6 mesiacov po svadbe som veľmi nešťastná
Ahojte, ani neviem ako a kde začať. Som vydatá 6 mesiacov a som totálne nešťastná. Zobrali sme sa po ročnej znamosti. Pred manželstvom boli nejaké bežné hadky no nič vážne. Problémy začali v náš svadobný deň, kedy sme sa veľmi pohádali z dovodu neochoty pomocť pri priípravach. Všetko bolo zrazu iné. Počas svadobneho obradu a hostiny sme komunikovali len keď sme museli. Obrad si takmer nepamatám len nejaké záblesky, vnútri som plakala a želala si, aby to bol len zlý sen, no snažila som sa pretvarovať ako najlepšie viem, aby som neranila moju rodinu. Nemali sme ani svadobnu noc, keďže P. mi povedal, že nechce aby som pri ňom zostala. Hneď na druhý deň som hľadala všetko o anulácii manželstva no neodhodlala som sa k tomu. Tvrdí, že všetko je moja vina. On si totiž nie je vedomý žiadnych negatív. Porozpravali sme sa a rozhodli sme sa, že to skúsime "na novo". Niekedy boli pekné dni, niekedy zlé. Pred druhými sa tvárime, že je všetko v poriadku, no v mojom vnútri sa deje úplne niečo iné. Moja rodina o ničom netuši, nemám srdce im povedať čo všetko cítim, nechcem ich zarmútiť. Bývajú odo mňa 350km, na čo si tiež neviem zvyknúť,ale to som si mala uvedomiť pred svadbou . P.nemá záujem tam chodit´, vraj benzín je drahý, občas idem sama ale vyčíta mi, že ho nechávam samého. Čo ma najviac bolí je, že mi začal vulgárne nadávať, že som pi.... najprv raz potom druhý krat a určite bude aj tretí, štvrtý... A to pre totálne maličkosti.Tvrdí, že som ho vyprovokovala mojím spravaním, pritom sa snažim nikdy nekričat a vysvetlit´ všetko v pokoji. Moje city k nemu ochladli a ja neviem čo mam robiť, bojím sa urobiť nejaký razantný krok ako rozvod aj keď vo vnútri túžim byť opať slobodná. Brzdí ma aj to, že som veriaca a mám k Bohu veľký rešpekt. Trápi ma, že po rozvode by som nemohla príjimat sviatosti, preto som uvažovala nad anuláciou. Poraďte mi čo mám robiť, a či má niekto skúsenosti s anuláciou manželstva. Viem, že manželstvo nie je prechádzka ružovou záhradou, no že bude na mňa nadávať som nečakala. Deti zatiaľ nemáme, a mam strach ich mať s človekom, ktorý si ma vobec neváži. Netrpela by som len už ja. Ďakujem vám pekne za váš čas.
myslim si, ze tieto udaje otvaraju dalsiu diskusiu... intenzita navstev rodicov je velmi individualna. niekomu staci rodicov vidiet raz za rok, inemu je malo aj raz za tyzden.
@mysha ja som bývala od rodičov 9 km, chodila som k nim s manželom aj deťmi aj 3x týždenne, ale keď niekto býva 350 km, tak aj keby ako tužil po rodičoch, nebude chodiť týždenne a je tu aj otázka financií, čo manžel autorky aj naznačil, že benzín je drahý, potom časové hľadisko, dôležité je či majú vlastné auto ap., potom aj keď chcú prísť ochorejú deti, príde niečo do cesty ap.
@danik1505 A ešte raz treba sadkat a čítať komentáre kde som ja koho urazila neviem ...rozpravala som sa s niekym inym to je 1. a po 2. aby sa nedrzala krestanských haraburd ale faktov nieje urazka veriacich...tak zas nebud vztahovačná a fanaticka...
