Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@emmka3 - Ahoj
Súhlasím s tebou,že by sa nemal rodičovský príspevok pracujúcim matkam znižovať,veď sa dá aj inde a hlavne vo vláde krátiť rozpočet...no nejak nechápem tvoje narážanie na to koľko a dostane naviac "nepracujúca matka"... 😒 A tiež tvoje vyjadrenie,že detičky nerodíme pre peniažky no ťažko sa bez nich žije...tak isto ťažko sa žije aj matkam,ktoré majú 164,40 € mesačne.V skratke ti to vysvetlím ja som po škole nastúpila do práce a robila som tam 6 a pol roka,v tom sa mi stal úraz a marodovala som 8 mesiacov ,vzhľadom na to že mi ostali trvalé následky som musela z práce odijsť 😢
Tak som bola asi 7 esiacov na pracáku a márne sa snažila si najsť (tu na východe) prácu ...nato som otehotnela a keďže 272 dní pred narodením malého som neodvádzala do štátu dane a odvody tak som mala nárok iba na min. rodičovský príspevok...dostala som sa do toho zhodou okolnosti a tiež by som privítala vyššiu čiastku...veď sa starám o malého tak ako každá iná matka ,ktorá pracovala pred odchodom na materskú dovolenku...nie vždy ide o matku ktorá nechce pracovať....jdnoducho s tým znížením nesúhlasím ani ja no ani s tvojím názorom na nepracujúce matky 😨
Netreba zabúdať na to, že nezamestnanej matke sa poberaním RP príjem zvýši - kdežto zamestnanej rapídne zníži... Mamičky, ktoré nemajú nárok na zvýšený RP žijú väčšinou z dávky v hmotnej núdzi, takže prejsť na RP nie je pre ne taký finančný šok ako pre zamestnanú ženu.
Samozrejme, najradšej by som bola, keby každá mamička dostávala taký RP, aby mohla v pohode žiť, ale toho sa tu na SK asi tak skoro nedočkáme. 😠
žiaľ, v tej skupine, čo poberajú len 164eur, je väčšina spoluobčaniek. áno, sú tam aj mamičky, ktoré sú biele, ale robiť proste nechcú. sú aj také, čo robiť nemôžu. ten systém s rozdielnym RP medzi pracujúcimi matkami a nepracujúcimi bol preto, aby sa zase nenabaľovali spoluobčanky. tak si ten nižší RP za ne odnášajú aj slušní ľudia. žiaľ, ono sa štát inak nemohol brániť tomu, aby niektoré nezačali vo veľkom rodiť za tie veľké looove. takisto je to s pôrodným. tiež sa tam ochránili voči zarábačkám na deťoch. pretože taká do tej poradne nechodí ani chodiť nebude, tak nebude mať ani pôrodné.
teraz ide o to, aby sa nepracujúcim mamičkám od januára zvýšil príspevok na 190eur, ale aby sa pracujúcim neznižoval. pretože matka, ktorá predtým nepracovala, buď poberala malú čiastku podpory alebo hmotnú núdzu, či vôbec nič. takže pra takú maminu je nabehnutie aj na ten nižší RP prínosom. lenže mamina, čo predtým pracovala, zrazu má z nejakých 350 a viac eur klesnúť na takú sumu, tak je to riadny šok. a tiež aj teraz pre tie, ktoré už dostali nárok na ten zvýšený RP a majú im ho znížiť. veď je to strašný rozdiel 66eur. a zvlášť, ak si to vypočítali, že im to bude vychádzať aj s hypotékou a teraz prídu mesačne o 66eur. my sme tiež teraz museli s manželom prerátať, keď plánujeme druhé bábo, či by nám to s hypotékou vychádzalo. ano, vyšlo, ale na hranici. a ja teda na hranici žiť nechcem. môže sa stať kadečo nepredvídateľné, kde výdavky narastú a čo potom. áno, šetríme si z platov, ale to neznamená, že ja teraz pôjdem na materskú a všetky úspory vrazím do toho :( a popri materskej veru pracovať nechcem, pretože si to dieťatko chcem užiť, chcem mu dať čo najviac. však zvyšok života budem pracovať a deti mi budú rásť a vzďalovať sa. tak nech majú čo najviac pozornosti pokiaľ sa dá 🙂
dari3 pri tom poberaní nižšieho RP si žiaľ zabudla na to, že niektoré mamičky študovali keď otehotneli. ja som popri celej výške brigádovala, zarobila som v prepočte vyše 250 eur mesacne a niekedy aj viac. iIež máme hypotéku a neviem co všetko mozne. byvame sami, platime sami najom,stravu, proste vsetky vydavky. Tvoje konstatovanie, ze je pre mna nabehnutie na ten nizsi RP aj tak prinosom stoji za prehodnotenie. A ja som si nič nepočítala, planovala som sa po vyske zamestnat, niečo si našporit a potom mať dietatko. ako som to uz spominala dokonca som brala aj antikoncepciu-pravidelne a aj tak som otehotnela. a co som mala robit??posledny rocnik som musela prerusit, kedze sa mi to prekryvalo s porodom. O rok som si cely rocnik platila sama presne 550 eur-aj na to som si musela zobrat uver. a co uz mam aj tak len sprostych 164 eur...a moj muz ani nezaraba 1000 eur. zaraba 500, aj tak sa z toho tešíme lebo minuly rok mal len nieco cez 350 😉
