icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

vanilka1802
17. jan 2011

@jozefmihal Dobry den, mala by som na Vs prosbu. Poberala som rodicovsky prispevok a od 6.12.2010 som na MD. Syn bude mat 3 roky 01/12. Cize mam narok na prispevok na starostlivost o dieta. Len teraz je pre mna zahadou v akej vyske mi tento prispevok prinalezi. Stretla som sa uz snazorom, ze mam narok na celu vysku rodicovskeho prispevku ale aj s tym ze mam narok len na niakych 41 eur. Dakujem za odpoved.

kaktusik007
18. jan 2011

@vanilka1802 nie som jozef mihal, ale: od nastupu na MD do 6 tyzdnov dvojiciek mas narok na tento prispevok, vo vyske 41€ - ale pokial si starsie dala opatrovat niekomu na zivnost a vies to zdokladovat fakturami, tak potom za december ti ich vedia preplatit vo vyske 164€ a od januara vo vyske 230€/mesiac.... ale este treba pozriet zdravotnu poistovnu, novelu zakona, urcite mozes byt poistena statom aj pokial das dieta niekomu na max 4 hodiny denne, ci to pojde kedze si na materskej aj na viac hodin, tak to prave sa chystam si zistit 😀 😝

tintinka
18. jan 2011

dobre ranko
neviete mi povedat ako to je, ked zena nema pracu a da dieta do skolky skor ako dovrsi tri roky. bude dalej do tych troch rokov poberat RP aj ked nebude v praci ale dieta bude v skolke?

katarina822
18. jan 2011

ahojte baby mne chodi rodicak najneskor 17. este doteraz mi neprisiel myslite ze mam este pockat alebo zbehnut sa informovat ...

liviaf14
18. jan 2011

@katarina822 zdá sa mi, že oficiálny dátum na zaslanie RP je 20teho v mesiaci, aj mne niekedy chodí skôr, tak skús ešte počkať. 😉

janka_pn
18. jan 2011

@katarina822 mne prisiel vcera, aku mas banku?

standa82
18. jan 2011

@tintinka ..to nie.Keˇide dieťa do škôlky a mamička je nezamestnaná, na RP nárok nemá.

katarina822
18. jan 2011

@janka_pn slovensku sporitelnu

katarina822
18. jan 2011

ahojte
@janka_pn uz su na ucte. 🙂

gabuliik
18. jan 2011

ahojte ... môžem sa vás spýtať v akej výške vám prišiel ten rodičák ? mne nabehli peniaze včera na účet,ale podla starého, 164eur. nemalo to byť už tých 190? 😕

karinnka
18. jan 2011

@gabuliik peniaze sa vyplacaju spetne za januar dostanes vo februari 😉

gabuliik
18. jan 2011

@karinnka ... dakujem, aj som si myslela,že to tak asi bude ... 🙂

karinnka
18. jan 2011

Ako ste dostali dievcata peniaze ked ste koncili v jednom mesiaci matersku a prechadzali na rodicak?Ja som bola do 16.12 na materskej a potom som na rodicovskej.Mam dostat alikvotnu ciastku za tych 16dni materskej plus rodicak?Lebo Zatial mi dosiel len rodicak s pridavkami.Dakujem

janka_pn
18. jan 2011

@karinnka ahoj, mne sice uz davnejsie, ale najskor rodicak s pridavkami a o den neskor alikvotna cast za matersku... prave som pozrela ucet 😉

karinnka
18. jan 2011

@janka_pn dakujem 🙂

olivova
18. jan 2011

@tintinka
ja som sa zasa docitala toto:

OTÁZKA

Mám dieťa, poberám RP. Ak by moje dieťa nastúpilo do materskej škôlky (štátnej) napríklad ako 2,5 ročné, budem dostávať RP aj naďalej do veku 3 rokov alebo nástupom do MŠ nárok na RP zaniká?

Odpoveď

Od januára 2011 platí, že nárok na RP oprávnenej osobe (rodičovi) zostáva aj v prípade, ak starostlivosť o dieťa rieši prostredníctvom inej fyzickej alebo právnickej osoby. Inými slovami, ak dáte dieťa do materskej škôlky alebo jaslí – jedno či súkromnej alebo štátnej – alebo ho zveríte opatrovateľke alebo sa o dieťa staráte s výpomocou iných členov rodiny – nárok na RP vám vždy zostane.

Ak však viete vydokladovať vaše výdavky na starostlivosť o dieťa – napríklad platby materskej škôlke – a vy sa vrátite do zamestnania, respektíve sa zamestnáte a budete povinne dôchodkovo poistená osoba v Sociálnej poisťovni, respektíve budete povinne dôchodkovo poistená v Sociálnej poisťovni ako samostatne zárobkovo činná osoba alebo budete študovať v dennej forme štúdia na stredneh alebo vysokej škole – tak namiesto poberania RP sa môžete rozhodnúť poberať príspevok na starostlivosť o dieťa.

