dovolenku a potom som hned po dovolenke na matersku nastupovala) a ver,ze prvy mozny den nastupu na matersku ma v robote nevideli 😀 .mas na to pravo,tak preco to nevyuzit? 🙂 fakt sa netrap.vies ako sa hovori,ako na novy rok,tak po cely rok.daj sa do kludu a neboj,to sa vyriesi a isto v tvoj prospech 🙂

katka888
1. jan 2011

@lubinka26
nema na to pravo, ty mas zo zakona narok na nastup na MD 8 tyzdnov pred planovanym terminom porodu a obzvlast to plati pre pripad nepriazniveho zdravotneho stavu. mas to aj v tehotenskej knizke. a inspektorat prace nema co riesit tvojho zamestnavatela ohladom tvojho nastupu na MD pokial je to v medziac zakona. ved nastup na MD ti vypisuje lekar. ja by som na nu podala staznost a preverenie jej krokov, vzhladom k faktu, ze neporusujes zakon , a ona zneuziva svoju pravomoc za ucelom usetrenia penazi zo soc poistovne na co nema narok v takomto pripade, lebo ty narok na nastup a tym aj adekvatnu matersku mas a ak si bola vypisana tak duplom tych 8 tyzdnov. sesterka bola 2x PN pri tehu a doktorka jej dala nastup 8 tyzdnov prave s odovodnenim, ze ak ma horsi zdrav. stav, ma ist na MD 8 tyzdnov pred.

bodka.

a hlavne, chapem, ze ta to nastvalo, mna nastvalo uz len citanie o tom, nie este ak by to bola realna situacia ako u teba, preto ti o to viac prajem, aby ti vsetko dobre vyslo, zdravotny stav, porod, aby babo bolo v poriadku a vsetko najlepsie do noveho roka 🙂 🙂 🙂

evabuchova
1. jan 2011

@emmka3 ...je zaujímavé,ako protestujú tie čo boli zamestnané a mali tak určité výhody.A čo mama,ktorá nebola zamestnaná,nepotrebuje peniaze pre dieťatko?Netreba zabudnúť,že každý raz môže patriť do tábora nezamestnaných.Kde sú pracovné miesta?Ja som musela ísť do práce,keď mala moja dcéra 5 mesiacov,ale nereptala som.Bola som šťastná,že mám prácu,len som musela zháňať niekoho,kto mi postráži dieťa,kým budem v práci.Niekedy som musela obehať celé mesto,kým som niekoho ochotného našla.

olifcek
1. jan 2011

@evabuchova tak nereptaj ani teraz. ja, kebyze som nezamestnana, tak doprajem aspon tym, ktore pracovali a maju na cosi narok.

zzz77
1. jan 2011

Ahojte, mala by som otazku. Ja poberam RP od oktobra 2009 a zvysenu sumu (pardom ak tym dakoho urazim) Od 1.1. aj ja budem dostavat len 190,-Eur? Vdaka za odpoved 😉

Mimochodom tak nech ma kazda matka rovnaky RP ale zvysenu sumu, ja by som dopriala aj tym, ktore neodrobili 12 rokov tak ako ja.

tanyja
1. jan 2011

@zzz77 nie, do 20 mesiacov veku dieťaťa budeš poberať 256€ a potom zníženú sumu, teda 190€

andysok
1. jan 2011

Dobry den,

aky je prosim jednorazovy prispevok pri narodeni dvojiciek? Dakujem

susann80
1. jan 2011

@emmka3 myslis, tu uniu matiek , ktore isli za ministrom len aby dostavali 256e a este im zvysil 164 na 190e? tak tie vravia , ze si deti nerobime pre peniaze??? no asi to povedali preto, aby dostali viac a voprchali sa ministrovi do zadku. hlavne ze si zachranili vlastny zadok a na nas ostatne sa vybodli. takze pekna unia matiek "egoistiek" zabudli si pripisat..

z.u.z.k.a.
1. jan 2011

chcem sa vas spytat, mam 7 mesacnu dcerku a prave som zistila, ze som nepodala ziadost o rodicovsky prispevok ( mala som toho vela posledne mesiace a uplne som bola v tom,ze mam vsetky tieto veci vybavene...) , ked ho podam teraz,ale narok mam nan od decembra budem mat aj tak 190 eur? dakujem za odpoved.

