icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

zuziq8
15. sep 2011

@gapa Prosim poradte mi.
Teraz som na materskej ktora mi v decembri skonci. Pred materskou som bola zamestna, cize stale som tam vedena ako zamestn. na materskej... Od januara (materska mi konci v dec) mam moznost pracovat na dohodu, mozem ale robit takto na dohodu ked som zamestnana inde alebo mam dat v povodnej praci vypoved? Dakujem 🙂

gapa
16. sep 2011

@zuziq8
ak ti končí md a nie rd, tak samozrejme môžeš v jednej firme čerpať RD a v druhej pracovať na dohodu. V zákonníku práce je nejaké obmedzenie, ak by išlo tuším o konkurenčné firmy, či také niečo (nemám novelu naštudovanú), tak môže zamestnávatel žiadať ukonč.takejto činn. Je to v ZP § 83

tu je skopírovaný:

§ 83
Výkon inej zárobkovej činnosti

(1) Zamestnanec je povinný bez zbytočného odkladu písomne oznámiť zamestnávateľovi, že chce popri pracovnom pomere u zamestnávateľa vykonávať inú zárobkovú činnosť, ktorá by mohla mať k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter.

(2) Zamestnávateľ má právo od zamestnanca požadovať, aby sa zdržal výkonu zárobkovej činnosti, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter; toto právo môže zamestnávateľ písomne uplatniť najneskôr do desiatich pracovných dní od oznámenia podľa odseku 1. Zamestnanec je povinný vyhovieť požiadavke zamestnávateľa podľa prvej vety bez zbytočného odkladu.

(3) Zamestnávateľ môže požiadavku podľa odseku 2 písomne odvolať.

(4) Odseky 1 až 3 sa nevzťahujú na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti.

§ 83a
Obmedzenie zárobkovej činnosti po skončení pracovného pomeru

(1) Zamestnávateľ a zamestnanec sa môžu v pracovnej zmluve dohodnúť, že ...

stankatt
16. sep 2011

Ahojte, chcem sa spytat ako sa vyplaca rodicak? na mesiac dozadu? mala mala v auguste 3 roky a este mi dnes prisiel...

komisakpd
16. sep 2011

baby mam otazku...mozem sucasne poberat matersku aj rodicovsky na starsie dieta? alebo automaticky ked nastupim na matersku mi rodicovsky zoberu? ako to je?

gapa
16. sep 2011

@komisakpd
pri ptp 11.12.2011 ak nastúpiš na md 30.10.2011, tak dostaneš naposledny RPv plnej výške za okt. vyplatený v novembri, a materské (to sa ráta nie na mesiac, ale na kalend.dni) dostaneš za oktober za 2dni.
Ak by si mala PTP najskôr 14.12.2011, tak by bol nástup na md 2.11., tj. ešte aj za november by si RP dostala vyplatený v decembri.
Potom za další mesiac, za ktorý už nedostaneš RP máš nárok na príspevok na starostlivost o dieťa-staršie (ak sa staráš o staršieho OSOBNE, tak vo výške cca 40eur na mesiac) a to ale len do mesiaca, v ktorom novonarodené dieťa dovrši 6týždnov, resp. najviac do mesiaca, v ktorom starší (predpokladám "zdravý" syn) dovrši 3roky. - pozri tému o "záhadnom jednorázovom príspevku ..."

snád som ti už inde neodpvedala, lebo tuším sa dnes už opakujem (možno len podobný prípad?)

gapa
16. sep 2011

zdravý= nejde o dieťa s dlhodobo nepr.zdr.stavom

zuziq8
17. sep 2011

@gapa dakujem🙂 no nie je to konkurencia, takze by to malo byt ok 🙂

gapa
17. sep 2011

@stankatt
za august sa RP vyplatáca v septembri, tj. je to ok

stankatt
17. sep 2011

@gapa dakujem

skrecok
17. sep 2011

Tak baby
@zuzuzaa
@gapa
@stonozka
Nasa susedka ma dobre znamosti na socialke, pracovala na vysokom poste na urade v Senci a zistovala to pre mna - opat sme volali tam, aj som bola OSOBNE v socialke v Senci. A hadajte ako som dopadla? Opakovane mi vysvetlili, ze ak zamestnavatel posle na socialku tlacivo ze som nastupila a tympadom sa automaticky odhlasim. Takze NIC som nemusela odhlasovat, nic vypisovat ani cestne prehlasenie. Dokonca uz boli zo mna nervozne co ich stale otravujem, tak uplne zbytocne som sa trepala tam.
Ja uz som uz z toho fakt nervozna, keby som byvala v Bratislave MUSIM vypisat a v Senci kam patrim NEMUSIM vypisat odhlasku. 🙄 Tak kto ma pravdu? Zrejme este musim niekde inde zistit. Ak budu z toho problemy, tak to budu oni riesit, nie ja. Robila som co sa dalo a to nielen sama.
😔

gapa
17. sep 2011

@skrecok
mne raz tiež odmietli zobrať odhlášku (vtedy v r.2005 ked som nastúpila na md to sa bralo ako prihláška, ktorú dával zamestnávatel, prihlášky si začali maminy dávať až pri nástupe na md po 31.7.2006) a ked som nastupovala do práce, tak nechceli odo mna odhlášku v Ba-okolie, lebo som si ju tam nedávala, ale dával ju zamestnávatel v Ba-mesto. Tak som odhlášku poslala doporučene na Ba-mesto aj so sprievodným listom.

