Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@andrea_stella na maternity grant ma kazda matka pravo poziadat 11 tyzdnov pred narodenim dietata a max do 3 mesiaca veku dietata.potom uz narok na poziadanie zanika. a je to okolo 570 libier,je to jednorazovy poplatok.tazke aj uk ma jednorazovu pomoc pri narodeni dietata.matka vsak musi ziadat o child benefit ci child tax credit.inak jej ziadost bude zamietnuta.ak dostanes zamietaci list ze narok na maternity grant sa na teba neschvaluje a budes rodit na svk,mas narok o to tu poziadat a dostanes ho tu.
a co sa tyka materskej.tak budes dostavat od svojho uk zamestnavatela 9 mesiacov a potom pokial budes mat pobyt na svk mas pravo poziadat o rodicovsky prispevok aj u nas.musis mat len potvrdenie od svojho uk zamestnavatela,ze u neho uz viac nepracujes,ze neodvadzas tam uz viac dane a neplatis si NI a budes mat u nas narok na 256 mesacne.tu sa aj do socialnej poistovne zahlasis a aj do zdravotnej poistovne.nic zlozite.no ak ostanes zit v uk,tak ti materska po 9 mesiacoch pada,este tri mozes ostat doma na neplatenej materskej a potom ak do prace nenastupis,tvoj zamstnavatel ma pravo tvoje mliesto obsadit niekym inym.
baby, ktorym sa nepaci vyska prispevkov a pod., dievcata, ktore ziju v zahranici vam mozno napisu, kolko coho dostavaju a hlavne, aku dlhu maju matersku (u nas teda materska + rodicovska dovolenka)... Byt doma 3 roky je pre nas sice prirodzene a normalne, pre dieta super, no vo vacsine statov je to tak 14-28 tyzdnov, potom nastupuju do prace, alebo hladaju ine moznosti....
Mozno to tu aj je napisane, neviem, necitala som tych 6 stran dozadu.
My sme priplatok k prispevku pri nar.druheho dietata dostali, ale nechybal nam, zaobisli by sme sa aj bez toho, pri prvom sme dostali nejakych 4500 Sk. osobne som za zrusenie takychto vysokych priplatkov,viac by mi pomohlo, keby som dostala mesacne na ucet viac, ked uz teda posielaju 🙂
nechcem sa nikoho dotknut, ale ak nemam financne na to, aby som vychovavala tri, styri, pat deti, tak ich nemam, hoci aj ako by som ich chcela. Pretoze to nie je len o peniazoch teraz na oblecko a stravu, to je napr. aj o zaplateni studia o 18 rokov a to uz je potom ine kafe...Ale uz som mimo temu, sorry.
teraz asi so mnou viacere mamicky nebudu suhlasit, ale moj nazor je taky, ze mozeme byt rady, ze nam stat vobec nieco plati a my mozem byt doma na MD tri roky... ja tu teraz nebudem tvrdit, ze som neni rada za kazdy cent, ktory mi stat da... za kazdy som rada. predsalen peniaze su peniaze a na stromoch nerastu... Pri prvych detoch som dostala prispevok pri narodeni-kocikove nejakych 4000sk a budem rada, ak mi pri tretom vyjde aj priplatok. peniaze potesia a v rodine s detmi je ich vzdy kam investovat, ale myslim, ze v prvom rade si musime uvedomit, ze stat nas ma podporovat a nie zivit.... myslim, ze je zbytocne si narobit deti a potom plakat, ze stat mi neda viac.... clovek si ma zvazit svoje moznosti a zvazit pocet deti....
priklanam sa aj na stranu slobodnych mamiciek, lebo tie to tiez nemaju lahke... sama som boal isty cas s detmi sama a musela som sa riadne obracat, aby sme mali dostatok, ale napriek tomu som obe deti uzivila sama... trosku snahy a menej plakania by nasmu narodu tiez neuskodilo..... slovaci sa celkovo stavaju do pozicie: "nikto mi nic nechce dat". v prvom rade je tu otazka preco by vam niekto nieco mal davat. a ked dava, tak budme rady. v inych statoch mamicky musia veeeelmi skoro spat do prace, lebo stat jednoducho nedotuje rodiny... a to ze moje tretie dieta bude nosit oblecenie po prvych dvoch ma vobec nehneva, lebo zachovale ale ked kupim nove, tak vsetkym trom.
myslim, ze sa dalo uplne vazne cakat, ze ked sa za fica rozhadzovalo, tak za dalsej vlady treba setrit. suhlasim, ze by mohli setrit aj inde, ale mozno by neuskodilo, keby ludia neboli taki chamtivi...
a mimochodom, od marca zijeme len z muzovej vyplaty a z rodinnych pridavkoch. platime hypoteku, ucty, stravu a vsetky bezne vydavky ako ostatne rodiny s dvomi detmi a prezili sme... a dostojne... nic nam nechyba, len treba trosku obraciat peniazky a uvedomit si priority... a to moj muz nezaraba nijake nehorazne prachy, ale ako kazdy priemerny obcan....
