icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

lalus
14. júl 2011

@stanka04 osobnu skusenost nemam, ale kamoska bola na tom takto isto a jej umoznili, ze vypisala vsetky papiere v SP v meste, kde sa zdrziavala pred miestnou pracovnickou SP, ta to potvrdila podpisom aj peciatkou, a kamoska to poslala postou do miesta trvaleho bydliska. Pretoze faktom je, ze vsetko si musis vybavovat tam, kam patris podla trvaleho bydliska, ina pobocka by Ti ziadne tlacivo potvrdit nemala....ale asi zavisi od ochoty uradnicok na jednom i druhom urade 😝

stanka04
14. júl 2011

@lalus Ja sa idem hlasit na ÚP,kde mam trvale bydlisko bud.tyzden,s tym problem nieje,len nastup na matersku mam vypisanu na tlacive pre Soc.poistovnu,nie ako oznamenie pre ÚP,kedze na materske nemam narod,len na rodic.O to tlacivo mi ide,ci to moze byt,na ÚP neberu telefon.. 😉

uci
18. júl 2011

@myzma jj, presne tak, mne si urcite pomohla a verim, ze budu aj dalsie babenky, a aj mne to veru za tych 80 eciek urcite stalo, i ked tetuska to brala akoze vsak to mate "len" 80 eur, ale to asi nevie co znamena 80 eur pre niekoho, kto uz skoro 3 roky zivori na RP 😉

egyptanka
18. júl 2011

Baby neviete mi poradit, ci mam narok na RP 190 € v pripade ak dam malu do sukromnej skolky na poldennu starostlivost?

A dalsia otazka, i ked sem nepatri, tak mozno pomozete ... ak po 3 rokoch dietata sa prihlasim na urad prace ako nezamestnana budem mat narok na podporu? Alebo si mam preventivne zacat teraz platit do fondu nezamestnanosti, aby som nieco dostala.

krasnulka
18. júl 2011

Baby, prosim vás, chcem sa spytat ohladom prace popri materskej dovolenke. Mala by som moznost si zohnat pracu, sice so strazenim deti to bude zlozitejsie, ale snad by sme to nejako vyriesili. Lenze nechcem prist o rodicovsky. Na MD budem este rok, ale ked je moznost, tak by som chcela ist do prace. Preto sa pytam: mozem pracovat a zaroven poberat aj RD? Dakujem za odpoved

geegee
18. júl 2011

@egyptanka mas narok na RP 190€, alebo na prispevok na starostlivost o dieta vo vyske max. 230€, v pripade splnenia urcitych podmienok

aela
18. júl 2011

@krasnulka mozes, pytaju sa to tu stale dokola 😉

aela
18. júl 2011

@egyptanka ak si nic nebudes platit, tak ti po 3 rokoch na up nic nedaju

cartridge
18. júl 2011

@geegee Tak to by zaujímalo aj mňa, na aký príspevok bude mať nárok po3 rokoch veku dieťaťa, ak si nič neplatí ???

aela
18. júl 2011

@cartridge no ziadny 😉

krasnulka
19. júl 2011

@aela dakujem, vies, nechce sa mi to tu cele citat, tak som sa len v rýchlosti chcela spytat ci mozem. A je to casovo neobmedzene? Ci len tak 4 hodinky a dost?

aela
19. júl 2011

@krasnulka nie je to obmedzene

luciferova
20. júl 2011

Ahojte prosim poradte🙂

Viem, ze zvysens RP je do 20 mesiaca dietata. Moj maly mal 20m len v nedelu a uz v piatok predtym mi nabehla nizsia suma na ucet, nevyplaca sa to spatne? Cize junove peniaze sa dosravaju v juli? za jun som teda este mala narok na vyssiu? Ked som sa tak pred 3mesiacmi bola na nieco pytat na urade, pani len tak pomimo zacala ratat a ze posledny dostanem v auguste 😕

luciferova
20. júl 2011

Pardon dostavaju 🙂

denne73
23. júl 2011

Dievčata. Od augusta by som mala nabehnuť na ten ubohy RP ☹ ☹ ☹ ☹ . neviete aké kroky musím podniknuť?? komu to hlasiť?????

cigaretka5
23. júl 2011

@denne73 pamatam sa ze som vypisovala nejake tlacivo na urade prace , a ze som im tam musela niest potvrdenie zo sociallnej poistovne

denne73
23. júl 2011

@cigaretka5 ďakováááám 🙂 🙂 🙂 🙂

ela2710
23. júl 2011

@luciferova chod sa infomovat na urad prace, je to ozaj divne, lebo peniazky sa naozaj dostavaju spätne, teda ja napr. za oktober v novembri, atd...

