icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

majamat
12. aug 2010

@jasterica25 , neda mi nereagovat. popisovala si ake ma zivnostnik minimalne odvody. ja zivnostnikov pozam a vacsina plati len minimalne odvody, lebo sa vsemozne snazia si znizit prijem na papieri. mozu si sami ovplyvnit, kolko zaplatit do poistovni a na daniach. okrem toho, vies co je Cena prace? hoci to nie je popisovane na vyplatnej paske ako odvody s mojho platu, ale ide to na moje poistenie a je to pre zamestnavatela povinne. dalo by sa povedat, ze je to taka skutocna hruba mzda, vsak aj preto sa vlada snazi to na vyplatnych paskach zmenit. pozerala som si jednu zo starych pasok, kde moja Cna prace bola 843€ a na vyplatu som dostala 496€. tak kolko sa za mna odviedlo do poistovni a statu? skoro 350€ co je teda tiez slusna suma a to nie som zivnostnik a nezarabam az tak vela a dokonca to nedokazem ani ovplyvnit. okrem toho rodicovsky prispevok je prispevok statu pre mamicky ktore castokrat nemaju ziadny prijem. tie co nemaju kam dat dieta nemaju na vyber. musia byt doma. zivnostnik si moze dovolit dieta zobrat do prace (asi to neplati pre vsetkych, ale pre vacsinu ), ale bezny zamestnanec nie. ja by som chcela byt na materskej s dietatom a je vrchol tvrdit, ze sa mi nechce pracovat. pracujem v jednom zamestnani skoro 13r. na PN som bola 2x po 2 tyzdne aj to druhy krat mi len vyberali mandle a s tym sa robit nemoze. dokopy mam odpracovanych necelych 15r. myslim si, ze dieta ma jednducho potrebuje v prvych rokoch zivota. jedno obdobie som mala dokonca 2 zamestnania. mam fyzicky narocnu pracu a problemy s klbami a aj tak nemarodim. myslim, ze som tomuto statu dala celkom dost tak mam pravo si aspon vychovat dieta.

marcelkatt
12. aug 2010

@majamat tak to máš pravdu čo si napísala.

bobocka
12. aug 2010

@majamat keby sme boli na facebooku,tak i dam pod to co si napisala like 🙂mas svatu pravdu a mas pravo ostat doma s dietatom tie tri roky min a venovat sa mu. nik nema pravo tvrdit inak 😉

marcelkatt
12. aug 2010

@bobocka @majamat úplne s vami súhlasím, tie tri roky sú podľa mňa najdôležitejšie, aby mamička sa mohla naplno venovať svojmu dieťatku, teda ak chce a ja som inak ani neuvažovala nikdy.

majamat
12. aug 2010

@bobocka
@marcelkatt , ten 3 rok by som mozno uz isla do prace, ale prve dva by som urcite chcela byt doma. v tom obdoby ma dieta najrychlejsi vyvoj a treba sa mu venovat. aj babo mi dava za pravdu, prave kope.

kacenkalm
12. aug 2010

Baby,neda mi napisat tu....Kazda matka ma pravo ostat s dietatkom 3 roky doma,tak ako
@marcelkatt
@majamat hovori,obidvaja sa navzajom potrebuju...A kedze zijem v zahranici,a materska je tu len 6 mesiacov,tak neviem co by niektore robili,keby museli dieta supnut di jasiel take male a ist robit....Ano,som nezamestnana,a uprimne ani pracu nehladam,ale nie preto ze sa mi nechce,ale preto ze nemam ine vychodisko...Jasle su tu velmi drahe,a operka tiez...Takze zijeme skromne..ale nestazujem si....som s malou doma,a tie chvile su na nezaplatenie...Byt doma s dietatom do 3 rokov ma obrovsky vplyv na jeho vyvoj...Niekde som citala,ze taketo male deticky ked matka supne do jasli,tak vyrastaju z niektorych rozny asociali....a priala by som vidiet,ake deti su tu....skacu rodicom po hlavach,ziadna vychova tu nie je...