mzuzka
1. jan 2011

@z.u.z.k.a. vsetky socialne davky sa daju uplatnit spatne 3 mesiace, to znamena, ze narok ti vznikne od decembra a tym padom by si mala mat narok na 256 eur a nie 190. Akurat je mozne, ze podla noveho zakona budu brat v uvahu datum podana ziadosti a nie den vzniku. Co by v praxi znamenalo, ze ti vznikne narok na RP od januara (190rur) s ucinnostou od decembra. zalezi na tom, ako si zakon vylozia pracovnicky na tvojom okresnom urade. ono to totizto zakon neurcuje jednoznacne,preto vznkaju probemy a rozdiely :(

zzz77
2. jan 2011

tanyja velmi pekne dakujem za odpoved 😉 no prave vtedy mi znizia RP ked sa nam narodi druhe babo ☹

ela2710
2. jan 2011

Ahoj, chcela by som sa opytat, kedze nikde som podobnu temu nenasla...Rodicovsky prispevok 164 eur poberam od novembra 2010...tento rok by sa mal zvysit na 190 eur...treba si o to zvysenie poziadat ci to nabehne automaticky? a este by som sa chcela spytat, v novembri som bola na urade prace, kedze poberam rp od novembra, povedali, ze este nemozem popri tom robit na dohodu, ale ze mozno od 2011 ´vyjde taky zakon. Chcela by som roznasat letaky na nasej ulici, dostala by som tych 100 eur za par rozneseni, a tie peniaze by nam dost pomohli. Tak sa chcem opytat, ci od tohto januara 2011 uz mozem popri rodicovskom prispevku pracovat na dohodu,??? dakujem za odpoved 🙂

zobaka
2. jan 2011

ela - 190 eur nabehne kazdemu automaticky vo februari za januar, robit mozes aj na plny uvazok, aj na dohodu, ako len chces

jozefmihal
2. jan 2011

presne tak.

yvett14
2. jan 2011

@olifcek 🙂

olifcek
2. jan 2011

@yvett14 🙂
@susann80 ze unia matiek... nevies ani len to, kto za Teba a ostatne bojoval... no comment... si smiesna

lesik
2. jan 2011

Dobr vecer pan Mihal.Mam na Vas zopar otazok:
1.Meni sa nieco od januara 2011 ohladom dobrovolneho zdravotneho pripoistenia a zaujimalo by ma ci sa bude menit maximalny vymeriavaci zaklad na vyssiu matersku?

2.Ak som poziadala o pripoistenie od decembra 2010 a zvolila som si max.vymeriavaci zaklad a v priebehu roka 2011 sa bude upravovat napr.smerom dolu bude sa to tykat aj mna?

3.Ak nastupim na matersku dovolenku musim preukazovat take nieco ako je dohodkove poistenie/zabezpecenie? A ak ano, tak preco?
Vdaka

lesik
2. jan 2011

Pardom nie DZP ,ale DNP.

yvett14
2. jan 2011

@jozefmihal Dobrý večer, ked ste už tu tak aspon napíšem svoj názor. nie je na mieste ked ste v mediach hovorili že matky by mali byť solidárne k matkám ktoré nikdy nerobili. Lebo k nám čo sme robili pekných 18 rokov pre štát a museli sme si priam tehotenstvo odložiť kvoli splátkam a naplánovať nebol nikto solidárny!! nie každý má za sebou bohatých rodičov a st.rodičou. a su aj také čo nemožu pracovať popri materskej lebo pol ročné dieťa nezoberie žiadna školka a operka za 230 euro ani nepohne prstom. a nie po 18 rokoch by som utekala do roboty- o tom som nesnivala. je ťažke vyžiť s MD čo mi musí SP ešte doplácať a nie to ešte zo 190 euro. je mi ľuto že sa neprihliadalo aj na také niečo ako odvody do štátu a podporili sa matky- romky čo nikdy robiť nebudu a ich populácia tiež v živote nepreložia slamkou. dlhe roky podporujem nezamestnaných a romov zvlášt. je to smutné. taká matka nema dovolenku ale 24 hodinové zamestnanie a tých 190 e. je strašne málo za to že vychovávame buducich danovníkov. Ja už teraz chystám syna aby v dospelosti išiel za hranice a mal sa lepšie ako my teraz- obyčajná žobrač sme matky na MD+RP. ale to je už teraz škoda rečí. dobre sa urobilo 75 perc.matiek a 25perc.matiek musí šuchať nohami a čušať a solidaritu ukázať. a čo sa týka bonusu ten by sa mohol zvýšiť- boli by aspon rodičia ktorí pracuju vo vyhode. ja len takto uprimne som mala na srdci Vám napísať. ono to asi nemá význam ale no čo už!!!

