icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

majkovci
29. sep 2010

@nice202 vsetky maniny by mali dostavat rovnako,ja neviem o com sa tu niektore bavia......osocuju jedna druhu akokeby boli nieco viac,nech su teraz hrdinky a nech ziju z toho mála,lebo ja som tiez bola znechutena z toho, ze dostanem menej ako ina mamina,a o co som ja horsia ako ostatne,alebo moje dieta,ale musela som sa prisposobyt.mohol to stat urobit aj tak,ze vsetky by sme dostavali vyssi RP,ale neurobil,a co sa mam teraz obesit?moje dieta ma potrebuje,a jemu je jedno kolko na to ma vyclenene.z toho RP musime kupovat lieky pre mojho drobca,zajtra ideme lezat znovu na onkologiu a nefnukam.su aj horsie problemy ako ci mam menej alebo viacej.to by si mali niektore uvedomit,lebo situacia sa moze zmenit zo dna na den a tie PENIAZE uz nebudu mat kde a komu dat. ☹

silvia.s
29. sep 2010

@nice202 máš pravdu ja mam tri deti mala som ich za sebou vzdy ked prislo niečo nove nas to vždy obyšlo.ja mam RP stale jeden a ten isty som doma koli zdravotnym problemom dieťaťa nakolko nemože isť do kolektivu.ja sa iba poteším tomu ak my bude zvišene i ked len o25€.ale zaraža ma to že chcu aby si matky platili odvody ktore su na materskej -ano nech si platia ale tie ktore robia. ja nemozem nastupiť do prace a nemam ani na to aby som opatrovatelku platila sotva vyzijeme stoho co muž zarobi a zijeme len na dlh .robi dve roboty a nestiha platit ani len to najdoležitejšie .obracam každe € aby sme nejak vyžili z vypaty do vyplaty .Ja by som dala poslancom 3 deti 230€ ajs rodinnymi pridavkami a nech stoho vyžiju cely mesiac aj obliecť aj nakrmiťaj šeky poplatiť.Mne nema kto pomôcť sme na to z manželom sami.

k.a.t.k.a.
29. sep 2010

@silvia.s vsak ale odvody si bude platit len ta co pracuje 😉 tie co su doma a nepodnikaju alebo nepracuju popri rodicovskej za tie nadalej bude platit stat

silvia.s
29. sep 2010

@k.a.t.k.a. aspoň že tak .

majkovci
29. sep 2010

@exupery no moja zlata na tvoju uroven sa teda neznizim,ja neviem co by si robila na mojom mieste,keby si musela kupovat este aj lieky pre drobca okrem plienok......,co ty o inych vies,iba fnukas,zajtra ideme lezat s drobcom na onkologiu,zoberiem ta so sebou?tam by si pochopila o com je zivot,ze nieje len o peniazoch.my ostatne sme silne a peniaze pre nas niesu prioritou,lebo aj tebe sa moze stat ze uz ich nebudes mat komu dat. ☹

nelinka2009
29. sep 2010

@kepassa

POREPAC ALE JA MAM TO ISTE VZDELANIE CO TY A ROBOTU SOM SI NASLA ZACALA SOM AKO PREDAVACKA A VYPRZCOVALA SOM A A TO MOZES AJ TY

AK chces byt hned riaditelka tak mas problem

maritana
29. sep 2010

@majkovci prosim ta.zda sa mi ze ty vobec nevies o com je tu rec...si zrejme svetla vynimka,ktora nema zaujem sa mat lepsie...vidis vsetko velmi cierne...uprimne mi je luto,ze chodis na onkologiu a zrovna aj preto by ti malo zalezat kolko penazi dostanes,pretoze mas isto velke vydavky....ja tiez nie som materialista a peniaze boli u mna nie na prvom mieste,ale nemozem sa divat a prizerat ake je to v nasom state nespravodlive...z celeho srdca ti prajem aby sa tvoj drobcek vyliecil a bol zdravucky

tilly
29. sep 2010

preco si myslite, ze vsetky, co beru ten mensi prispevok su ciganky, ktore nevedia, co je praca??? ☹ pracujem tiez od 18,. vysku som si robila popri zamestnani, cize tych 5 rokov som nebola nikomu na krku... okrem toho od 16 brigadujem...

