icon

3,5 ročný syn ma nemá rád

tslobik
9. júl 2015

Ahojte, zase mám ďalší z xy problémov......Mám 3 a pol. roč. syna, ktorý zdá sa má radšej otca. Ja nemám toľko času sa mu venovať. Ráno od štvrtej do večera do 19,30 nie som doma ale v práci (aj s cestovaním) a to už ide pomaly spinkať.Do škôlky a zo škôlky ho vyzdvihuje manžel, lebo mi to nevychádza časovo. Keď som bola pn a v rámci vychádzok som s mužom išla pre neho, tak sa samozrejme vždy hodil okolo krku mužovi a učiteľka.....jééééj mamina prišla. No, cítim sa ako krkavčia mater. A keď som doma a mám voľno, tak mám roboty vyše hlavy okolo domácnosti- variť, prať, žehliť, upratovať.....čiže zase len nemám čas sa s ním hrať a venovať sa mu......Načo je takýto život? Chcela by som stíhať všetko 100%, ale fakt nevládzem.

katka708
9. júl 2015

@lulu2 toto bol odveci komentár. a ja tu poznám veľa matiek ktoré sledujú ako jastrab fórum aby si mohli dobre rypnúť do niekoho. Dúfam, že si to za dnes odfajkneš v zozname a budeš ma pekný deň. Nechápem na čo bol tvoj koment dobrý, poradiť nevieš len chceš niekomu pokaziť deň

lila69
9. júl 2015

@tslobik moznosti mas niekolko:
1. zapojit tatinka do domácich prac - sak mu koruna z hlavy nespadne ked vytre zem, alebo umyje riad
2. zmensi naroky na seba a na poriadok v domacnosti.
3. zmenit pracu - ale to si pisala ze si druhu uz hladas...

Ja si osobne myslim, ze mat doma tip top upratane, navarene, spokojne dieta, a chodit este do prace je o drzku. A ked niektore maminky tvrdia ze to v pohode zvladaju, tak bud klamu, alebo maju deticky ktore sa vedia aj samotne prehrat a da sa pri nich aj daco spravit, alebo nechaju decka vrestat a robit si co sa im zachce kym oni makaju v domacnosti.

lila69
9. júl 2015

@tslobik Teraz som si precitala ze tvojmu drahemu muzickovi domace prace nevonaju, vraj nebol nauceny ako ty vravis. No tak si vypytaj od neho peniaze na upratovacku. Nemusi to robit on, ale nech zaplati dakoho kto to spravi za neho ked je darebny.... Boooze tí chlapi !!!!! To je des !!!!
Jasne ze sa malému paci ked sa tatinko po prichode zo skolky venuje len jemu a nemusi popri nom nic robit a ty padas dole hubou aby si stihla aspon zaklad v domacnosti....

darina1952
9. júl 2015

@tslobik Ako tu už bolo spomenuté, dieťa sa uplo na rodiča s ktorým trávi najviac času, ale má ťa rád 😉 . Čo najviac domácich prác presuň na manžela. Veď chodíš do práce, prídeš unavená ako kôň a ešte máš utiahnuť všetko okolo domácnosti?! Sorry, aj manžel si musí uvedomiť, že sa to takto nedá utiahnuť fyzicky a ani psychicky a holt na tú domácnosť ste dvaja dospelí, tak prečo keď ty si ešte v práci a on už doma s dieťaťom tak čaká kým ty prídeš a urobíš poriadok, navaríš, požehlíš. Treba ho zapojiť, aby začal pomáhať - vyvešať prádlo môže (pred odchodom do práce zapni pračku a keď príde domov už ju len vypne a veci dá na šnúru), aj ho pozbierať vysušené môže, jednoduché veci sa naučí žehliť - napr. posteľné prádlo, tričká... (ako príklad kamarátka pracuje dlhý/krátky týždeň aj víkendy a jej manžel nemá problém postaviť sa k žehliacej doske a požehliť tričká a posteľné obliečky kým je ona v práci od 9 do 21hod.).
Taktiež s upratovaním nech pomáha - umyť v kúpeľni umývadlo, vaňu, poumývať riad, povysávať...
Ak sa cez týždeň takto zapojí, ostane ti cez víkendy viac času na dieťa a budete si bližší 😉 ...môžete ísť na ihrisko, výlety, návštevu 🙂

