icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

skrecok
31. aug 2011

Ahojte baby, prosim poradte mi.
Dnes som sa uplnou nahodou v robote pytala ako je to so socialkou, kedze od 1.9.2011 pracujem na plny uvazok a maly ide do statnej skolky 5.9. a az 24.9. ma 3 roky. Ekonomka mi povedala, ze ja sama musim nahlasit ukoncenie rodicovskej dovolenky v socialnej poistovni 31.8.2011. Je to spravne? Nevyznam sa v novych zakonoch.

miskatn
1. sep 2011

@gapa dakuejm ti, si zlata, ja som medzitym volala na socialnu aj zdravotnu, povedali mi zdravotna je upkne v pohode, tam nebudem platit nic, ale co sa tyka socialnej, tam z dohody budem povinna odvadzat urazove, co je dost mala polozka, pri plate 300 eur okolo 2 eur, takze to sa da ...

este raz dakujem 😉

veronika1982
1. sep 2011

caute baby chcem sa opytat maly nastupuje do skolky. nema este 3 roky. ja som zamestnana ale nechcem nastupit do prace lebo vo februari nastupujem na dalsiu MDa je tam problem aj s dochadzanim aj s tym ze maly je casto chory a to by mi asi v praci netolerovali. cize tych 5 mesiacov budem doma a dostanem rodicovsky?treba to niekde nahlasit.

nany100
1. sep 2011

@veronika1982 nemusíš to nikde hlásiť, si ešte na RD a potom rovno prechádzaš na MD...takže rodičák dostaneš normálne a ty do práce ísť nemusíš, aj keď malý ide do škôlky 😉 je tu na fóre aj téma
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/mate-narok-na-opatovnu-matersku-dovolenku/

gapa
1. sep 2011

@miskatn
to úrazové neplatíš ty, ale zamestnávatel, tj. nesťahujú to tebe z tých 300eur. Teraz je návrh zákona, kde navrhujú odvod starobného dôch.poistenia z dohody, no myslím nad určitú hranicu 190eur, no ber info s rezervou, tak dôkladne som to nečítala a je to len a len návrh.

lubikan
1. sep 2011

@skrecok ..mne skoncila pred tyzdnom RD..mala mala 3 roky...sla som na socialku a tam mi povedala,ze do veku 6 rokov za mna plati stat dochodkove poistenie,len pokial som nezamestnana alebo na predlzenej RD....ked sa zamestnam,mam dat vediet na socialke den vopred od nastupu do zamestnania.

mna este zaujima..bola som sa na zdravotnej sa nahlasit na predlzenu rodicovsku....takze komplet vsetko za mna plati stat...ano?to som sa zabudla spytat...v pripade urazu...atd....

fanny.fanny
1. sep 2011

gapa @miskatn , som v podobnej situácii ako miskatn. potrebujem niekam nahlásiť, že budem pracovať na dohodu od septembra?

miskatn
1. sep 2011

@fanny.fanny vraj nikde, podla toho, co som tento tyzden obvolala ...

fanny.fanny
2. sep 2011

@miskatn no dnes mi pani na upsvar povedala, že jej musím predložiť dohodu aj podpísať čestné prehlásenie, že kde bude malá

gapa
2. sep 2011

@lubikan
štát za teba platí len dôchokové poistenie a zdravotné, ak dieťa nechodí do škôlky, alebo max. na 4hod. (predpokladám podpisovala si nejaké prehlásenie na ZP o tom).

tj. roky sa ti rátajú do dôchodku a v prípade úrazu, choroby ti bude poskytnutá zdr. starostlivsost u lekára, v nemocnici a lieky.

gapa
2. sep 2011

@fanny.fanny
a to pani na odd. sociálnych vecí a rodiny alebo v evidencii uchádzačov o zamestnanie?

lubikan
2. sep 2011

@gapa ..no podpisala daky papier...ale kontroluju,ze ci je dieta ozaj 4 max. v skolke?pri prvom mi nekontrolovali

miskatn
2. sep 2011

@fanny.fanny na upsvar? v bratislave mi hovorili, ze ich to vobec nezaujima. ty si neziadas nahodou, aby ti preplacali opatrovanie dietata?

