Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
Tato tema je celkom zaujimava. Nic si nepomozeme, ale mozeme sa aspon vykricat. POdla mojho sukromneho nazoru by malo platit, ze ten co prispieva do spolocneho by mal aj zo spolocneho nieco dostat, ten kto neprispieva tak by nemal dostavat.
Nic v zlom ja som materstvo dost dlho odkladala len preto, ze som si nebola ista ci mi to fin. vyjde a nie som karieristka, takze podobne vyjadrenia ma dost vytacaju.
Urcite ste tu niektora, co ste zili v zahranici a mozno poznate system krajin vyspelej europy, pridajte sem vase skusenosti, mozno sa niektore nezamestnane mamicky budu cudovat ako to funguje par kilometrov za hranicami tohto statu.
Napr. Francuzsko je dost socialny stat a materska je 3 mesiace 100% platu (teda ak ste ziadny nemali mate smolu) a potom uz nic len vam drzia miesto v praci 3 roky.
Mircova, obe detičky boli plánované, bez ohľadu na to či som alebo nie zamestnaná to a ko čo si tým chcela povedať, ja znova len obhajujem maminy, ktoré sú na tom ako ja nie pre Vaše poondené prachy ,ale pre spôsob ako sa o nás vyjadrujete!!!!!to čo je na tom že som mala prvé dieťatko v 23? To všetky musíme rodiť v 30? to nemôžme mať hneď dve deti aby sme si to odkrútili hneď a okrem toho, keby som bola taká vypočítavá ako tvrdíš, čakala by som kým to staršie bude mať min. 2 roky však takto som stratila jeden rok RP!
mmmarta svätá pravda
a ďmmmarta svätá pravda alej sa nevyjadrujem... len byť na vašom mieste vážim slová...
mmmarta svätá pravda
@abbey1 Hlavne sa ukludni. Nepisem nezmysly.... pisem len to co je medializovane.Osobne sa mi to nepaci, ako sa mi nepaci vela veci ale nie je to namierene proti nikomu. Nenapisala som ze ste sa uspokojili s vyjadrenim p. Mihala,pisem co je pravda, ak niekto krici dosiahne co chce...s tym musis suhlasit. Ak sa Vam to podari gratulujem. Nechcem nikoho znechutit, vsetky sme tu dospele mame vlastny rozum a ten kto ma cas a chut nech ide strajkovat a vydobije si pre seba co potrebuje, ved je to tvoje pravo. Angazuj sa pre mna za mna ja sa pokusim svoju energiu investovat,tam kde mam realnu sancu nieco ziskat. Tu sa mi to zda trochu nerealne. Nie som typ na strajky a pisem len osobny nazor. Takze drzim palce
Nejak mi tu zaurádoval škriatok 🙂 takže pre poriadok:
mmmarta svätá pravda
pre mircova len byť na vašom mieste vážim slová...
ďalej sa na túto tému radšej nebudem vyjadrovať...
@monika633 Tito spoluobcania ma tiez vytacaju, trochu dost, avsak ak to tu takto napises je to rasizmus. Tuto vladu som volila, a to, ze idu peniaze do ...osad a na socialne davky za to oni nemozu, vies co by s nami spravila unia ak by sme spravili co pises? Ani jedna vlada zatial tento problem nevyriesila ani u nas ani v Cechach, bojim sa ze je neriesitelny. Asi si zaregistrovala co zacali robit, ked im chceli dat karty namiesto realnych penazi, zrazu by museli platit za energie -teba bolo by im strhnute......Takze obavam sa, ze mozeme len dufat (v co tu pisat nechcem, to by bol fakt tiez rasiszmus).
@zuzkat1 mňa to nepoburuje, kľudne ich majte vyššie keď ste sa na to dali, ja len znova píšem že mamičky ako mňa uráža, keď sa na nás pozeráte a niektoré bohužiaľ aj vyjadrujete ako by sme patrili do istej skupiny, za nezodpovedné matky, ale ja som tiež predtým pracovala, len bohužiaľ som chcela dve detičky hneď po sebe... dúfam, že mi rozumieš? A keď už bojujete tak prečo nie 256 pre všetky maminy? A aby som vás presvedčila, že mi fakt o tie prachy nejde, len o princíp a hlavne vyjadrovanie, môj chlapček bude mať v apíli 3 roky takže fakt tie 4 mesiace sú mi ukradnuté....
