Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@lucia20 inak teraz trosku od veci, ale pozeram, ze cakas tretie dievcatko, juuuj ako ti v dobrom zavidim ja som tiez tajne snivala, ze bude prve dievcatko 😉 ale stastna som nakoniec aj tak , ze budeme mat pipika 😀
@andrea_stella :D:D:D:D dakujem..... ja som stastna, ze cakame tretie dievcatko... tatino bol zo zaciatku trosku sklamany,ale po novych info okolo babatka, mu uz bolo fuk ci je chalan ci baba, hlavne nech je to zdrave.... :D
druhe bude dievcatko, uvidis... :D a mozno dve - dvojcence... 😀
@andrea_stella no my budeme mať druhého pipíka 😉 tiež som tajne dúfala, že princezná, ale teraz sa aj tak moooc teším, len nech je zdravučký a spokojný.
@lucia20 😉 🙂 😵
@marcelkatt Patrik krasne meno ako moj brat 😉 🙂 😵
@marcelkatt veru, hlavne nech su tie babatka zdravucke.... na nicom inom nezalezi.... skoda len ze kazde nemoze byt zdrave... 😖 ☹
@lucia20 presne tak. Ja mám mať zajtra výsledok z amniocentézy, tak sa modlím, aby boli ok.
@andrea_stella ďakujem, nám sa to meno moc páči a hodí sa k Erikovi
@emmka3 Suhlasim s tebou emmka. Podla mna aj tych 250 eur z teba bohaca nezrobi. Vela robi napr. aj to, ako je na tom partner. Niektore, ktore nepracovali a dostavaju tych cca 160 eur a maju partnera super zabezpeceneho, si mozu vyskakovat. A naopak, my, pracujuce, dostaneme sice o tu stovku viac a co ak je partner bezny zamestnanec s o niekolko eur vyssim platom? Zaujimave, ze nad tymto sa este ziadna s diskutujucich nezamyslela. Ja osobne som bola za, ked sa zaviedol ten RP re pracujuce matky o 100 eur vyssi a celkom ma to aj motivovalo k babätku. Teraz, zial, vyzera to tak, ze si to velmi neuzijem ☹
@janka257 ja som pracovala 10 rokov pred prvou materskou (od r.2005 som doma), moj manzel nepatri (zial 😀 ) medzi superzabezpecenych, pred druhou materskou som si platila DNP z maxima, aby som mala "normalnu" matersku a vyssi rodicak len potesi. Napriek tomu, ze nepatrime medzi lepsie zabezpecenych ludi, myslim si, ze tie prispevky su jednoducho vysoke a tie dlhy budu este dlho dlho platit nie nase deti, ale deti nasich deti...Lebo Fico rozdaval ako dobrucky dedusko Mikulas, vsak nie zo svojho, pravdaze a ovecky do volicskeho kosiara treba lakat a lakat...
@andrea_stella to je sila,v uk este aj to maloo co matkam davali rusia.to snad nemyslis vazne.a potom sa cuduju,ze im take telce z deti rastu.je az neuveritelne aka je ta nova mlada generacia drza a co vsetko si tie decka dovoluju tam.samozrejme cest vynimkam.my sme tam mohli ostat a ekonomicky sa mat dobre,lenze pre mna je dolezitejsie moje dieta a aj preto sme sa domov vratili.moj muz je sice nestastny z toho ako tazko sa tu zije a ako malo peniazkov mame ale ja vravim,ze radsej toto ako nechat dieta na krku nejakej anglicanke (mala som cest nazriet do troch materskych skol v uk a ani do jednej by som svoje dieta nedala ani za svet) a ist pracovat ked ma moje dieta najviac potrebuje.
@lucia20 nener mi ty iluzie 😀 ja to loto chcem vyhrat,musim.vsak inak sa tu nebude dat zit!!!! ostane mi uz len zo syna uspesneho tenistu vychovat,noveho nadala a on sa potom o maminku s ocinkom postara 😀 😀 😀
@gabika7706 V tomto s tebou suhlasim. Ja rozhodne nie som "ficovka". Akurat dnes sme to s drahym rozoberali, ze keby nie Ficovho hospodarenia, nemuselo sa teraz takto vsetko skrtit. Ja to na jednej strane chapem, ze sucasna vlada utahuje, kde sa len da, ale potom si poviem "kurnik, zas prave ja budem mat tu smolu"
@janka257 tiez suhlasim kocky.fico narozdaval aj z toho co nemal.tato vlada bude musiet urobit skrty a znova nasetrit,no ludom sa to nebude pacit,fico to bude samozrejme 4 roky kritizovat a hovorit o tom ako on vsetko zlepsoval a navysoval,ludia co volili sdku budu z navysovania smutni a prejdu zas k ficovi,on vyhra volby a bude zostavovat vladu o 4 roky a zas bude rozdavat z toho co tato vlada nasetri. a tak zas dokola.je to bludny kruh 😒
ale uz dost o vlade ,toto je tema o stranka pre mamicky a deticky ,nie politologov 😀
@bobocka ano, sme uz mimo temu s tym politizovanim, no je to ale o tom cele, velmi dobre si to s tym 4rocnym kolobehom napisala, presne tak to bude, a co je pre mna najviac smutne, volili ho aj mladi ludia, co absolutne nepochopim. A idem uz asi spat. O chvilu sa uz aj Martin zobudi na kojenie.
