icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

nya
4. aug 2010

@lucia.kl

Tak to bude tesne 🙂 snad to teda este stihnem.
Dakujem za info lucia.

majdiska
4. aug 2010

@krasnulka problém je len jediný, že ja som sa nemala kde vrátiť.. v mojej bývalej práci ma už nechceli a musela som ísť do novej práce.. ako nesťažujem si, ale viem že ked sa po pol roku nevrátiš do práce, tak nemáš nárok na svoje miesto.. oni ti držia miesto, ale kde ťa zaradia je jedno.. môžeš ísť aj na úplne iné oddelenie a ked ti uplynie ochranná lehota, tak ťa vyhodia.. 😒

michalag
4. aug 2010

@krasnulka konecne niekto kto so mnou aspon trochu suhlasi a ja suhlasim s tym co si pisala, maminy na MD sa maju kam vratit a prvych 6 mesiacov maju si myslim tiez celkom slusne MD .... hlavne ze mi niekto napise ze mam logicky rozmyslat 😠

majdiska
4. aug 2010

@michalag ja som mala materskú 7200sk, tak to až také slušné nebolo ☹

lucia.kl
4. aug 2010

@mariposita všetko sa tyka len rodičovskeho, ak si platiš DNP tak budeš mať vyššiu matersku - samozrejme zaleži kolko si platiš ale maximalna materska je tušim cca 600€

jonki
4. aug 2010

@denisocka ...pokial viem nic nie je iste...takze ja sa nemienim stresovat pokial to iste nebude 😉
ja si hlavne prajem zdrave babo a ci s malom alebo s este menej snad to nejako utiahneme 😒 nepopieram peniaze su velmi dolezite...ale pre mna nie najdolezitejsie.

mame rozne nazory pretoze vychadzame s roznych situacii...tie co maju podla terajsieho zakona narok na 265e tych 180 az tak velmi nepotesi...tak nechapem co na tom nechapu tie co maju narok na ten nizsi prispevok a prilepsia si o par euro...skuste sa vzit obe skupiny do situacie tych druhych

a kricat tu, ze tie co nestihli odrobit a otehotneli pocas skoly to maju tazsie...sorry ale to je co za argument(kazda z nas to ma nejakym sposobom tazke)...zijeme v 21 storoci...spolahliva antikoncepcia je na trhu uz dost dlho na to, aby si ludia mohli vybrat kedy chcu neotehotniet...skoda len, ze to tak neplati aj o otehotneni...to by som niektorym mojim blizkym priala viac ako prachy na vsetky materske a rodicovske prispevky ☹

nechapte ma zle ja som takisto studentka denneho studia...a teda zijeme s muzom z jedneho platu...ale mam 30 a teda cakat dlhsie v mojom zdravotnom stave by bol risk. Takto sme to naplanovali a chceli🙂 aj ked samozrejme ratame s tym ze na Maledivy chodit nebudeme (to myslim samozrejme iba obrazne 😀)

lenocka84
4. aug 2010

@krasnulka nie prenajom, keby bola nasa je to o inom

lucia.kl
4. aug 2010

@nya budem držať päste, ale ešte sa o zrušeni prispevku nerozhodlo....tušim

lucia.kl
4. aug 2010

ja ešte pridám, čo mamičky čo majú dvojčatá alebo trojčatá a dostávaju rodičovský ako mamičky čo maju jedno a teraz kupujte mlieko - nedá sa kojiť, a plienky pre dve deti...............................

nya
4. aug 2010

@lucia.kl

Nerozhodlo, ale ja to uz vidim cierno 😀.
Snad sa to cele nejak utrase pretoze tento pociatocny navrh sa mi zda strasidelny.

michalag
4. aug 2010

@jonki myslim ze aj ked antika existuje nie kazdej vyhovuje a moze ju organizmus prijat (nehovorim o sebe) a navyse ja som stastna s 2 detmi a s drahym a nikdy by som nemenila 🙂 , ale aby mala jedna rodina o xxx euracov viac a druha menej a mozno su na tom horsie sa mi zda na piiip kto chce deti vie do coho ide .... keby mali vsetci rovnake podmienky tak by to bolo spravodlive a pre neprisposobivych by som spravila opatrenia

lucia563
4. aug 2010

@dada2007 presne toto aj mna dnes zaujimalo, ale myslim, ze kedze budeme o RP ziadat az v novom roku, tak asi uz pojdeme ,,po novom,, no viac by sa mi to pacilo ,,po starom,, no uvidime, co z toho bude 😝

lucia.kl
4. aug 2010

@lucia563 narok na prispevok ti vznika dnom narodenia dieťaťa, takže ak sa narodi v roku 2010 budu platiť stare zakony, to že si žiadaš o prispevok až v dalšom roku s tym nič nema.

lucia.kl
4. aug 2010

@marikac to čo si platiš do DNP budeš dostavať pol roka spolu s materskou, rodičovsky je až potom a ten plati urad prace soc. veci a rodiny. matersku plati socialka. s materskou sa nič robiť nebude..

nya
4. aug 2010

@lucia.kl

Zda sa, ze mas v tom prehlad Luci 🙂 dufam, ze mas pravdu!

