icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

veronikapp
Odpoveď bola odstránená
suzik77
Odpoveď bola odstránená
kazdovci
Odpoveď bola odstránená
veronikapp
27. sep 2010

@kazdovci bez komentára...

boddez
27. sep 2010

@minitrouble 🙂 🙂 🙂 dakujem za podporu zvladnem to a urobim to tak aby som bol cele dni z malinkou a aby som mal aj pracu ...uz sa na tm pracuje...poslem ti radsej postu... 🙂 🙂 🙂

mirka907
27. sep 2010

@zuzkat1 prispevok na starostlivost o dieta sa poskytuje vtedy, keď rodic dietata vykonava zarobkovu cinnost alebo studuje na strednej alebo na vysokej škole...

bamarama82
27. sep 2010

@mirka907 takze ked budem pracovat mozem brat RP 190e a dostanem 41.1 ak nepreukazem naklady?

klaudis
27. sep 2010

neporadite mi prosim v roku 2008 sa mi narodila dcerka v UK a teraz syncek na slovensku 2010.dostala som list z socialnej poistovne ze nemam narok na materske a na urade prace mi priznali ten znizeny 164,22 eura.Pritom v Uk som si riadne po cely cas hradila odvody vsak sme v EU.A pocas materskej v UK mi ich platil stat v UK. V januari 2009 sme prisli nastalo byvat spat na SK na dcerku som mala od januara do jula kedy dovrsila 2.roky zvyseny a v maji ked sa narodil syncek ziadny narok na materske a v juli jeden pridavok na dve detuce aj to znizeny.
Vlada by sa mala zamysliet aj nad tym ze ked sa narodia deti po sebe mali by dostavat rodicia pridavok na kadze dieta nie nto zlucovat jeden pridavok na dve deti.

mirka907
27. sep 2010

@bamarama82 ano, to je moja chapanie...samozrejme ak nespravia nejaku speci vynimku v zakone 😠

bamarama82
27. sep 2010

@mirka907 lebo niektore zeny si myslia, ze dostanu aj vyplatu, aj RP 190e aj preplatene jasle, co sa mne teda nezda...

zuzkat1
27. sep 2010

@mirka907 aha... no tak nic😀 dakujem

mirka907
27. sep 2010

@bamarama82 dobre sa ti nezda🙂....
Malo by to byt takto:
1. budes robit a o dieta sa ti stara rodinny prislusnik bez zivnosti....dostanes RP a prispevok starostlivosti o dieta vo vyske 41 eur ...no a samozrejme vyplatu
2. budes robit a das dieta do jasiel, opatrovatelke atd ....dostanes vyplatu a prispevok starostlivosti o dieta max do vysky 300 eur. Ak jasle stoja menej, dostanes menej...teda realnu sumu kolko ta starostlivost o dieta stoji a ktoru zdokladujes. Na RP uz nemas narok.
3. nerobis, dostanes iba RP. Prispevok starostlivosti o dieta uz nie, lebo ten sa vyplaca iba ak zena pracuje alebo studuje.

mirka907
27. sep 2010

@zuzkat1 tiez mi to vela nehovorilo, kym nezacali saskovat s tymto zakonon 😠 ...Ale je to pekny chaos, stare zakony platia spatne, novy spatne platit nebude, no tak sa vyznaj. A ktovie ake super vynimky si este vymyslia.

bamarama82
27. sep 2010

@mirka907 super dakujem, tiez sa mi to javi takto, ale nechapem tomu ze som citala ze poberanie RP vylucuje poberanie prispevku. a 41.1 je prispevok, aj do 300e je kategorizovane ako prispevok, oba su prispevky, len som nechapala preco teda je pri RP vyplacana aj prispevok 41.1 ked subeh RP a prispevku nie je mozny.

mirka907
27. sep 2010

@bamarama82 no moze byt aj to, ze k tym 190 nic viac nedaju. Ja som ale nic take necitala. No ako som pisala Zuzke, teraz je v tom pekny chaos a mozno som to prehliadla. Skusim sa spytat na FB stranke, snad mi odpovedia.

bamarama82
27. sep 2010

@mirka907 jej budes zlata, ja sa uz v tychto forach stracam, sledovala som aj to SME ZA STRAJK ale tam som uz uplne out.

mirka907
27. sep 2010

@bamarama82 dam ti vediet co mi odpovedia...ak odpovedia 😉

naty1976
27. sep 2010

ahojte maminky, mozno to uz viete mozno nie ale je este jedna podobna tema, bolo by fajn spojit sily https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/strajk-proti-znizeniu-rodic-prispevku/

suzik77
27. sep 2010

@naty1976 nuz, mna uz presla chut zapajat sa do toho 😒 , ale prajem vsetko dobre! 🙂

bamarama82
27. sep 2010

@suzik77 preco?

