icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

suzik77
27. sep 2010

@bamarama82 no ved to... napad s listami ani podla mna nie je moc stastny 🙂

molnitko
Odpoveď bola odstránená
molnitko
27. sep 2010

@kazdovci súhlasím s tebou 🙂 .

dusika111
Odpoveď bola odstránená
zuzkat1
Odpoveď bola odstránená
carodejnica
28. sep 2010

@suzik77 Je to pravda, čo píše @abbey1, dohodli sme sa na tej "inej" diskusii, že bude slúžiť výlučne pre účely "protestu", napr. ja som bola cez víkend preč a vôbec neviem, na čom sa baby dohodli, lebo bolo 10 strán príspevkov o tom, aké je to nespravodlivé, že to idú znížiť a čo bude teraz robiť, lebo musí platiť hypo a manžel veľa nezarába a podobne... tak sme tieto mamičky presmerovali sem, ak mala niektorá mamička príspevok týkajúci sa konštruktívneho návrhu k protest (napr. že si myslí, že by malo ísť menej listov, alebo by mala byť iná forma protestu), určite ju nezmazali... netreba tam riešiť to, PREČO chce ísť do štrajku, ale ako chce pomôcť....
Takže opakujem, ak ma niekto chuť sa pripojiť, alebo pridať svoj názor, nech sa páči... 🙂

suzik77
28. sep 2010

@carodejnica ved to je v poriadku, davam ti v tomto zapravdu, na druhu stranu, nikto to nemazal, kym to jedna ovca nespustila. nebudem sa k tomu viac vyjadrovat. mne zmazali totizto aj prispevky, kde som uviedla par veci ohladom strajku, zial, niekomu som tam vadila, tak dal podnet adminovi. skoda, mam kontakty na MŠ v celom zilinskom kraji, mohla som pomocou tychto kontaktov vyburcovat aj take mamicky, ktore mozno ani nevedia, ze MK existuje, maju 1 dieta v skolke a mozno male dieta doma, ale uz ma to nezaujima. prajem vam vela stastia, ved napokon, aj mne dobre padne, ked to neznizia, i ked uz tomu neverim, ale drzim palce, snad sa karta este obrati!
ja vsak uz nemam zaujem nieco podnikat, nech podnika ten, kto sa hra na velkeho organizatora! 😉 🙂

suzik77
28. sep 2010

a vidim, ze uz aj tu niekto uraduje, tak sa vobec nemienim uz vyjadrovat. pekny den!

rainee
28. sep 2010

ahojte chcem sa este spytat ako to bude s pracou popri materskej od 1.1. - bude teda mozne pracovat aby mi ale nezobrali RP /lebo aj tych chudackych 180/90e je lepsie ako nic/ resp. ako to ma byt obmedzene. co viem teraz pracovat nemozem 😝

latvia
28. sep 2010

@suzik77 ospravedlnujem sa, moja chyba, mam otvorenych viac okien 😔

suzik77
28. sep 2010

@latvia OK, beriem na vedomie 😀

suzik77
28. sep 2010

@rainee hovoria, ze vraj, ak presadia ten nizsi pre vsetkych, ze mozes pracovat a nebude ti odnaty. ale to vsetko je vo hviezdach, ma sa o tom hovorit zaciatkom oktobra

zuzana923
28. sep 2010

Už som z toho jeleň - malý sa narodil 4/2008 a od 9/2009 navštevoval súkromné jasle (poberala som RP 164,- ale za jasle som platila 300,-), ja som zatiaš išla naspäť do práce. Teraz nám ponúkli miesto v štátnej škôlke od 21.9.2010 - nejaké deti im nenastúpili, tak nám zavolali, či chceme malého naozaj umiestniť - využili sme tú možnosť - malý má 2,5 roka - musela som sa odhlásiť z poberania RP a prihlásiť sa na poberanie príspevku na starostlivosť - budú nám preplácať stravu a školský poplatok cca 40,- eur mesačne až do 3 rokov. Budeme mať na niečo nárok napríklad na poberanie RP 190,- aj keď je malý v štátnej škôlke? Samozrejme by som sa odhlásila z poberania príspevku na starostlivosť, lebo naše náklady by boli stále len 40,- mesačne. Je taká možnosť vrátiť sa od 1.12010 na RP?
Do práce som nastúpiť musela, mám 2 deti - jedno školopovinné so zdravotnými problémami (sme po operácii nádoru na čelusti) a rátame každé euro. Veľkú časť financií pohltí hypotéka, liečba staršieho dieťaťa,... na život nám zostáva 200,- eur na mesiac. Preto by ma možnosť poberať znovu RP potešila. Ďakujem za odpoveď.

