icon

Aká by bola vaša reakcia?

zuuzika
14. aug 2013

Ahojte idem sa poradit, mam dlhodobo problemy so synovcom z manzelovej strany,neustale robi zle mojmu synovi,moj ma 3 roky a synovec 6.
A dnes toto, svagrina mojho syna neustale napominala,dohovarala mu a malemu asi praskli nervy a povedal jej ze je skareda teta a ze ju nelubi. V tom pribehol synovec,strelil mu facku a tresol ho poriadne po zadku akoze za svoju maminku. Zacala som robit poriadky,ze co si to dovoluje,a svagrina ho este aj pochvalila,ze dobre spravil lebo ze moj jej povedal ze je skareda a ze to si moze dovolit. Tak som schytila deti,mala som na rukach maleho 6 mesacneho syna a odisli sme. Svokrovci tam boli tiz a nic nepovedali. Uz dlho nechcem aby sa nase deti stretavali,synovec ma zly vplyv na syna.
Ako by ste reagovali vy? Podotykam ze moj maly nie je ziaden anjelik,ale toto?????

henikav
15. aug 2013

Podla mna ste sa vsetci zachovali ako male deti, co u deti je normalne u dospelych uz nie. Ja by som bola vysvetlila mojmu synovi, ze to co povedal nie je pekne a to sa nerobi, potom by som mu vysvetlila ze tu facku dostal od bratranca vlastne zasluzene, pretoze branil svoju maminu, aj ked to bolo neprimerane. Malemu bratrancovi by som vysvetlila ze problemy sa neriesia fackami, ale diskusiou. No a ich mamine by som vysvetlila, nech dohovori svojmu synovi. Netreba zabudat ze obaja, aj 3 aj 6 rocny su este male deti a nevedia primerane reagovat, nevedia co je malo a co je priliz a je to na nas dospelych aby sme ich to ucili. Urazit sa a odist pre nevhodne spravanie dvoch malych deti, to by som ja ako dospela osoba asi neurobila. Bolo to na Vas dvoch maminach, aby ste stali spolu a pekne svojim detom obom vysvetlili situaciu

meritka
15. aug 2013

dolezita je komunikacia, detom vysvetlit ze sa take veci nerobia,musia byt urcite hranice ,ale ked ani dospelý clovek nevie ako sa spravat tak jasne ze aj dieta potom nevie,svagrina mala to svoje dieta napomenut a nie ho este pochvalit, ja poznam aj zo svojho okolia take rodiny ze deti im skacu skoro az po hlave a rodicia nic nepovedia, velmi dolezita je vychova

romana19
15. aug 2013

@mamavera presne si to vystihla. Skôr to zaváňa niakou nesympatiou medzi švagrinami a intuitívne to prebehlo cez deti a došlo k reakcii, z ktorej je napokon tragedia. Takto niekedy medzi sebou reagujú aj súrodenci a nerozumiem tu niektorým reakciám, že asi to vidí doma potom to robí aj v teréne. Takže ak mi doma moje dieťa skáče po hlave a slová sú zbytočné tak jedno tresknutie po zadku robí z neho bitkára v teréne. ? ? Mám pocit, že niektoré mamičky asi nevideli päťnásť detí v škôlke ako sa správajú a sem tam niake klčkovanie a zádrapky sú normálne, a ak si niekto myslí, že v dnešnej dobe zmení deti a nebudú do seba brnkať, tak potom oceňujem jeho optimistické myslenie.

@zuuzika Keď bude mať tvoj malý šesť rokov a druhý tri , tak sa ozvi tu na fore a opíš ako sa tvoje deti občas zahrajú a možno aj preplesknú kvôli hračkám a pod. No a tvoja švagrina sa zachovala ako zakomplexované telátko, možno nedocenená ako manželka a dobre jej padlo, že si ju syn zastal, ale klesla na úroveň svojho šesťročného syna.

