Absencia otca v rodine - chýbajúci mužský vzor pre vzťah v budúcnosti?
Ahojte žienky!
Chcela by som sa opýtať najmä Vás, ktoré ste vyrastali v rodine bez otca, či si myslíte, že to malo neskôr nejaký vplyv na to, ako ste sa správali vo vašich vlastných partnerských vzťahoch neskôr? Vedeli ste si nájsť tú "svoju" pozíciu? Alebo ste naopak vedeli rýchlo, čo má ako byť? Budem sa tešiť každej skúsenosti 🙂.
ale teda partnera mám rovesníka, nehľadala som staršieho muža, v ňom mám oporu
Myslim ze je otec v rodine dolezity! A dobry otec je viac ako dolezity s velkym D. Ja som vyrastala v rodine s otcom ale moj otec bol alkoholik, ale vtedy by som bola radsej keby ziaden nebol(?) neviem sama, uz som to hodila za hlavu. Nemam na nho pozitivne spomienky z detstva, jednu si pamatam ako nas zobral na hrad ako malych a inak su to skor negativne veci ked si pospominam. Ale ine som chcela... myslim, ze sa to prejavilo v "hladani-nehladani" partnerov/buducich potenionalnych otcov mojich deti. Prvy muz bol agresor a prilezitostny alkoholik co sa samozrejme prejavilo casom az ked som nosila brucho alo balon a onedlho sa mi (ano MI ako MNE) mal narodit syn.. Vedela som ze ostanem sama a sama si ho musim vychovat. Teraz je z neho svarny junak 10,5 rocny. Dieta som nikdy neolutovala ale otca dietata ano!!!
Moj sucastny manzel a otec mojej malej dcerky je rarita medzi muzmi a keby som ho mala opisat jednym slovom asi pouzijem slovo OSUDOVY.Je skvely po vsetkych strankach a viete co??? Je 17 rokov abstinent! ✌🏻 A ja samozrejme nepijem uz asi od 18 narodenim. Ano vtedy som ochutnala ale tam to aj zostalo.. alkohol uz nikdy.. asi tak by som to v skratke opisala podla mna a hlavne ako to na mna volyvalo
Este som chcela vekovy rozdiel medzi mnou a manzelom je 11 rokov. Mentalny a fyzicky ziaden. 👍🏻
@0silvia0 no niesom síce autorka komentáru, na ktorý reaguješ, ale takých Aspergerov a autistov je straaašne moc na kadejakých výskumných ústavoch, SAVke a podobne, ITčkari tiež veľmi často a svoju prácu zvládajú bravúrne a sú veľmi radi, že sú zatvorení v tom svojom labáku alebo homeoffice bez nutnosti komunikovať s ľuďmi 🙂 (zažila som)
@martina2ve je o 11 rokov starší od teba? chceš povedať, že ty vyzeráš o 11 rokov staršie ako je tvoj vek? alebo on vyzerá tak dobre na svoj vek?
@janickacrazy on vyzera tak dobre 🙂 ked sme sa spoznali ja som neverila kolko ma rokov az mi musel ukazat obciansky. Ale oni to maju zrejme geneticky dane , lebo aj jeho tatko nevyzera na 63 keby nemal sedive vlasy typujem mu okolo 50.
@0silvia0 pracoval v štátnom podniku, tam človek nastúpil raz a bol celý pracovný život, on je inak šikovný a múdry, čiže svoju prácu robil spoľahlivo a dobre - vyštudoval strojársku priemyslovku a robil v obore, len mal (a dodnes má) problémy s komunikáciou, on by na napríklad úrade bol úplne bezradný, nič nevie vybaviť, opýtať sa, nájsť si informácie... kedysi boli ľudia viac chránení v zamestnaní (mali istú prácu aj byt) a postupovali po kariérnom rebríčku na základe odpracovaných rokov
a čím mamu zaujal? vraj bol veľký fešák, prestúpil z inej školy na priemyslovku, ona sa zamilovala a nerozmýšľala... vtedy boli mladučkí, až neskôr zistila aký je, ale sú spolu od r. 1966 dodnes, stále sa ľúbia
Chcela som este ze ano je starsi o 11 r
@0silvia0 oni môžu hrozne lúbiť ale nevedia to dať najavo. Mala som takého šéfa na jednom nemenovanom lekárskom ústave. sám o sebe tvrdil že je v autistickom spektre. Kolega mal choré dieťa so zápalom stredného ucha v nemocnici a šéf za ním prišiel a opýtal sa ho, či dieťa ešte žije, pričom sa vlastne chcel opýtať niečo na štýl ako sa dieťa má, ale vyznelo to tak, ako to vyznelo. Asi tak je to s ich social skills.
Môžem inak povedať, že svet Aspergerov je úžasný a mnohé ženy, hlavne z brandže obdivujú to ich myslenie, takpovediac sa zamilujú do ich mozgu, alebo ako by som to povedala.
