Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
prepac @kikusa8 , uz som to pochopila, stacilo precitat par predchadzajuch sprav, o rodicovsky teda nepridem, ak dam dieta do jasli.
ale mam inu otazku: pokial sa zamestnam, tak mi RP zostane, ale stat za mna prestane platit odvody.
cize ked sa zamestnam, v mojom pripade zrusim prerusenie zivnosti, tak si musim zacat platit opat vsetky odvody do socialnej aj vszp, je to tak? vopred vdaka 🙂
Ešte jedna otázka? Nevieme sa s manželom dohodnúť. Ja hovorím, že ak keď budeme mať dve deti, aj tak bude rodičovský príspevok 190€. Tak je. On hovorí, že aj na druhé dieťa bude 190. Tak ako to je vlastne.
Dík za názor.
dievčatá, chcem sa vás opýtať, či mi viete pomôcť. Posledného augusta mi končí materská a k 1.9. sa chcem vrátiť do práce. Nebudem na rodičovskej dovolenke. Na čo mám nárok u zamestnávateľa, môžem sa vátiť na pôvodné miesto?
ahojte, prosim vas, pocas RD (teda pocas poberania RP) nastupujem spat do prace, viem, ze zametnavatel ma zas nahlasi na socialnej aj zdravotnej poistovni, treba este mne niekde nieco hlasit? na UPSVa R treba?
ahojte,mam 3,5rocne dvojicky,chodia do skolky a poberam 237,60eur (predlzena platena materska z dovodu nepriazniveho dzravotneho stav dietata) a teraz mam moznost ist pracovat na brigadu na 2mesiace.Mozem?Aj to treba nahlasit niekde?Co musi obsahovat zmluva?Niekde som citala,ze len do 160eur mozem pracovat,este je to aktualne,ci?Dakujem.
Babenky,je pravda,ze tie maminky, ktore zacnu poberat RP po 1.1.2011 uz ho budu mat 190€,aj ak si platili napriklad DNP?Na ne sa uz nevztahuje ten zvyseny ,ktory bol do 20 mesiacov zivota dietata?Dakujem
a toto ste citali,ze co planuju urobit s dnp po novom roku???? http://peniaze.pravda.sk/mamicky-dostanu-od-jan...
...a ak si DNP zacne paltiti zena teraz?Tak po novom roku co?jej to prepadne,alebo na nu sa to este nebdue vztahovat? 😕
Ahojte. Dnes v telerane som zachytila že RP klesa na 95eur???? jeminky moje oni sa zblaznili???????
@veqa....cica,ze vraj tu minister pisal,ze sa to bude vztahovat len na novych poistencov....ked budem mat cas preluskam a budem to hladat 😀 😀 😀
@veqa....jaj ten rodicak,ano to viem,ze 190€... 😉
ahojte, mam aj ja jednu otazocku. Od septembra nastupujem do prace, mala ide do jasliciek. Tieto veci v pohode zvladam - chapem, ze co a ako povybavovat, ale ako to bude, ked cez jul a august 2012 bude moja mala so mnou doma (som ucitelka), tak budem zas ziadat o RP? Lebo pocas chodenia do jasliciek idem ziadat o ten prispevok 230e, tolko u nas stoja jasle. Neviem, ci to standardne vsade tak funguje alebo len u nas, ale zaplatim jasle, predlozim papier na UPSVaR a spatne mi vratia tu sumu. Cez prazdniny, ked bude mala so mnou doma nebudem nic platit a zas preco by som mala prist o 2m RP? Vsak statu odvadzame dost prachov.
@myzma ahojda, no tak informujem ako som pochodila na UPSVaR (ohladom prispevku na starostlivost pre starsie dieta pri narodeni dalsieho):
takze samozrejme mi nic sami od seba nenavrhli a dokonca mi tetuska (inac celkom mila ale zrejme len do poctu) tvrdila, ze na nic take nemam narok, tak som ju musela presvedcit, aby zavolala nejakej sefke a ta to nakoniec potvrdila, ze narok mam, len oni to tam volaju ze "6 tyzdnovy" prispevok, takze kym som ju presvedcila, ze mam na neho narok od skoncenia poberania RP do 6 tyzdnov po porode (co ale aj tak nevycerpame, kedze mala bude mat skor 3 roky) tak to riadnu chvilu trvalo...no nakoniec som tam napisala rukou len tak na papier taku ziadost, ze sa odhlasujem z RP (rozhodnutie o materskom este nemam, tak to vraj mam potom dolozit) a ze ziadam o ten prispevok na starostlivost
a dala mi na neho aj papiere co mam doniest ale ze az po porode s RL oboch deti - tak to som celkom nepochopila, preco si o neho nemozem zaziadat hned ale bola som aspon rada, ze sme sa nakoniec ako tak dohodli 😉
no ale ako vravim, nevediet o tejto moznosti tu od teba, tak by ma pani na UPSVaR urcite pekne vypoklonkovala s holou ricou 😝
Ahojte,dostala som papier o nastupe na matersku (nemam narok,len na rodic.prispevok),6 tt pred porodom,ale som evidovana na ÚP a tlacivo je pre Socialnu poistovnu.Nebudu hucat,ked to tam donesiem? Keby som bola evidovana tam,kde realne byvam,tak ma to netrapi,ale trvaly pobyt mam trosku dalej a nechce sa mi uz pendlovat hore-dole...Nemate niektora skusenost?
Pekny den 🙂

@kikusa8 a mozes dat maleho do jasiel a stale poberat rodicovsky ? ja som myslela, ze ten poberas len dovtedy, kym si doma s dietatom ... 😒