zvonkohra
25. júl 2011

@denne73 denisa ides s materskej na rodicovsky?ak ano pojdes na upsvar a tam to nahlasis potom ta poslu na soc.poistovnu tusim a daju ti dajake papiere a chod uz teraz lebo potom ti moze meskat jeden mesiac vyplata rodicaku

alline
25. júl 2011

ahojte, viete mi poradit ked chcem ist skor do roboty co mam spravit? tusim musim zajst na socialnu poistovnu, alebo este nieco viac? a neviete co na soc. poistovni vybavit? dakujem 🙂

maryanna
26. júl 2011

ahojte, chcem sa opytat, poberam rodicovsky prispevok aj pridavok na dieta, ale od septembra budem studentkou denneho studia na Vš. ostava mi rodičovský alebo mi ho zrušia?? dakujeem

tweetinkapp
26. júl 2011

@maryanna nemaju ti ho preco zrusit 😉

tweetinkapp
26. júl 2011

@maryanna ja som tiez chodila rok na denne studium pocas rodicovskej dovolenky a nic mi nevzali. praveze som mala narok poberat prídavok na dieta aj na seba, kedze podla zakona som bola nezaopatrene dieta 😀, kedze moj manzel tiez studoval denne a bol vlastne tiez nezaopatrene dieta, tak podla zakona sme sa nemohli starat vzajomne o seba 😀 . hadam som to napisala zrozumitelne 😀

maryanna
27. júl 2011

@tweetinkapp jej tak super dakujem......a tie ano pridavky uz dostanem aj na seba konecne🙂..................ak by aj bol problem s rodicakom tak som uvazovala prepisat ho na muza.......ale ked vravis ze nie, ta to nebudem riesit nijako....

pusa
10. aug 2011

Ahojte,
Mám otázku. keď bude podľa novej noveli zákonníka práce možnosť predľžiť rodičovskú dovolenku do 5 rokov veku dieťaťa, budem stále dostávať rodičovský príspevok?? a v akej výške??
Neviete ako to bude??

krasnasvadba
14. aug 2011

@luciferova prosim ta vybavila si nieco na urade? Mna sa tyka tento problem od 27.augusta, kedy ma maly 20 mesiacov.

gapa
14. aug 2011

@denne73
hlavne nezabudni si podať na soc.poistovni prihlášku aby si bola dôch.poistená štátom aj počas čerpania rodič.dovolenky v zamestnaní (predpokladám trvá ti prac.poemr)

a bacha na to, treba sa prihlásiť najneskôr prvýden čerpania RD, ak chceš súvisle dôch.poistenie,nedá sa prihlásiť spätne (predpokladám doteraz si si prihlášku nedávala). Zober si kopiu RL dieťaťa a dátum budeš vedieť najlepšie podla doby, dokedy poberáš materské (také potvrdenie byudeš byvavovať v soc.poisťovni k žiadosti na rod.príspevok, tlačivo je len na upsvar, či na nete, nie na SP).

a urob si kopie z prihlášky, nech máš o tom doklad!!!! a teda na kopiu (či rovnopis) si dať potvrdiť prevzatie soc.poisťovnou.

gapa
14. aug 2011

@luciferova
ak má dieťa napr. 1.8.2011 alebo dajmetomu 31.8.2011 dovrši 20mesicov, tak za august v septembri by si mala dostať ešte tých 256eur. Ak mal 20mesicov v júli, tak poslednýkrát za júl v auguste.

gapa
14. aug 2011

no nedalo mi a pozreala som priamo zákona a VERU????

(4) Ak rodiovský príspevok bol priznaný poda zákona úinného do 31. decembra
2010, vyplácal sa v sume 256 eur a nárok na tento rodiovský príspevok by trval poda
zákona úinného do 31. decembra 2010 aj po tomto dni, považuje sa od 1. januára 2011 za
rodiovský príspevok priznaný poda zákona úinného od 1. januára 2011 a vypláca sa v
sume 256 eur aj poas výkonu zárobkovej innosti oprávnenou osobou do zániku nároku na
rodiovský príspevok, najdlhšie do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom diea dovši vek
20 mesiacov.

no teda je to napísané tak, že by sa to dalo chápať aj tak, že vyplatené bude naposledy 256eur do konca augusta (ak dieťa dovrši v auguste 20mesiacov), ale snád tým mysleli......
nie ... že sa vypláca v sume 256eur.... najdlhšie do konca kal. mesiaca, v ktorom dieťa dovrši vek 20 mesiacov

ale že myslia ... že sa vypláca v sume 256eur ..... najdlhšie za obdobie do konca kalend. mesiaca, v ktorom dieťa dovrši vek 20mesiacov.

ak by bol problém a chceli to chápať tým prvým spôsobom, tak by som napísala otázku priamo na ústredie upsvar, ako to vysvetluje ustredie.

luciferova
14. aug 2011

@gapa
@krasnasvadba je to v pohode, chyba bola na mojom ucte 😉 socialka poslala dobru sumu, sorry za chaos 🙂