Ten sa poskytuje vo výške preukázaných výdavkov na starostlivosť o dieťa, maximálne vo výške 230 eur mesačne.

tintinka
18. jan 2011

@olivova dakujem pekne..to znie zaujimavo :-P

waitinka7
18. jan 2011

@olivova
Urcite je to tak? Mne sa to akosi nechce zdat. Viem, ze doteraz to bolo tak, ze ak mamicka dala dieta do skolky, tak jej uz nedavali RD, ale ak davali do destskych jasli, tak davali RD.....zda sa mi nezmysel, zeby to zrusili...

olivova
18. jan 2011

@waitinka7 - tato otazka bola adresovana p. mihalovi a ten sa vyjadril jasne....dokonca je to tam napisane:
do materskej škôlky alebo jaslí – jedno či súkromnej alebo štátnej – alebo ho zveríte opatrovateľke alebo sa o dieťa staráte s výpomocou iných členov rodiny – nárok na RP vám vždy zostane.
http://blog.etrend.sk/mihalblog/2011/01/04/rodi...
posledna otazka a odpoved...

a v ostatnych forach tu na mk sa o tom tiez pise ...

takyna
18. jan 2011

Baby potrebujem radu, som SZCO a vykonavam cinost popri RP, mam si platit odvody do socialnej poistovni?
dakujem za odpoved 🙂

stonozka
18. jan 2011

chcela som sa spýtať aj ja, že ktorého v mesiaci chodí ten rodičák, ale keďže mne chodí poštovou poukážkou takže to bude ešte trvať... takže do konca týždňa...

vanilka1802
18. jan 2011

@kaktusik007 dakujem za odpoved. Ale presne takuto ciastu mi povadala aj zenicka na urade. Ale mam taky dojem ze zrovna ty si mi tu kedysi radila, ze mam narok na rodicovsky prispevok do veku 6tt mladsieho dietata. Aj ked uz v tom case poberam MD. Je to este stale aktualne, ak by si bola taka dobra napisala by si mi konkretny zakon ktory o tom pise, aby som mohla zenicke na urade priamo predostriet o co ide. Dakujem

merikac
18. jan 2011

mam taku malu otazku,,ak som na RD nastupila v 12/2010- mam narok na RP-256eur, mam moznost ist pracovat,,,co je pre mna ked som na RD vyhodnejsie pracovat na HPP, alebo na dohodu?? dakujem za kazdy postreh

kaktusik007
19. jan 2011

@vanilka1802 to bol sek 😉
@takyna zalezi ci mas povinnost si ich platit - kedy ti vznikla zivnost, a podobne... ak mas otazky, behni na socialnu poistovnu, tam maju tvoj pripad cely a budu vediet 😉 ja platim v nulovej vyske 😀 😝
@merikac kde ti ponuknu viacej predsa 😀 😀 😀 😀 😝

takyna
19. jan 2011

@kaktusik007 dakujem , volala som na sociálku a postup je nasledovný
aj pre všetkých , ktorý sú v mojej situácii 🙂
čiže keď vám skončí materská ste SZČO, a idete na rodičovský príspevok, živnosť ste neprerušili, a pred tým ste už platili si odvody do sociálnej poisťovni, ak nadalej ostávate s dieťatkom doma na rodičovskom príspevku a nedáteho do inej opatery, nebudete podnikať, aj ked zivnost nemusite ani rusit ani pozastavovat, pojdete na sociálnu poistovnu vypísete si registracný list o prerusení platenia poistneho den po ukoncení materskej dovolenky, a prilozite k tomu cestne prehlasenie a zaroven si treba este doniest doklad z uradu prace potvrdenie , ze poberate rodicovsky prispevok, a tym padom nemusite ziadne odvody do socialnej poistovni PLATIT.
dufam, ze som to nejako zrozumitelne napisala 🙂

merikac
19. jan 2011

@kaktusik007 ked budem na HPP tak dostanem povodny plat,,a ked na dohodu tak v citstom priemer z platu aky by som dosta..mna to len zaujimallo ze ci su potom nejake rozdiely vo vybavovani dokladov na urady,,npr,,ohladne zdravotneho, dochodkoveho poistenia......

annika11
19. jan 2011

baby nemám veľmi čas spätne čítať všetko, čo ste napísali, mám takúto otázočku....malá bude mať 1,5 ked pôjdem do práce, ak nepôjde do jaslí, budem dostávať RP? Teraz poberám 256e, ostane mi v plnej výške alebo budem dostávať inú sumu??? Akonáhle bude mať malá 2 roky beriem ju k sebe do práce ( pracujem v MŠ), predpokladám, že vtedy už o RP prídem....alebo ako??? lebo ja som z toho už dočista jeleň...teda jelenica 🙂

lalus
19. jan 2011

@annika po Tvojom nástupe do práce Ti ostane rodičovský v plnej výške, t.j. 256 e do 20 mesiacov veku malej, potom budeš dostávať 190 e. Alebo si môžeš žiadať o preplatenie prípadných jaslí či škôlky do výšky 230e - vyberieš si medzi RP a týmto príspevkom podľa toho, čo Ti lepšie vyhovuje.

lalus
19. jan 2011

@merikac ak pojdeš pracovať na dohodu, zostávaš poistencom štátu a teda nevybavuješ nič 😉 Ak budeš pracovať na HPP už sa musíš z poistenia odhlásiť, pretože povinnosť platiť poistné za Teba znova preberá zamestnávateľ, ktorý bude platiť svoju čiastku i Tvoju Ti sťahovať zo mzdy ako bežne pri každom HPP.

kaktusik007
19. jan 2011

@merikac no su v tom rozdiely, ak pojdes na TPP tak sa musis odhlasit z dochodkoveho, aj zo zdravotneho, uz ti to bude platit iba zamestnavatel... ak na dohodu, tak si stale poistencom statu - za istych okolnosti.... takze... asi tak... nejake ine rozdiely v tom nevidim.... teda ja 🙂
@annika11 je nepodstatne, ci bude mala doma, v jasliach, ci skolke.... stale budes mat narok na RP.