Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
Ahojte, tak trochu rozmyslam........
Od 1.11.2010 som na materskej. Predtým som bola 5 rokov nepretržite zamestnaná, platila pomerne vysoké odvody 🙂 a dostávam materskú z max. vymeriavacieho zakladá.Cca o pol roka (približne keď mi skončí materská a mala by som nastúpiť na rodičovskú dovolenku) by som chcela opäť otehotnieť. Je dosť pravdepodobné, že by som bola vypísaná na rizikové tehotenstvo.
Otázka č. 1: mala by som sa teraz dobrovoľne nemocensky poistiť s max. VZ aby som v prípade rizikového tehotenstva poberala maximálne dávky PN? Tj. prišla by som o 190 eur rodičovského príspevku, ale dostala by som cca 600 eur PN? či ako by to bolo?
Otázka č. 2: mohla by som potom po nástupe na druhú materskú opäť dostávať maximálne materské? mala by som byť pre to dobrovoľne poistená?
vopred díky...
@hhenike - neprides o rodicak, lebo podla noveho zakona možes aj robit aj poberat rodicak...
za "pracu" sa povazuje aj PN
takže budes mat aj 600 aj 190E - ak sa teda prihlasis na DNP z maxima
ale možno by stacilo na 1 den nastupit do prace, potom ist na PN... mala by si ju max. z prace tak ci tak a rodicak by ti patril tiež, alebo by i ho preklopila na manžela
@mima595 @standa82 ... díky za odpovede, ale asi som polozila otazku nie uplne tak, ako som to myslela 🙂. V podstate mi nejde o to, ci pridem o RP alebo nie... ide mi skôr o to, ci po skoncení materskej v prípade dalsieho rizikového tehotenstva budem mat nárok na nemocenské a v akej výske. a následne v akej výske nárok na materské...
Chcela by som samozrejme dostavat maximum, tak ci sa mi oplatí teraz dobrovolne nemocensky poistit a ci to vobec je mozné, ked poberám materskú.
Este raz dakujem
@hhenike - ak ti trva PP, tak 2. materska sa ti bude ratat z pravdepodobneho VZ, ktory ti potvrdi mzdarka... s nou treba o om pohovorit, aby ti am dala taky VZ, aky si mala pri 1. materskej... lebo to je na uvazeni mzdarky, co am zahrnie a co nie... ak ti tam neda odmeny a bonusy, tak možes klesnut, ale može ti napr. navysit plat o inflaciu..... možnosti je viac, treba sa dohodnut, ak sa da.....
na DNP sa da prihlasit aj pocas materskej, a z nej by si eventualne mohla cerpat tu PN, a mala by si aj max. matersku, lebo potom by ti bolo jedno, aky VZ ti potvrdi mzdarka....
tak si to prerataj, ci sa to oplati, ale nezabudni, že teraz chodia na kontroly zo SP velmi casto, a ty už mas 1 dieta, s ktorym treba chodit von, takže aj toto si premysli, či budes cely cas chciet byt na PN... ono to už nie je take jednoduche byt PN pri 1. dietati 😀
@mima595 @standa82 ... vdaka. no s tou PN si asi nevyberiem... ale to je iná tema :( to uz nejako poriesime. PP v zamestnaní mi stále trvá, na personalnom by problem nebol, to potvrdenie maxima by som urcite mala. Pochopila som, ze by sa mi z toho pocitala druha materská, takze kvoli tej nemusim riesit DPN. Uz len posledná otázka, pocítalo by sa z tej pravdepodobnej mzdy aj to prípadné nemocenské? Alebo kvôli nemocenskému by som predsa len mala riesiet to DPN? Díky a pekný den prajem
§ 140 Vylúčenie povinnosti platiť poistné poistencoma zamestnávateľom
(1) Zamestnanec, povinne nemocensky poistená a povinne dôchodkovo poistená samostatne zárobkovo činná osoba, dobrovoľne nemocensky poistená osoba, dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba a dobrovoľne poistená osoba v nezamestnanosti nie sú povinní platiť poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti
a) v období, počas ktorého sa im poskytuje materské,
... znamená to, že keď som od 1.11.2010 na materskej a teraz by som sa prihlásila na DNP z max. VZ, tak síce by som bola poistená, ale poistné by som nemusela platiť???... či by to platilo len ak by som bola DNP už pred priznaním naroku na materské?