@alias313 ja tu ale nemôžem teraz všetky skupiny vymenovávať, ktorých sa týka ten a ten príspevok. je to smutné, že sa dohodárska robota neráta, ale to už je bohužiaľ tento štát. ja som tiež prvé dieťatko mala tak, že som skončila školu, rok sme potom robili s mužom v zahraničí sezónne práce a dohody kadejaké na slovensku. potom sme mali dcérku. takže tiež by som nemala nárok na ten zvýšený, kebyže to vtedy existovalo. môj manžel tiež nezarába 1000eur. zarobí maximálne 500eur a to je vkuse v práci a ťahá 12ky. ja tiež pracujem na smeny, musíme riešiť kadejaké dilemy, kto kedy ako bude s dcérkou, kto ju vyzdvihne, manžel prehadzuje často smeny, lebo mne sa to nedá prehadzovať. tiež máme hypo, popri tom samozrejme nájom, keďže bývame v paneláku, škôlka, strava v škôlke, strava doma, telefóny, dve pôžičky popri tom. ale to tu nechcem vymenovať. s tým, že tie mamičky, čo predtým nerobili na zmluvu alebo si neplatili DNP, budú mať nižší RP sa nedá urobiť nič. však ho idú zvýšiť. viem, že to nie je bohvieaká suma. ale prečo majú zobrať pracujúcim maminám to, čo raz schválili. či je tu väčšina takých mamín, že keď ja nemôžem mať taký vysoký RP, tak nech nemá žiadna???
dari3 nie nezavidim maminam, ktore maju vyssi rp ani nic podobne🙂))))) ja dokazem vyzit aj z 164, takze s tym nemam problem, poriadne sme sa uskromnili ale dá sa to. len sa mi nepacilo vyjadrenie ze zena ktora nepracovala a potom zacala poberat rp ze je to pre nu vynosom.
dari3 ja neviem...ťažko povedať, či je to menšina. v dnešnej dobe keď ľudí prepúšťajú, môže žena aj odrobiť-poviem príklad 5 rokov, začne pracovať cca. od 20 a zrazu príde prepúšťanie a o rok na to otehotnie. ma aj tak narok len na nižší rp a nikoho nezaujíma kolko si odrobila. stale bude mat menej ako dajme tomu mamicka ktora si odrobi rok a pocas toho roka v robote otehotnie, alebo mamička ktora si plati odvody 272 dni. ja neviem je to cele postavene na hlavu
dievčatá, ja neviem čo napísať.... ja som zarábala 700€ a odvádzadla som všetko a pekne vela a narodili sa nám dvojčatá, len mlieko a plienky ma stoja min 300€ mesačne, takže čo mám kúpiť z RP????? pre mňa to je almužna, keby nám rodina nepomáhala, tak asi idem žobrať.... toť náš štát...
@alias313 máš pravdu. je to ťažké. len ja ich na jednej strane chápem, že sa musia chrániť, lebo si predstav, že také spoluobčianky čo by začali plniť pôrodnice, keby mali dostávať taký RP. aj tak ich je teraz dosť, to potom by ich bolo neúrekom. je to nefér, lebo si to aj nevinné za nich odpykajú. ale mamička, čo ostane bez práce, ak to samozrejme rodinný rozpočet dovolí, môže platiť DNP, aby mala nárok na ten vyšší RP. len to všetko záleží od príjmu manžela-otecka. že či si z rodinného rozpočtu môžu platiť to poistenie. ale zase taká, čo si to chce platiť, tak myslím, že sa snaží aspoň tie brigády, aby mala na zaplatenie toho poistenia. (to v prípade, že plánujú bábo) je to celé domotané. ale tak celá petícia a protesty mamičiek sú o tom, aby sa neuberalo z tých 256eur, nie o tom, aby sa nezvyšoval nižší RP. 😉
@lucia.kl na hlavu celý štát postavený. vôbec to nie je doriešené otázka toho, keď má žena dvojčatá a viacčatá alebo deti s minimálnym rozdielom. že poberajú len jeden rodičovský. mali by to upraviť aspoň tak, že takéto maminy by mali poberať aspoň jeden a pol príspevku. (lebo dva nedajú, nakoľko podľa štátu je RP náhrada mzdy pre matku) ale hlavne, že pánovi ministrovi by nestačilo 400eur na týždeň. že ho papula nebolí. ja na mesiac mám 350eur a manžel max 500. a musí nám to stačiť. joj dosť, lebo ma tu vystrie z toho systému celého 😠
lucia.kl moja máš môj obdiv ja by som si pri dvojičkách už ani nepiskla. Pri našom jednom nám pomáhajú aj moji aj mužovi rodičia, ale ked si to mam este zdvojnasobit....držte sa!
