50-ročná svokra chce, aby sme ju s manželom živili
Mam pomerne mladu svokru, vo februari bude mat 50. Svokor bol starsi, zomrel pred dvoma rokmi na infakrt. Svokra cely zivot nepracovala, zivil ju svokor, byva v 3izbovom byte. My s manzelom mame rok a pol stare dieta, teraz sme dostavali dom na hypoteku. Oba sme pracovali takmer 10 rokov v zahranici. Svokra pobera ciastocny invalidny asi 250 eur a bohuzial nevychadza s peniazmi. Nemame s manzelom problem jej prispiet na vylohy spojene s bytom alebo nutne vydavky. Robime to uz dva roky a naozaj takto to dalej nejde. Dnes nam prisla domov susicka (kupili sme si na Vianoce), svokra bola prave na navsteve a zacala mat preslov o tom, ze susicka sa viac hodi do bytu ako do domu, lebo v dome je viac miesta na susenie pradla ako v byte. Neviem, asi som jej ju mala odovzdat. Kazda vec, co mame v dome sa hodi vlastne aj jej. Je tu nasackovana pomerne casto a dlho, som tu casto len ja, lebo manzel je v praci. O vnuca nema velmi zaujem, chodi sa len stazovat, co vsetko potrebuje alebo na to, ako dlho uz nebola na dovolenke. Cele dva roky si hovorim, ze chce to cas, ved to raz prejde, teraz ma len blbe obdobie, lebo svokor zomrel. Ale s postupnymi jej recmi som pochopila, ze vlastne ona chce vsetko, to co mame my alebo moji rodicia. O praci neuvazuje, pretoze naposledy pracovala, ked mala 20. Podla nej v ziadnej praci vela nezarobi a keby zacala pracovat, tak jej vezmu invalidny dochodok. Ako jej taktne vysvetlit, ze na vylohy spojene s bytom nemame problem prispiet, nemame problem spravit nakup, ale opravy auta (ktore nepotrebuje, lebo nikam nejazdi), spotrebice (ktore nepotrebuje) a napriklad nove radiatory jej v byte platit nebudeme?
to nie je pravda nech sa informuje na SP....pracovať môže dokonca aj keby mala plný ID....ID sa dáva podľa zdrav.stavi, nie podľa toho či daný človek pracuje alebo nie....dnes dokonca môžeš aj byť na PN a súbežne pracovať, či poberať podporu a byť ID....pekne si pohovor s mužom a on nech jej to vysvetlí....jedna vec je pomôcť, druhá je nechať sa využívať....a okrem ID má svokra aj vdovský, či?
my sme tiež v rodine mali sklerozu multiplex mala ju moja teta aj na ňu zomrela.Chodila som k nej ako pubertiačka s maminou po víkendoch starať sa o ňu.Ale volakedy neboli možnosti liečby ako teraz.No a k tej práci.Tiež si myslím že klasické zamestnanie asi nebude pre ňu.Skôr privyrábať si niečím čo ju aj baví.Z toho si spraviť živnosť a pracovať napr aj z domu..čo by ju také bavilo? napr to pečenie,nejaké hand made výrobky..všeličo sa už dneska dá a bude mať aj peniaz aj vyplnený čas a nebude sa musieť nútiť ani do roboty
Nehovorí vám pravdu. Poberateľ čiastočného invalidného dôchodku môže na Slovensku pracovať a invalidný mu nezoberú.
Plus v novembri dostala aj 13 dôchodok a teraz v decembri +300€ navyše k jej dôchodku.
Vy nie ste povinný živiť ju.
PN a práca sa vylučuje
Ale vy nie ste povinní jej prispievať na nič, je to vaša dobrá vôľa a urobili ste si z toho povinnosť. Toto by som nezniesla, aby mi doma furt vysedávala a ňúrala, čo by sa jej doma hodilo. Keby ste na oplátku mali babku, ktorá vám pomáha s dieťaťom a uľahčuje vám život, to by bolo fér. Ale takto, treba z mosta do prosta, celý život len hnije, ničím nikdy neprispela a nehodlá prispieť, tak nech sa ukľudní a ticho šúcha nohami. Nechápem, ako ste ju aj s nebohým svokrom rozmaznali.
