Aj druhému dieťaťu chcem dať priezvisko po mne - matke, priateľ nesúhlasí
Ahojte , potrebujem sa skôr vykecat, lebo poradiť mi je ťažko... Žijem s priateľom, mame uz jedno dieťa ,kt. Ma priezvisko po mne keďže svadba sa neriešila zo strany partnera,vrah chce ale nič sa nedialo ešte.. tak som povedala zmeníme priezvisko po svadbe, bol sklamaný ale musel súhlasiť. Teraz čakám druhého chlapca a chcem uz ísť na matriku zapísať otcovstvo a priezvisko opäť po mne..no tu je problém, priateľ tvrdí ze druhý bude mať jeho a basta. Ze inak ani nepôjde na matriku. Ja stým nesúhlasím a určite nebudú nat deti odlišné priezviska. Co teraz mam robiť? Mam chuť mu navrhnúť rychlu svadbu na úrade nech je pokoj , keďže on sa do toho sam od seba nema..ale tak som si to proste nepredstavovala,ze svadba len skrz priezvisko..? Nerátala som stým ze mi bude robiť skrz toto teraz problémy. Ked sa nezhodneme a nepôjde somnou na matriku,druhý syn nebude mat v r. Liste otca?
@len_nig tu ide o to, že jemu nezáleží na tom aby mali ako rodina jedno priezvisko. Jemu vadí, že dieťa nemá. Prečo až druhé tažko povedať. On má možnosť ako to zmeniť,. Ona v tomto prípade ťahá za kratší koniec.
Inak povedané SL je kus papiera to mu netreba, nemusí sa žena volať po ňom, len správať sa má ako manželka.
Ale deti už priezvisko nech jeho majú. Tam už RL prečo nie je tiež len kus papiera?
však papier ako papier na tom istom matričnom úrade oštemplovaný
@janage presne si to vystihla... A este aby sa jedno dieta volalo tak a druhe inak, no uplny nonsens tato doba uz... Zeny ved nebudte sproste, same si za to mozme
A prečo tak trvá na tom že druhé dieťa musí mať priezvisko po ňom, keď sam nechce aby si ty mala priezvisko po ňom. My sme boli na tom tak isto 2 deti bez svadby, ale priezvisko teda mali deti jeho. Uplne mi lezú na nervy tie reči načo si s ním robíš deti keď nechce svadbu. A co, preto si ty musíš obmedzovať túžbu po dieťati? Kde je napísané, že to tak ma byt a máš čakať s dieťaťom do 40tky kým sa chlap uvedomí a ty už možno nebudeš mať šancu na dieťa. Chlapi sú pohodlni a nechce sa im do ničoho. To ze kopec párov spolu žijú bez svadby, to nikto nerieši a polovica tých co tu hovoria ze načo si robis deti pred svadbou zila tak tiež. To si vtedy nehovorili, že kedysi sa spolu nežilo pred svadbou, že áno 😁 každý hovorí, čo sa mu hodí. To ja len na margo tých sprostých reči. Veľmi veľa mužov sú super partneri a super otcovia len sa im nechce dokopať sa do svadby, lepšie ako žiť s agresorom a alkoholikom alebo ku.evnikom v manželstve, načo si také takých mužov brali? 😁 Svadbu sme mali keď mali deti necelé 2 a 3 roky. A potom samozrejme ze zas som doma len počúvala od muža, že prečo sme nemali svadbu skôr a načo som toľko čakala 😁😁😁
Z pohľadu rozvedenej atd, atd: nenavrhuj svadbu kvoli detom.Ani kvoli vdovskemu a sirotskemu,to je blbost.Aka je pravdepodobnost,ze zomrie tak skoro aby deti poberali biedny sirotsky??(nechcem byt morbidna,ale je to tak)Svadba je pre vas dvoch, z lasky.Aspon ja to tak vnimam.Deti nech sa volaju po tebe,ty si ta,co bude riesit lekara,skolku,skolu a z vlastnej skúsenosti,keďže moje deti mali mena po ex a ja svoje,tak som sa akurat cítila max trapne a vacsinou sa dockala otazok,preco a naco a zaco.Len preto,ze som urobila chlapovi po voli jeho egu,lebo sak moje meno je akoze horsie.🤦♀️Ak panko chce,do RL sa zapise dodatočne.A byt tebou,bud v klude a uz o tom doma ani nemukni,moze byt,ze si to do porodu rozmysli.Nebude sa mu zdat,preco uz to nespominas a zrejme to este načne sam
@lalenka33 vydieranie? To hádam sranduješ. Uvediem príklad..mamička 2 detí nie je vydatá, každé od iného otca ..predstav si že ide s nimi k lekárovi a zrazu sestrička zavolá, mamička Mrkvičková s Jankom Malým a Jožkom Dlhým...jedna katastrofa ... A to mám reálne kamošku čo je v takej situácii..hrozné....mať deti v pohode, to nie je veľký záväzok, ale keď príde reč na svadbu, tak to už je niečo strašne zaväzujúce, či ako? Fakt tomu nerozumiem 🤔
@petrisa213 nuž v čase keď sa cca každé druhé manželstvo rozpadá, o vzťahoch štatistiku nemáme, ale svetlejšie to asi nebude, máš vysoké riziko, že po rozchode deti budú mať iné meno a ty tiež a to už veru sa tak ľahko zmeniť nedá. Už tu bola nedávno také diskusia a drvivá väčšina báb dať priezvisko po partnerovi olutovala.