macka23
27. sep 2010

@klaudis
narok na materske mas podla mna len vtedy ak si stale v "pracovnom pomere" s tvojim UK zamestnavatelom, alebo ak si medzitym niekde pracovala na SK, pretoze materske vyplaca zamestnavatel. Ak si teda po prvej materskej s prvym dietatkom rozviazala pracovny pomer a prisli ste na SK a tu si poberala na nu rodicovsky / mala si narok na ten vyssi tento rok/ a medzitym sa vam narodilo druhe babatko, tak nemas narok na materske, lebo "kvazi' nemas zamestnavatela.
Ak som to nejak domotala...kludne skusim vysvetlit este raz 🙂

dusika111
27. sep 2010

@sylviq Ahoj, ja som pracovala 20 rokov, este aj vysku som si robila externe.boli roky v ktorych som mala aj 2 prace vsetko normalne z odvodmi...a teraz ako som uz pisala cakam dvojicky.musim byt na PN...lebo pri dvojickach sa to od 20 tyzdna inac neda...takze budem mat velmi malu matersku....a na dvojicky mi daju rodicovsku tiez len 190 eu. na obidve..a ak by som isla do prace..musim platit vsetko dvakrat, ...co mam k tomu povedat...rodicovsku dostanem len na meno jednoho dietata...to druhe sa ako keby ani nenarodilo....proste podla nasich zakonov je diskriminovane, nema ziadne prava.
nemozem prenasat oblecenie z dietata na dieta.musim kupovat dvakrat tolko plienok, a modlim sa aby som mala dost mlieka...proste, vsetci sme dako diskriminovaní...treba samozrejme bojovat, ale aspon sa mozes pritulit k babetku...su take co nemozu....mozno ak budeme vsetky doterne budeme ich bombardovat listami mozno nieco dosiahneme....treba dufat..

suzik77
27. sep 2010

@bamarama82
Bola som v tej teme, zaujimala ma forma strajku, kedy, kde a ako, avsak:
1. zvrhlo sa to vsak na pisanie akychsi listov na ministerstva (neverim tomu, ze tam poctivo precitaju povedzme 900, 1700, 5000??? listov?) Podla mna precitaju jeden a ostatne poputuju do skartovacky
2. je vo hviezdach, ci media podporia takuto formu "strajku", moc tomu neverim, maximalne o tom budu informovat vo vecernych spravach, urcite nebudu vopred ludi vyzyvat, aby do takeho protestu sli, to nebudu riskovat. a ich informovanie po akcii uz v podstate nema vyznam.
3. ak to uz ma vlada vypocitane a nepusti ich to dalej, nepomoze ziadny strajk. uz tu v minulosti boli rozne pokusy ci o zachovanie zamestnania, ci o zvysenie miezd a maloktore boli uspesne, neverim v uspech tejto akcie.
4. nezapojim sa preto, lebo som sa chcela povodne, ked som bola v tej "inej" teme. Avsak len preto, ze ako ja, tak aj ine mamicky sa 2-3 vetami rozpisali, ze co ich trapi, admini to vsetko na pokyn jednej pani "organizatorky" vsetko vymazali, co ma poriadne nastvalo, kedze pomenovanie temy nebolo jednoznacne. Presla ma skratka chut, bola to bodka za predchadzajucimi bodmi... Takze tak 😉

gapa
27. sep 2010

@klaudis
u nás je to tak, že rodič.príspevok nie je na dieťa ale nahrádza príjem rodiča (aj ked mizivo). Podla počtu detí sa vypácajú rodinné prídvavky a danový bonus.

Ak si nebola v posledných dvoch rokoch pred pôrodom druhého dieťaťa aspon 270kalend.dní NEMOCENSKY poistená bud v SK alebo v UK, tak máš nárok len na nižší RP. Neviem, čo si si v UK platila (lebo nemocenské poistenie nie je to isté ako zdravotné) a čo platil za teba štát (ak si napr. v SR nezamstnaná a poberáš materské alebo rodič.príspevok, tak štát za teba nem.poistenie neplatí, len zdravotné a dôchodkové, ak si sama podáš prihlášku na soc.poistovnu.)

Ak by malo tvoje staršie dieťa menej ako 2roky a v období dva roky pred jeho narodením si bola v UK aspon 270dní nem.poistená, tak by si mala nárok na vyšší RP do dvoch rokov tohto dieťaťa (mohla by si požiadať o RP na staršie dieťa, ak sa on staráš). Ale samozrejme, musíš mať o tom doklad z UK na myslím E104 o dobe nem.poistenia v UK

zuzkat1
27. sep 2010

@mirka907 ja som uz tusim rezignovala... podporujem kazde snazenie sa bab tu na nete o strajk a tak ale nemyslim ze to bude mat zmysel...

zuzkat1
27. sep 2010

@suzik77 to fakt vymazali take ine prispevky?? to je sila🙂

abbey1
27. sep 2010

@suzik77 A prečo nenavrhneš inú formu boja?A prečo tu nepovieš aké príspevky adminy zmazali?

abbey1
27. sep 2010

@zuzkat1 Zmazali príspevky,ktoré sa netýkali podpory určitého protestu proti týmto zmenám.Odkázali mamičky na túto tému,kde sa dá o spravodlivosti alebo nespravodlivosti zmien diskutovať.tá téma má byť venovaná plánovaniu protestu a zbytočne sa tam zamotávali emotívne príspevky 2 strán-pre a proti.

bamarama82
27. sep 2010

@dusika111 matersku ti vyrataju z toho co si zarobila pred PN, v rovnakej vyske ako nemocenske lebo je to 55% z DVZ, takze to ze si teraz PN ti vysku materskej neovplyvni, ja som od zaciatku tehu na rizikovom a mam PN taku ako budem mat matersku
@suzik77 ja sa v tej druhej teme uz stracam, som jednoznacne za peticiu, ale s konkretnymi bodmi, co sa nepaci a co zmenit, aj za strajk, mam znameho ktory siel do strajku s par oteckami pred uradom vlady, tichy protest, a dosiahli zmeny v zakone, boli tam novinari a robili s nim rozhovor, z toho vypisovania listov som trochu zmatena

suzik77
Odpoveď bola odstránená