Dobru noc 🙂
@gabika7706 ja viem,ze aj u nas je to zle.uvedomujem si to velmi dobre.no tym,ze som zila v uk a videla som co sa tam deje a teraz vidim tie nase deti...no stale sme na tom lepsie.pomaly ich dobiehame,no oni stale vedu.je to tam fakt zle.strasne vela zalezi na vychove.
ok kocky,dobru noc vam zelam.tak zajtra znova na konikovi 😉
kocky ,ktore rozumiete po anglicky,toto je na odlahcenie.podla mna je ten maly uzasny a jeho posledna veta nema chybu 😀 detska uprimnost nadovsetko 😀 😀 😀
@marcelkatt moooooooooooooc drzim palce. aby boli ok. ja ked som si isla po tie nase, tusim som bola tesne pred odpadnutim v cakarni.....
@bobocka 😀 😀 😀 to mas dobre, ja sa chystam ze budem mat doma tlmocnicku a lekarku. :D
@michalag ano mas pravdu kto chce deti ma vediet do coho ide 😉 s tym mozem len suhlasit...len jednoducho nechapem niektore tu zverejnovane argumenty. Co sa tyka neznasanlivosti anti tak viem o com hovoris...ja som ju tiez z tohto dovodu nebrala...ale pred tehu sme sa chranili a otehotneli sme ked sme vedeli, ze to chceme...takze si nemyslim, ze sa neda naplanovat neotehotnenie...aj ked nie uplne stopercentne
@krasnulka no ja som to neadresovala priamo tebe-necitala som celu diskusiu, ale je pravda ze prave tvoj prispevok ma viedol k tomu napisat moj nazor 😉 ...a musim podotknut ze si nepripadam nejako mudra...prave naopak...v otazke deti, vychovy a vybavy by si mi urcite mohla davat rady od rano do vecera 😉 😵
viem co znamena zit z jedneho platu, lebo som v takej istej situacii...tiez som student...ale jednoducho za to ze nemame kazdy mesiac tolko co maju ini mi pride smiesne sa stazovat....takisto ako mi pride smiesny tvoj argument ze tie co si odmakali x rokov v praci a maju narok na zvyseny prispevok su zavistlive len preto ze nesuhlasia s tym zakonom, ktory niekomu prilepsi o zopar euro...ale im uberie.
Mozno keby si sa dokazala vzit do ich situacie, tak by si to chapala 😉
jednoducho ja si nemyslim, ze zijeme v socialnom state a od toho sa moj postoj k veci odvija. Mna sa tiez nikto nepyta, za co planujem kupit vybavu a nikomu sa nestazujem, ze zijeme od vyplaty ku vyplate, lebo je to nasa vec. Mne tiez nikto robotu nenukal ked som skoncila zdravotku...tak som si ju nasla sama a odkrutila som si zaciatky na dost hnusnom a stresujucom oddeleni (detske ARO)...a nikto mi nenukal ani druhu ani tretiu robotu (ked som sa starala o takych ludi ako ty na praxi)ked som robila 16 hodin denne s polhodinou na obed aby som si nasetrila peniaze...prosto kazdy ma moznost do urcitej miery vybrat si a vie ake dosledky urcite ciny prinasaju...to ma ucili moji rodicia a to budem ucit svoje dieta(ak budeme mat take stastie a narodi sa nasa Esterka/Simon)...nemaj mi to za zle...takisto ako ty len vyjadrujem svoj nazor 😉
no a keby schvalili tento zakon, tak by platil len pre tych, ktorych deti sa narodili po schvaleni tohto zakona, ci aj spatne? lebo to by bolo dost nespravodlive. co ja som sa nalietala po uradoch a vybavovala vsetko mozne aj z anglicka, kde som robila, aby mi dali vyssi rodicovsky...
www.topky.sk "Prostriedky by totiž boli prerozdelené do podpory rodičov prostredníctvom navýšenia rodičovského príspevku. Vláda však nebude uvažovať týmto smerom a bude hľadať riešenia, ktoré neznížia podporu štátu pri zvýšených nákladoch spojených s narodením dieťaťa," uvádza sa v stanovisku Ivety Radičovej, ktoré poskytol hovorca premiérky Rado Baťo. "Ako prvý krok vláda predloží Národnej rade SR na schválenie odstránenie diskriminácie rodičov, ktorí si popri starostlivosti o dieťa privyrábajú," dodala vo svojom vyhlásení Radičová.
