icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

katka888
30. sep 2010

@rainee
vid info vyssie, budeme radi,ak podporis dany navrh ktory si aj ty spominala 😉

jelka21
30. sep 2010

Ale mamicky, nebudte sebecke, ved poslanci potrebuju peniazky na svoje partisicove platy. A to si mozu popri poslanectve aj privyrobit, narozdiel od mamiciek na MD. Z coho by potom poslanci platili asistentov, kancelarie, diety a pod. Nemozu sa mat dobre aj oni, aj mamicky s babatkami. A ze tie co nikdy nepracovali, nemyslim studentky, dostanu viac? Ved su volicky a zachvilu ich bude viac ako bielych, treba si ich ziskat.

matka12345
1. okt 2010

baby co sa rozculujete som tiez na materskej ako vy mam 2 deti. nesuhlasim aby znizovali rp lebo sa to tyka aj mna aj mne vezmu. ale kazda nech sa nad sebou zamysli koho vo volbach volil toto sa dalo cakat. ja som hned ako nastala tato vlada som hned hovorila ze znizia RP !!!!!!! a to nehovorim o lekaroch?! to vsetko sa bude platit. je to ubohost ze toto robia je mi na grc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😠

solinkarka
1. okt 2010

Cawte baby..planujem s partnenrom babo ale moc tymto veciam nerozumiem. chcela by som sa teda informovat ze ten RP bude rovnaky pre vsetkych? ( zamestnanych aj nezamestnanych?) a este ohladom priplatku k RP, ten je okolo 620eur pre zamestnanych aj nezamestnanych??? dakujem pekne

zuzkat1
1. okt 2010

@solinkarka ak to nakoniec schvalia tak to bude presne ako pises... rovne pre kazdeho

solinkarka
1. okt 2010

@zuzkat1 ale ten priplatok k RP dostavaju aj ty co nerobili dajme tomu aj rok? ci tam nezalezi na odpracovanych rokoch

zuzkat1
1. okt 2010

@solinkarka pokial viem ten dostava kazdy.. je to takzvane kocikovne... peniazky na zakladnu vybavu

zuzkat1
1. okt 2010

@solinkarka teraz pozeram ze si napisala 620eur? myslela si po starom tych 25tisic korun?lebo ak hej tak to je viac ako 620eur🙂

solinkarka
1. okt 2010

@zuzkat1 aha lebo ja som citala na nete o tom a tam bolo pisane :K žiadosti je žiadateľ povinný predložiť aj nasledujúce doklady:
občianský preukaz (identifikačnú kartu) žiadateľa, alebo Preukaz - povolenie na pobyt cudzinca
rodný list dieťaťa/detí (originál a fotokópiu)
fotokópiu identifikačnej kartičky majiteľa bankového účtu (doporučuje sa predložiť)
otec dieťaťa - úmrtny list matky alebo potvrdenie Policajného zboru SR o vyhlásení pátrania po matke alebo pravoplatné rozhodnutie súdu o zverení dieťaťa do do jeho výchovy
potvrdenie ošetrujúceho lekára o dožití sa 28 dní života dieťaťa
právoplatné rozhodnutie súdu alebo príslušného orgánu, na základe ktorého ina osoba ako rodič prevzala dieťa do starostlivosti nahradzajúcej starostlivosť rodičov
potvrdenie zámestnávateľa v SR, že v čase narodenia dieťaťa občan členského štátu EHP vykonáva na území SR zárobkovú činnosť
potvrdenie zdravotnej poisťovne, že matka dieťaťa bola pred narodením dieťaťa najmenej 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov povinne verejne zdravotne poistená alebo dobrovoľne verejne zdravotne poistená v SR

solinkarka
1. okt 2010

@zuzkat1 tym poslednym dvom bodom nerozumiem

k.a.t.k.a.
1. okt 2010

@solinkarka to ze si pracovala a platila odvody sa ti odzrzkadli na vyske materskej nie RP, kto nepracoval,neodvadzal odvody ten narok na matersku nema , no a po 6 mesiacoch sa ide na RP ... ja neviem co tu vsetci dookola riesia ci pracovali alebo nie 😝
a kazda tu berie do ust ciganov 😝 nech sa paci mozete si to s nimi vymenit a budete mat aj vy vyhody

zuzkat1
1. okt 2010

@solinkarka takto🙂 pol roka ...konkretne 28 tyzdnov si na materskej dovolenke... tam dostavas 55% z platu priklad zarabas 1000eur dostanes 550eur... po 28 tyzdnoch ides na rodicovsku dovolenku a tam bolo doteraz pre nepracujucich a neodvadzajucich dobrovolne nemocenske poistenie 164eur a pre pracujucich 256eur.... ak si nepracujuca tak nemas narok na matersku vo vyske 55% z platu ale rovno poberas ten rodicovsky ...doteraz co bol tych 164eur... preto chcu potvrdenie aby vedeli ze co ti maju priznat...ze ci matersku alebo rodicovku

solinkarka
1. okt 2010

@k.a.t.k.a. aha takze kto neodvadzal odvody alebo nepracoval nebude mat matersku ani ten RP?? ci to az od 6.mesiaca?