@soporova ano rozumiem tiez chcem po sebe...a je to podla mna aj chyba systemu (co v ramci snahy neulahcit ludom zivot chapem) ze nepodavaju informacie ... totizto ty si si aj pocat MD a RD mohla platit DNP a potom si mohla mat opat matersku a aj zvyseny RP...lenze toto malokto vie... (mozno si to vedela nieviem) len pretto to pisem ze kamoska o tychto veciach nema ani sajnu a dokonca jej na urade podali take info ze mne sa az rozum zastavil ze ako tam zavadzaju ludi
@zuzkat1 Keď som čakala druhé dieťatko fakt som nemala o tom žiadne informácie, lebo bohužiaľ vtedy som ani internet nemala je to chyba celého systému a hlavne tí ,,múdri,, ujovia a tety v parlamente keby sa pozreli na 80% obyvateľov na Slovensku a nie na vyššiu vrstvu, ale zas kto by im platil ich strany.....smutné, naozaj to len človek pomôž si sám, ale dúfam, že sa nad tým všetkým aspoň zamyslia a naozaj vám držím palce, len prosím nevyjadrujte sa na adresu niektorých mamín zle, však na ich mieste ste mohli byť aj vy.... však nie každá môže za to, že nebola zamestnaná a tiež je blbosť myslím písať, že oni sú zvyknuté na nižší príjem však práve pracujúca mamička si mohla našetriť z vyššieho príjmu, ale nepracujúca z čoho? /myslím nepracujúca okrem istej skupiny/ podpora mladých cez hypotéky, a tí čo hypotéku nepotrebujú alebo im ju nedajú? a takto by sa dal napísať román... všetko je vec pohľadu a treba len dúfať, že keď vstúpi do platnosti nový zákon budeme patriť do tej vyvolenej skupiny 😉
@soporova ja som sa nikdy ( amyslim ze vacsina mamin tu) nevyjadrovala zle na vsetky maminy poberajuce 164e... ja suhlasim sice s tym ze to treba odstupnovat,ale zaroven hovorim ze by to malo byt nejak riesene aby sa to nehadzalo do jedneho vreca.. s dvoma stupnami suhlasim hlavne kvoli tej mensine (vacsine?) poberajucej 164e, ktora system len zneuziva
ja poberám 164e a som spokojná. nebola by som proti keby boli zvýšili na 190e, ale rázne odmietam aby pracujúcim znížili.
dieťa som mala neplánované, dobrovolne som si neplatila, robila som len na dohodu. A nadávam?Nie!! dá sa vyžiť aj z toho mála, hoci by nebolo zlé mať viac. ale na druhej strane začo??za to, že som si nič neplatila???
podľa mňa tak ako to je teraz je to spravodlivé.
jediné čo by som podotkla, mohlo sa nejak zohladniť aj študujúce mamičky -ale to sa ma už netýka.
A ďalšia vec, prestante sa hádať ako malé deti, kedy je vhodné mať dieťa. Keď sa zadarí v 18-tke, bude vtedy a keď v 40-tke bude vtedy. stále sme matky, plnohodnotné matky a vieme si vychovať tie detičky.
a držím palce, aby sa príspevky nijak nemenili ale ostali tak ako sú
mamicky, dovolim si aj ja prispiet do tejto diskusie mojim pripadom... je pochopitelne, ze kazda z nas pozera v prvom rade na peniazky, aby mohla svoje dietatko co najlepsie zabezpecit a asi neuverim ziadnej, ktora tvrdi, ze za svoj nazor sa "bije" len z lojality k dalsim mamickam, ktore su v znevyhodnenej situacii. neznalost zakona neospravedlnuje, ale ak sa o nom snazim co to dozvediet, kompetentne osoby mi poskytnu mylne informacie. mam vysokoskolske vzdelanie, popri studiu som bola zamestnana, zivila som sa sama, platila som si DNP a aj napriek tomu bol stat schopny "vypiect so mnou" - co sa tykalo materskeho prispevku - tazko pochopitelne, ale v mojom pripade realita. po pol roku som sa potesila, ze mam narok aspon na rod.prispevok v tej vyssej sume a samozrejme, ze sa mi nepaci, ze by som mala teraz spadnut na 190€, pretoze moje usilie pred "mamickovskymi povinnostami" vyjde uz fakt uplne nazmar. a nie som karieristka, pretoze napriek tomu, co som doteraz dosiahla, mam uz rocne dieta a ja mam 24... preto si myslim, ze nie je spravodlive ani to, aby bol RP pre vsetky mamicky rovnaky... urcite ale chyba medzi tymito dvomi skupinami este jedna, podla mna - dajme tomu: pracujuce, snaziace a vyuzivajuce mamicky... ale to je len moj nazor, samozrejme, kazda z nas ma pravo na ten svoj 😉
mne sa tiez nepaci znizenie RP. tiez som sa mohla posnazit otehotniet uz pred 2r., ale nemali sme kde byvat a neboli sme financne zabezpeceny. aj napriek mojmu veku som pockala. 1r. predsa nikoho nezabije. ak niekto nechce cakat, tak nech ma dieta aj skor, ale s vedomim, ze nebude mat taku pomoc od statu.