@sabiatko podla mna by sa to teba netykalo, lebo ak sa nemylim tak tebe v janurari uz pobezi ten prispevok a nie materska a ak ti na neho vznikne narok nemyslim, ze by ti ho odobrali...ale to je len moj nazor...tie zakony az tak dobre nepoznam
inak suhlasim s tym, ze je to mozno len obyc kacica...ved ked to pise platok ako novy cas co ine to byt moze 😉 ...a v podstate to kludne moze byt len nafuknuta opozicna kauza ako prikurit terajsej vlade 😀 ...tak ale zaciatky su tazke 😀 ...ja si pockam co s schvalia a potom budem nad tym rozmyslat 😵
@jonki ja ti nemam za zle nic...ale zeny na materskej si maju byt rovnocenne. Toto si moj nazor a vzdy bude. Pretoze materska je pre dieta. Pozri sa na to takto. Ja dostenem matersku 160 eur a ty 250 eur. Pojdeme spolu do obchodu kupit veci pre nase deti. Ktora z nas dvoch to ma lepsie? Ty dietatku kupis pampersky, ja bohuzial obycajnu druhu triedu. Ty kupis Nutrilon, ale ja hami,lebo je najlacnejsie. Pojdeme kupit oblečenie, ty do detskeho obchodu, no ale ja do bazarov. A nase deti? Jedno bude mat prepych a druhe chudobu. A to len kvoli rozdielnemu RP. Toto je to, co sa mi nepaci. Deti si maju byt tiez rovnocenne. Kazda mamicka chce pre svoje deti to najlepsie,tak isto aj ja. A este jedna vec. Tie, co chodili do prace a makali, mozu byt vobec radi ze su tehotne a aspon si od prace 3 roky odpocinu, ale tie, co najprv odchovaju deti a az potom pojdu makat, tak budu makat az do dochodku. Tie uz nebudu mat cas kedy odpocivat 🙂
Pozri,kazda zena,kazdy rodič to ma v zivote nejakym sposobom tazke....ale mamicky na RP SI MAJU BYT ROVNOCENNE!!!!! Uz su vo vyhode v tom, ze ta co pracuje ide na matersku v siedmom mesiaci a uz dostava peniaze , co my nepracujuce az nasledujuci mesiac po narodeni dietatka dostaneme prvy RP a tie pracujuce maju pol roka matersku ktora je vyssia ako RP, co my nepracujuce mame len RP.
no este sa vyjadrim k tomu rozdielu medzi RP. my ked sme planovalibabtko, sme ani neboli na sovensku a ani ma nenapadlo, ze ta suma nie je pre kazdu rovnaka. preto som musela dodatocne vybavovat kadejake papiere, aby som dostala zvyseny rodicovsky. ja to vidim takto: zeny, ktore pracovali, tym padom "zarobili" statu nejake peniaze, preto im zrejme da viac penazi. ale na druhej strane, ked zena skonci vysoku skolu, ma uz aspon 24 rokov a je teda normalne, ze chce mat rodinu, ale kvoli tomu, aby povedzme dokazala vyzit, musi ist najprv robit. respektive, ked sa "zadari" skor, nez stihla nieco odrobit, tak ma smolu. ja si myslim, ze najlepsie by bolo, keby vsetky matky dostali na deta rovnako, ale nejaku normalnu sumu, ved to nie je len na dieta, ale aj na zenu, ked predsa nemoze robit. len otazka je potom, ci je to spravodlive aj z toho hladiska, ze su obcianky chorobne nepracujuce cely zivot a rodiace deti, teda statu neprispeju ziadnym eurom a len beru prachy... a "vychovavaju" rovnako zmyslajucich potomkov 😒
moj názor je, že matky do 3 rokov dietata by mali dostávať aspoň minimálnu mzdu. aj ked to je utopia.
Krasnulka to s tým odpočinutím si pracujúcich žien na 3 roky si dúfam nemohla myslieť vážne. A ten príspevok nie je na dieťa, je to príspevok pre matku, preto ani dvojičky nedostávajú dvojnásobok čo sa mi zdá nespravodlivejšie ako to či má niekto 256 alebo 164.

no baby jedina moznost..... splodit deti vo funkcnom obdobi a nie na prelome vlad... 😀 😀