Tak poprve - ked zacne pracovat, invalidný jej nezoberu, ani čiastočný ani plny! Toto jej kludne mozes povedat. Kolegyna ma cca 45, čiastočný invalidný kvoli imunite…a pracuje. Nic jej nevzali. Hocikde moze pracovat ci uz brigadne, čiastočný uvazok alebo tpp - tolko moznosti ma nakolko neni nicim obmedzovaná….predavacka, výroba, kuchyna….leniva je a nechce sa jej. Vyhovuje jej, ze sedi doma na riti a vas cuca.
To by ma celkom zaujimalo kolko zaraba tvoj manzel a akt mate celkový prijem?
Po druhe….moja mamina uz bola sice na starobnom dochodku a mala 63 rokov ked ocino zomrel na covid. Su to tri roky a vyžije bezproblemov zo 600€ (zahrnuté vdovske a starobný). Nebolo dna keby od nas nieco pytala. Sem tam jej kupim avivaz, praci gel, karton mlieka, a taketo spotrebné veci ale nie preto, ze sama pyta, sle preto, ze ju šetrím a nechcem aby taketo tazke veci tahala sama a aj ked byvame 30km od seba, donesiem jej to na aute…ona keby vas ma na aute niekde zobrat lebo by si to potrebovala annahodou by si nemala vodicak, tak by od teba este pytala aj na ten benzin !!! Bez ohladu na to, ako velmi jej vy pomáhate financne, cokolvek by vam musela zapaltit, pytala by od vas spat.
Akukolvek finančnú pomoc by som jej zatrhla. Mozno nie vsetko, nejaky ten nakup urobit v tom nevidim problem, ale v prvomrade si musi vsetko financovať sama….a uz vobec by som jej do buducna neplatila ziadne radiatory, ziadne opravy vi kúpa noveho nabytku.
Asi ma syndróm tuleňa 🤷♀️
A po tretie: vdovsky sa dostava prve dva roky uz teraz, sle ked bude v starobnom dochodku tak sa jej opat obnoví, aspon tak to bolo par rokov dozadu ked zomrela svokra…a prave preto, ze do starobného ma daleko a cakat na tieto peniaze nemoze….mate dieta…doeta bude potrebovat casom viac, budete mu chciet urobit izbičku, potom mozno na mieru študentskú izbu, a zrazu nebudete mat peniaze.
Tak sa pekne porozpravaj s muzom. Drzim palce
nic jej nevezmu.popri invalidnom moze pracovat.na socialke ti to povedia.
Toto by som stopla hneď, to ju už budete živiť do konca života, lebo z čoho jej vypočítajú starobný dôchodok, keď nikdy nepracovala?
Starobný dôchodok sa vypočíta za odpracované roky a ona nebude mať z čoho žiť ani na tom dôchodku.
Muž nech otvorí oči a sadne si s ňou, pomôžte jej nájsť robotu, ako píšu vyšsie ID jej nezoberú.
Úprimne, keď celý život nerobila, tak už ťažko bude robiť podľa mňa.
Nepoviem pomôcť, keď človek je v zlej situácii, že príde o prácu, alebo tak, alebo kúpite niečo na sviatok, Vianoce, ale celý život ju živiť, to by som netolerovala.
Nevezmú môže pracovať
1. Dala by som si námahu a zavolala na SP a upsvar a zistila ako je to s vdovský dôchodkom
inavlidnym dôchodkom a koľko hodín môže pracovať aby jej ho nevzali. Keďže 30r nepracovala nemá žiadne pracovné návyky to je jediná chyba. Každopádne by som jej zaňala prácu typu predavačka v trafike, možno nejaká upratovačka a podobne. Podľa mňa má nárok na invalidný aj vdovský. Práveže takýchto dôchodcov brat chcú lebo nemusia za nich platiť odvody a dôchodcu si privyrobiť.... Takze ak by sme rátali 2 dôchodky + čiastočný príjem mala by peňazí až až. Toto by som jej predostrela, že takto to funguje a môže pokojne pracovať mate to potvrdene od úradu a žiadne, že počula som a bla bla... Potom by sa už nemala na čo vyhovárať.