díky za rady, uz som si to trochu nastudovala a zacinam sa trosku orientovat. Rozmyslam..... u zamestnavatela mam este 2 tyzdne dovolenky. Keby sa nám fakt podarilo otehotnieť hneď po tom, ako mi skončí materská a začne RD, tak by som sa "vrátila" do zamestnania s tým, že by som vybrala tie dva týždne dovolenky a až v priebehu toho by som sa dala na PN, tak v konečnom dôsledku mám to isté, ako keby som si teraz platila DNP? čo sa týka PN aj následnej materskej?
PROSÍM poraďte niekto. MD mi končí pravdepodobne 13. 2. ( takto doslovne mi to napísali v SP na potvrdenie 😀 ). Bola som si dať potvrdiť v SP žiadosť o rodičovský príspevok. Aké konktrétne úkony ešte musím urobiť pri prechode z materskej na rodičovskú dovolenku? V SP mi povedali, že mám prísť ešte raz s nejakými registračnými listami ???? ☹ Dokopy mám doniesť nejaké tri veci- registračné listy? a rodný list. 😝
Žiadosť o RD do roboty som už dala, musím isť do ZP a ÚSVAR.
Ešte niečo? 😖 Ďakujem 😉
@mimmm vyplnis registracny list FO - aby sa ti doba rodicovskej dovolenky pocitala do dochodku 😉
a taktiez ak si v druhom pilieri, tak take tlacivko cast B - cast A si mala vyplnit a dodat socialnej poistovni do 30 dni odo dna dorucenia rozhodnutia o poberani materskej....
@kaktusik007 ahoj. vraj sa v tom novom zakone o SP dobre vyznas 🙂 . Nechcem tu ten moj problem zase od zaciatku rozpisovat, ale ten popis zacina len tu, na vrchu tejto stranky s pár doplneniami nizsie. Keby si mala chvilku casu, mozes sa mi na to prosim kuknut a vyjadrit nazor? 🙂 vopred velká vdaka
@hhenike nemam moc casu, len som to prebehla, ale v kratkosti:
- narok na nemocenske je len ak pracujes, ak nepracujes a si na rodicovskej, potom musis mat zaplatene DPN aby si narok na nemocenske mala a to by sa ti pocitalo z tohto poistenia
- narok na materske --- bude cca v rovnakej vyske, aj ked ostanes na rodicovskej, akurat je dolezite ci mas taky zakladyn plat alebo tvoja materska bola ratana s odmenami --- ak odmeny, tak tie ti mzdarka asi nenapise, a preto su tu dievcata, co maju matersku druhu aj o 100€ mensiu ako tu prvu... 😒 inak doplacat si dpn je u teba potom hlupost, pretoze maximum je len jendo, a ano, nebudes mat potom maximalnu matersku, pretoze vymeriavaci maximalny zaklad sa meni rok co rok, ale tych par eur je fakt zanedbatelnych....