annie13
12. aug 2010

suhlasim dieta do 3 r potrebuje mamu doma a aj naopak 😉

jasterica25
12. aug 2010

ja len hovorim, ze bedakat a horekovat, ze ten a ten ma a ja nemam nam velmi nepomoze. ja pridem takisto o vyssi RP, ale ked bude mojmu dietatu nieco chybat a nebudem stacit s financiami, tak do roboty pojdem, aby malo dieta vsetko co je treba.
k tym odvodom - to su minimalne odvody, ktore musi zivnostnik platit. a ano viem co je cena prace 😉
proste ma sralo, ze tu niekto osocoval tych, ktori sa snazia. preco by sa malo zobrat tym, ktori sa snazia????
tam treba zobrat, nie obycajnym ludom - ale politikom, ktorym trci z vackov a este maju malo 😠 😠 😠

jasterica25
12. aug 2010

@majamat a nikto nepovedal, ze sa ti nechce pracovat. len bohuzial, dieta sa ta nebude pytat, kolko ti da stat. dieta bude pytat jest a nebude kukat na to, kolko penazi stoji napr. chlieb....

edusik
12. aug 2010

@kacenkalm ja musím isť teraz do práce, malá má 14 mes., no ináč sa nedá, som na to všetko sama... A čo sa týka jaslí, je mi ľúto, že s malinkou nebudem non-stop, ale žeby z nej vyrástla asociálka???? no to snáď nie.... veď takmer všetci sme vyrastali v jasliach - pred 30 r. neexistovala materská na 3 roky, už ste na to zabudli????

marcelkatt
12. aug 2010

@majamat aj náš kopká konečne, inak je to lenivček....

kacenkalm
12. aug 2010

@edusik ok,ale uz nema 6 mesiacov,uz je predsa nieco starsia...ja ta chapem...a to som pisala o tom,zeby dieta malo byt 5 dni v tyzdni v jasliach,nie na par dni a na par hodin...a pred 30 rokmi bola aj ina doba...a ina vychova... 😎

marcelkatt
12. aug 2010

@edusik to je jasné, keď nemáš inú možnosť, to je pochopiteľné. Ale vieš je veľa mamičiek karieristiek žiaľ, ktoré majú deti pre imidž , alebo pre vek, aby nebolo neskoro. Také maminky ja nechápem, ako idú preč od detí a nemusia. Ale ich vec, ja len že ja by som to nedokázala pokiaľ ma nenútia okolnosti ako Teba napríklad.

standa82
12. aug 2010

Nevie, či je to tu spomenuté, no na Porade som našla:
Výška rodičovských príspevkov sa od 1.1.2011 zmení nasledovne : nižší rodicovský príspevok 164,22 € sa zmení na 164,40 €, vyšší rodičovský príspevok 256 € sa mení na 256,30 €.

Od 1.1.2011 sa zvýši prídavok na dieťa sa z 21,99 € na 22,01 €. Príplatok k prídavku na dieťa sa zvýši zo sumy 10,31 € na 10,32 €.

kacenkalm
12. aug 2010

@edusik a dalsia vec,keby ma nutili okolnosti,a nemala by som inu moznost,tiez by som to riesila ako ty...ale to by som musela zit na Sk,tam je pristup uplne iny ako tu,kde zijem...u nas je to o uplne niecom inom...u nas ti nepride 3 rocne dieta domov a nepovie ti "fuck" ako prve slovo...preto ja by som malu tu v zahranici do jasiel nedala za ziadnu cenu....

cicimon
12. aug 2010

@standa82 to uz bolo nejaky tyzden dozadu v novinach....cisty vysmech

marcelkatt
12. aug 2010

@standa82 to som videla aj ja ešte asi pred mesiacom, zmenili výšky RP to ešte stará vláda myslím, len potom prišlo to halooo okolo novej vlády a ich návrhov na zmeny... Uvidíme, zatiaľ nič neschváli teda okrem toho čo si Ty napísala.