huxy
15. aug 2013

@henikav myslím,že táto situácia bola už len to posledné "vyvrcholenie".zakladateľka píše,že synovec robí neustále zle jej synovi,čiže určite tam bola veľa iných predchádzajúcich "nedorozumení".a tiež píše,že už sa snažila s matkou o tom rozprávať,ale že s ňou sa nedá.v tom prípade žiaľ neviem,ako sa zachovať,aby to nebolo "ako malé deti". tiež máme problém s tým,že moja neter dosť často robí zle a naschvály mojej malej.niekedy to neriešim,niekedy dohovorím neteri /aj keď to väčšinou nepomáha/,alebo proste už minimalizujem stretnutia.s jej mamou nemám však problém,takže takýto "extrémny" prípad sa nám nestal.a myslím,že by ani nenastal,lebo zas by som to nedovolila ani ja,ani tá druhá matka.
a nemyslím si,že akékoľvek ospravedlenie,že prečo dostal facku,je na mieste.na to nie je žiadna výhovorka.proste to sa nerobí.a vlastne ten prvý malý povedal o tete preto také veci,že mu neustále dohovárala.a dieťa je tiež osobnosť,nie je blbé,tak asi vedelo,prečo to hovorí.aj keď to možno bolo aj v zlosti.v žiadnom prípade za to nemá čo dostať.ja osobne by som svojmu dieťaťu pekne vysvetlila že to nie je pekné,a že tak sa nerozpráva.ale v žiadnom prípade za to nemalo dostať,a už vôbec nie od druhého dieťaťa,ktoré bolo ešte chválené svojou matkou za to 😉

aneri66
15. aug 2013

ja si myslím, že tvoj synovec vôbec takto reagovať nemal...a čudujem sa jeho matke, že takto reagovala, že ho pochválila...práveže aj jemu mala dohovoriť, že niečo také sa nerobí...malo sa to vydiskutovať s deťmi a vysvetliť to obom, že tvoj syn niečo také povedať nemal, že je to neslušné a synovec nie je od toho aby robil on poriadky... nato sú rodičia... a samozrejme myslím, že je tam niejaké napätie medzi vami dvoma a prenáša sa to prostredníctvom detí...detí sú dosť vnímave....

henikav
15. aug 2013

@huxy no ved nepisem ze dobre mu tak ze dostal, ale ze ta reakcia od bratranca bola akoze zasluzena v ociach dietata, chcel sa zastat svojej mamicky, ale neprimerana, lebo dieta nevie odhadnut co moze a co nie. Pre mna je jasne ze problem je skor medzi dospelymi a nie medzi detmi. To ze si deti robia navzajom zle, to je asi vsade, dalsia vec co je to zle?? Natahuju sa o hracky? Ukocirovat by to mali vediet dospeli, deti su este male. Verim tomu, ze aj moja dcera ked trosku podrastie v jaslickach si nebude pekne pytat hracku od ineho dietata, pride a vychmatne mu ju z ruky, alebo naopak, to su deti a dospeli ich musia naucit ze to sa takto nerobi. NO a potom samozrejme, ak to neklape medzi dospelymi, tak je najlepsie sa nestretavat, ked si nevedia deti ustrazit. Ale nezvalovala by som vinu na druhe dieta ze ono je zle, s tym nesuhlasim, to rodicia zlyhali

huxy
15. aug 2013

@heleninamama ja som nikde nečítala,že by jej malý nadával.povedal,že je škaredá teta,a že ju neľúbi.asi mal na to dôvod.nie je to naozaj pekné,povedať o niekom,že je škaredá,to nie.to by som nenechala ani vlastné dieťa tak hovoriť.ale určite mal v tej chvíli pocit,že ju neľúbi.z tohto vôbec nevyplýva,že by bol naučený nadávať,a teda by doma nadávali.hm 😒
neviem,nevidela som túto danú situáciu.ale ako som už písala,aj v našej rodine sú určite "nedorozumenia" medzi deťmi.teda staršia neter veľakrát robí zle mojej,alebo ju na zlé navráva.a viem to podľa toho posúdiť alebo sa vcítiť do kože zakladateľky.to,že švagriná napomínala 3-ročné dieťa /nevieme za čo konkrétne,mohla to byť hlúposť alebo proste ani nie "pravda"/,neznamená,že to dieťa je nevychované či reagovalo hlúpo.viem,že to sem teraz nepatrí,ale ja osobne viem posúdiť,že ja svoje dieťa vychovávam oveľa prísnejšie ako bola a je vychovávaná neter.a teda ja mojej tiež neraz poviem,alebo aj dostane po riti,kdežto neter môže skoro všetko.ale zas to nie je na mne,aby som ja vychovávala neter.chcela som tým povedať,že možno zakladateľka nemala pocit,že by mala niečo dohovárať svojmu synovi /možno nerobil nič zlé,len švagriná aj tak "vyrývala"/.ale zas keď švagriná pochválila svojho syna,že dalo druhému dieťaťu po zadku,tak to je už naozaj hlúpe.rozumná dospelá žena,čo vychováva dieťa,by takto nemala za žiadnych okolností reagovať.