2. S mužom by som si stanovila maximálnu sumu ktorou ste ochotní podporovať svokru podľa toho ako vám to vychádza keďže ty si zrejme RD, máte hypo a pod... Určila by som si to na mesiac. Toľko by som jej k 1. V mesiaci dala a bohužiaľ ak to minie jej chyba... Je smutné keď sa žena v 50tke musí učiť finančnej gramotnosti, lebo doteraz nemala o tom nai šajnu.
Držím palce, aby ste to rýchlo vyriešili. Čím dlhšie to bude trvať tým to bude horšie.
Aj ja mám 50 rokov a tiež poberám polovičný invalidný dôchodok- pracujem bez prestávky (iba ten rok som bola PN, keď ma operovali). Takže svokre povedz, nech pekne hľadá prácu podľa toho čo by zvládla (nejaké sedavé zamestnanie, či fyzicky menej náročné). Bude mať invalidný+ plat a lepšie sa jej bude hospodáriť s peniazmi
Ty si zrejme veľmi tolerantná a trpezlivá, keď to takto berieš. Ale pozor na zneužívanie z jej strany. Tvoja svokra je samostatná osoba,ktorá nielenže by sa mala o seba postarať sama,ale aj pomôcť vám a nie naopak. Nevidím dôvod,prečo by ste ju mali živiť a treba to jednoznačne vyriešiť dohovorom s ňou,lebo inak to takto budete mať stále. Najmä teda tvoj muž -jej syn by sa s ňou mal porozprávať narovinu. Nie je predsa normálne,aby zaťažovala svojho syna s rodinou,a ak si to nevie uvedomiť sama,treba jej otvoriť oči
Normalne moze pracovat aj na plny uvazok, ak je to praca, ktora sa nebije s jej diagnozou.
Ale po tych rokoch doma komu by sa chcelo ist do prace, nejak bolo nejak bude.
Ja poviem z vlastnej skusenosti- jedna rodinna znama tak bola, dlho bola doma a vlastne mala asi 40 rokov kedy sa realne aj zamestnala. Muz pracoval dobre, ona bola s detmi doma pokym nevystudovali...lenze muz a deti ju potom prinutili ist do prace. A veru, isla. Nerobi nejako terno karieru, ale praveze pracuje, co je fajn. Tak som chcela mozno len povzbudit, ze treba ju dotlacit k tomu, pripadne jej najst nejaku pracu.
Ako písali vyššie. Ona môže pracovať. Čiastočný dôchodok jej .n e z o b e r ú. Vdovský jej .v y p l á c a j ú. Tomu never, že jej ho zrušili. Ak by si mala čas, skús sa poinformovať v soc. poisťovni. (len kvôli tomu, že vám klame a využíva. Vy potrebujete peniaze pre seba i pre deti.)
Podľa toho, akú má diagnozu a či má v rozhodnutí zo SP ústredia napísané, presne ktoré práce nemôže vykonávať. Ak má čisté svedomie, môže vám to dať k nahliadnutiu. Vo vašom okolí môže hoc upratovať, alebo nejaké pomocné práce. Oslovte agentúry, na www.profesia.sk, www.joble.sk - to si môže aj ona pozieť, keď má internet.
Občas jej môžete nakupiť, vnúčatá môže ona povarovať, keď je doma. Aj vy si potrebujete začas oddýchnuť.
Je sama, 3 izbový byt jej pomôžte predať a kupiť -1.izbový. Nebude mať dôvoď sťažovať sa, že to nezvládne.
Dlho nebola na dovolenke? Povedz jej, že každý pracuje a šetrí si n a dovolenku. Ona 30 rokov využívala svojho muža. Môže sa hanbiť.
Nedovoľte, aby vás doslova "vyciciavala" z peňazí.