ela2710
2. jan 2011

@yvett14 ahoj, aj ja si myslim, ze danovy bonus by mohol ist hore....no ved potom by ta ista vrstva obyvatelov, co ma aj 10 deti, a robia ich ako na beziacom pase, bola aspon trochu znevyhodnena, ale ja som vdacna aj zato, ze priatel dostava 20 eur danovy bonus, vzdy lepsie ako nic, ked si to ta vezmem 🙂

yvett14
2. jan 2011

@ela2710 ved práve preto by ho mohli zvýšiť, že rodičia čo si deti narobia tak aj štátu dačo dali alebo dávaju!! ked otec pracuje a matka vychováva buduceho danovníka tak nech pracujuceho rodiča odvdačia!!! a práve tá skupina sa bude hnat do roboty alebo budu mat bajo-bongo!!! dosť vyžieraju štát- tebe nedaju zadarmo byt ty si musiš zobrat hypo uver a potom si druhe dieťa naplanujes až po 12 rokoch!!! ani školku ti nedaju za korunu a to musiš byť ešte solidárna 😠 😠 😠 😠 😠 😠

ela2710
2. jan 2011

@yvett14 ano ja viem, cest vynimkam z romskej narodnosti, ale staci mi co vidim tu u nas, my nechceme brat hypouver, lebo pri dnesnych nestalych zamestnaniach sa dost bojime, asi podame ziadost mesto o najomny byt pre rodiny s detmi, u nas ide najom takych 3-izbovych okolo 300 eur, ale tu je to vlastne skoro cely plat ☹ a po 25.rokoch si ho odkupime za znizenu sumu (cena bytu - to co sme dali za 25 rokov najmu) , ziadni romovia tam nebudu, ved naco by aj platili 300 eur mesacne za socialny byt, ked im stavaju byty zadarmo....tiez ma hneva, ze priatel bol nezamestnany pol roka a nemal na nic narok, kdezto podaktori romovia si ziju ako krali

ela2710
2. jan 2011

@yvett14 mne sa napriklad nepaci, ze maju ten isty rp co ja, maju tie iste pridavky co ja, a este k tomu maju aj rozne prispevky na hmotnu nudzu, deti ale nechodia do skoly, flakaju sa v zime v kratkych trickach, co ich ani neoblecu a ani jest im poriadne nedaju, hygiena nulova - u nas v nasom meste, sa po skolach a skolkach iste obdobie roznasali vsi, a tiez vdaka tejto vrstve obyvatelov....no a blbe je, ze ja co dieta poriadne obliekam, poriadne krmim,kupem, atd. a dam ho samozrejme aj do skoly, dostavam to co oni a mozno este menej. oni si za rp kupia chlast a cigarety a vybavene...na deti ani korunu...

hnevaju ma tie lacne pomocky do skoly, obedy za korunu, a neviem co este vsetko...preco ma mat moje dieta mensie vyhody nez ich? ked ja budem po maturite normalne pracovat, odvadzat dane, priatel nastastie pracuje na tpp dane odvadza a my co sa snazime, budeme po materskej pracovat, nase deti maju dostavat to iste a este menej co deti tych, co ani slamkou neprelozia??? s tymto jedinym naozaj nesuhlasim, nechcem nikoho urazit ale je to tak

dadka28
2. jan 2011

@yvett14 vo vsetkom s tebou suhlasim....a to slovo "romovia "si absolutne nezasluzia....cigani...jasne ze myslim tu spodnu vrstvu,cest vynimkam...

yvett14
2. jan 2011

@ela2710 veru kámoška bola nezamestnaná tiež a museli ju živiť rodičia nakolko nemala viac ako 25r.
a tiež máš pravdu v tom prispevku, ale najlepšie je to že tebe ženská dr. napíše čo potrebuješ do nemocnice k porodu a po nom a tie krásky si nedonesu nič a ešte kecaju že nemožu fajčiť v nemocnici a prečo im nedaju to či ono pre deti!! a dali!!! s toho by si sa potento!! no hnus s týmto štátom, a všetko sa vyhovára na staru vládu a stará vlada na ešte staršiu. a obyčajný ludia čo idu z ruky do huby sa maju najhorsie. a to máme vyžiť zo 190 + 21,90 eury ked niekto nevie vyžiť zo 6000 eury!!! a hypo uvery máme aj my ostatní- obyčajný ludia- ved aj oni su aj žaludky maju rovnaké len prijmy su akosi rozdielne. hovorím odisť s tohto štátu - žiť trochu biedne za hranicami ale dostávať primerané peniaze za prácu. tu má niekto len 300 euro plat a musí vyžiť. a musi byt rád že má prácu. ja som začínala pri 1900 sk a teraz naposledy som mala 320e. vieš čo to je??? po 18 rokoch v štátnom podniku???? na zaplakanie!!!