ak ostanes tehu a nastupis do prace a hned pojdes na pn, je to v poriadku, akurat je dolezite ze kedy sa tak udeje, aby tato doba bola minimalne 90 dni (je jendo ci budes pn alebo pracovat) do nastupu na matersku a potom, ked to bude aktualne, si treba poriadne precitat paragrafy v zakone 461/2003 v zneni naslednych noviel ohladne rozhodujuceho obdobia ---- v skratke, ak narok na materske bude v 2012, tak rok z ktoreho sa ti materske bude ratat je rok 2011, pricom tu musis byt 90 dni nemocensky poistena, ak budes menej, tak je to vylucene, a tak dalej a tak dalej.... proste by sa ti mohlo stat, ze by si druhu matersku ktovli tymto cachrom ako vytazit zo statu maximum mohla mat minimalnu 😀 a to asi nechces, ze ano 😝 ale skratim to, ak nastupis do prace este v septembri, malo by to byt vsetko v poriadku a max. matersku stihas.... aktaulne su moje odpovede iba hypoteticke, pretoze to u teba nie je uplne realne a zakony su teraz sice platne, ale ako vidis, ujo mihal sem chodi a moze sa inspirovat este ze co vsestko treba osetrit, aby mamicky nespekulovali 😀 😀 😀 😀 😀 😝
@kaktusik007 jasne 🙂 , dakujem. Este jedna kratucka otazocka a uz ta nebudem zdrziavat. Keby som sa teraz prihlásila na DNP, tak chápem správne, ze by som si musela platiť DNP aspon 270 dní a az potom by som mohla byt PN, aby som z toho dostavala davky? Lebo je tam nieco aj o 26 tyzdnoch a to ma pletie...
@hhenike potrebujes 270 dni nemocenskehopositenia (dnp) v poslednych 2 rokoch pred narokom na davku, ak si si v minulosti niekedy dnp platila a je to do dvoch rokov, tieto doby sa ti scitaju... potom by ti stacilo hradit si len 26 tyzdnov.... ak ale si nikdy dnp nemala, tak potrebujes pre narok z neho tych 270 dni ziskat --- tu je to o tom, ze pre narok napr. na tu pn ak by si chcela maximum, tak ti staci si platit maximum len poslednych 26 tyzdnov... dovtedy mozes aj z minimalneho zakladu... ale pozor, zmenu si smies spravit az po pol roku, takze ak si zriadujes dnp pre to, aby si o 270 dni mohla ist na pn, treba si platit z maxima hned.... lebo ak po polroku zmenis vymeriavaci zaklad, 26 tyzdnov nestihas 😉
a este jedna vec... ak budes poberat davku z dnp, tak nemusis dnp platit ---- ak ale budes na pn a nebudes mat narok z dnp, tak dnp platit musis 😉
@kaktusik007 super. vsetko chapem, co som potrebovala. este raz velká vdaka.
Dobry den, som na rodicovskom prispevku so 4 rocnym dietatom pre dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav. Viem ze minuly rok som nemohla pracovat, no tento rok sa zakon zmenil a pracujem. No zaujima ma ci mozem svoju dcerku dat do skolky aspon na 4 hodiny alebo aj na viac... Je to aj preto ze malej skolka velmi chyba tak aspon na tych par hodin by som ju tam chcela dat, tak aby som neprisla o rodicovsky... skuste mi poradit prosim. dakujem
nečítala som celé. Treba ísť na úrad alebo zvyšujú automaticky?
@darla333 len a len tym, ze date dieta do skolky, o RP nepridete.
@darla333 určite neprídeš o rodičovský príspevok, ani keď bude dieťa v škôlke na celý deň. Ja pracujem, volali mi z úradu, že si môžem požiadať o vyplácanie rodičovského príspevku (deti ešte nemali 3 roky, doteraz som brala príspevok na starostlivosť) a hneď mi povedala, že keby som aj malých dala do škôlky, o rodičovský príspevok neprídem...
Ale hovorime o statnej skolke? Lebo cosi viem ze do sukromnej sa mohlo...no ja mam na mysli normalnu statnu..este tak pre upresnenie..
@darla333 Moze ist aj na cely den do skolky, som sa bola pytat na urade mi to potvrdily, lebo aj ja nad tym uvazujem
keď sa dá dieťa 2 ročné do škôlky, neprídem o rodičovský príspevok?

clostilka, ak máte pri druhom dieťati nárok na materské, potom RP dostanete naposledy v tom mesiaci, v ktorom začnete poberať materské (po prvom dni daného mesiaca). Ak napríklad materské začnete poberať 15.7.2011, posledný RP dostanete za mesiac júl (výplata v auguste).
Materské bude vypočítané ako 60% DVZ. Dĺžka materskej bude 34 týždňov (ak sa narodí jedno dieťa a nie viac detí súčasne). Po skončení materskej prejdete na RP 190,10 €.