sashabb
15. aug 2013

@henikav podľa mňa 6-ročný už vie velmi dobre čo môže a čo nemôže. A prečo sa vyvršuje na mladšom bratrancovi? prečo si nenájde seberovného alebo staršieho a tomu neskúsi urobiť zle? ... lebo by asi nemal prevahu a dostal by zrejme on. A to už by asi taká sranda nebola.
Osobne by mi vadilo ak by niekto druhý stále napomínal moje dieťa. Od toho som tu ja, aby som si robila poriadky. Dotyčná si má robiť poriadky so svojim, no zrejme to nezvláda.
A toto som si veru naokolí už všimla, že miesto toho aby si matka napomenula svoje dieťa, vykrikuje stale po druhom (cudzom) neopravnene. Mne by to bolo blbe, radšej napomeniem a dohovorím svojmu dieťaťu aj keď viem, že robí zlobu to druhe. 🙄

huxy
15. aug 2013

@henikav súhlasím,že vo väčšina prípadov,kde je dieťa zlé,alebo teda robí veci,čo by naozaj nemalo,zlyhala výchova rodičov.v prvom rade oni sú zodpovední za to,čo dieťa robí,alebo čo mu dovolia robiť.dieťa je zlé preto,lebo rodičia mu to dovolia.takže v podstate za to nemôže,keď mu neboli stanovené hranice

zuuzika
autor
15. aug 2013

@heleninamama Prepac ale toto sa ma dotklo. Uz som to pisala,bola som tam,maleho som napominala,zase sa nevedeli obaja zmestit do koze,okrem toho som mala druheho syna na rukach ktory plakal a tiez bol z tej situacie tam nervozny. So svagrinou som nemala do toho incidentu spred roka ziaden problem,ako osoba mi vobec nevadi,vadi mi jej pristup k detom. Tomu jej nemoze nikto nic povedat,ani sa krivo pozriet a nieto ho este udriet. Bola som svedkom ako ho capol svokor po zadku,a ona tam navrestala po svokrovi co ho bije,ze ved ani oni doma ho nebiju. Inak synovec ma ADHD,vrodenu srdcovu chybu a rodicia ho chovaju ako v bavlnke. Stale ho ochranuju,on nikdy nie je ten zly. Ked som sa v skolke pytala ci nerobi mojmu malemu zle,tak ucitelka mi odpovedala otazkou ze a komu on nerobi zle? Poznam viacere mamicky ktore si nepraju aby sa ich deti s nim nejako kontaktovali...Ja vychovavam svoje deti najlepsie ako viem,ale nenecham ine dieta,aj ked je to synovec a je chory aby mu ublizoval. Podotykam, ja synovcovi radsej ani nic nepoviem aj ked robi synovi zle pokial je to v ramci normy,nech si to vyriesia oni. Chcem sa vyhnut hysterickemu vystupu svagrinej. A nezakladam diskusiu aby ma ostatni podporili,ale chcem vediet reakcie inych mamiciek,ci iu som mnou suhlasia alebo nie.