tiez dostavam mensi rodicak, vdaka tomu, ze som nemala subeh dvoch materskych, mala som byt v praci rok, bola som dlhsie, ale na dohodu, tam sa platia ine odvody... a potom som zacala so zivnostou, kde sa prvy rok neplatia odvody... ano, mohla som si zaplatit dobrovolne poistenie, ale kedze platim nehorazne dane, tak sa mi uz viac nechcelo strkat tomuto statu... a ako to dopadlo??? patrim medzi ciganky, co len tento stat vyciciavaju, supeeeer...

toto ma teda dost urazilo...

maritana
29. sep 2010

a nehadajte sa tu dievcata....hlavy hore...vsetky mame svoje osudy a starosti...isto nie lahkeee

nelinka2009
29. sep 2010

@kepassa

ja mam tiez hypo 56 000 eur... a mam vzdelanie ako ty... a ver mi ze tu sa zije ovela drahsie takze sumy na plinky mlicko a ostatne porovnavat fakt nemozes

ellysa
29. sep 2010

baby ani mne sa nepáči to osočovanie jedna druhej, každopádne či vyšší alebo nižší,je to úbohá suma z ktorej sa vyžiť nedá, nech si to skúsi ten pokrytec na ministerstve, čo vyhlasuje, že jemu k životu nestačí ani 6000 ER mesačne a takí nám budú brať.
rodičovský príspevok by mal byť v sume minimálnej mzdy pre všetkých a nech nehovoria o šetrení na ich platy a prémie je stále

juli71
29. sep 2010

dievcata tu nic neporiesite treba ist za kravou RADICOVOU a zbytkom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!vlady

tanyja
29. sep 2010

všetky tie slová o nespravodlivosti treba poslať na konkrétne osoby, my si tu vylievame srdce a oni to ani nevnímajú
aké výhody má dôchodca: môže poberať dôchodok a zároveň pracovať, nemusí nikomu nič zdokladovať, koľko mal na sebe výdavky ako matka, ktorá chce ísť po 1.1.2011 pracovať , môže ísť, ale musí zdokladovať, koľko dala na výdavky diaťaťa a ešte tá blbosť na n-tú - starej mame treba živnosť, aby mohla opatrovať vlastné dieťa, aby dcéra či nevesta mohli ísť do roboty a zárovaň dostať príspevok na dieťa, veď to všetko je na hlavu padnuté
znova sa prestanú rodiť deti, znova sa bude hovoriť a písať, ako Slovensko starne, a prečo? lebo naša vláda nemyslí na matky, otcov a ich deti
keď dôchodcovia môžu robiť, chceme aj my a bez toho nezmyselného dokladovania výdavkov , alebo nech aj dôchodcom zakážu robiť, veď priemerný dôchodok je cca 350€ , čo už suma sama o sebe je vyššia ako zvýšený rodičovský 256€ , čiže už teraz sú v pluse, a lieky nepotrebujú len dôchodcovia, ale aj dospelí či detičky, tieto zákony sú likvidačné !!!

nice202
29. sep 2010

@maritana nikto sa tu nehada, len diskutuju.