gapa
3. sep 2011

@lubikan
netuším

fanny.fanny
5. sep 2011

@gapa na odd. soc. vecí a rodiny
@miskatn nie, dieťa bude u babky, takže nežiadam preplácanie

gapa
5. sep 2011

@fanny.fanny
pani sa asi ešte istí, velmi sa nevyzná.
Ty musíš splnať povinnost riadnej star. o dieťa a to bud osobne, alebo inou plnol. fyz. osobou alebo právnickou osobou. Je podla mna zbytočné uvádzať ako, ked to asi splna každý. Ale čo už narobíš, ona si to overuje 🙂

p4
6. sep 2011

Baby,nechce sa mi prehrabavat vsetky prispevky, ale chcela by som vediet,ci niektora neviete nieco o tom prispevku na jasle. Moj maly ide zaciatkom roka do jasli a chcela by som vediet,ako to je s tym prispevkom od statu.

diduska777
6. sep 2011

Ahojte maminky, chcela by som poprosit o radu a pomoc ako postupovat. Ide o to, ze by som chcela zacat pracovat na 4 hodiny denne, a dcerka (20 mesiacov) by nastupila na ten cas do jasliciek alebo by bola u babicky. Dufala som, ze sa to nestane a nebudem musiet opustit dcerku skor ako bude mat 3 rocky, no financie nepustia. Som zamestnana, ale do prace sa nemozem vratit, pretoze je to 100km a dochadzat nemozem, to by som dcerku vobec nevidala, takze to neprichadza do uvahy a hladam nieco v mieste bydliska. Jedna sa o to, ci sa pocas zamestnanie da pracovat na dohodu (ci to nie je protizakonne), ci by mi stat v takom pripade preplacal jaslicky alebo mam dat v praci vypoved a zacat pracovat na polovicny uvazok alebo vlastne ako postupovat v takomto pripade. Dakujem vsetkym za cenne rady a pomoc.

skrecok
8. sep 2011

@gapa ....
Prosim poradte mi ak mozete.
Ja som uz oficialne zamestnana a maly chodi od 5.9. do skolky. Zamestnavatel mi povedal, ze treba nahlasit socialnej poistovni ukoncenie rodicovskej dovolenky. A v socialnej poistovni sme telefonicky zistili, ze vraj netreba podla noveho zakona od 01.01.2011, staci ked zamestnavatel oznami SP, ze od xx.xx.2011 pracujem a tymto sa automaticky odhlasim... Tak kto ma pravdu? Nechcem, aby z toho potom boli velke problemy...
Dakujem.

gapa
8. sep 2011

@skrecok
veru, v tomto ti neviem povedať na 100%. Najprv som myslela, že tak, ako hovoria oni, ale stále som počula aj starý postup. Osobne by som sa radšej odhlásila ale nejde o oznámenie ukončenia RD ale o ukončenie prihlášky ako osoby riadne sa starajúcej o dieťa do 6rokov. Lebo súčasne byť dôch.poistená ako zamestnanec a aj štátom byť nemôžeš. Toto však zákon jednoznačne nerieši, ako je to s odhláškou, tak radšej by som ju podala, aj ked netreba (tiež som tak robila, ked sa menil zákon).
Alebo môžeš napísať otázku na poradnu na stránkach soc.poist. a si to overiť. Ak tak urobíš, budem rada, ak prekopíruješ sem odpoved.
Je aj na stránkach soc.poistovne niečo k tomu písané, ale príznávam, že nerozumiem jednoznačne ako to mysleli.

stonozka
10. sep 2011

@ gapa,škrečok
nakoľko mam týmto osobnú skúsenosť tak napíšem, som na predĺženej rodičovskej dovolenke a poberám RP a naskytla sa mi možnosť si niečo privyrobiť a tak som si pred nástupom do prace zisťovala túto skutočnosť a je to tak že netreba nikde nič hlásiť, že sa to samo vygeneruje cez systém a to je to zaujímavejšie že som pracovala na riadnu zmluvu najskôr na cca 1,5 mesiaca a teraz v lete na 3 mesiace a zatiaľ mi nikto nič nove nepovedal a ani ma nijako nekontaktoval ale asi si to v pondelok obehám, pre istotu... mňa skôr zaujíma či sa niečo nezmenilo od 1.9.2O11 lebo zas mam možnosť ísť na 3 mesiace do roboty len neviem či je niečo zmenené alebo stále platí to že môžem poberať RP a aj dať malého do škôlky a občas si privyrobiť.....

