icon

50-ročná svokra chce, aby sme ju s manželom živili

20. dec 2023

Mam pomerne mladu svokru, vo februari bude mat 50. Svokor bol starsi, zomrel pred dvoma rokmi na infakrt. Svokra cely zivot nepracovala, zivil ju svokor, byva v 3izbovom byte. My s manzelom mame rok a pol stare dieta, teraz sme dostavali dom na hypoteku. Oba sme pracovali takmer 10 rokov v zahranici. Svokra pobera ciastocny invalidny asi 250 eur a bohuzial nevychadza s peniazmi. Nemame s manzelom problem jej prispiet na vylohy spojene s bytom alebo nutne vydavky. Robime to uz dva roky a naozaj takto to dalej nejde. Dnes nam prisla domov susicka (kupili sme si na Vianoce), svokra bola prave na navsteve a zacala mat preslov o tom, ze susicka sa viac hodi do bytu ako do domu, lebo v dome je viac miesta na susenie pradla ako v byte. Neviem, asi som jej ju mala odovzdat. Kazda vec, co mame v dome sa hodi vlastne aj jej. Je tu nasackovana pomerne casto a dlho, som tu casto len ja, lebo manzel je v praci. O vnuca nema velmi zaujem, chodi sa len stazovat, co vsetko potrebuje alebo na to, ako dlho uz nebola na dovolenke. Cele dva roky si hovorim, ze chce to cas, ved to raz prejde, teraz ma len blbe obdobie, lebo svokor zomrel. Ale s postupnymi jej recmi som pochopila, ze vlastne ona chce vsetko, to co mame my alebo moji rodicia. O praci neuvazuje, pretoze naposledy pracovala, ked mala 20. Podla nej v ziadnej praci vela nezarobi a keby zacala pracovat, tak jej vezmu invalidny dochodok. Ako jej taktne vysvetlit, ze na vylohy spojene s bytom nemame problem prispiet, nemame problem spravit nakup, ale opravy auta (ktore nepotrebuje, lebo nikam nejazdi), spotrebice (ktore nepotrebuje) a napriklad nove radiatory jej v byte platit nebudeme?

monikkatt
21. dec 2023

S invalidnym moze normalne pracovat, mam takych kolegov. Takze nech sa paci, pani svokre odporucit profesiu.sk a nech si ide zarobit. Neznasam takychto prizivnikov co cely zivot niekomu visia na krku aby ich zivil

katkami123
21. dec 2023

Povedz manželovi, že či aj vašim rodičom pôjdete teraz kupovať mobil a sušičku, nech je to spravodlivé. Či pardón, oni asi robia a cítili by sa trápne od vás ťahať peniaze, tak nech ide mamička hajde do práce, lebo nechceš, aby on vysylený dostal infarkt z nej ako jeho otec. A ona sa môže sťažovať kolegyniam v praci, prečo by si ju ty mala celé dni pocuvat, aj psychológovia si platia nemalé peniaze pocuvat nejaké sťažnosti druhých ľudí. A svokre nabudúce odpovedz - Žiaľ, keby ste pracovala, tak máte aj vy, nemôžeme vás už úplne živiť, ako vás živil váš manzel, moji rodicia si tiež kupujú zo zarobeného a nechodia sa nám tu sťažovať. Treba sa prikryvat takou perinou, na akú mám.

katkami123
21. dec 2023

Ešte si pripomeňme ako sa kedysi vybavovali invalidné dôchodky - s kávou a fľaškou sa dalo razítko aj zdravému. To mala jej svokra invalidný už 20 rokoch, čo bola mladý zdravý, človek. Jej jediná diagnoza je len, že je parazit.

h2
21. dec 2023

@anna777115 Ona ale nemá plný invalidný dôchodok, len čiastočný. To znamená, že môže normálne pracovať, len s istými obmedzeniami. Neverím, že by nezvládla sedieť niekde na vrátnici napríklad. Je len pohodlná, nemá pracovné návyky a nevie si už ani predstaviť, že by mala ráno vstať, vychystať sa a ísť do práce. Ale smrť jej manžela jej diametrálne zmenila situáciu. Mala by sa tomu prispôsobiť a nie využívať syna, ktorý má sám svoju rodinu.

katkami123
21. dec 2023

Spísať na papier výdavky, koľko vás svokra vyjde mesačne a ukazat to manželovi, aj svokre, keď bude horekovať, ze nebola na dovolenke, chce mobil, chce sušičku, že výdavky skresavate na nevyhnuté a na všetko navyše, nech si zarobí. Alebo nech predá 3-izbový byt a ide do garsónky. Bude hovoriť ako vy a vaši rodicia robia - odpovedať, ale my zarábame, moji rodicia robia, oni si na to zarobili, nik im to nepodaroval.