standa82
12. aug 2010

@cicimon @marcelkatt ...neviem, nepostrehla som to 😀 Musíme len čakať. Dúfam, že to nezmenia. 😠

zuzkat1
12. aug 2010

@jasterica25 prepac ale musim aj ked som si povedala ze uz pisat nebudem, ale ja si myslim ze dieta potrebuje v prvom rade teba...samozrejme za predpokladu ze ma co jest🙂 nemyslim si ze su dolezite znackove veci a velky prepych..dieta potrebuje matku najma prve tri roky... buduje sa zaklad jeho osobnosti ...
PS: nikto neosocoval tych ktori sa snazia..ja som len poukazala na to ze podla mna sa snazia aj ti ktori nezarabaju miliony... ludia s obycajnym beznym zamestnanim (predavacky, uradnicky..atd.) a ak by si citala pozorne tak by si videla ze som pisala aj o tom ze aj politici maju neumerne vela🙂
PSS🙂 pracovat sa mi chce,ale ani parom volov ma prve tri roky zivota mojho dietata od neho nikto nedostane, pretoze moje dieta je pre mna dolezitejsie ako kopec penazi na ucte...

zuzkat1
12. aug 2010

@jasterica25 a este kym si pomyslis ze vymetam kontiky🙂 tak nie... moja ma vsetko co potrebuje a kupujem jej len nove veci..radsej ja nebudem jest nez by jej nieco chybalo🙂

standa82
12. aug 2010

@zuzkat1 ...áno, takto som si to vravela aj ja. Akurát tento mesiac končím RD. A o mesiac nastupujem na ďalšiu MD, no 3 roky už doma nechcem byť, asi len rok. Len ak by boli deťúrence chorľavé. Syn chorý býval raz za rok. Uvidíme, čo narobí škôlka.

zuzkat1
12. aug 2010

@standa82 aj ja chcem druhe mimi..🙂 chcem to stihnut v ramci tejto materskej..resp. rodicovskej... a planujem dalsie tri roky... 🙂 kvoli nemu... aj ked hypoteka nam pada na hlavu..ak by som nemohla s nim byt doma tri roky tak radsej nemam dieta.. myslim uz to druhe🙂

zuzkat1
12. aug 2010

@standa82 a preco len rok? financie? teda ak nie som moc drza..

standa82
12. aug 2010

@zuzkat1 ...financie nie, môj manžel je SZČO a našťastie dobre zarobí. No byť doma ďalšie tri roky sa mi už vidí veľa - človek osprostie. 😅

zuzkat1
12. aug 2010

@standa82 🙂 ale no to snad nie🙂 ja neviem ja mam asi deformaciu z povolania ... som pedagog a je pre mna nepredstavitelne odist od nej skor🙂 ale zas mne to sialene leti.. furt som mimo byt ..casto u nasich ..oni su mimo BA ..takze mam stale co robit🙂 ... ale jasne beriem moznost ze ze budem musiet ist skor do roboty,ale u mna pripada do uvahy jedine financna kriza..totalna🙂

standa82
12. aug 2010

@zuzkat1 ...ja som si toto hovorila pri Jakubkovi. Som rada, že som s ním bola doma 3 roky. 🙂 No aj ja som pedagóg, lenže ďalšie 3 roky sa mi už doma byť nechce. Aj my sme mimo bytu, väčšinou u mojej maminy alebo u straých rodičov na lazoch, tam sa malý cíti najlepšie, no aj tak . Však uvidíme, čo nám čas prinesie a ukáže 🙂

zuzkat1
12. aug 2010

@standa82 mozna sa mimi narodi a ty ostanes pekne tri roky doma,lebo nebudes vediet tu chutnu tvaricku opustit😀

standa82
12. aug 2010

@zuzkat1 ...možné je všetko. AK bude také šidlo ako Jakubko..... 😀

zuzkat1
12. aug 2010

@standa82 🙂