Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@k.a.t.k.a. ja som tiež DNP a je to v pohode... 🙂
@k.a.t.k.a. ja uz som v niektorej teme spominala, ze som sa dozvedela o mojom tehu troska neskor, a keby si zacnem DNP platit, tak by mi to nevyslo, lebo sa musi platit tusim 26 tyzdnov nepretrzite...chybal by mi tyzden... a nikto by mi nezarucil, ze by som neporodila predcasne ako pri prvej a to by som tiez zbytocne vyhodila peniaze, keby som chcela matersku/zvyseny RP-ktory uz mozno nebude
takze, su taki, co o DNP vedia, ale je im top na dve veci...
@ajka82 ale DNP vyuzijes aj pri OCR, ked uz budes na rodicovskej dovolenke a tiez pri pripadnej vlastnej PN ...
@ajka82 staci si DNP platit bez toho ci mam alebo nemam v plane otehotniet, ono sa to zide vzdy, aj tebe kedze mas uz jedno dieta a mozes cerpat z DNP ked je mala chora 🙂
ja som mala matersku krasnych skoro 600Eur mesacne po dobu 6 mesiacov, takze peniaze investovane do DNP sa mi hned vratili 😉
ono ked som dostala vypoved v praci pocas MD, tak PN a OCR je mi asi na nic...ci nie?katka, pri prvom som mala matersku peknych 500€ aj bez DNP
@ajka82 vsak prave z toho DNP by si cerpala OCR aj PN 🙂
@k.a.t.k.a. a neni to nahodou tak, ze ked poberam RP nemozem poberat PN? lebo ja som stale v tom, ze 2 "davky" nedostanem... ci neni to tak?
sak teraz to uz je asi aj tak jedno
Som slobodny otecko...vychovavam sam Dvojmesacnu dcerku pred materskou som pracoval ...doteraz som mal matersku s pridavkami 277.99...ledva sme obaja vyzili matka malinkej ..nepkati vyzivne nedostal som od statu ziadne prispevky ani prispevok pri narodeni ..ziadny..a teraz mi hu este vziat ja neviem ..ale ak bude nejaky protest tak sa isto zučasnim....v januari bude mat moja dcerka Pol roka minister vravi ze mozme ist pracovat a dostanemem prispevok..skvele..a kam dam dceru?..to nieje normalne aby som na cely den daval niekam dcerku pol rocnu ..chcem byt s nou vychovavat si ju...starat sa o nu ma len mna portrebuje ma ..nehcem aby ju vychovavala opatrovatelka...prečo beru tým ktorí maju malo?....nieje spravodlivost aby bola jednotna materska.....prispievam statu ked pracujem a teraz ked by som mal vyuzivat tie peniaze tak mi ich teda beru ich skôr mojej dcerke teraz o nich mam prist?...nie nie...to nieje normalne...naozaj 😠 😠 😠 😠 😠
@standa82 ahojček moc to nechpem, teraz keby som si dala DNP ako dlho ho musím platit aby mi dali z neho PN??? a ja mozem byt iba 10 dni na očerke??? viac nie, ani menej????
@ajka82 ... 🙂
@kuriatko33 ...nárok na PN či OČR budeš mať až keď splníš podmienku 270 dní prihlásenia v posledných dvoch rokoch pred vznikom nároku na dávku. Na PN môžeš byť potom aj menej alebo viac ako 10 dní.
@lizatko1009 ja len, že na opatrovanie bude možné získať peniažky na každé dieťa až 300 eur, tak hádam to pomôže
Jedna z Vás písala správne, že RP je sociálna dávka nemá nahrádzať príjem, to si treba uvedoiť, azsa štát tiež nie je bezuzdná truhlica - a ak niekto neprispieva nehovorím, že len preto, že nechce, má nárok na pomoc vo výške aké sú možnosti štátu. Na druhej strane my sme vyrastali v jasliach a škôlkach a myslím, že nám to neublížilo - ale ak chce niekto zostať doma do troch rokov dieťaťa, ok, ale je to jeho rozhodnutie - úprimne trojročnú materskú nájdete v minime štátoch, to zasa musíte uznať.
Ale ak už zjednocujú RP, ok , ale v tom prípade by malo ruka v ruke nasledovať buď súbeh MD a RP pre pracujúce matky, alebo aspoň predĺženie MD a jej zvýšenie. Lebo ja osobne som za solidaritu, len aj tá má svoje hranice, a ak niečo do systému človek odvádza zo svojej práce, mal by za to niečo dostať.
plakať tu je na dve veci,na nič a na pr...treba ísť von!!!
@makovnik 100% suhlas ... Mne sa zda rodicovska 3 roky strasne dlha doba a ked uz sa niekto rozhodne byt tak dlho doma s dietatom, tak nech sa aj postara, tot moj nazor 😉
tiez som chodila do jasiel a nijak mi to neublizilo 🙂
Lenze tu je tých jasliciek zalostne malo a keby len jaslieciek ale aj skolok 😝 Ja by som po roku a pol kludne sla uz konecne pracovat, len keby som mala kam dieťa umiestniť, teraz sice daju prispevok, len sa bojim ze aj kapacita sukromnych MS aj jasliciek bude full, zase ich tu az tolko nie je 😝 a moji rodicia este nie su dôchodcovia a dlho este nebudú 😝
@k.a.t.k.a. - ja tiež nemám dôchodcov zatiaľ rodičov, ale zasa tých 300 € bude pomoc - súkromné ajsle stoja vraj okolo 350, čiže pomôže to, alebo potom treba nejaké dôveryhodnú staršiu známu, alebo príbuznú, ktorá bude mať živnosť a viete sa dohodnúť 😉 tam to ako ročný príjem dokonca ak sa nemýlim vychádza tak, že z toho nebude musieť platiť dane a viete sa dohodnúť aby to vyhovovalo aj tebe 😉
@k.a.t.k.a. zdielam tento nazor...tiez by som siel po dvoch rokoch praovat...ale teraz mam doma dvojmesacne babatko...nema sa mi o nu kto postarat...kam ju dam?...opatrovatelke?...to ndopustim...
@makovnik mna osobne nezaujima, ze ine staty nemaju tri roky, ja zijem tu, tu platim dane, A NEPACI SA MI, ZE DOSTANEM TOLKO, CO TIE, KTORE NIKDY NEPRACOVALI! v minulosti bola doba ina, deticky sa rodili viac ako dnes, dnes je doba tazka, vela zien premysla, kedy prve dietatko mat, snazia sa nasetrit...nech nechaju 190eur, ale nech neberu 265! poznam mnoho mamiciek, ktore si vydychli, ze sa im bude lahsie dychat, ze si nebudu musiet kazdy mesiac poziciavat...ale to treba zazit, nie o tom citat

kočky kľud...
RP je sociálna dávka, a všetky deti majú na ňu nárok v rovnakej výške.....
systém je vymyslený dobre, len škoda, že neskoro...len škoda, že hned systém nenastavili takto, pred voľbami šupli 265 Eur RP namiesto 165 Eur a nemali na to zdroje a teraz sú všetci z toho na nervy....
aj my sme si zle "naplánovali" deti..prvý sa narodil v auguste (jednorazová dávka bolo od januára) a dvojky tak isto (na dvoch sme dostali 12000 Sk, čiže žiadne rozhadzovanie...