Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
Caute, mam otazocku, tych 270 dní, ktoré treba byt poistený, sa pocita do nástupu na matersku ( 6 tyzdnov pred porodom),alebo do dátumu porodu? mne vychadza 270 dni asi 5 a pol tyzdna pred terminom porodu...
ak ako zivnostnicka nemusim ist oficialne 6 tyzdnov na matersku, tak by sa to dalo, ale neviem ci je to takto zo zákona alebo nie...
@ivka_marek
do dna pred pôrodom, tj .porodiť treba najskôr na 271vý den. A dni nem.poisternia sa rátajú v období dva roky pred skutočným pôrodom. K dnom trvajúceho nem.poistenia možno prirátať dni akéhokolvek ukončeného nem.poistenia v obd. dva roky pred skut.pôrodom.
Kočky chcem sa spýtať, ak sa krpec narodil 27.11.2009 tak 20 mesiacov dosiahol 27.júla 2011 a teraz ma napadá že tých 256€ ešte dostanem v terajšom rodičáku ktorý príde v auguste či už 190? som z toho jeleň, neviem či sa to vypláca na mesiac popredu či za uplynulý mesiac. poradíte?
@gapa a z akeho casu sa pocita výška sumy? teraz som pocula ze z minuleho kalendarneho roku..
@zuzanat
samozrejme, ale nie spätne. Predpokladám si zamestnaná na prac.pomer a 10.8. ti skončilo poberanie materskej. Treba zobrať RL dieťaťa a zájsť hned na SP podla trv.pobytu, tam poradia s RLFO + vyhlásením o riad. star. A ako som spomínala dať si na kopiu/rovnopis podpísať prevzatie a toto opečiatkované tlačivo RLFO (prihlášku) založiť k zápočtovým listom do dôchodku, ak by niečo. Ale tých pár dní ti už trvať dôch.poistenie trvať nebude (predpokladám) 11-16.8., ak sa prihlásiš=zájdeš ťam 17.8.
A potom nezabudni na odhlášku!!!
@ivka_marek
ak vzniklo nem.poistenie najneskôr 1.1.2010 a na md ideš v r.2011 počas trvania toho istého nem.poistenia, tak sa materské z daného np bude rátať z vym.základu v r.2010.
@gapa ja som si platila vždy socialku zo zivnosti, no to je vlastne ako ti vymeraju podla prijmu aja som si teda platila z minima. Od februaru som si zacala platit z maxima. Termin porodu mam 27.12...tak som zvedava, ved si doplacam mesacne 50 euro, dokopy 160 Euro mesacne len do socialky...
ak by sa male anrodilo az na novy rok, tak by bolo všetko OK,ale ked sa narodi este v decembri...
@ivka_marek
bacha na to, ako sa pýtaš. Predpokladám, podla toho, čo píšeš, ty nemáš jedno nem.poistenie, ale dve a to je velký rozdiel. Jedno máš ako povinne nem.poistená szčo a druhé dobrovolne nem.poistenie. Ak máš povinné dlhodobé, ktoré trvá minimálne od toho 1.1.2010, tak z tohto povinného np szčo ti vznikne nárok na materské z minima, čo si platila v r.2010.
ak si dnp od februra (dávala si si prihášku), tak v prípade, že sa dieťa narodi najskôr na 271vý den tohto nem.poistenia ti nárok na materské vznikne aj z dnp (ak nebudeš mať nedoplatky) a bude sa rátať z vym.základov obdobia od prihlásenia na dnp do konca mesiaca, ktorý predchádza mesiacu nástupu na md.
ak je niečo inak, ako predpokadám (napr. si platíš súvisle len dnp a nemáš povinné np szčo a dala si si od februára zmenu), tak to môže resp. bude úplne inak. Záleží na konkrétnych dátumoch a údajoch a aj malá zmena môže znamenať velkú zmenu pri výpočte.
@gapa ahoj,dakujem pekne za odpoved.
ahojte chcela by som sa spytat dcerka bude mat na dalsi rok v septembri 2r a 8m ked sa rozhodneme ju dat do skolky ale len na 4 hodiny a ja by som ostala do jej 3r na materskej brala by som este rodicovksy prispevok alebo uz nie?dakujem
ahojte, upresni mi prosim Vas niekto, do kedy sa vyplaca zvyseny rodicovsky prispevok? Ja mam informaciu, ze do dovršenia 2 rokov veku dietata, no kamoska dostala rozhodnutie akonahle jej mala dovršila vek 20 mesiacov, ze už nemá nárok za zvýšený RP a bude dostávať 190.1 Eur. Ako je to vlastne? Dakujem za odpoved
@zvonkohra ano, budes 😉 do 3 rokov veku dietata 😉
@sorciera24 vdaka
ahojte dievcata, prosim vas, som na rodicovskej, syn ma takmer rok, chcela by som sa zamestnat na dohodu, plat budem mat minimalny, tak aby z neho nebol ziadny preddavok na dan, cize do tych 300 eur mesacne, ale ako je to zo socialnou a zdravotonou poistovnou, stale ju bude za mna platit stat, alebo musim nahlasit nieco niekde aj ja?
vopred dakujem, budem rada ked si najdu chvilku odbodnicky ako @sorciera24 alebo @gapa 🙂
keby som išla kdekoľvek do práce, dostanem aj rodičovský príspevok? malý bude mať v októbri 2 roky a rozmýšľam nad prácou, len každý mi iné povie - buď že popri robote dostanem rodičovský alebo že nedostanem, tak ako to je?
Ahojte kocky, prosim vas,
syn ma dva roky a od septembra pojde do skolky, teda v podstate do pripravky, pretoze to bude len na 4hodiny denne kazde dopoludnie. ja si chcem dokoncit VS a mam moznost len denneho studia a bez skolky by sme to nezvladli.
Celkovo ma skolka vyde asi na 20eur aj so stravnym. je to klasicka statna skolka. Tak sa chcem opytat ci to mam niekde nahlasovat a samozrejme ci mi rodicovsky ostane v plnej vyske??????

@gapa velkááááááá vďaka . To som ozaj nevedela 😉 😉 😉 😉