Je len smutne,ze tento nas stat vobec nepodporuje mlade rodiny,ale robi vsetko preto,aby mladi ludia tie rodiny ani nezakladali.Sak to uz pomaly vyzera,ze priviest dietatko do tohto sveta je normalne nezodpovednost!A potom nech sa niekdo cuduje,ze mladi ludia stale byvaju u rodicov.Sak,kde by zobrali na vlastne byvanie?My si zariadujeme len 2 izby a nabytok kupujeme kazdy mesiac po 1 kuse,lebo skratka nevydalo.A milujem reci typu:Ved dostavas cez 200 eur,to Ti musi bohate stacit.Kazda mamicka,co ma babo vie,ze nestaci.A to su len peniazky malej,z toho jej na seba neberiem ani korunu,vsetko ide na jej jedlo,oblecenie a plienky.
@dari3
suhlasim so vsetkym. mamicky sa buria, ako maju vyzit zo 164 a ja im verim, ale na strane druhej, ak boli studentky, alebo nezamestnane, museli mat nastaveny rezim na nizky prijem. to ze im pribudnu vydavky na dieta beriem, ano, preto maju RP. ale na strane druhej, ako hovoris, mamicky, ktore mali prijem trepnem v priemere 400 eur, mau nastavene platby ako hypo , poistky / co sa neda len tak porusit / a zrazu sa im to rapidne znizi + vydavky na dieta ....
rozumiem, ze mamicky s nizsim RP by uvitali ten vyssi, ale ak by porastol RP , porastli by zase "rodiaci" asociali a neprisposobivi rodiaci len kvoli social davkam , aj z toho uhla pohladu sa na to treba pozerat. a co je pre nas dolezite? aby rodili neprisposobivi a my by sme sa skladali z dani a odovodov na ich vychovu - social pracovnici, detske domovy, zasahy policie / doprovod policajtov ku kazdej cinnosti v danych lokalitach / a tie deti nas budu okradat, lebo ich stat potrestat nemoze, alebo aby rodili zodpovedni rodicia? urcite takych pripadov ako studentky, alebo mamicky co prisli o pracu pred materskou nie je v globale tolko , ako pracujucich mamiciek. ja tvrdim, ze stat by mal podporovat rodinu aj formou danovych ulav druheho rodica, napr cas dane by ostalo v rodine, tym by si nepriamo akoze zvysili RP a tykalo by sa to najma tych zodpovednych, a ak bude argumentovat niekto, ze su rodiny kde obaja rodicia nepracuju z nejakeho dovodu, hladova dolina, vypovede a pod.... ako napisem to surovo, ale ak nemam prijem, tak si xkrat rozmyslim, ci s dietatom nepockam a ak sa pritrafi, hold je to uz fakt vynimocny pripad u normalnych, ale pravidlo u asocialov. niekde sa musi najst system, aby sa rodili deti, u ktorach je predpoklad, ze budu buduci platcovia dani a odvodov, a nie take deti, na ktore mi este doplatime, ked skoncia v decakoch, alebo vo vazeni.
@dari3
vies co, tie ich vyhovorky su uz trapne, ako si s prepacenim sami se.. do huby.
ked ziadame, aby mamickam s dvojickami a viacickami pridali, kvoli ich zdvojenej starostlivosti, vydavkom a pod. tak tvrdia, ze RP nie je na dieta, ale nahrada matky za mzdu.
ak povies, ze ked je to nahrada, tak preco neprilepsia prave pracujucim, tak je to podla nich nie pre matku, ale pre dieta na plienky, oblecko a pd.