sylviq
29. sep 2010

@zuzkat1 u nás nepreplácajú, musíš čerpať, škoda, tiež som sa na to pýtala a dobre by to padlo 😉

kepassa
29. sep 2010

@nelinka2009 nemusis pisat velkymi pismenami ja problemy so zrakom nastastie nemam
pracu som si nasla, pracovala som na exekutorskom urade a ta praca ma nesmierne bavila
a ano mozem to porovnat, pretoze zivot v kosiciach je velmi drahy, ak by sme si vzali normalny /cely uver/ na byt bola by to suma 70 tisic eur..dost nie? myslim si, ze hej a takisto si myslim, ze je problem najst si fajn platene, slusne a stale zamestnanie na vychode Slovenska, sami sme si presli krizou, ked sa moj muz /mlady zdravy schopny clovek, ktory chcel pracovat/ nevedel rok schopne zamestnat, mal vybavenu chabo platenu brigadu na stavbe kde makal ako fretka a sam si platil este zdravotne....uz mi je zle ked si na to obdobie spomeniem, nastastie to mame dufam cele za sebou, ma super pracu, ktora je financne ohodnotena, ja popri malej studujem, nemyslim si, ze by som patrila k ludom, ktori chcu zit zo dna na den a je im jedno co bude a urcite som sa praci nevyhybala chodila som na pohovory, zasielala si zivotopisy takze kto chce pracovat si urcite pracu najde no v mojom pripade to nebolo hned....
a nehadame sa, kazda ma svoj nazor a svoju pravdu a kazda si prezila to svoje takze ja sa za svoj nazor nehanbim 😉

suzik77
29. sep 2010

prispevok-neprispevok, ci 190, ci 256, aj tak je to malo v dnesnej dobe baby, nie? mne stiahne mala nutrilon 400g, ktory kupujem za 5,- eur (aj to len vdaka predpisu, inak stoji 10,-eur) za 2 - 3 dni. To je cca 12 - 15 krabic do mesiaca - nemozem za to, ze si pyta papat, nenecham ju hladnu predsa. to uz mate min. 60,- eur a na PREDPIS!!! teda mamicka, ktora nema predpis, plati 120,- eur minimalne za mliecko. Dalej plienky, ved to poznate, tiez idu do penazi. kazdu chvilku vacsie oblecenie, o chvilu pribudnu topanky, no skratka, tych 256,- eur je skutocne vyuzitych v podstate na 100% na dieta!
takze si myslim, ze kazda by mala dostavat aspon tych 256,- eur. ak chcu delit matky na pracujuce a nepracujuce, mali by to definitivne stanovit zakonom, aby si kazda uz niekolko mesiacov, ci rokov vedela vopred priplatit na socialke, aby mala vyssiu i matersku, i RP. Ale oni hrrrrrrrrrrr, meni sa to tu zo dna na den, diferencuju sa ludia a hlavne... neberie sa ohlad na tie deti!

a este jedna vec. poberanie RP by malo byt podmienene pravidelnou spravou od detskej lekarky a povedzme raz za pol roka od socialnej pracovnicky, ze ako sa o to dieta rodicia staraju. tym by sme predisli tomu, ze peniaze sa leju do regionov, kde matky ich vyuziju na chlast a cigaretky 😠
tam by sa teda usetrilo penazi! akonahle by dieta chodilo hladne, podvyzivene, otrhane, alebo by bolo vecne chore na zaklade toho, ze v byte sa nekuri, lebo rodicia spenazili este aj poondiaty radiator, tak by sa odnal cely prispevok a o dieta by sa postaral za tie prachy stat formou umiestnenia v DD. Aspon by z neho vyrastol clovek

suzik77
29. sep 2010

@tanyja tych dochodcov mali riesit, aj boli silne slova, ale stiahli chvosty. zrejme preto, ze na vysokych postoch ci uz v politike, zdravotnictve, armade a neviem kde vsade vysedavaju stari paprdovia, ktori okrem kralovskeho platu beru aj kralovsky dochodok, no comment 😠 😠 toto keby poriesili, tak nemame problem a poberame kazda tych 256,- eur!