rakywanda
9. júl 2015

fúha...ak si prerátam 22 pracovných dní krát 16,5 hodiny denne mimo domu, odrátam cestovné od celkovej mzdy, tak ti to vychádza 0,99 eura na hodinu, ktorú nemôžeš byť s dieťaťom

sovica
9. júl 2015

Tak tú pracovnú dobu a výplatu, ktorú dostávate vám veru vôbec nezávidím. Ale ako písali ostatné kočky, treba nejaké domáce práce hodiť aj na manžela. Nie ste robot. Vy chodíte do práce tak isto, ako on. Takže aj doma by mal pomáhať. Keď vy varíte, nech on povysáva, utrie prach, keď vy žehlíte, nech on ide uprať kúpelňu a WC. Povedzte mu rovno, že aj vy sa chcete venovať synovi, ale všetko proste stihnúť nemôžete.
V každom prípade si vyhraďte každý deň čas - minimálne polhodinu, v tom lepšom hodinku, ktorú budete len so synom (nie odskakovať od neho). Buď vy niečo vymyslite, alebo nech rozhodne on, čo budete robiť. Deti ocenia aj krátku, ale intenzívnu dobu, ktorú s nimi strávime, verte mi. A ak sa vám dá, čítajte mu večer rozprávku na dobrú noc. Nezaberie to veľa času a on bude zaspávať s pocitom, že mamička ho ľúbi 🙂.
A keď pôjdete nabudúce pre syna do škôlky, choďte sama. Manžel vám nemusí robiť doprovod - čas môže využiť na pomoc v domácnosti. Kým vy vyzdvyhnete syna zo škôlky, on v pohode stihne povysávať, aj kúpelňu umyť...
Držím palce 🙂

natalym
9. júl 2015

@tslobik Koľko ste manželia?

tslobik
autor
9. júl 2015

@dilino ja nerobím každý deň, a robím 12-tky, lenže cestujem a v robote som o hodinu skôr a potom zase hodku čakám na autobus a 3/4 hod. cestujem, ešte ráno s prestupom lebo inak mi nejdú spoje. Vtedy keď mám voľno tak sa mu venujem, len teraz je doma s mužom v škôlke sú prázdniny.....Tak si malého chcem vziať k rodičom aby som nemusela cestovať a ráno skoro vstávať a malý ma bude čakať u rodičov. Lenže môjmu sa to zase nezdá, keďže má dovolenku a chcel byť aj s malým

tslobik
autor
9. júl 2015

@ichbinich to na chlapov platí, viem....ale poďakoval niekto niekedy mne za to všetko, čo mám doma na starosti? Ja som dosť hrdá a tvrdohlavá.

tslobik
autor
9. júl 2015

@natalym 🙂 lebo bude o pár rokov o ďalšiu zúfalú manželku na svete viac

natalym
9. júl 2015

@tslobik Chválabohu, nemám synov, lebo je to veľmi ťažké ich vychovať, v takej správnej miere, aby boli starostlivý a aby vedeli nejaké domáce práce, ale aby zostali chlapmi a nenechali sa zneužívať. Aby mali takú tú úctu k žene, boli galantný, no je to veľmi ťažké.

tslobik
autor
9. júl 2015

@natalym 5 rokov a 7 spolu

tslobik
autor
9. júl 2015

@natalym no veď keď som sa dozvedela, že čakáme chlapca slzy v očiach......ale najdôležitejšie bolo samozrejme zdravie....ale aj tak som túžila po dievčatku.

natalym
9. júl 2015

@tslobik A to vždy bolo takto, že v domácnosti 0 bodov?

natalym
9. júl 2015

@tslobik Ale tak to hádam nie. Povedala som to preto, lebo ja som vždy chcela chlapca aj prvé aj druhé, bola som sklamaná, že dievča a teraz by som ich nedala za nič. A keď vidím koľko chýb urobila moja svokra vo výchove a aké je to naozaj ťažké tak klobúk dolu všetkým matkám chlapcov, neviem mám tento pocit.

timea7
9. júl 2015

@tslobik s hrdosťou a tvrdohlavosťou veľa neurobíš, skôr komunikáciou a priateľským, milým správaním.

maria1989
9. júl 2015

@tslobik tvoj muž asi tiež málo zarába, keď ťa za 5 korún nechá chodiť otročiť skoro zadarmo, však? nemusíš odpovedať, len si to myslím, inak nechápem, prečo by to tak bolo. nemohol by si niečo lepšie platené nájsť on?

digysa
9. júl 2015

@tslobik Ak vidis, ze mas malo casu na dieta, tak preco nepolavis z domacich prac? Ja by som teda varit nesla, keby som chodila domov o 19:30.... Prve, co by som urobila by som sa prezliekla a venovala cas synovi.... Riad? Pranie? Zehlenie?- len vikend. Aj jedla by som si zjednodusila...
Viem, ze clovek pride po praci unaveny, ale asi by som varila zasadne az po tom, co syn zaspi.... Poroste nemusis mat vsetko nacasovane, ako mamy, co su na materskej.... Treba si zosuladit vlastny cas.