yidaky
15. aug 2013

@zuuzika No v prvom rade si myslim, ze svagrina mala uplne inak reagovat. Nie este podporovat nevhodne spravanie svojho syna /vylepit facku/. Podla mna normalne riesenie danej situacie, ale to asi vieme mnohe: 1. svagrina "pokarhat" syna, ze fackanim sa situacia neriesi. Je fajn, ze si zastal maminku, ale bit sa predsa nebudeme. 2. Ty, alebo svagrina vysvetlit tvojmu synovi, ze sa nerozprava na tetu, ze skareda a tak. Aj ked uplne rozumiem, ze to bola jeho reakcia na neustalu "buzeraciu" a napominanie tvojho syna. Neviem, co vsetko stvaral a ci to bola vhodna reakcia z jej strany. No treba si uvedomit, ze ma 3r. Moja mladsia sice bude mat teraz 3. no keby sa napr. stari rodicia mali zakazdym urazat, co im povie, tak by boli urazeni veeelmi dlho /to aj moji aj mm rodicia 😉 /. Pretoze im napr. vravi, nech idu prec /velmi casto/. A ine veci. Samozrejme to riesime....a vysvetlujeme...no to som uz odbocila.
Inak u nas to funguje tak, ze sa snazime kazdy riesit svoje deti /Ked sme spolu aj s bratovou rodinou/. No ked su u nas ich deti, tak ich riesim ako svoje, snazime sa spravodlivo. A samozreme aj opacne 😉.
Inak, aj mne by vadilo, keby niekto neustale riesil moje dieta. Treba si to vysvetlit so svagrinou, povedat si urcite pravidla. No, myslim, ze ked reagovala ako reagovala, asi to bude tazke...

henikav
15. aug 2013

@sashabb no nie je 6 rocny ako 6 rocny, keby ho rozumne vychovavali, asi by uz vedel co sa smie a co nie, ale ked ho k hluposti vedu, zas je vina len u rodicov a nie u dietata. Ved aka to bola reakcia jeho matky, ze dobre si to spravil? A to uz je co za argument nech sa ide vyvrsovat na seberovnom, ved prave o to tu ide ze dieta treba vychovavat argumentmi a nie mu povedat tento je maly, tohto nemozes, ale toho 6 rocneho dobre zmangluj. To potom v buducnosti si bude vsetky mindraky riesit fyzicky? Kde zostava diskusia? Keby to takto fungovalo, tak sa bijem od rana do vecera a pritom mi vacsinou staci usmev a normalna diskusia podlozena rozumnymi argumentmi. To co su teraz malickosti, na tychto prikladoch sa vlastne stavaju bazy do buducnosti, ako riesit problemy. Podla tohto vzorca si mali mamicky skocit do vlasov, pekne sa vzajomne vyfackat a silnejsia vyhrava. Ked svagrina napomina moje dieta a bez dovodu, asi by som to riesila s nou hned na zaciatku a nemuselo to zajst az tak daleko
NO a este dodam, ano s niektorymi sa fakt neda, v takom pripade zostava fakt uz len niekomu natiahnut aby vychladol 😀 😀

henikav
15. aug 2013

@zuuzika celkovo si myslim ze tvoja svagrina ma v tomto laxny pristup, porozpravaj sa o tom s nou, ries to s nou a ked sa inac nebude dat, tak sa im vyhybajte.

simca06022011
15. aug 2013

@zuuzika Urobila by som to co ty, keby ma velmi vytocili preplesla by som ja toho maleho. Svagrinej by som povedala svoje, nema co napominat tvoje dieta, ak teda nerobilo nieco zle ale aj ak ano, hadam som ja mama a mne to ma povedat a ja si to vybavim, nech sa stara o svoje. Ja by som jej v amoku hadam aj povedala, ze ho vyplieskam ako hada, ked sa mojho dietata este dotkne dakedy. Ale s kludnou hlavou by som musela toho maleho odchytit a vysvetlit mu, ze sa nema bit, aj keby co bolo, ze su to bratranci a maju sa hrat, ze maly ma este malo rokov a nevie to co on, ze je on ten rozumny tak a musi mu vsetko poukazovat a nie ho bit. Svokrovci ani nik iny sa do toho nema co starat, cize to ze si ta nikto nezastal by som neriesila vobec.