yvett14
2. jan 2011

@dadka28 ale to su fakt len výnimky lebo čo ja poznám tu z okolia ak nie su doma tak su na VPP a sedia po travnikoch!!! a nase peniaze idu do fondov nezamestnaných tak načo by robili. moj mm prišiel o robotu 12x a do 5 dní mal robotu dalšiu. ale oni robiť nebudu ked biely na nich robia a štát ich podporuje, mal by štát urobiť čo francuzi- vyhostiť!! ale potom by sme boli ako malé Svajčiarsko - a to si nemožme dovoliť!!!! 😠 😠 😠

ela2710
2. jan 2011

@yvett14 viem si predstavit co to je, priatel ma plat 400 eur + stravne, ale z toho ide 300 eur na najom a to sme zatial len v malom dvojizbovom bytiku...je to vsetko velmi smutne, najsmutnejsie su vak tie platy...a ano mala som skusenost z porodnice, ze si ani pampersky pre dieta nedoniesli a johnsons mydlo mali tiez od nemocnice, kolko by sa bolo usetrilo, keby nemicnice nekupovali nic...ale zasa chudatka tie deti, oni zato predsa len nemozu akych maju ,,podarenych" rodicov. No neviem, niekto mat deti nemoze, co by taka maminka dala za jedno, a bolo by on dobre postarane a niekto ich ma 10 a vsetko hladne,spinave, neoblecene...no stat si neuvedomuje, ze ak ich bude dotovat, nikdy sa nezmenia, im sa zda vyhodne robit deti, sediet doma na zadku,...
Keby im tak zrusili tie ich vyhody..hned by sa uvedomili, potom by zazili, co je to, a mozno by sa rozhodli pracovat a ked nie, tak by boli bez penazi a hotovo....
Hrozne je to najma okolo 15. v mesiaci, clovek si ani pre dobierku nemoze zbehnut, lebo posta plna romov, priatel robil dorucovatela (teraz uz nastastie speditera), tiez najskor dorucoval za 300 eur, no a tie romky, ach jaj, kedze je naval tych hocijakych prispevkov, nie vzdy sa posta roznesie v rovnakom case, priatel mal obdobia, ked dorucoval od 6:00 do 18:00 nadcas nemal zaplateny a este aj tie romky po nom bliakali, ze jooj ved ja vas tu uz cely den vyckavam, alebo kde ste do p... do teraz boli? proste casto mu nadavali, este sa mu stazovali, ze meska s ich ,,zasluzenymi" peniazmi...no hroza

olifcek
3. jan 2011

kludne cigani, romovia im mame len u nas hovorit. V nemecku, grecku, spanielsku a pod.ich nazyvaju po starom, tak ako sa im odjakziva hovorilo, cigani.

yvett14
3. jan 2011

@ela2710 ale moja vieš, ked by im to pobrali prvé by bolo že by išli kradnuť a lupiť. alebo by si počkali tých našich najvyšších niekde za rohom a buum. toho sa obávaju že by sa im museli pozreť do tých hladných očú a bolelo by tých najvyšších že su chudáci hladní ale hlavne smadní. vyhodou tých užasných rokov pred 1989 bolo že ked niekto nerobil išiel do basy!! kazdy robil a zarobil- nie vela ale prežil!!! teraz v base máš aj tak polovicu cigánov čo tam sa priam pýtaju a ostatní su narkomani, díleri a pár vrahov tam máš. ja by som tých čo nechcu robiť zavrela do zvlášť ustavu-komplexu kde budu musieť robiť a ked nie tak nedostanu jesť!! som asi rasistka ale takto by si vážili aspon tu potentovanu stravu a niečo čo im štát dá!! my musíme na uradoch dakovaťaj za to že nám prihodia alebo solidárne odoberu. a oni budu do nás iba ......ičovať!! lopatu im do ruky a tahať protipovodnové hrádze alebo dať zametať mestá a mestečká vo velkom nie ako VPP že ti sedia kde možu aby si odmakali-odsedeli 8 hodín a padla!! joj sere ma to tu všetko, aj tý obyčajní ludia čo su vo vlade hladia len na to aby sa osočovali a nerobia nič poriadne pre nás bielych obyčajných pracovitých ludí čo financujeme tento štát!! a k dochodcom sa nejdem ani vyjadrovať... radšej!!! pa moja idem ešte buvkať

suek
3. jan 2011

Dobry den,sestra dna 15.12.2009 nastupila hned po materskej do prace, z dovody straty zamestnania.Teda vobec neziadala o rodicovsky prispevok. Dcera sa jej narodila 15.8.2009.momentalne pobera 25 percent z prispevku o strostlivost o dieta. chcem sa opytat, ci ak by teraz poziadala o rodicovsky prispevok a zrusila si ten o starostlivost, mala by narok aj pracovat,o dieta sa jej stara mama, aj poberat 190 e.Pretoze od 1.1.2011 je mozne aj pracovat aj poberat prispevok. dakujem za odpoved.