Ja napr. robim dost casto vecer, lebo dohanam pracu- teraz v lete sa proste chcem venovat cez den viac detom, ako praci za pocitacom. 😒

regina22
9. júl 2015

@gita17
je to pravda, zober si, koľko ušetríš penazí, ked si budete pestovať zeleninu ovocie. si doma s deťmi a síce nemáš cash ale máš to v naturáliach a ešte aj zdravé

oslo1
9. júl 2015

Ahoj, tvojim problemom nie je malo casu so synom, ale ziadny cas na nic a neochota manzela ti pomoct.
Urobila si chybu hned na zaciatku vasho vztahu.

Moj manzel vie, ze musi kazdu nedelu navarit obed (mozeme ist do restauracie, ale v tom pripade musi zabezpecit aj veceru). Takisto raz do tyzdna musi povysavat. Ked som cez vikend v robote, tak je samozrejme, ze vyglanci cely byt.
Ja varim iba ked mam dni volna (pracujem na smeny 12-13 hodinove sluzby). Ak idem do roboty, tak rano odidem, vecer pridem, padnem ako trenky do postele a upadnem do komy.
Je iba samozrejmostou ze manzel po sebe uprace, ak nie, tak riady da do dresu, je sa IBA v kuchyni za stolom.
Ono my sme sa takto dohodli, ked sa ku mne manzel nastahoval. Teraz sme v novom, za pochodu prerabame, tak povinnosti su ine. Ale aj tak som sa ho nezabudla v nedelu rano opytat, ake maso mu mam z mraznicky vytiahnut 🙂.

timea7
9. júl 2015

@regina22 sorry, ale myslím, že zakladateľka témy býva v byte, tak neviem,kde by tú zeleninu pestovala.... a ak by aj mala záhradu a nemala v nej studňu, tak bude tú zeleninu mať tri krát takú drahú, ako v obchode. 😖 , najmä ak bude takéto sucho, ako bolo teraz. Tam treba pritlačiť na muža - aby si hľadal lepšie platenú prácu a žena mohla zobrať aj niečo bližšie, aj keď za podobnú plácu, akú dostáva. A najmä sa vykašlať na to, že musí byť doma všetko tip-top a zabudnúť na takú somarinu, aby bolo každý deň navarené, keď je celý deň v práci......

slavicita
9. júl 2015

no teraz som sa naštvala...a to prosím ťa prečo tvoj muž chodieva na obedy domov keď je v práci?? to akože nemôže ísť do reštiky, jedálne alebo si doniesť jedlo donáškovou službou do práce?? no by som sa vysrala variť po večeroch, aby môj muž mohol chodiť na obedy domov...to má čo tvoj muž za prácu, že si môže chodiť z práce domov na obedy?? čo si nezájde rovno do reštiky?? to by ma zaujímalo...možno si to už spomenula ale už sa mi nechce čítať všetky komenty 🙂 vykašli sa ty na večerné varenie a rovno povedz mužovi nech sa stravuje inde, nie si jeho slúžka, aby si mu vyvárala ako v závodnej kuchyni...že si nevie po sebe odpratať riad zo stola lebo na to nie je naučený?? no šľak ma ide trafiť....to sa treba učiť?? moje deti 5 ročný syn a 2 ročná dcéra vedia, že majú odniesť riad po dojedení na kuchynskú linku a ja alebo manžel ho umyje..špinavé oblečenie na zemi po celom byte? vyťala by som mu ním po hlave...špinavé prádlo patrí do koša, tak keď nevie kde je kôš, vyznač mu cestu na zem šípkami...aj dieťa zapájaj do prác, daj synovi handru do ruky nech poutiera prach, viem, neurobí to tak ako ty ale základ upratovania do neho vštepíš, vyzlečie si špinavé oblečenie? daj mu ho do ruky, nech ho odnesie do koša na prádlo, je na zemi papierik, podaj mu ho a popros ho nech ho zanesie do koša, sú na zemi omrvinky? daj mu metličku a lopatku nech zametie...keď to urobí, pekne mu poďakuj a daj pusu, pohladkaj...moje deti takto fičia a nesťažujú si...nerob zo seba otrokyňu..nastav si pravidlá, je načase aby sa nimi začal riadiť nielen tvoj syn ale aj manžel, ktorý je podľa všetkého pohodlný lenivec a nechá sa tebou obskakovať...veľa zdaru..🙂

