2 puberťaci, drobec a chorá stará mama. Prežívam ťažké chvíle
Ako ďalej,
Asi sa.zblaznim
Mám doma 2 deti v pubertálnom veku,drobca a starú mamu v ťažkej forme Alzheimera.Dotetaz sa to ako tak dalo,ale asi to nedávam,čo mám robiť?
@prasiatko30 Iba jedna rodina. Mama chodila do práce , otec bol na opatrovateľskom. Čiže sa pri starostlivosti o 2 choré ženy striedali oni a 2 sestry a ja sme pomáhali. Ja som chodila do školy,oni práce. Zahul . Prebaľovanie z, kŕmenie , potreba rozotreta aj na stene ,pred tým úteky z domu. Samozrejme. Keď sme boli malí a viac sa gazdovalo, mala zahul aj babka. Rodičia chodili do práce a ja som zle spávala. Babka ležala pri postielke na zemi a drzaka svoju ruku pod mojou hlavou. Inak som späť nechcela. Nesudim autorku,viem jej stavy určite pochopiť. Ale určite neschvalujem odkladanie starých ľudí si domovov. Problém že toto spoločnosť toleruje , no skôr by sa malo apelovať na to že ten starý človek nepomohol pravdepodobne a len jednému vnucatu, dieťaťu ale všetkým,a preto by mala byť do toho zainteresovaná aj ostatná rodina. Lebo spoločnosť je strašne egoisticka. Len ja a moje potreby a anooo ešte vlastným deťom dať všetko a najlepšie ešte viac urobiť z nich polobohov. A čím viac dostanú tým ľahšie kopnu rodičom na starosť do zadku. Bohužiaľ je to tak .
Autorka , bežné tak fungujú vidím si všimla že majú opatrovateľky k starkým na doma. Možno aspoň pár hodín týždenne by určite pomohlo
@rikarika ja mám z práce pochodenych veľmi veľa zariadení...sú horšie.lepsie...nie je pravidlo že verejný poskytovateľ je horší ako neverejný ako si poniektorí myslia...ale je pravda že je niekde sa ťažšie dostať...tak obec alebo vúc ti musia službu poskytnúť alebo zabezpečiť...a aj úhrady sa líšia.
Sú celkom slušne aj príspevky z ministerstva práce na jednotlivých klientov a to v súvislosti od stupňa odkázanosti.
@cecilia29 a ohľadne opatrovateľskej služby obrátiť sa na obec...posúdenie sociálne a zdravotné...rozhodnutie aj s počtom hodín podľa odkázanosti.
Alebo príspevok na opatrovanie cez úrad prace
@cucoriedkacucoriedka uplne suhlasim.
@slavaf ..mas pravdu, taketo nieco sa dotkne celej rodiny, ci uz priamo/nepriamo.. 😒 ale ak nechce dat babku do domova, tak ozaj sa musi viac ludi zapojit do starostlivosti, hoci aj cudzia opatrovatelka..
@cecilia29 ..pokial sa stara cela rodina, ze ten a ten odvezie k lekarovi a vybavi co ma, ten a ten pomoze s hygienou, ten a ten donesie jedlo, ten a ten robi spolocnost atd., tak ano da sa.. pokial je na toto viac menej len jeden clovek tak je to riadny zahul.. a este ako autorka, ze ma deti a jedno este vyslovene male.. Mala som muza po operaciach (planovanych) a poviem ti mala som co okolo neho skakat a to sa najedol sam a na wcko som mu pomohla.. ked zaprel do mna svojich vyse 90 kil a to nie som tintiko mala som co robit. Poviem ti tak, keby doslo uz na take ze prebalovat, polohovat, sondou krmit atd. ja osobne by som to nedala, nie kazdy zvladneme nieco taketo.. a to este moj muz ze bol obmedzeny v pohybe bol fakt na nevydrzanie (on proste zvyknuty stale v pohybe byt) a takeho som ho veru za tie roky nepoznala, proste este znasat uplne inu osobnost zatial co ty sa snazis okolo neho prve posledne.. strasny napor na psychiku.. ako ma kazdy moj obdiv kto to dava. Navyse poznam kopec ludi co pracuju v zahranici a domov chodia v tom lepsom pripade na vikend.. tiez ina sanca nez sa obratit na profesionalov velmi nie je, jedine ostat doma (a mozno sa zamestnat tu) ale to si moze dnes malokto dovolit (ak ma hypo, deti skolu v zahranici a podobne)..