zacarovany kruh. keby ti politici po sebe aj pocuvali, co vypotia z ust
@katka888 mne kamoška povedala, že pri julinke by som sa takto neohradzovala. už som to písala. na prvú materskú som šla z takej pozície, že som skončila sš a potom sme rok behali s manželom po rôznych dohodárskych prácach a boli sme v zahraničí. malú sme plánovali, nebolo to prihodené dieťatko. ale to sme vopred vedeli aký príjem bude a mali sme to vyrátané (aj keď potom často nevychádzalo, ale to sa vopred nedá až tak naplánovať, lebo poplatky a ceny rastú). že vtedy by som sa neohrádzala, že pracujúcim viac. že ona súhlasí, aby bol RP rovnocenný. ale prečo by som sa ja vtedy bola ohrádzala, keby existoval ten systém dvojitého RP, keď som zo zákona naň právo nemala. nepýtam nikdy to, čo mi nepatrí. veľa mamičiek mi nepodpísalo petíciu s tým, že jej sa to už netýka, alebo je práve tá mamička, ktorá nemá nárok na vyšší RP. toto je typické pre slováka. keď nemám alebo som nemala ja, tak nech nemá ani druhá. toto sa mi tiež dosť protivý, lebo som nečakala, že budem takéto reakcie počúvať. keby si aspoň uvedomili, že ich sa to priamo síce netýka, ale aj oni budú po materskej platiť dane, aby štát prispieval asociálom. nechápem také myšlienkové pochody. nechápem :(
Ahojte, aj ja som nestastna zo znizenia prispevku. My s manzelom sme na tom tak ze musim platit z mojej materskej hypoteku, nakolko on z jeho platu plati vsetko ostatne + jedlo. Byvame v malom starsom prerobenom domceku.
Nakolko sme vsak dietatko velmi chceli / dva krat sme on prisli - v 5, a 3 mesiaci / a sme zobrati 4 roky nejako sme nemysleli ze ako to zvladneme. Doteraz to slo nakolko som mala cca tych 256 Euro * pridavky na dieta, no teraz neviem ako to bude, lebo hypoteku platit musime a to je kazdy mesiac cca 175 Euro, ved ja malej pomaly nic nekupim a to nehovorim ani o sebe... za co si kupim sem tam nieco na seba ☹
Ale hlavne ze mame zdrave dietako 🙂
Snad nam pomoze nejako rodina, sestra mi povedala ze mi bude prispievat financne, je malinkej krstna. 😉
@brisilda však o to v petícii a v búrení mamičiek ide. aby sa zvýšil RP na 190, ale zároveň aby sa neznižoval z 256 na 190. pretože jednej skupine sa prilepší o 25eur a druhej sa vezme 66eur. je to na hlavu postavené. zase bude kol 20teho viac asociálov v meste. júúúú, koľko čúča si môžu kúpiť za tých 25euri navyše :( 😠
@brisilda
nejak to tu komplikujeme hihi... 😀
ja by som bola za
1. materska do jedneho roku dietata, min 55% z mzdy.
2. cas dane druheho partnera do 3 rokov by ostal v rodine
3. dalsia danova ulava pre jedneho rodica do 18 rokov dietata, teda, ak taka je, tak samozrejme vaaaaaacsiu hihi 😉
4. pre viacickove mamicky o urcite %to vyssieho RP
5. slobodne mamicky, nejaka forma podpory , tu uz si netrufam vymysliet + zvysenie aktivit na vymahanie vyzivneho.
@dari3
ani ja nechapem take myslienkove pochody.
typicka slovac, kratkozraka / teraz to mi to nevyhovuje, tak nepodporim, ich ani vo sne nenapadne, ze mozno budu mat druhe dieta, alebo niekto ich blizky / a ak im vysvetlis, ze je to aj podpora pre nich, tak pravdu vidiet nechcu - klapky na oci uz len z principu, niekedy si myslim, ze ti ludia sa domnievaju, aki su "in", aki su frajeri, ked sa takto zaklapkuju, ale pritom to ich spravanie je smiesne.
@katka888 čo som pri tom pochodovaní a zháňaní podpisovuž duplom nepochopila, že nepodpísali ani tehotné. a keď sme sa opýtali, či pracovali pred materskou, tak povedali, že áno. no tak neviem, či sú už krepé alebo oklamali a pred materskou nerobili. :( mňa sa manžel opýtal, či by som sa tak angažovala, keby sme druhé neplánovali. no asi by som nechodila po námestí za podpismi, ale podpísať by som podpísala. ja neviem, ľuďom je v dnešnej dobe fakt jedno, čo sa ich netýka priamo. len keď sa ich to začne týkať, tak potom budú nariekať a nadávať na vládu. ale keď mohli pri zmene pomôcť, tak boli frajeri, jak sa to ich netýka :(

Ja osobne by som bola za to, aby bol RP jednotny pre vsetky mamicky rovnako... Ved predsa davame svojim detickom rovnake plienky a kupujeme im rovnake oblecenie, nie? 😉 😉 😉