tslobik
autor
9. júl 2015

@maria1989 nezarába veľa, z jedného platu by sme jednoducho nevyžili. Veď ani teraz si nevyskakujeme, ale to už neriešim.

tslobik
autor
9. júl 2015

@slavicita on totiž pracuje pár metrov od bytu a do centra by to pešo nestíhal ísť sa najesť - to má zase ďaleko. Malého sa snažím viesť k upratovaniu, on mi chce pomáhať aj sám od seba keď ma vidí......Len si na to budem musieť dávať extra pozor, aby som to do neho vštepila čo najlepšie.

tslobik
autor
9. júl 2015

ešte ma napadlo.....minule som ho poprosila nech vyvešia z práčky prádlo......no.....musela som žehliť všetko, aj to, čo normálne vôbec nežehlievam. Ako vybral - tak zavesil.....Žiadne vyrovnanie....nič. To bolo ako keby to krava požula 🙂

moni244
9. júl 2015

@tslobik počkaj, ty robíš 12-tky, ale nie každý deň, tak potom nechápem, akým štýlom robíš, že nestíhaš. To za prvé, za druhé, robíš tú istú chybu, čo svokra pri tvojom mužovi, nezapájaš dieťa. Nech ma tu ukrižujú ako chcú, ale už moja 2,5 ročná si odnesie tanier, pohár, hrnček, učím ju, kam patria špinavé veci, ako si uložiť topánky, zavesiť mikinu/bundu, upratať hračky. Čiže tvoj malý by to mal vedieť tiež.
A pri pracovnej zaťaženosti nie je dôležitá 100% čistá domácnosť, nereálne a nemysli si, že ženy, čo majú viac detí, majú deti, čo poslúchajú. Nie, určili si priority, pozri, ja robím na polovičný, manžel na smeny, striedame sa pri malej, je to niekedy o hubu ako sa vraví, vidíme sa často medzi dverami, ale radšej ten čas, čo mám, venujem malej a varím niečo rýchle na 2 dni, ako by som mala tu chodiť každý deň s prachovkou, mopom a vysávačom, nehrozí, nemienim byť otrok domácnosti

slavicita
9. júl 2015

@tslobik a tvojmu mužovi nedoplo, že takto by ťa odbremenil od večerného varenia, prípadne, by si mohol uvariť aj niečo sám už keď sa chodí stravovať domov??...a zapájaj do prác aj muža, malý keď ho uvidí, viac sa mu bude chcieť pomáhať lebo bude brať oca ako vzor...niečo si s tým urob lebo takto sa znivočíš...takto sa dá fungovať len chvíľu nie do konca života...🙂

timea7
9. júl 2015

@tslobik nevadí,pochváľ, aj za zožuté a ukáž mu, ako sa to správne vešia, aby nemusel ďalší deň celý večer žehliť 😀 😀 😀 😀 😀

jeennyv
9. júl 2015

@tslobik tak v prvom rade ja som toho nazoru, ze vsetko sa na stopercent neda, robota, domacnost, dieta plus ine cinnosti sa nedaju na 100 percent urobit a sklbit, lebo vzdy jedna cast trpi resp. strada.... to, ze dieta je viac zvyknute na manzela je podla mna prirodzene, viaze sa na toho kto je snim, kto sa hra a venuje, dietatu v takom veku tazko budes vysvetlovat, ze ty mas tolko a tolko starosti a nevenujes sa mu...skus preorganizovat svoj cas, upust z toho co nie je nutnostou a viac sa venuj malemu...

katarinamarkova
9. júl 2015

@tslobik a co takto sa obcas vykaslat na varenie, zehlenie, upratovanie a ine blbosti, bez ktorych sa kludne clovek jeden vikend zaobide a venovat sa tomu podstatnemu - tvojmu synovi?
praca sa neda zmenit?
manzel sa neda viac zapojit do upratovania, varenia.......??