Poviem ti len jedno okamzite ale okamzite sa rozved a potom ries anulaciu a o dietati teraz ani v takej situacii nesnivaj znicis zivot sebe aj dietatku
@mijo53 to mas pravdu. preto si myslim, ze radit niekomu kolkokrat sa ma stretnut s rodicmi co je optimalne pre nas, pre druheho byt nemusi! ako uvadzas, nepozname ani prijem jej manzela, ani samotneho manzela, ani jeho rodicov, ani podmienky v akych ziju, ani co autorka citi a cim vsetkym si musi prejst. z mojho pohladu tvoja otazka tykajuca sa periodicity stretavania sa s rodicmi je len kvapka v mori. my to nevyriesime, nie je to ani nasou ulohou a ani v nasich silach. autorkinou otazkou bola moznost anulacie manzelstva. potrebovala dodat odvahu, podporit a mozno nejake informacie ako postupovat, resp ake su moznosti. detaily prenechajme na kompetentnych, na to su uz odbornici, s ktorymi by sa situacia mala riesit - krizove centrum, knaz a pod... preto si myslim, ze to do tejto diskusie uz nepatri.
@silvia2103 ja musím na Teba zareagovať, to že povieš kresťanské haraburdy nesvedčí o kultivovanom prejave, napíš kresťanské zákony, prikázania, zásady ale nie haraburdy. Aj keď niekto nie je kresťan, tak by sa mal vyjadrovať slušnejšie
@nestastna84 necitala som predosle komentare. Tvoj prispevok mi pripomenul cast mojho zivota pred xy rokmi. Aj tie tvoje pocity, rodina, aj ked ja som ju mala nablizku. Co mozes spravit: zostat a byt nestastna, lebo ked si uz teraz p..., moze to byt len horsie. Mozes sa rozviest civilne, mozes si podat ziadost o anulovanie manzelstva na cirkevny sud na diecezu do ktorej patris. Pocitaj s tym, ze je to zdlhavy proces, dobre je, ze nemate deti. Mne sa to tahalo cca 2,5 roka. Keby to nevyslo, na zaklade ziadosti podanej knazom mozes za urcitych podmienok pristupovat k sviatostiam. Toto straca platnost, ak si znova najdes muza. Pisem ti to tak, ako to je, je na tebe co chces so zivotom. Vela stastia 😀
@nestastna84 necitala som komentare, len tvoj uvodny prispevok. Podla vedomosti ktore mam o anulacii manzelstva, myslim si ze v tvojom pripade je neplatne...nakolko uz v den sobasa si si nebola ista ci robis spravne a den po si uvazovala nad rozvodom. Klucove je, ci ste spolu zili pred manzelstvom, ak ano, anulacia nie je mozna. Ak nie, malo by sa to dat...ale to su len moje vedomosti, zajdi za knazom a porozpravaj sa s nim co by sa dalo robit. Drzim paste nech si opat stastna...
@nestastna84 utekaj od neho čo najďalej. ako som dočítala tvoj príspevok, hneď ma napadlo... a čo bude ďalej? čo skúsi? facky? neskôr kopance? alebo radšej využije psychické týranie?
... no skúsi to, čo mu dovoliš. Preto od neho odíď. Rodičia si myslím, budú stáť pri tebe a vysvetli im to. Povedz im o čo ide. A potom sa poraď čo ďalej. Ale uteč čo najskôr.
@nestastna84 Ber nohy na plecia a utekaj!!! Tvoja rodina ta pochopi, pomoze, mozno budu potrebovat cas na spracovanie celej situacie, ale urcite nechcu aby si bola cely zivot nestastna. Prosim ta chod od neho prec.
@nestastna84 Netreba konať zbrklo, ale na druhej strane nechápem, čo ešte váhaš. Ak nie si naivná, ľahko si domyslíš , čo bude nasledovať a tvoj manžel veľmi dobre vie, čo robí. Je to manipulátor ako vyšitý, snaží sa ťa pekne izolovať od tvojej rodiny, ak má on problém, je to tvoja vina, vynadá ti, ale ty za to môžeš. Jeho rodina, neviem čo sú zač, ale takýto výrok, že čo povie ich syn je sväté, no to je totálne choré, tam oporu ani radu nikdy nenájdeš. Čo tvoj život nemá žiadnu cenu, keď ho chceš premárniť s takým človekom? Toľko budeš rozmýšľať až sa dostaneš do oveľa horšej situácie, len si prečítakj príspevky žien, ktoré žili s manipulátormi, totále rozložil ich osobnosť, že si už neboli isté ničím. A jeho ďaľší krok, samozrejme dieťa, aby si ťa ešte lepšie pripútal. Rátaj s tým, že keď sa dozvie že chceš odísť môže nastúpiť násilie. V prvom rade odíď od neho a potom si vybavuj občianske záležitosti. Nežijeme v cirkevnom štáte, takže musíš podať žiadosť na rozvod na príslušnom súde. Potom môžeš riešiť ďaľšie záležitosti.