Nemozete si dovolit opatrovatelku? Zeby vam vypomahala a mohli ste aspon obcas vypadnut. Ja by som tiez nedokazala dat do domova atarkejo. My sme sa tiez do poslednej chvile starali,mala alzheimera a zivot sme mali presne ako opisujes. Ziadny zivot,ale s odstupom casu by sme sa rozhodli rovnako a postarali by sme sa o nu aj napriek tazkemu zivotu v tom case
@tosaneda Ja viem, len z vlastnej skúsenosti hovorím, že opatrovateľka je len krátkodobé riešenie, tak či tak budú musieť uvažovať nad zariadením a čakacie doby sú dlhé, takže z tohto hľadiska opatrovateľka aspoň čiastočne odbremení, ale keďže babka žije u nich v domácnosti, tej psychike sa neuľaví...
Autor, necitala som vsetky prispevky, len par. Clovek s alzheimrom ci demenciou je ako male dieta, takmer este narocnejsi. Starala som sa o starych ludi s demenciou. Mala som cely den cas len na babku a neviem si predstavit riesit este pubertakov a babo. Klobuk dole, ze prezivas. Deti zivot este len maju pred sebou, potrebuju dobry zaklad, aj v puberte hlavne. Babka svoj zivot uz zila. Tiez by som riesila zariadenie. Nie si robot a venovat sa plnohodnotne uz len detom bude asi narocne. Ked ty vyhoris, ako deti pomozu samy ? Nie je hamba ani chyba charakteru uznat, ze starostlivost o starsieho choreho cloveka nezvladas. Je to ludske a v poriadku. Pokojne sa aj potom pozri do toho zrkadla s vefimim, ze si urobila najviac a najlepsie ako si dokazala 🙂 Nevycitsj si. Ved sj ty nad len jedno zdravie. Prajem ti vsetko dobre
Autorka, precitala som par prispevkov. Vobec hlavne neries tych co pisu, ze by nikdy nedali do zariadenia a ako doopatrovali atd. To su oni, nie ty. A uz vobec nekomentujem ak to pise niekto bez skusenisti s opatrovanim denentneho pribuzneho alebo ako ty pises, alzheimra. Miadi to perfektne vystihla.
Ďakujem všetkým komentujucim žienkam,v podstate som rozhodnutá,ešte to v sebe spracovať.Stale tajne dúfam,že ju budem môcť doma odprevadiť na druhý svet,na mieste kde žila a s ľuďmi ktorí ju milujú,avšak ozaj človek nevie,kľudne sa to môže ťahať 3-4 roky a ja viem , že už teraz som neuveriteľne unavená a nevládzem.I keď mám doma úžasnú podporu

A babka nema nehnutelnost, ktoru vies predat/prenajimat a z toho jej platit opateru?
Pripadne existuje moznost poberat opatrovatelsky prispevok/byť doma a platit z toho + z vdovskeho externe opatrovatelkam? To by mozno riesilo tvoju fin. situaciu. Ci to sa nesmie? Neviem ake su tam podmienky, nikdy som takyto prispevok neriesila.
Potom je tu moznost to lepsie drahe zariadenie, ktore zhltne cely bezny slovensky plat ked sa vratis do prace, ale v praci budes cely den a vsetky peniaze pojdu na babku.