culienka
21. dec 2023

No neviem ci sa to dá taktne vysvetliť 🙂. Evidentne svokra očakáva od vás viac. Musíte sa vy rozhodnúť na čo jej prispievať budete a na co už nie. A aj jej to povedať aby vedela co ma očakávať. A dodržať túto hranicu. Mala by pochopiť ze su to vaše peniaze a len vy mate právo rozhodnúť na čo ich miniete. Svokra by chcela to čo vy, ale ona nepracuje ani vám extra nepomáha, ze by si zasluzila a v podstate môže byť rada za standard aký má. A mala by si to vážiť však keby ste nemali tak už koncom mesiaca by mozno nemala čo jesť. A ďalšia vec ktovie aké v budúcnosti budú dôchodky mali by ste aj na seba myslieť aj na vase dieťa a napríklad nie vyhadzovať peniaze na auto ktoré ani nepoužíva. Však keď ide dva krát za mesiac tak to sa jej viac oplatí ísť taxíkom. To je strašné sebecké od nej podľa mňa. Živite ju a ona miesto toho aby j vám dopriala a vy ste si šli napríklad za tie zbytočne vyhodené peniaze oddýchnuť tak to nie. Ona ešte viac pýta. Dovolenky jej platíte však ona ma dovolenku celý rok a nestačí jej. Mala by pochopiť ze tvoj manžel nie je jej manžel, ale jej syn ktorý má svoju rodinu. Ze oni to tak mali v manželstve nastavene to bola ich vec ale už sa situácia zmenila.

drahomirrra
21. dec 2023

@katkami123 Ludia so stabilizovanou SM normalne pracuju.

betulinka1
21. dec 2023

@ivuska027 isto iba dva roky? Moj otec urcite dostával aspon 5 rokov a co isiel do dochodku, tak poberá aj cast maminho alebo si vybral, ktory ma dostat, to som si ista s tym výpočtom. Ale vdovsky bral na 100% viac ako 2 roky.

ibatanecnica
21. dec 2023

@h2 60 roční ešte pracujú,

ibatanecnica
21. dec 2023

autorka - ľudia s touto diagnoznou bežne pracujú. Nie každému priznajú ID.

betulinka1
21. dec 2023

Pracovat moze a čiastočný invalidny jej nezoberú. To viem na 100%. Cize babka si vymysla alebo klame, pomenuj si to autorka ako chces. Pekne by som babku poslala nieco robit, Ved moze chodit upratovat , žehliť, pomoc v domacnosti. Tam si aj casovo vie spravit harmonogram podla seba. Zober to tak, ze vsetko co davas babke beries svojim detom. Takze ak jej das 200€ mesacne, co by si mohla dat detom na fondy alebo setrenie, si zrátaj kolko by ti bolo za 30 rokov, co ju budes zivit.

ibatanecnica
21. dec 2023

@anna777115 záleží na stave v akom je. U nás v rodine máme SM a poznám aj dosť ľudí s touto dg. keďže som sa o to zaujímala a ľudia pracujú. Nie každému je priznaný ID. Záleží na stave. Svokra asi nie je až v takom hroznom stave, keď spomínala prácu.

h2
21. dec 2023

@ibatanecnica Áno, viem. Bolo písané "60tnik", to môže byť aj 65 ročný. Ale to je jedno, aj keby mal rovných 60. To už je jednou nohou na dôchodku. Prečo by si vešal na krk lenivú nezamestnanú vdovu?

negymama
21. dec 2023

@h2 to jedine ye by ju niekto chcel pre moznost byvania, napr. nejaky rozvedeny bez bytu, co byval napr. u manzelky, ci v jej rodicovskom dome...a moznost byvat by kompenzoval uhradou energii a podielu stravy . Este keby mu pani uvarila a oprala, tak bz si boli kvit, obojstranna vyhoda.

janickacrazy
21. dec 2023

@negymama To je celkom dobrý nápad, len či svorka bude súhlasiť. 😁

mk1111111111
21. dec 2023

@negymama taky clovek sa tazko hlada, este, aby to bol aj nejaky overeny. Ona ani ako opatrovatelka nemoze asi pracovat, tak ani tadial nebude cesta viest a bez zpracovnych navykov, uz teda naozaj tazko.