@lubaska21 ahoj, neviem, či ti to takto príde moja správa....zaujíma ma tá anulácia manželstva, ak niekto je pod nátlakom rodiny, aj vtedy je možné anulovať manželstvo, aj keď je už niekoľko rokov rozvedené?
@borievka111 nooo to tazko povedat, ale vylucene to nie je, moja kamoska sa takto rozviedla a hned aj poziadala o anulaciu, lebo tiez bola donutena k sobasu zo strany rodiny(bola vydata 14rokov), ale chcelo to vela trpezlivosti... v kazdom pripade, ak sa do toho pustis, tak sa priprav na rozne vypocuvanie - tak teba, ako clenov rodiny a urcite aj byvaleho manzela, v takych pripadoch zo strany cirkvi sa podrobne presetruje to, ako manzelia zili pocas manzelstva, tiez sa pozera na to, co bolo dovodom rozvodu a pripadna anulacia je mozna... ale na 100% ti to povie jedine cirkevny pravnik po presetreni celeho manzelstva a vsetkych veci okolo toho...
Mne tiez pocas svadby,vsetko vadilo na muzovi,ako tancuje ako rozprava proste vsetko.Takze po svadbe sme mali hned krizu mesiac,dva.Kriza presla a zas bolo dobre,potom prisla dalsia a dalsia,kym sa ostre hrany neobrusia,kym si nezvyknete na seba kto co moze,kto co bude robit a tak.Teraz budeme oslavovat 20 vyrocie svadby a som rada ze som to nevzdala hned na zaciatku a musim povedatze som stastna...
@nestastna84 neviem si predstavit taky svadobny den 😒
Rocna znamost je podla mna malo, to, ale netvrdim, ze to niekomu nemoze vyjst, moze, ale podla mojho nazoru je malo rok chodit s clovekom a spoznat ho dostatocne ( aj ked sa hovori, ze cloveka nespoznas uplne, to sa neda ) na sobas, ktori planujeme na cely zivot.
Drzim palce a jeho rodina je aka?
🙂 ahoj ja buda teba by som to riesila s maminou a ocom vysvetlila aka je situacia uvas. Ver ze ked ti raz povie p......zachvilu budes k..... atd .... nemozes takto zit psychicky sa zrutis a to ti zato nestoji .Ver mi ,ja som presla podobnym niecim a my sme mali syna spolu to nas drzalo a nakoniec sme sa rozviedli 🙂 chvala bozku anulovat sa da sobas rozvedies sa a poziadas knaza o anulovanie manzelstva .Knaz musi poslat ziadost papezovy a ten to anuluje keby si sa chcela vydat druhy krat mozes sa kostole takto to mala moja velmi dobra kamaratka 🙂 Hlavne netrp!!!!! budes tu mat vela nazorov ale musis sa sama rozhodnut !!!!!predpokladam ze deticky nemas rise to si sama ked budes mat deti bude to tazsie ver viem co pisem: ) mozes si zalozit rodinu sktorou budes stasna a nie troska ktora nebude pocut slova ,lubim ta,chybas mi, len vsetko negativne bude ti hovorit porozmyslaj a urcite nevahaj sa rozviest pretoze ked ti teras povie p,,,,,o 2 ci 3 roky co bude bytky premyslaj dobuducna prepac ak som ta urazila ale pisem aj svlasnych skusenosti : )
@silvia2103 ty si jeden egoistický človek plný nenávisti a netolerancie... desím sa takých ľudí, ako si ty,ktorí si myslia, že oni sú najmúdrejší na svete... neprajem ti fakt nič zlé, len aby sa ti tvoj neľudský prístup vrátil- karma 🙂
@danik1505 napodobne
@nestastna84 vsetky racionálne možnosti riešenia si zavrhla, tak čo čakáš, akú radu? Je pre Teba dôležitejšie prijímať sviatosti, ako byť šťastná.....nechápem, nesudim, neverím.,....