lucia563
4. aug 2010

@lucia.kl teraz neviem, ci som dobre pochopila...ano, viem ze narok na materske mam aj zo zamestnania aj z DNP, kedze TP mam zac decembra, cize pojdem este podla starych zakonov....nebolo mi len jasne, ze ako to bude potom, ked budem ziadat o RP, ci to uz bude podla toho, co bude platit uz v novom roku, alebo ci sa tiez ,,pojde,, podla roku 2010, ked sa dieta narodilo 😉

lucia563
4. aug 2010

@lucia.kl neviem ci som to nenapisala ako tatar, ale clovek rozmysla a niekedy zacnem pisat a pekne sa ,,zamotam,,... 😝

andrejka10
4. aug 2010

@lucia563 Výška RP bude taká ako je platná legislatíva v čase požiadania o RP. Dátum narodenia bábätka ho nebude ovplyvňovať. Pokiaľ však to nejako neupravia. 😉

lucia563
4. aug 2010

Dievcata dakujem, uz mi je to jasne 😉 a aj som predpokladala, ze to takto je

marikac
4. aug 2010

@lucia.kl
Minister chce hľadať zdroje aj tak, že bude škrtať výdavky. Chce sa zamerať na zneužívanie dávok nemocenského. Preto chce napríklad presadiť, aby už nebol možný súbeh povinného a dobrovoľného nemocenského poistenia a na výpočet nemocenskej.

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5491807/odvody-zaplat...

z tohto clanku to chapem tak, ze to co si platim DNP mi bude na prd, ak tento zakon prejde v tejto forme...nie je mozny subeh poisteni...dostanem matersku len z toho,co plati zamestnavatel odovody 😠

krasnulka
4. aug 2010

@michalag ja mam taky pocit, ze jedinny,kto tu dnes rozmysla logicky sme my dve 😀

krasnulka
4. aug 2010

@jonki jaj ty si ale chytra...rozpravat tu o antikooncepcii...keby som ju nebrala,tak ani nepipnem...ja som ale otehotnela pri antikoncepcii...len skola, ziadne brigady, zrazu tehotenstvo...ziaden prijem,a teraz vela potrebných veci pre miminko...tie,co pracuju si ich mali za co kupit...tak rozmyslaj logicky a neplet sem antikoncepciu.

jankov
4. aug 2010

Ahoj 😉
No tak zo vcerajska som aj ja v soku 😠 to co toto ma byt ?
Prave som si chcela zacat platit v auguste DNP ...a co mam teraz robit ? Neviete mi niektora poradit ? Som študentka vysokej školy a chcela som si platiti ten max. v nemocenskom a teraz neviem co mam robit ...ci platit ci nie .??
Ja som uz sice robila ale pred 3 rokmi a to mi tam uz nespada ...
Planujeme s manzelom babätko , nakolko mam aj zdravotne problemy aby neskor uz nebolo "neskoro" ...a teraz ako mam byt zo 180 € alebo "až" 190 € - (ako sa vyspia pred schvalenim 🙄 ). Ako som si to ratala tak do konca roka by mi to platenie DNP vyslo 5 mesiacov co je cca 155 dni a tych zvysnych .... co potom ?
Ak si to zacnem platit este podla tohto zakona tak mozem v plateni v r. 2011 pokracovat ? Nerozumiem tomu ... 😲 a som zo vsetkeho velmi smutna ...
Ja viem , ze ked niekto chce babätko nema hladiet na peniaze ...ale z lasky sa to babätko nenapapa , neoblecie a to sa modlim aby boli vsetky babätka aj mamičky zdravučke a aby ich vsetko zle obchadzalo 🙂 😵 !
Držme si palce baby...!

krasnulka
4. aug 2010

ja mam taky pocit, ze tady od volaktorych smrdi zavist...pretoze my,ktore mame maly RP musime zit skromne aby sme dokazali cely mesiac vyzit a nemozeme si dovolit pre svoje deti konfort,ale pre tie, co maju 250 eur RP a maju mat mensi tak je to katastrofa,pretoze take nevedia zit v skromnosti.

cigaretka5
4. aug 2010

No dievcata tato diskusia je podla mna absolutne predcasna. Nic nie je schvalene I ked osobne si myslim ze skor ci neskor tieto vyhody zrusia....... I ked s tym neduhlasim v podstate som to cakala

andzi
4. aug 2010

Úplne o ničom téma. Som si myslela, že to bude inteligentnejšia debata a nie spor o tom, či tá ktorá mohla alebo chcela otehotnieť a kedy a či mala brať antikoncepciu. Nechcem moralizovať, ale veď deti sa predsa rodia resp. majú rodiť z lásky a nie preto, že to spoločnosť v istom veku od nich očakáva. Vyživovať dieťa má predsa rodič, resp. rodičia, štát len pomáha, v iných krajinách je táto pomoc štátu ešte nižšia ako u nás. Dievčatá, a kde máte manželov a partnerov? Solidarita rodičovského príspevku je téma, na ktorú neexistuje jednoznačná odpoveď. Skôr by som bola za to, aby sa solidarita prejavila vo výške materskej, ktorú platí Sociálna poisťovňa a aby doba poberania materskej bola predĺžená na 1 rok, tak ako pôvodne pred voľbami sľubovala SDKÚ. Materská dovolenka po dobu 6 mesiacov je veľmi málo, pretože aj lekári odporúčajú dieťa kojiť aspoň rok a ak po 6 mesiacoch nastúpim do práce, kam dám svoje ledva 5 mesačné dieťa? Toto treba nejako vyriešiť, aspoň tak, že po dobu od 29. týždňa do 52. týždňa by materské nebolo 55% z VZ ale povedzme aspoň 45%.