mikadooo
21. dec 2023

Nijako. Toto nech rieši syn, v žiadnom prípade ty. Ja by som jedným uchom dnu druhým von. Však "chcieť" môže 🤷. Jednoducho to nezplaťte a hotovo. Vôbec by som na jej vzdychanie nereagovala. No Škoda že ste sa jej nasťahovali pod barak či kam... prinajhoršom predáte dom a kúpite iný niekde ďalej(ak nejazdieva autom 😉). Good luck.

terry658
21. dec 2023

Je blbosť, že by jej vzali invalidný. To je len výhovorka. Musíte si sadnúť s mužom a dohodnúť sa ako to budete riešiť. Každopádne musí si nájsť prácu. Nie je inej cesty. Veď ju snáď nebudete živiť ďalších 30 rokov. Ak začne teraz pracovať,tak možno stihne odrobiť dosť rokov kým pôjde na normálny dôchodok.

kubkovamama
21. dec 2023

Vdovský jej po 2r nemali dôvod odobrať,pokiaľ sa znova nevydala alebo sa jej nezvýšil príjem-na žiaden nemá -pobera ID, sociálnu dávku. Svokra bude riadny manipulátor,zahmlievač a asi aj citový vydierac,keď to takto trpíte.Alebo len ty trpíš a muž je s tým o.k.

andreakotesova
21. dec 2023

@kubkovamama ak nemá nezaopatrené deti a dochodcovský vek, tak vdovský dôchodok jej bude po určitej dobe odobratý. Nárok naň opäť získa, až keď bude mať ona nárok na strobný dôchodok.

cafelatte
21. dec 2023

Úspory nemali, po mužovi poistka a vdovský nepobera?

kikushaa
21. dec 2023

Ja len, odkladajte si, lebo nasa generacia dostane 💩 a nie dochodok 🥴

ibatanecnica
21. dec 2023

@cafelatte vdovský jej už skončil

ibatanecnica
21. dec 2023

@kubkovamama vdovské dôchodky sú teraz 1 max 2 roky. Potom sa vypláca až keď žena/muž dosiahne svoj dôchodkový vek a je v starobnom dôchodku,

cafelatte
21. dec 2023

@ibatanecnica to vážne? To som netušila že to takto funguje

ibatanecnica
21. dec 2023

@cafelatte áno, doživotné vdovské boli zrušené. Tí ktorí ich začali poberať ešte pred zrušením, tak myslím, tým idú stále. Ale novým vdovám, vdovcom, už po novom.

katkami123
21. dec 2023

Autorka, vám to finančne vychádza? Lebo to si tu zabudla uviesť. Tvoj manžel zarába nadštandardne, že si môžete dovoliť takéto výdavky? Lebo ty si na RD, tam je to nejakych 400€/ mesačne, do toho píšeš, že máte hypotéku, asi Vam treba platiť aj energie, poistky, atď.

Mňa skôr zaráža, že trpíte tie svokrine sťažnosti ako nebola na dovolenke - však je na dovolenke už 30 rokov, iní pracujú, ja by som jej už dávno povedala, že nech teda ide do roboty, nikde jej menej ako minimálnu zo zákona nemôžu dať, čo je 700€ a bude mať všetko, snáď si aj ona nemyslí, že ju bude niekto cely život živiť. Vy máte dieťa, v budúcnosti možno ďalšie, svoje výdavky, tvoji rodicia tiež za vami nechodia asi žobroniť. To 1 dieťa mala tiež asi z pohodlnosti s tou jej povahou by tiež už asi viac nezvládla.

Skús to všetko spisovať, pár mesiacov, že koľko vás realne tá žena vyjde, aby ste neboli šokovaní. Pomoc je tiež odtiaľ - potiaľ. A návštevy tiež obmedziť, ak sa nudí doma, nech ide do roboty.

kiwi3
21. dec 2023

nechapem, ako moze takto niekto cely zivot parazitovat a vobec mu to nie je blbe... preco si to manzel aj syn nechaju/-nechali? tiez maju na tom riadny podiel viny.

0kristina0
21. dec 2023

Autorka bez urazky ale ty si strasne blba. To sa vazne nechas oklamat svojou svokrou? Klame vam a riadne. Ziadny dochodok jej nevezmu, moja mamina ma tiez invalidny dochodok a normalne pracuje a chodi aj pred komisiu. Takze sa uz nenechajte oblbovat a poslite ju do roboty? Je to leniva pujavica, ja osobne by som toto netolerovala. Daj rozohovor s muzom a zarazte to.

elenatomasova
21. dec 2023

Nič by som jej nedala, kľudne nech ešte pracuje, určite nie je až taká chorá keď ma polovičný ID.