zuzkat1
29. sep 2010

@sylviq ja som sla na dovolenku pred materskou🙂

majamat
29. sep 2010

@k.a.t.k.a. problem je v tom, ze keby som sa rozhodovala podla toho ci dokazem dieta uzivit a RP by bol len bonus, tak by som asi nikdy nemala deti. nie kazdy ma zamestnanie v ktorom sa dobre zaraba a to ja ani nemam minimalnu mzdu. takych je nas viac. snazim sa setrit a nekupujem drahu vybavu, ale na druhe uz asi nenaskriabeme.

nelinka2009
29. sep 2010

@krasnulka no moja ale ty si v privm rade uvedom zze do 25 rokov su ta povinni zivit tvoji rodicia

nelinka2009
29. sep 2010

@krasnulka a ty si myslis ze ked som na rodicovskej ta k nemusim jest ci co

tanyja
29. sep 2010

@suzik77 veď práve a potom že je taká nezamestnanosť, keď dôchodcovia držia miesta, kde by sa mladí mohli uplatniť
toto všetko je na zlosť a aj na plač
ved napríklad moja rodina - manžel chodí do práce na týždňovky, len aby zarobil, mohol robiť tu u nás v meste v kórejskej firme, ale z 360€ s- mužov plat, sa fakt vyžiť nedá aj akokoľvek sme chceli a teraz, ked to ešte znížia, tak čo budú robiť mladé rodiny? žobroniť, nič iné alebo utekať do sveta, ak im to situácia dovolí
v rakúsku sú prídavky na dieťa 180€ a tu u nás 21,99€ - toto nemám ani na plienky
keby si tí páprdovia tam hore znížili o polovicu plat, tak by hne´d bolo viac v kase a tiež keby zatrhli robotu dôchodcom, tak tiež , škoda sa nad tým rozčuľovať 😠

nelinka2009
29. sep 2010

@majkovci

no asi ti muz dobre zaraba... ja som tiez dieta nikdy mat nemala a chvala bohu mam... a zdrave...

to ze si bola v skusobnej dobe svedci o tom, ze si sa moc v zivote nenarobila... ja som musela makat aj popri liecbe, ktora bola draha a nakladna... inak by ta v prac. pomere ako tehotnu vyhodit nemohli

nelinka2009
29. sep 2010

🙂 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 @suzik77 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

presne presne presne tyak kontrolovat kontrolovat a kontrolovat.......

ak by sme sa nestarali my... takl je tu hned ta socialka ale na inych miestach sa hraju na slepoych

nelinka2009
29. sep 2010

@kepassa presne ako hovoris... no my keby sme brali uver na cely byt tak potrebujeme vyse 100 000 eur to len na margo tvojich argumentov ale hadat sa urcite nechcne

suem
29. sep 2010

@nelinka2009 ty si citala co pisala @majkovci? Si vobec nepochopila, ze jej nazor neprameni z toho , ze ma dost penazi, ale z toho, ze jej dietatko je vazne chore a peniaze je posledne co ich teraz zaujima? Radsej by zila z 50,. Eur RP a aby bolo babo zdrave. Sa nad sebou zamysli, lebo uz ti z tych penazi a pobytu doma zmakol asi mozog. Hanbi sa! 😠

nelinka2009
29. sep 2010

@minitrouble ospravedlnujem saa za velke pismenz...
prispevok na jasle je ine ako prispevok na starostlivost o dieta

nelinka2009
29. sep 2010

@suem nehambim... ja velmi dobre viem co to znamena mat choreho clena rodiny a mam aj predstavu co to stoji

peniaze je vtedy treba ete viac ako inokedy

tanyja
29. sep 2010

@nice202 to nie je že - dá sa vyžiť, ale - musí sa vyžiť , je nás x rodín, v ktorých žijeme od výplaty k výplate , takže zase hláška - že sme na peniaze, nie je prehnaná, skúste žiť bez akéhokoľvek príjmu...
samozrejme nehádžeme všetky do jedného vreca, sú rôzne životné situácie, ale prečo sa všetko rieši cez matky ???