eeffka
15. aug 2013

@zuuzika k tvojmu poslednemu prispevku, naco sa s tym deckom stretavas ked ti vadi? naco ich nechas ked sa hadaju? mam taku neter nevystatu, ze ked sa zacnu hadat s mojou jej matka pozera po vtackoch, celkovo vychova typu ulica som tvoja. Dievca ma 8r a spravanie 6r, urevane, upistane, umrncane decko. Jeden cas som aj myslale ze je to na nejaku diagnozu ale bohuzial je to vychovou.
Ja som zla teta co stale len od nich nieco chce. Aj som sa snazila ju nevychovavat, ale ked mi ona vresti pri spiacom batolati pisklavym hlasom (napriek predchadzajucim upozorneniam asi 4 od kazdeho), uz som po nej skrikla, a jej mamka? sedi vedla a salam parky... cita si casopis.
Riesenie: neter vychovavame my okolie= ja, moj muz, svokrovci, rodiacia maju fp. Ked sa zacne spravat tak ze si myslim ze uz prilis beriem svoju prec, nevies sa chovat nebudes sa s nou stretavat.
aj mne povedala neter ked mala asi 5r ze som zla, prisna teta, kukla som na nu, na jej mamku co pila kavicku 0,5m vedla, a ked vy ste sprosti tak ja ja. Mozno som zla ale aspon moje deti sa vedia spravat. Dieta samozrejme nepochopila sak to ani nebolo pre neho, a mamka co? nic, muchy zedzte ma.

A keby som mala hystericku svagrinu, ktora by si otvorila usta na moje dieta tak by potom skoncila na valiu po mojom vystupe. Nechapem ked ti vadia si nechas sr.. na hlavu. nekontaktovat/vyhybat sa.

naposledy moja svokra co zije asi niekde na marse sa pytala mojho muza, ze ci aj my pojdeme s nimi na dovolenku: rozumej svagrovci ( mamka je sestra mojho muza) + svokrovci + beru dedkovci aj nasu aby sa neter pohrala a neotravovala dospelych. Ja by som sa nejak operativne slusne vyklamala, ze nemame dovolenku, nie dakujeme. Moj muz diplomat: ani nahodou 😀

zuzkat1
15. aug 2013

@heleninamama ty si myslis ze 3rocne dieta nepovie ze si zla nemam ta rad,len tak... V mojej malej je tolko lasky ze niekedy nevie co so sebou len by sa lubkala.ale ked sa jej nieco znepaci tak hned hlasi ze nie si moja kamoska... To je obdobne ako nemam ta rad... U 3rocneho dietata to nie je nic neobvykle a uz vobec to nie je nic na com sa treba urazit. Ja jej vzdy poviem ze to nema hovorit... A keby ju za to daky 6rocny fracek zbil tak mi smerom k nemu uleti ruka a co sa svagrinej tyka to sa neda ani komentovat ze za bitku pochvali svoje decko.mna by tak skoro nevidela to je iste.

zuzkat1
15. aug 2013

@henikav ale Ved svagrina toho fagana pochvalila,tak co tam chces riesit? Nemyslim ze je detinske ked si matka chrani dieta ked vidi ze sa nie je s kym rozumne bavit.

yidaky
15. aug 2013

@zuuzika No, z toho co si pisala, vidiet, ze svagrina je na neho precitlivena /no vsak, asi vsetky maminy sme, vsakze?!/. No to, ze ma adhd, este aj srdcovu vadu, ho neopravnuje robit detom zle a otlkat ich. A ju duplom, ze ho budu vychovavat ako v bavlnke a neustale ospravedlnovat. No je to jej sposob vychovy, ci uz spravny alebo nespravny....nemozem sudit, nevidim do toho. No napr., ked stari rodicia vyhresia moje deti /a vzdy opravnene/, tak mi to v najmensom nevadi. Viem, ze si to zasluzili. Ved aj oni by sa mali podielat na vychove. Inak aj moja starsia je adhd. Je to teda dost napor na nervy niekedy, ale o to viac sa snazime "ju vychovavat" a nie ospravedlnovat. Takze si viem zivo predstavit aka nesputana a rozblazena situacia musela byt u vas 😀.