Je to ozaj hrozné, že nemajú rovnaké postupy. Ale aj ich usmernenie na stránke SP je veru presne také nejasné. No to nie je len prípad nástupu do práce, ale napr. aj retazové pôrody a prihlásenie na dôch.poistenie (hlavne u zamestnaných), npar. aj prípady, ak mamička nemá nárok na materské a je zamestnaná ...

gerich
19. sep 2011

ahojte, prosim Vas, ako dlho pred ukončením MD a začatím poberania príspevku to musím nahlásiť, teda požiadať o to? ďakujem

katka183
20. sep 2011

Ahojte.Neviete mi poradiť?Malý bude mať v novembri 3 roky,poberám RP.Ak by sme ho dali do školky od oktobra,prídem o RP,alebo ako to je?

macka23
20. sep 2011

@katka183 kludne ho mozes dat do skolky, RP sa vyplaca do dovrsenia 3 rokov dietatka, bez ohladu na to ci chodi do skolky 🙂

katka183
20. sep 2011

dakujem.Lebo zdá sa mi,že kedysi to bolo aj tak,že pokiaľ dali rodičia dieťatko do škôlky skôr,tak stiahli materskú

oliee
29. sep 2011

Ahojte mamičky, určite sa tu budem opakovať miliontykrát ale chcela by som sa opýtať skúsených, materská sa vypláca do 34 týždňa, teraz som už 28 týždeň na materskej, v akom predstihu treba ísť na ÚSVaR podať si žiadosť o rodičkovský príspevok a niekde som čítala, že si treba požiadať aj o tlačivo, aby štát za mňa platil dôchodkové pois.? Ďakujem Vám za ochotu a rady.

maminka142
2. okt 2011

Ahojte, viete mi niekto pradiť ako to je, ked v čase RP, dostanem vypoved? To už nie som na RP, len ho poberam? Rata sa mi o do odrobenych rokov? A ešte ak vypoved nedostanem a skončí mi RP, tak čo nasleduje potom? Mam ja požiadať zamestnavatela o vzatie spät, do pracovneho pomeru, prípadne o vypoved? Alebo on ma napísať mne, čo bude dalej so mnou? Prosím vas viete mi niekto poradiť, ako to dalej funguje? Vopred moc ďakujem za odpoveď 🙂

cicus13
19. okt 2011

Ahojte maminy....chcem sa opýtať....nastupujem do zamestnania a malý ide do jaslí....čo je lepšie ? Nechať si rodič. príspevok, alebo požiadať o ten príspevok na jasle. Viem, že je tam rozdiel 40 eur, ale vraj budem musieť každý mesiac dokladovať, že malý navštevuje súkromné jasle ? A vždy dávajú tých 230 eur, alebo sa mi môže stať, že mi schvália menej ?

Ďakujem ak sa nájde niektorá čo mi poradí 😉

janette4
19. okt 2011

@oliee to tlačivo sa vypĺňa už keď sa ti narodí malinké.o RP ti stačí žiadať až tesne pred tým,ako naň máš nastúpiť.ja som si to vybavovala týždeň pred tým a v pohode.

janette4
19. okt 2011

Mamičky,ja mám tiež jednu otázku.Po skončení RD je dosť veľká pravdepodobnosť,že nenájdem hneď zamestnanie,keďže som dosť obmedzená prac.dobou môjho manžela.Počas prvej materskej dovolenky mi skončila v zamestnaní zmluva,kt.som mala na 1rok.a chcela by som vedieť,ako to je,keď tú prácu nezoženiem,či mám nárok na nejakú podporu v nezamestnanosti,alebo si musím niečo platiť už teraz,aby som potom niečo dostala.? Zatiaľ si platím len nemocenské poistenie.Ďakujem.

tanyja
22. okt 2011

@janette4 na podporu máš nárok, ak si v posledných 4 rokoch odrobila aspoň 3 roky, PN a materská sa do toho nepočíta, doteraz to bolo takto, a je možné, že sa aj niečo zmenilo v týchto zákonoch, najlepšie by ti bolo spýtať sa na sociálke, tam ti odpovedia na všetky tvoje otázky, ináč dá sa platiť dobrovoľne do fondu, aby si potom v budúcnosti mala nárok na podporu, a to ti tiež povedia kedy a v akej sume

tanyja
22. okt 2011

@maminka142 rp sa nepočíta do odrobených rokov, a ak ti nepošle zamestnávateľ výpoveď, tak mu treba vopred nahlásiť, kedy nastupuješ do práce a pokiaľ sa ináč nedohodnete, tak normálne pokračuješ ďalej v práci

maminka142
22. okt 2011

@tanyja už sme sa dohodli, on mi napíše vypoveď 🙂 Len som prekvapena, že RP sa nepočíta do odrobených rokov 😕 Lebo viem, že sa to ratalo 🙂

tanyja
22. okt 2011

@maminka142 ja to nemám z overeného zdroja, len si myslím, že nie je rátané, ved napr ani PN nie je rátané, síce to nie je to isté, no ale na takéto sú múdrejšie hlavy ako ja, nechcem písať chybné informácie
a prečo ti dá výpoveď ?