@bobocka no len to je to , ze na tych 570 lib. nema v UK narok kazda rodina a mne inak hovorili niektori, ze nemam narok na ten vyssi rodicovsky cize som sa zmierila s tym nizsim a aj tak mam z toho gulas ci uz tu v UK alebo na SVK kazdy vravi nieco ine a potom sa z toho vysomar a ked si to chcem nastudovat na niakej stranke tak tomu sem tam nerozumiem ako je to myslene a pod. ja som ani nevedela, co sa deje na SVK teraz pri tej novej vlade az dnes od maminy som sa dozvedela, ze su toho plne noviny, povedala by som, ze na SVK zase raz vladne jeden velky bordel a nespravodlivost ako vzdy a bohuzial my s tym nic nespravime ☹
baby neobracajte sa s tym,ze v inych krajinach maju zeny matersku kratsiu,ze musia ist skoro naspat do prace.zila som v zahranici,viem ako to tam je a odisla som porodit dieta na slovensko.zeny sa tam musia skoro do prace vracat,vychovu deti nechavaju na cudzich zenach (lebo su k tomu statom nutene)a potom to tak aj s detmi vyzera.nie su veru dobre vychovane.prve roky zivota dietata su najdolezitejsie,ten kontakt matka a dieta prve dva tri roky je podla mna velmi dolezity a pokial to vlady zapadnych krajin nechapu,ich problem.u nas to vdakabohu chapu a to,ze pomaly za kazdej vlady sa podmienky pre mamicky a ich deti u nas menia povazujem za chore.podla mna by sa uz ti hore mali ujednotit na niecom dostojnom pre mamicky a ich deticky.neziadam sialene velku sumu,no ani almuznu si veru nezasluzime.
@lucia20 klobuk dolu tvoj prispevok sa mi paci ved to, ze mozme byt radi, ze mozme byt s detmi az tri roky doma, my aj z toho dovodu odchadzame z UK, pretoze by som sa musela po 9mesiacoch vratit do prace a male by som nemala kam dat a cudzim ho davat nechcem ako to tu je vo zvyku a keby som planovala ostat doma s malym po 9mesiacoch a pracoval by iba priatel tak verte ci neverte boli by sme este v horsej situacii ako na SVK, na SVK Vam aspon ten rodicovsky zaplatia a ste aspon o nieco v pluse, sice tu existuje taka moznost poziadat si o rozne davky dokonca Vam mozu aj najomne platit, ale to tiez nie je vyhra lebo ako nahle sa Vam zacne zase darit a zacnete viac zarabat pridete o to...
@andrea_stella ty rodis v novembri,na teba sa este vztahuje stary zakon.checkni si ip,napisala som ti tam viac info 😉
@bobocka toto je mimo temy, ale na SR je moznost ostat doma do troch rokov a ked sa pozries akym smerom su niektore dnesne deti vedene, tak to nie je bohvieco... hlavne ze maminka chodi do salonov, na kavicky, hlavne vsetko mimo dietata. takze myslim si, ze sklz vo vychove dietata nie je kvoli statu, lebo nuti matky do prace, ale kvoli samotnym matka a ich prioritam.... tam je chyba.
@bobocka no a co taky dochodci , ktori dreli cely zivot a teraz maju z toho s prepacenim hrube hovno, to sa mi tak isto nezda dostojne ked uz sme pri tej dostojnosti...
@andrea_stella myslim, ze budes jedina, ktora so mnou suhlasi... 😖 ale moj nazor je takyto a nezmeni sa... ono je to zrejme ozaj o zmyslani naroda... a to ziadna vlada nezmeni. podaj prst, vezmu ti celu ruku...