zuzana923
28. sep 2010

A zabudla som dopísať, že by som samozrejme zostala v práci. 😵

suzik77
28. sep 2010

@zuzana923 ja ti v tomto neporadim, nemam znalost s takouto situaciou ☹

boddez
28. sep 2010

🙂 🙂 dnes ma maju kontaktovat z jojky ohladom tejto problematiky vraj je zopar maičiek a ja samozrejme ako jedinny otecko na materskej ktorých tento problem stve...taaak to som zvedavy ...ide sa do telky sofinka..🙂) 🙂 🙂 🙂 🙂 budes hviezda

alline
28. sep 2010

@boddez potom napus kedy to budu vysielat 🙂))

stastickova
28. sep 2010

ahojte, tak dnes som sa v novinách dočítala ako to bude..Ak poberáte zvíšený tak ho aj poberať do dvoch rokov budete a potom ten znížení.Novela sa týka mamičiek čo pôjdu na rodičovskú od 1.1.2011..čiže ani pracovať a poberať celú rodičovskú nemôžeme-nebudeme môcť..

myzma
28. sep 2010

@stastickova ahoj, mozes hodit sem link? ci zdroj?

lara1705
28. sep 2010

@stastickova a nie je to tak, že ked to schvalia tych 190 eur, tak mamičky možu isť pracovať a štat im bude prispievať mesačne 300 eur? mne sa zda že tak. Potom bude mamička mať len 300 eur + vyplata+pridavky + bonus ked je zamestnana.

suzik77
28. sep 2010

@stastickova ja som to tiez tak pochopila, ako to uvadza
@lara1705
tak ta chcem tiez poprosit
@stastickova aby si hodila link, ak mas ine info. dakujem! 🙂

k.a.t.k.a.
28. sep 2010

@lara1705 oni ti nedaju presne 300Eur, oni len budu prispievat do vysky 300 Eur, resp. preplacat naklady spojene so skolkou, ktore im ty preukazes, takze ak ta skolka bude stat 174,80 mesacne tak ti preplatia 174,80 ... ty im budes musiet vsetky vydaje zdokladovat

k.a.t.k.a.
28. sep 2010

a ak skolka bude stat 350, tak ti preplatia 300 a 50 si uz ty doplatis

bamarama82
28. sep 2010

@k.a.t.k.a. a ak pojde k babke tak radsej budem brat RP 190, alebo ak budu stat jasle 160 nedam si ich preplatit ale stale radsej brat RP lebo je vyssi ako by vysli jasle?

lara1705
28. sep 2010

@k.a.t.k.a. a čo patri k tomu zdokladovaniu? obedy, školne a napr. ceruzky, fixy čo tam potrebuju a t.d. A čo oblečko do školky na prezlečenie? asi chcem moc, čo?

k.a.t.k.a.
28. sep 2010

@bamarama82 tak u nas vsetky sukromne jasle a skolky stoja nad 300 Eur 😅

bamarama82
28. sep 2010

@k.a.t.k.a. u nas jasle ani nie su... a nevies prosim ta ze ak by som pracovala, brala RP tak mi daju este aj 41 pre tu babku ? 😝

suzik77
28. sep 2010

no fasa. hlavne, ze som si prave precitala, ze dochodcovia moze ostat aj pracovat, aj poberat dochodok... a nam chcu odobrat. svinstvo! a to som ich volila. fuj, hanba im! 😝

jasminet
28. sep 2010

baby chapem dobre, ze ked budem chciet ist pracovat (hoci len na 4 hodiny denne), dieta nedam do skolky (z akehokolvek dovodu), ale ho postrazi babka, otec, kamoska, tak dostanem plat + 41€ ako prispevok na starostlivost? ziadny rodicovsky, ziadne ine €, ze? 😅

smoklik22
28. sep 2010

Len nam naslubovali hory doly a co z toho mame. Niesom rasistka, ale vadi mi to ze romovia nemusia robit a maju to co mi sme si museli odrobit. Oni sa vzdy mali dobre aj sa budu mat. A my. Nemozme sa len o tom rozpravat a pisat tu nase nazori ale treba zacat konat. V susednych krajinach to maju omnoho lepsie i vyssie rodicovske prispevky. V nasej Krajine len sa naslubovalo a to co sa splnilo aj sa zrusilo.