aduskatt
22. okt 2011

@maminka142 RP podla mojich info ratany je........resp minuly rok bolo este urcite

gapa
22. okt 2011

@maminka142
pre aké účely myslíš do odrobených rokov?
-- pre dôchodok??? - v tom prípade, ak máš podanú prihlášku v soc.poistovni, aby si bola dôch.poistená štátom, tak sa to ráta, ak nemáš podanú prihlášku, tak ani doba počas čerpania RD v zamestnaní sa ti do dôchodku neráta, len doba MD.
-- pre nárok na 5týždnovú dovolenku?? tam sa aj doba starostlivosti o dieťa do 3rokov ráta ako odrobené roky, ale toto už nebude od r.2012 zaujímavé, lebo všetci, čo dovršia 33rokov v danom kalend. roku budú mať nárok automaticky na 5týž. dovolenku bez dokladovania rokov
-- pre nárok na výpovednú dobu?? tak tam to bolo zaujímavé len ak by si dostala výpoved najneskôr 31.8.2011, lebo od 1.9.2011 platí novela Zákonníka práce a tam nie je postatné pre určenie dlžky výpovednej doby/resp. odstupného, kolko rokov si "odrobila" ale je podstatné, kolko "TRVAL" pracovný pomer ku dnu prevzatia výpovede. A prac.pomer trval aj počas čerpania RD.

takže neviem, čo z toho ťa zaujíma.

a pozor na to, či ozaj ti dá výpoved alebo dohodu.
Ak dohodu, kedy potrebuje tvoj súhlas, tak si daj bacha, nech je v nej uvedený organizačný dôvod ukočnenia prac.pomeru, aby si mala nárok na odstupné priamo zo Zákonníka práce.
Ak by ti dal výpoved, tak počas RD ti môže dať výpoved len z dôvodu, že sa firma alebo jej časť (kde pracuješ a ktorú máš v PZ uvedenú ako miesto výkonu práce) ruší či sťahuje. Z iných organizačných dôvodov nemôžeš dostať výpoved (napr. z nadbytočnosti) počas RD. A tiež, ak by si dostala výpoved a chceš odstupné miesto výpovednej lehoty (teraz už nie je možné aj aby ti plynula výp. lehota a aj odstupné), tak treba požiadať o odstupné pred začatím plynutia výpovednej lehoty. Tak bacha na to, ak by ti dal prevziať výpoved posledný den v mesiaci, tak ty musíš ten istý den požidať o odstupné (samozrejme si dať potvrdiť prevzatie podpisom + dátumom prevzatia), inak nan nemáš nárok podla zákonníka práce. Už som to tu rozoberala niekde na koníku podrobnejšie.

kape
22. okt 2011

@cicus13 - ja som donedavna poberala prispevok na starostlivost na dieta, kazdy mesiac som postou posielala fakturu za sukromnu skolku a kopiu vypisu z uctu, nemusis tam chodit osobne. 40 Eur, nie je tak mala suma, co sa rozdielu tychto dvoch davok tyka a Tvoj maly ma este malo mesiacov, tak za cele obdobie do 3 rokov je to slusna sumicka . POkym budes mat na fakturre sumu 230 A viac, vzdy Ti vyplatia prispevok 230 Eur, ak by tam bola mensia ciastka (co v ramci BA a okolie nie je velmi pravdepodobne), tak Ti vyplatia to co je na fakture.

maminka142
22. okt 2011

@gapa ahoj, ďakujem moc za radu 🙂 Tie odrobene roky ma zaujímali aj kvôli dochodku, ale aj hlavne kvôli vypovedi... V tej firme robím od roku 2006 a z toho teraz posledne 3 roky som na RP ( teda do dovršenia, ked bude mať mala 3 roky a to bude 28.2.2012) A s majitelom sme sa dohodli, že on da vypoveď mne ku tomu 1.3.2012. A ešte sa chcem opytať, aky je rozdiel medzi vypovedou a dohodou o ukončení prac., pomeru? V obidvoch musí byť dôvod prečo mi dava vypoved? Či len v tej dohode? A ak by som chcela odstupne, tak o to musím požiadať? Ďakujem 🙂

maminka142
22. okt 2011

@tanyja No povedal mi, že ak už neplanujem dalšie dieťa, že by ma zobral späť, ale ak planujem ešte dieťa, tak už ma nemôže zobrať naspäť, lebo tam budem len kratku dobu 😠 No tak ja som samozrejme v období snaženia, takže je rozhodnute 😀

tanyja
22. okt 2011

@maminka142 však si mu mala povedať, že to je predsa diskriminácia v práci 😠 , ja som tiež na zozname na záskok, ale pán riaditeľ uprednostňuje slobodné a bezdetné, tak som zvedavá, ako to dopadne 😉