@martina2ve no ešte nekric hop kým si nepreskocila😎 ja mam s mužom rovnaký vekový rozdiel. V tvojom veku som tvrdila to isté, ale ono sa to zmenilo. Môj muž po 55-ke dedkovatie. Kým ja sa cítim mlado, môj muž mi prestal stíhať. Ale dá sa to, len to nie je to, čo bývalo... možno to o 5 rokov bude iné, ja budem mat 50 a začnem babkovatiet a začneme sa vyrovnavat, uvidíme...
@floretine ľúbia, len prejavy sú iné, také zvláštne - cítiš, že ťa ľúbi, ale nehovorí o tom, nekupuje kvety, nepozve ťa na večeru, nekúpi darček, nestretáva sa v podstate s ľuďmi a nerád chodí do spoločnosti neznámych ľudí
inak aj dnes (a to je už starý) je rozhľadený, informovaný o tom čo ho zaujíma - technika, autá, ... dokáže o tom rozprávať do nekonečna, no napr. si nevšimne, že vnuk je hladný, že mu treba kúpiť jesť, uložiť ho spať proste mimoň 🙂 ale už sme si zvykli
nebyť mojej mamy tak neviem ako by prežil život
inak ja som po ňom časť tej povahy zdedila a nežije sa s tým ľahko
@0silvia0 jasne ono je to pri kazdom ine. Ja som nepovedala ze ostane navzdy mlady, alebo bude vyzerat vzdy super, ale momentalne sme taky rovesnici, co bude dalej neviem🙂 mozno budem mat skor vrasky ako on🙂 a mozno on skor ako ja
@martina2ve ale chápem, ja som tiež vždy bola na starších, pritom som mala mladého otca, ktorý bol a je super.
@0silvia0 veru, aj na mňa pôsobil celkom príťažlivo. Nie vzhľadom, ale tým, aké myšlienky dokázal mať, ako si vedel spájať veci, koľko vedomostí vedel do tej hlavy napratať a ich aj použiť v praxi (tej vedeckej). Ale čo sa týkalo vzťahov na pracovisku, tak to bolo hrozné :D
Najlepšie bolo, keď niečo nevychádzalo, to mal špeciálne svetlo zvonka pred jeho pracovňou, ktoré keď svietilo, tak ho nikto nemal vyrušovať klopaním, niekedy svietilo celý týždeň.
@lucka_ke vlk samotár som odjakživa aj ja a pritom otcovsku rolu som mala vo svojom živote naplnenú, ale môj otec nebol dominantný, skôr mama doma všetko dirigovala. Mne zasa chýbal brat, vôbec som nevedela komunikovať s chlapcami. Časom to nejako prišlo, ale vnímala som to ako hendikep, bola som príšerne hanblivá a introvertne.
@lucka_ke ja si tiež myslím, že ti to časom možno začne vadiť, lebo je iné 31 a 43 a potom neskor 41 a 53 alebo 51 a 63, ale možno u vás to bude iné, ja mám 42 a muž 38, neviem si predstaviť mať staršieho nad 50, lebo ja tiež vyzerám mlado a som dosť akčná. Ale ved uvidíš.
@janickacrazy to asi nepatrilo mne...
@0silvia0 môj syn je taký mix mňa introverta a muža extroverta, v rôznych situáciách rôzne, ale v spoločnosti nových neznámych ľudí si hneď dokáže nájsť kamarátov, čiže v tomto je chvalabohu iný ako ja, ja som schopná žiť vedľa susedov 20 rokov a nič o nich nevedieť 🙂
@janickacrazy ja si zas neviem predstaviť mladšieho, ja mam pocit, že ženy v istom okolomenopauzovom veku rychlejsie starnú a ti chlapi chytajú sexi smrnc a potom je to taka nerovnováha. Mam v okolí niekoľko takých párov, takže asi preto mam taky názor. Ale jasne, je to vysokoindividuálne, kazdy to ma inak a záleží na mnohých faktoroch...
Kolegyňa po 55ke už má dosť premotivovaných víkendov, chce si len tak doma oddýchnuť a jej muž-rovesnik ju rozhana ako zdutu kozu ako za mladi kade tade, ona hovorí, že už nemá toľko energie, vraj menopauza jej energiu ubrala.
Nijako ma to nepoznacilo.

môjho ocka ľúbim, ale on je asi Asperger, silný (aj keď nikdy mu to nediagnostikovali, kedysi sa také veci neriešili, proste bol iný čudák a podobne), u nás riešila vždy všetko mama a ocko bol pre reálny život nepoužiteľný, teda nikdy som v ňom nemala oporu, nikdy mi nepomáhal, neradil bolo sa treba starať o neho (keď mama bola v nemocnici ja som mala 15 a varila som, nakupovala aj sa starala o mladších súrodencov)... a teda mne to v živote veľmi chýba, cítim to ako handicap, že otca mám a vlastne nemám a keď vidím ako iní otcovia podnikajú a pomáhajú deťom, zaujímajú sa je mi smutno - mne napr. otec nikdy nezavolá, sám sa neozve, nepríde na návštevu