a ak ona by sa chcela vydať to je vydieranie, ak on chce, aby deti sa volali po ňom aj keď ich matke meno svoje prizvisko nedal, tak to už nie je vydieranie? To je jeho sväté právo či čo? Prečo vlastne by sa deti mali volať po otcovi a nie matke?
Ako rodina by mali spoločné priezvisko a vybavené
@janage ja toto úplne chápem, v podstate ja som k tomuto neutrálna ako si kto dá priezviska 🙂 akurát že už keď jedno dieťa má po mame tak už aj druhé teda nech ma po mame, mňa len rozculili tie komentáre typu načo si s ním robí deti 🙈 úplne ich milujem 🙈
@kubkovamama zaujímavá možnosť, ale z pohľadu dieťaťa si neviem predstaviť v škole, že toto je Kubko mrkvička môj brat, ja som tiež Mrkvička a tu Ferkonáš brat je Slávik
a nie je adoptovaný a áno máme spoločných rodičov, nie je nevlastný.
Aspoň teda dcéra čo je prvostupniarka také dosť rozoberali deti medzi sebou, kto je rozvedený prečo, aké je to hrozné alebo v pohode atď.
@kubkovamama na to, aby deti poberali sirotsky dochodok musia byt rodicia zosobasení?
Najprv si mala cakat na svatbu a az potom si s nim deti robit,mala by si pokoj.
@evaachesa ja inak ani matky tých chlapov nechápem. Keby môj syn došiel s tým, že sa nedá zapísať do RL ako otec dieťaťa lebo matka dieťaťa chce kým sa nevezmú dať svoje priezvisko, no by si vypočul teda, či má všetkých 5 pokope. Jednoznačne by som bola na strane partnerky.
Už len z toho titulu, že tiež by sa mi nepáčilo, keby deti sa nevolali ako ja.
@anjelicek26 dcéra mala iné priezvisko než ja a nikde som nikdy nemusela vysvetľovať že dcéra sa nevolá po mne. To co je za blud.
@anjelicek26 mam dve deti, kazde ma ine priezvisko a teda nikde som nič vysvetľovať nemusela, je to teraz úplne bežné.
@betulinka1 pekne napísané, môj sa tiež nehrnul do svadby, 15 rokov sme boli spolu, 2 detičky. Až jedného dňa mal pracovný úraz a vtedy mu doťuklo, že keby sa s ním nedajbože niečo stalo tak sme v kely. Svadbu vybavil a do 3 mesiacov sme sa zobrali. Ale teda my sme sa na začiatku natahovali, on chcel svadbu, ja ešte nie a potom som chcela ja a on už vraj načo po toľkých rokoch, ved ci sa ľúbime nám nezabezpečí papier. Ale osobne som nikdy nemala problém dat deťom jeho priezvisko.
Ja sa zas na svadbu pozerám čisto prakticky, nepovažujem ju za romanticky krok ale právny akt ktorý má chrániť slabšieho v tom vzťahu zväčša ženu . Lebo teda pri rozchode sa dejú veci , že ten slabší nestačí zírať, zrazu zistí že mu nič nepatrí a môže sa pobrať s holou onou plus si často má k tomu pribaliť aj deti . 20 rokov sa partneri ľúbia ako kone , a 21 rok si nevedia prísť na meno , život je veľmi vrtkavý a nevyspytateľný . Preto pre mňa tie drísty ako " najprv svadba a potom deti " majú opodstatnenie . Muž nech je akýkoľvek dobrý partner alebo otec , môže byť aj skvelý manžel a otcom zostáva , chce to len myslieť aj na tú partnerku do budúcna.
Urcite daj svoje priezvisko, môže si hovoriť čo chce a ani ísť na matriku by som ho nenútila a úplne POSLEDNÉ, čo by som chcela s niekým s týmto postojom, je svadba....
Je fajn mať rovnake priezvisko ako deti. Odkedy to tak mám, sa ma na hraniciach uz nikto nespýtal, aký je môj vzťah k tomuto dieťaťu 😂

Muzovo priezvisko po svadbe nie su ziadne vydieracky. Kazda rozumna zena to tak spravi. Vypiplat si dieta a este aby sa nevolalo ako ja, dakujem urcite nie. To len teraz sa chlapi vo vsetkom ofukuju, chudacik je z rozvedenej rodiny, boji sa svadby...smiesne... A zena ma vo vsetkom ustupovat, aby nahodou nevydierala :D ja by som kamosovi teda dieta nerodila....