@bobocka no ved ja viem, ale napr. na moje tri zname sa to uz nevztahuje take divne sa mi to zda, ze chodime pomaly skoro s rovnakymi bruchami a ja este nieco dostanem a oni nie 😕
@andrea_stella ale kolkokrat maju dochodcovia viac nasetrene ako rodiny s dvoma prijmami... jednoducho je to v hospodareni.
ja uz racsej nepisem nic, lebo kazdy ma na toto iny nazor a nikomu ho neberiem a nechcem sa s niekym dostat do hadky koli vlade, na toto ja nie som, neviem moc podavat argumenty co sa tejto temy tyka, iba tak laicky a to racsej niak 😀
@lucia20 no to je uz na kazdej matke ako sa o to svoje dieta stara a vychovava ho.no mala by mat pravo na tie tri roky s dietatom a nie byt nutena pracovat a nechat ho na krku inym zenam.viem,ze aj nase slovesnkemamicky sa uz hraju casto na panicky a vychove deti sa az tak velmi nevenuju,no stale je tu vela skvelych maminiek co sa zaujimaju o svoje dieta,riesia jeho vychovu a starostlivost on.sialene vela tem tu na konikovi je toho prikladom.materstvo by sa malo podporovat.je to to najuzasnejsie co sa moze v zivote zeny stat,to ze je matkou.aspon ja to tak citim. a ak je zena v tom obmedzovana,tak to nepovazujem za spravne.rodime a vychovavame nove generacie ,ludi ,ktori budu dufajme dobrim prinosom pre ludstvo,mali by sme v tom byt podporovane.
@lucia20 no moja prababka mala asi este na vkladnej knizke peniaze z obdobia komunizmu 😀 ale aj to islo len na to ked sa jej nieco pokazilo, vies len to mi je hrozne luto , ze dostanu okolo 200eur ci kolko to presne dostavaju a z toho si maju zaplatit vsetko, je to smutne v porovnani s inymi krajinami
@andrea_stella joj ,na dochodok sa ja budem stazovat o 30 rokov.teraz ma materstvo a otazky s tym spojene zaujimaju 😀 .ale mas pravdu,vela veci treba triesit a zmenit
@bobocka no to ked my budeme starenky tak nam uz nikto nic neda si budeme muset dopredu nasetrit 😀 , myslim, ze uz ani mojim rodicom nikto nic neda 😠
@andrea_stella pockaj,co si tym myslela,ze na co ty mas narok a ony nie?pozri si ip,tam som ti napisala ako to u mna bolo.ty si ten isty pripad.aj u teba by to malo tak platit teda,nie?
@andrea_stella ked ja budem starenka,tak na velkej nohe zit budem,lebo dovtedy loto vyhram 😀 musim!!!!za tolke roky snazenia sa to raz musi podarit 😀 😀 😀
@andrea_stella veru je, leob oni uz len prezivaju, zatial co ini dochodcovia si uzivaju....
@bobocka to som myslela s tym priplatkom po narodeni dietata, ze oni maju termin niekedy v januari a ja v novembri, cize ja by som to este mala dostat oni uz nie a je to take divne
@lucia20 no sak to , ze ked uz len na rakuskych dochodcov kuknem tak mi je do placu, co je to jazero Neusiedler am See ci ako sa to pise tak tam ti maju normalne jachticky a tam si uzivaju dochodci kde to moje babky uz len pri telke sedia a su radi , ze si telenovelu mozu kuknut lebo nic ine si dovolit nemozu 😠
@lucia20 ja s Tebou plne suhlasim, hoci som to nenapisala tak vystizne a super ako Ty, ale tesne pred Tvojim prispevkom som skoro to iste napisala i ja.
@andrea_stella presne..... ☹
@bobocka inac aj tu v UK nova vlada ide zrusit vela tych grantov pre mamicky aj ten 190lib. od januara 😠
@gabika7706 ano vsimla som si... si poslala odpoved tesne predomnou.... 🙂

@maca793 tak tu s tebou nesuhlasim.nemyslim si,ze suma pri narodeni dietat je prehnana ani si nemyslim,ze znizovanie je najstastnejsia volba.co keby sa navysilo na vyssiu sumu?jednotnu vyssiu sumu ked uz.ja viem,ze v minulosti to mali mamicky tazsie a museli si vediet poradit,no nemyslim si,ze je to spravne.myslim,ze kazda matka a dieta by mali mat pravo na dostojny zivot a zivot matky co kazdy mesiac s placom hladi na malinko penazi co dostava od statu a s hrozou zacina rozpocitavat na co vsetko jej treba peniazky dat a co vsetko musi svojmu dietatu odopriet...no to podla mna dostojny zivot nie je a nie je to spravne.netvrdim,ze teraz by sme mali dostavat 350eur mesacne a uzivat si peniazky navyse,no myslim si,ze pri schvalovani noveho zakona by sa malo prihliadat na matky viacerych deti,na matky s chorymi detmi,vobec na vseobecne socialne podmienky.vsetko je teraz sialene drahe a obliekat male dieta do dupaciek po dalsich troch mi nepride byt dostojne.