Po 2 rokoch, čo jej manžel zomrel sa mohla z toho spamätať. Život ide ďalej. Píšeš že chodí k vám... tak i ušetrí trochu.. naje sa, káva, voda,,plyn..... Treba jej to povedať. Ona asi nevie alebo nechce vedieť. Všetci traja si k tomu sadnite a vydiskutujte čo najskôr. Ona nech nemá veľké oči, keď si neičo kúpite. Je to vaša osobná vec. Pracujete, a to jej stále hovorte. ......Vy pracujete, tak si aj kúpite, čo potrbujete.... aby si to zapamätala. Nie ste povinný jej prispievať. Môže sa pohybovať
Držím palčeky nech sa to vyrieši pre dobro všetkých zúčastnených.
Oslovte aj chránené dielňe vo vašom okolí. Tiež prijímajú ZTP pracovníkov. Ale ona môže pracovať aj inde
Lepšie ako niekde to počula, je overiť si to na úrade práce alebo v sociálnej poisťovni.
Ešte mi napadlo, či svokor nemal poistku uzatvorenú pre prípad smrti - z toho by tiež mala niečo dostať. V každom prípade by sa pre ňu mohla nájsť aj práca, ktorú zvládne. Predaj veľkého bytu a kúpa menšieho by tiež finančne pomohla, ale pravdepodobne by to nechcela, pokiaľ je naň citovo naviazaná - žila tam s mužom a synom - má spomienky. Nie každý sa toho dokáže vzdať.
Áno, dĺžka poberania vdovskeho dôchodku závisí od počtu detí. Ak je plne invalidna, alebo ak vychovali 3 deti a viac, nárok trvá aj po 2 rokoch. Pošlite ju vybaviť si to, času má dosť. K tomu si môže nájsť brigádu prípadne.
Tu som o tom písala viac v komentári:
https://www.linkedin.com/posts/martina-valachov...
Btw, auto drží kvôli 2 jazdám mesačne? Poistku jej snáď neplatíte vy?!
@anna777115 autorka nepíše nič, že by svokra bola imobilná, alebo sa nezvládala o seba starať. Ja mám 60% ID, niekoľko autoimunitných ochorení, kompletne ochrnutú ruku, dieťa s PAS, "na krku" rodičov 80+, celý dom, záhradu, sad a pracujem na plný úväzok. Musím, aby sme mali z čoho žiť. A to mám celý život dennodenne nie malé bolesti. Skleróza multiplex môže znamenať celé spektrum príznakov, aj keby bola na vozíčku nejakú vrátničku, alebo recepčnú by možno roboť mohla. Podľa informácií od autorky je tá osoba lenivá bezcharakterná príživníčka. V práci máme aj dievča s DMO a robí vo výrobe, za čo má môj obdiv, to by som ja už tiež nedala.
Prečo by jej ho mali zobrať? Mam čiastočný invalidný dôchodok od 36 rokov a nikdy som pracovať neprestala. Každý rok mi ho o niečo zvýšia.
Smutné. Som na tom podobne,vdova -mám o dva roky menej.Rozdiel-bývam v dome,starám sa o domácnosť , dom, auto ,školopovinného syna a som zamestnaná.Mám dcéru ,ktorá je na materskej a má 5.mesačné dieťa. Neviem si predstaviť takto vyciciavať detí. Snažím sa skôr ja pomôcť dcére a vnukovi a taktiež sa snažím aby syn ,ktorý chodí na strednú školu mal všetko čo potrebuje.Tiež žijem z jedného platu,ale snažím sa (vlani som ukončila vysokú školu-externe a tým si zvýšila príjem).
Je to ťažké obdobie ,no záleži či človek chce,alebo nechce.
O práci neuvažuje? Panebože, 50 ročná žena...robiť sa jej nechce iba priživovať. Ak by pracovala, invalidný jej nezrusia ani neznízia ani nič. Tým vás len oblbla 🙈
Pracovat moze, moja mama roky pobera ciastocny invalid a pracuje cely zivot
A prečo je sama v trojizbovom byte. Predať a kúpiť si menší.

Ona už do prace nepôjde, nemá pracovné návyky. Nech ide do menšieho bytu.