zuzuzaa
10. sep 2011

@skrecok ja som teraz na rodičovskej dovolenke a plánujem sa vrátiť do práce skôr ako bude mať malý tri roky. Na sociálke som sa pýtala, či treba niečo, ked nastúpim do práce ešte počas rodičovskej. Povedali mi, že musím prísť vypísať odhlášku, aby štát za mňa prestal platiť nemocenské. Vraj pri nástupe na materskú som vypisovala prihlášku, tak teraz sa musím odhlásiť. A na UPSVAR mi povedali, že musím prísť vypísať nejaké čestné prehlásenie. Neviem, či musíš aj ty, kedy má tvoj malý tri roky. Ale na tú sociálku by si asi mala ísť.

matulka616
12. sep 2011

Ahojte baby, chcem sa opytat, nerobite niektora v statnej sfere, ze ci su podmienky prechodu z materskej na rodicovsku rovnake ako pri sukromnych zamestanvateloch???

lucik106
12. sep 2011

Ahojte baby. prosím vás o radu. Platím si 29,48 € dobrovoľné sociálne poistenie, iné poistenie neplatím ani nikto za mňa neodvádza v sociálnej poisťovni v októbri budem mať zaplatených 10 plných mesiacov. ak by som išla na rizikové tehotenstvo a odniesla papier od lekára do poisťovne tak mi budú platitť z dobrovoľného poistenia a bude mi chodiť aj rodičovský príspevok, ktorý poberám na staršiu dcérku? alebo mi rodičovský ke´d budem na maródke stopnú? a keď budem na materskej bude mi plynúť aj materská dovolenka z dobrovoľného poistenia aj rodičovský príspevok na staršiu dcérku? alebo len materská? uveďte ma prosím do obrazu, lebo mám z toho guláš... ďakujem!!!

stonozka
13. sep 2011

@skrecok po dnešnej návšteve socialky, určite prísť osobne a vypísať odhlášku... od juna sa to zmenilo...

macka23
13. sep 2011

@gapa ahoj, chcela by som sa len uistit, ze som nieco nahodou nepoplietla. Drobec ma 2 a pol roka, mal nastupit do skoky od januara /ako 3-rocny/ ale uvolnilo sa v skolke miesto, tak nastupil vcera /12.9./ ja som momentalne "nezamestnana" , pracovat vsak mozem ist az neskor, lebo drobec ide na opreaciu hernie v oktobri a chcem tam byt snim.. Viem, ze RP budem dostavat az do dovrsenia 3 rokov, len som si nie ista ako je to so ZP a SP, tiez za mna budu odvadzat odvody az do dovrsenia 3 rokov bez ohladu na to ze maly uz chodi do skolky na cely den?
Dufam ze som to moc nepomotala. Dakujem

gapa
14. sep 2011

@macka23
je to v poriadku,
v ZP si poistná štátom ako poberatel rodič.príspevku (a ten poberáš)
a v soc.poistovni ako osoba riadne sa strajúca o dieťa do 6rokov (ak si si dala sama prihlášku) a toto splnaš aj ked dieťa chodí na celý den do škôlky.

wampirek55
14. sep 2011

ahoj dievcata. Prosim poradite mi? mam z toho uplny gulas 😒 mam synka 20 mes. Poberam RP , od tohoto mesiaca tych 170. Som slobodna a skusam si najst pracu ale len na nocne smeny, aby nemusel ist maly do jasiel. Kolko hodin vlastne mozem odrobit a kolko penazi zarobit,a nieje nikde ziadna podmienka aby bol maly v nejakej opatere(jaslicky, ,pestunka)? v noci s nim bude moja mamka. Chcela by som si aj zarobit , ale aj aby mi ostal RP....

wampirek55
14. sep 2011

Este by som asi mala dopisat , ze pred materskou som bola normalne zamestnana na neurcito a som tam vlastne stale vedena, ale to su potraviny , praca na dve smeny a cele vikendy a tam sa zatial vratit nemozem. Dakujem vam za rady 🙂

macka23
14. sep 2011

@gapa dakujem 🙂