k.a.t.k.a.
1. okt 2010

@solinkarka kto nepracoval ten ide hned od zaciatku na ten nizsi RP

standa82
1. okt 2010

@solinkarka ...kto nepracoval alebo neplatil si DNP, nemá nárok na materskú ale má nárok na RP a to vo výške 164 eur /od 1.1.2011 vo výške 190 eur

solinkarka
1. okt 2010

@zuzkat1 boze ja som z toho dement ☹ takze ak by som bola nahodou dlhsie nezamestnana tak od prveho mesiaca dostavam nie matersku ale rovno ten rodicovsky prispevok? sorry ale takymto veciam moc nerozumiem 😒

stanusa
1. okt 2010

@k.a.t.k.a. ten kto neplatil odvody aj tak pocas materskej dostava nejake peniaze, takze nie je to tak, ze by nemal nic
teraz si predstav, ze daju rodicovsky 300 eur kazdej mamicke - co sa stane? necham na tvojej inteligencii...

tu nejde len o pracu, ale o to kto plati odvody statu (aj ako dnp) ma narok na vyssi rodicovsky - to je spravodlive podla mna 🙂

stanusa
1. okt 2010

@standa82 presne, dokonca aj matersku si prilepsia...nemam slov na tuto politiku 😠

zuzkat1
1. okt 2010

@solinkarka ano ak si bola dlhsie nezamestnana a ani si si neplatila odvody (dobrovolne nemocenske poistenie) tak od prveho dna dostanes ten rodicovsky (zatial je to 164eur)

solinkarka
1. okt 2010

@zuzkat1 dakujem za vysvetlenie 🙂

solinkarka
1. okt 2010

@standa82 ano dakujem uz chapem 🙂

standa82
1. okt 2010

@stanusa ..teraz neviem ako si to myslela. Ja som v TPP, a platila som si aj DNP - takže už keď RP nebude vo výške 256 eur, aspoň materská bude krásna. Aj kvôli materskej sa oplatí platiť si to. 🙂

standa82
1. okt 2010

@solinkarka ..není zač 🙂

zuzkat1
1. okt 2010

@solinkarka ak sa ta to nahodou tyka..tak sa popytaj ci sa ti neoplati kvoli materskej platit aspon daku ciastku dobrovolneho nemocenskeho ... to staci ak platis 270 dni pred nastupom na matersku... skus sa popytat na socialke...vidim ze sa este len snazite🙂

philipha
1. okt 2010

Tak ja vam uvediem jeden priklad, moja znama je vysokoskolsky vzdelana a niekedy davno aj pracovala, lenze sa rozhodla ze pracovat sa jej nechce a je pre nu lepsie sediet doma na zadku a poberat davky na dieta, takze sa rozhodla otehotniet. Zacalo to tym ze ma na socialke znamu a tym si vydupala za ciastku 500€ tu najvysiu matersku aka len moze byt-aj ked jej narok nevznikol, dalej dostala 800€ porodne "na kocik" +od polroka po materskej bude dostavat 190€ mesacne + 20€ pridavok na dieta a to podotykam ze sa este venuje predaju na internete a to jej robi mesacne 900€!!!!!!!!!!!! Tak sa pytam kde je spravodlivost!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

matelko1
1. okt 2010

ahojte.
ani ja nemam slov,vobec to nieje spravodlive a hlavne ked mate dvojcata a RP bude 190€.teraz este poberam matersku a platila som si dobrovolne pripoistenie,takze aj matersku som mala dobru,lenze o chvilku klesnem na 260€ a potom na 190€.
neviete ako to je,ked som si platila dobrovolne,tak mozem aj nadalej si to platit,alebo ako to je.....

solinkarka
1. okt 2010

JA som sa pytala preto lebo mam kamaratku a ona pochadza zo socialne slabsej rodiny a zistila ze caka babo.problem je v tom ze ona uz vyse roka je nezamestnana a ani sa nehlasila na urade prace, neplatila si ani sama odvody. vlastne bude mat ona na nieco narok?

martinal7
1. okt 2010

Ahojte mamičky.

Tiež s tým rodičovským príspevkom nesúhlasím. Prečo by som mala dostávať rovnako ako mamina, ktorá nepracovala, neodvádzala dane, neplatila si dobrovoľné poistenie a deti má len ako zdroj obživy. Je to nespravodlivé. Kedysi pani Radičová pokiaľ ešte nebola predsedníčkou vlády držala so ženami viac ako teraz, no veľmi ma sklamala ☹(( Bojujme mamičky za svoje práva, nedajme sa !!! Sú to naše peniažky a právom nám patria !!!!!!!!!!!!!!!!

stanusa
1. okt 2010

@standa82 myslela som "matersku" lebo v skutocnosti to je RP - ako si pisala, ze je 164 a zvysia na 190

k.a.t.k.a.
1. okt 2010

@stanusa ja neriesim co by ine mamicky robili keby keby 😝 ja tu nikomu nejdem zavidiet a uz vobec nie nejakym cigankam 😝
nedegradujem sa na ich uroven a nejdem tu vyplakavat a natahovat paprce statu aby mi dal viac a viac, v prvom rade sa musim vediet postarat o svoje dieta JA ,..... odvody aj DNP som si vycerpala na vyske materskej