je vela mamiciek, ktore prisli po rokoch o pracu a nemali narok na matersku. bola by som za to, aby sa zohladnovali odpracovane roky celkovo a nie ci je zamestnana pred materskou. samozrejme si nemyslim, ze ked chce zena matersku, musi mat odrobenych 5 a viac rokov, ale aspon nieco.
dalsia vec, ako som uz pisala, ak mame mat vsetky rovnako, nech aj tie co maju narok na MP dostavaju rovnako RP 36 mesiacov, ako tie co nerobili pred porodom. tie co maju narok na MP zo svojho poistenia, ktore si zaplatili dostanu od statu o 5mesiacov kratsie190€. minister hovoril, ze zasluhovost sa zohladnuje v MP, ale tie co zarobia minimalnu mzdu a odvadzaju si nemocenske poistenie, dostanu taku matersku, ako tie co nerobili. aka je tu zasluhovost, ked maju to iste?
mne sa páči systém v čechách : "Podľa zmien, ktoré by mali začať fungovať od apríla 2011 si mamička bude môcť zvoliť zvoliť dĺžku a výšku poberania príspevku až do vyčerpania 216 tisíc českých korún. Rodičovská dávka však bude po novom 70% z hrubého mesačného zárobku. Nevýhodné to však môže byť pre tie mamičky, ktoré neboli pred pôrodom zamestnané. Za mesiac totiž dostanú 4500 českých korún". Nemyslím, že sme na tom oveľa horšie ako v čechách, tak neviem prečo nevymyslia naši páni napr. niečo takéto. Keď to prepočítam kurzom cca dostane mamička balík 8470 eur, čo je 235 eur na 36 mesiacov a pre mamičky, ktoré by brali matersku tak 282,33 na 30 mesiacov.
uz ste spokojne 😠 ?
teraz by mali zacat spisovat peticiu tie ktore maju nizsi RP, aby bol aspon v minim. mzde
@nya znamena to, ze len tie matky, ktore uz teraz dostavaju 256 eur ich budu dostavat nadalej, alebo aj tie, ktore by ho po materskej mali poberat, lebo ja este poberam matersku...
dobre a to s tou pracou zrusili? cize popri rodicaku sa nebude dat pracovat??? 😠
len, v jednom tom clanku bolo, ze sa zvysuje prispevok na jasle... ale to ja nepotrebujem, viem sa o dieta postarat aj pracovat...
no tak dufam ze toto riesenie nie je konecne, je mi z toho tiez nanic a v podstate sa dosiahlo len to ze je zvyhodnena len urcita cast mamiciek.
konkretne ja som dostavala zvyseny rodicovsky len 4 mesiace, po 2.rokoch sme opat klesli na 164 € a v maji ked mi konci prva materska cakame druhe mimi a opat budem ukratena o zvyseny prispevok, napriek tomu ze mam odpracovanych 12 rokov a nezamestnana som bola dokopy 2 mesiace.
tak aka je to spravodlivost, co sa tym vlastne dosiahlo? Ze sa rozdelia mamicky na tri skupiny, napriek tomu ze dve z troch skupin maju rovnaku vychodiskovu poziciu a platili si odvody, to je fakt spravodlive...
no dufam ze to nie je konecne, aj ked uz prestavam verit, ale snad nas kocky este upokoja a napriek tomu stale v kutiku duse verim...
mne to neprehralo tak co je nove?

@abbey1... ja tomu nechápem niektoré reakcie sú tu fakt úplne mimo, už ma to tiež unavuje, podľa mňa je fajn, že nám to nie je jedno 😉
DRŽIM PALCE!!!