Rodičovský príspevok je hradený zo štátneho rozpočtu tak ako rodinné prídavky. Súhlasím, že jeho výška je malá, aj 256 € je mizerne málo, ale je to len "príspevok", čiže štát ním len prispieva, pomáha rodičom, nie je to dávka, z ktorej sa uživíte. Toto by si mali všetci uvedomiť.

marcelkatt
4. aug 2010

@andzi máš pravdu iné krajiny majú nižšie dávky možno a kratšie obdobie ich dostávajú, no zas na druhej strane tam sú vyššie platy, rôzne sociálne benefity a pomoc slabším rodinám, vyššie rodinné prídavky. Samozrejme aj my máme dieťa z lásky a ak druhé sme počali z lásky a milovať ho budeme tak či tak, no finančná pomoc od štátu by pomohla. Veď taká výbava čosi stojí, keď už vezmú, resp plánujú znížiť príspevok pri narodení, mohli by ponechať všetkým ten vyšší RP a po pravde aj to je dnes pri takých cenách málo. Ale aspoň čosi. Za 180€ mesačne čo nakúpiš mesačne? Ak nemáš partnera, ktorý dobre zarába a platíš vysoký nájom, plus úver a podobne, tak je to fakt ťažké.
Ja teraz mám RP tých 164€, rodinné prídavky 20€ a manžel zarobí v čistom cca 620€. Povinné výdaje bez stravy máme cca 680€. Takže žijeme traja z RP a do tohho sa musí vopchať strava, benzín do práce, oblečenie. Dovolenka? Nemáme začo...
Ja si platím DNP a nakoniec čo z toho? Nič okrem materskej.

tatolu
4. aug 2010

Ahojte, viem, že takéto niečo vie vytočiť...
V práci mám odpracované 17 rokov až potom som sa vydala a mala deti. Prvé som mala v decembri - príspevok na dieťa (vtedy iba prvorodené) bol schválený ale platil od januára nasledujúceho roka, potom o 1 a1/4 roka sa mi narodili dvojičky. Bolo to v apríli a nový zákon o tom, že príspevok sa dáva pre prvé 3 deti platil až asi o 2 mesiace - zas ma ten príspevok obišiel. Píšete, že sa môžem vrátiť do práce, áno, môžem, ale pracovná doba v mojej práci (keďže sa na pôvodné miesto nedostanem) je taká, že alebo nestihnem odviezť deti do škôlky, alebo ich nestihnem vybrať. Na manžela sa v tomto spoliehať nemôžem - robí 12tky alebo aj 24ky.
Ak by som sa aj vrátila na pôvodné miesto, tak pracujem väčšinou do 18tej (teda pracovala som) - kde nájdem škôlku v ktorej budú iba pre moje deti?
Nechcem vás ešte viac vytáčať, na vašom mieste by ma to tiež vytočilo, ja iba aby ste vedeli, že ani tie zamestané to nemajú také jednoduché 😔
Čo sa mňa týka, zvýšený rodičovský by som prijala 🙂

lucia.kl
4. aug 2010

@lucia563 no v tomto som si neni ista ani ja, ale ak dostaneme prispevky pri narodeni dieťaťa nemali by sme dostavať zvyšeny rodičovsky prispevok ale ten čo by nam patril aj pred zmenou, tak by to bolo spravodlive, o tomto sa nikde nehovorilo... takže v tomto 100% neporadim

emmka3
autor
4. aug 2010

@krasnulka ako tie predosle komenty nekomentujem ... strata casu, ale k tomu poslednemu len zhrnutie, kedze som ta vytocila 🙄 tento novy zakon sa mna uz netyka, ale som solidarna a viem, ze sa tyka kopec inych mamiciek a buducich mamiciek, ktore pracovali a pracuju a odvadzaju kadejake prachy systemu, z ktoreho maju mat raz za zivota (dochodnkov sa tu uz dozijeme maloktora 😝) osoh a skutek utek 😝 jj, a ja sa nemam kde vratit, tiez som nezamestnana a ku konfortu, si myslis, ze ked teraz mam zvyseny RD tak si nejak vyskakujem???? hypo, najom, ine pausalne poplatky ... malemu vsak nekupujem znackove veci ale z bazara, nema kazdy den novu hracku, som ta stastna, ze som ho dlho kojila, nenosime 1. tr. umele plienky ale mame latkovky, a kopec inych veci a teda aby si mi tu pisala ako neviem zit v skromnosti, dakujem, neprosim 😝 hawk