Ahoj, aj dnes v Damskom klube na STV1 hovorili o domacom nasili, tak v druhej polovici vysielania. Zajtra to bude v archive, mrk na nete. Zaujimalo by ma ako si pokrocila.
To mi je ľúto, že si nešťastná, ťažko sa takto radí, pokiaľ naozaj cítiš neprekonateľné prekážky, anulácia je možno cesta, ale nájdi si skúseného kňaza alebo ešte lepšie veriaceho právnika, ktorý by Ti s tým pomohol...
@mijo53 Prepac, ale to, co tu pises su ciste nezmysly. Sama som veriaca, ale takto by som nepostupovala. Netreba si zamienat cirkev s vierou. Cirkev s vierou v podstate "nema nic spolocne" (viem, o com hovorim, nakolko som vystudovala historiu). Je to svetska institucia, ktora na mojej viere alebo to, ako ja prijimam Boha nic nemeni....tymto sa samozrejme nechcem nikoho dotknut a ak som sa, tak sa ospravedlnujem. Ale nebavme sa tu o tom. Tema je o nestastnej mladej zene, ktora ma cely zivot este len pred sebou a bohuzial vykrocila don zlou nohou. To sa stava, to je ten zivot.
Ano, v jednom mas pravdu, ze je vela dovodov na "zbytocny" rozvod ale ako mozes suhlasit s tym, aby sa zena nechala v manzelstve terorizovat, ponizovat???? Kde je napisane, ze sa ma muz spravat k zene urazajuco, nema si ju vazit jej zakazovat stretavat sa s rodicmi, ktori ju splodili, mama porodila a vychovali????? Ano, k sviatosti manzelskej treba pristupovat s uctou (sama som sa v kostole vydavala a moje dieta je pokrstene a chcem ho vychovavat a budem ako krestana) ale to este nedava pravo môjmu manzelovi alebo komukolvek inému aby takto so mnou zaobchadzal. sama si to urcite nezazila a ani ti to neprajme....Moja babka prezila takyto zivot a viem, ako velmi sa trapila a ano...zostala s nim az po hrob ale bol to zivot bez spomienok, smiechu a radosti...bolo to utrpenie na zemi. Sama som si povedala, ze takto zit nechcem a ani nebudem....nastastie tak nezijem, za co Bohu dakujem a velmi casto mu v modlidbach dakujem za môjho manzela.
A myslis si, ze toho psychológa potrebuje ona alebo jej manzel?
Ano, k viere pristupovat s velkou uctou a respektom ale takysto k nasmu zivotu tak pristupovat. Pan Boh nam dal zivot ako dar, ktory si mame vazit a to mame prejavit tak, ze sa on mame starat a hlavne si vazit samého seba a zena by si mala vazit seba ako zenu a nikomu nedovolit aby jej ublizoval. Zo skusenosti mojich známych viem, ze ak si muz nevazi zenu (manzelku, partnerku, matku..) tak ma od neho co najskôr ist co najdalej....... to bola aj casta rada mojej milovanej babky a vedela, preco mi to hovori
@monka338 Ďakujem za tieto slová, aj keď ste ich adresovala inej maminke. Ja som dnes bola u právničky kvôli rozvodu. Ale stále mám strach !!! Vyhrážky manžela (okrem všetkého iného), že mi zoberie deti, že skončím pod mostom, že ma zabije, že keď mu nedám sex dobrovoľne, tak ma zbije a zoberie si ho nasilu.
@slavka1307 Uprimne vam drzim palce, aby ste to dobojovali do konca. Priznam sa, ze si neviem predstavit, co prezivate a pravdu povediac ani nechcem, ale clovek nikdy nevie ☹. Nemozete zit s takymto clovekom a neviem, asi by som sa drzala rad pravnicky ako postupovat, alebo ako sa dostat pod policajnu ochranu, ak je to mozne, pokial sa to cele neskonci. Naozaj Vam drzim palce, aby to bolo co najskôr za vami. Drzte sa.

@danik1505 trafena hus zagaga az sa cítiš urazena nekomentuj. Ďakujem za pekny vecet r