henikav
15. aug 2013

@zuzkat1 suhlas, ak sa neda so svagrinou, s dietatom tazko nieco vyriesis, ako som uz napisala, ak sa neda, tak sa neda, potom zostava len vyhybat sa im

elise
15. aug 2013

@zuuzika slovné spojenie od 3 ročného dieťaťať "škaredá teta aže ju nelubi " by som ja vôbec nereagovala a neriešila švagrinej by som vysvetlila že nech sa láskavo stará do svojho syna a môjho nechá napokoji ak má niečo proti môjmu synovu nech to láskavo povie mne a ja si tosnim vybavim. to čo povedalo 3 ročné dieťa nie je ani nadávka ale vyjadrenie jeho názoru že sa mu nelubilaked sa nám niekto nepáči tak ako mu povieme my ? možno niektosiahne pod slovom kretén, blbec, somár krava....atď. ja osobne by som obmedzila kontakt so švagrinou na minimum (nutné oslavy v rodine )

zuzkat1
15. aug 2013

@yidaky ja beriem a vitam aj podporujem ked malu vyhresia moji rodicia lebo sa jej venuju a poznaju ju,ale nestrpim ak svokra nieco povie.malu nepozna a vida ju raz za 2mesiace,ma ju na haku.svagrinu som uz rok nevidela

jarka721
15. aug 2013

synovec by dostal riadnu po hlave,svagrina vynadane,ci nevie ako slovne reaguju male deti a ten jej mazanec by sa mohol trocha krotit 😠 a viac by som sa s nimi nebavila 😉 tolko moja reakcia

bianca
15. aug 2013

ja NEZNASAM neskutone neznasam ak niekto vychovava moje dieta.Samozrejme ucitelky v skolke nepocitam.Neznasam ak jej niekto capne po zadku alebo do nej husti svoje mudrosti.Ja som ju porodila,je to moje dieta a ja som zanho zodpovedna.Ziadna preafektovana krava do toho nema co kecat

zuzkat1
15. aug 2013

@elise presne.3rocne dieta neriesi ci sa niekto urazi,vyjadri co citi a hotovo.

darzneba
15. aug 2013

@zuuzika tak toto by som v ziadnom pripade netolerovala. !!!! Nemoze sa ani teta doktnut Vasho dietata a nie to este male decko!!!!! NIE!NIE!NIE
Ja mam 3 deti, ale vzdy ked maju tendenciu druhemu dat vychovnu, ich ucim, ze tu je jediny clovek, kto to moze som ja, alebo tatino. Oni navzajom nie!!! Jeziiis, co bude z toho 6 rocneho chlapca, ak uz 6 rocny rozhoduje otom kto si zasluzi vyfackat!!! Je to na debatu s muzom a s tou dotycnou. A nie poprosit ju, ale zakazat jej to , nekompromisne!!!!! Dat jej na javao, ze sa Vam to nepaci a dotklo sa Vas to. 3 rocne dieta, ked taketo povie, je celkom normalne v obdobi vzoru, horsie by boloo keby jej povedal k.... alebo podobne, aj take sa stavaju, ale ani to by nebol dovod na bytku od maleho bratranca a to so suhlasom jeho matky!!!!nie, nie , nie

darzneba
15. aug 2013

@zuuzika som zvedava co by povedala svagrina, ak by ste Vy tomu 6 rocnemu dala po zadku, ze Vam zbil maleho. Nema nato pravo a dieta uz vobec nie!!!!!

darzneba
15. aug 2013

@henikav tu nejde o 6 rocneho, ale o jeho mamu , co suhlasila s malym, ze dobre urobil

lili_mia
15. aug 2013

@zuuzika Myslím, že podobná. A na rodinné akcie by som chodila štýlom, že by moje deti sedeli bokom. Ked sa chcú biť, tak len seberovné, švagriná mala s tebou riešiť správanie tvojho syna a nie ešte pochváliť svojho, že udrel slabšieho. 😒
Tak napomínaj jej chlapca aj ty, ale zas budeš mať dalšie nervy. S týmto zrejme nepohneš, je to mužova rodina a poriadky by mal porobiť on, teba zrejme stále vnímajú ako hosťa, či votrelca.

henikav
15. aug 2013

@darzneba a? nie to som napisala, ze problem je v jeho mame?

zuuzika
autor
15. aug 2013

@lili_mia Aj ja mam ten pocit ze som tam navyse,zijeme na dedine kde byva cela manzelova rodina. Navyse manzel ma nepodporil,nezastal sa ma,vraj jeho synovec spravil v podstate dobre,ze si iba chranil mamu. A ja si mam spravit poriadky s nasim synom. Takze mame od vcera tichu domacnost. Moj syn by si to nedovolil takto ho udriet-bratranca- a ak by ano,tak by som to snim riesila na mieste asi rucne strucne.