icon

Aké priezvisko dať dcérke?

miriama41
6. feb 2014

Chcela by som vás poprosiť o rady, pretože sa neviem rozhodnúť. S exmanželom mám 2 deti, ktoré majú priezvisko po svojom otcovi, tak isto sa volám aj ja. Už 2 roky žijeme s mojím priateľom v jednej domácnosti a práve sa nám má narodiť dcérka. Samozrejme priateľ chce, aby mala priezvisko po ňom. Ja sa s tým neviem stotožniť. Nedokážem prijať, že sa moje deti budú volať rozdielne. Taktiež si myslím, že nie je voči priateľovi spravodlivé, že sa o nás stará, na malú sa teší a ja jej dám priezvisko moje, čo je vlastne priezvisko po mojom exmanželovi. Boli ste už niekto v takej situácii? Je to pre mňa ťažké, nechcem ukrivdiť priateľovi, ani ustúpiť a potom sa trápiť a ľutovať to.

nigguska
6. feb 2014

@miriama41 Ahoj,ja som to vyriesila nasledovne...nebola som rozvedena,takze som to mala jednoduchsie....
maly sa mi nerodil,ked sme este neboli manzelia a dala som mu moje priezvisko a ked sme sa s partnerom vzali,on si zobral moje priezvisko....takze sa vsetci volame rovnako 🙂

renka40
6. feb 2014

určite by som dala priezvisko po ruke čo ma živí... Nevidím dôvod, prečo by sa malo volať dokonca po tvojom ex. Asi by ma to fest urazilo byť na jeho mieste.
Ja som si po rozvode zmenila meno na svoje dievčenské, potom som zmenila aj deťom priezvisko (majú moje dievčenské) tak som sa vydala, ale priezvisko si nechala kvôli deťom (podpisujem papiere, rodičovské združenia...) teraz čakáme bábo a určite sa bude volať po otcovi 😉 kým dieťa začne chápať svoje a moje priezvisko, dovtedy nemám problém si zmeniť priezisko na manželove. Ale ja už mám veľké deti. Asi horšie je to s malými. nie? Ako to budú chápať, ako budú spracovávať také zmeny... ale myslím si, že keď prijali tvojho nového partnera, prijmu aj nové priezvisko nového člena rodiny. A medzitým sa so svojim partnerom vezmete a budete mať s bábom rovnaké priezvisko 🙂

renka40
6. feb 2014

@miriama41 ešte ma napadlo: a tvojmu ex by nevadilo, že dieťa, ktoré nie je jeho sa volá po ňom?

ukulela
6. feb 2014

aj mne napadlo to, co renke ... tvoje okolie nemusi vnima tvojho priatelia ako otca ani najmladsieho dietata, kedze vsetky budu mat priezviska ako ex ... je to nespravodlive voci partnerovi, ale aj voci dietatu. ine by bolo, keby to bolo tvoje dievcenske meno - ale takto by malo meno po cudzom cloveku. jednoducgho to nie je tvoje meno, ale meno tvojho ex ... a dnes je mnozstvo surodencov s inymi priezviskami - deti z toho nemaju po dobrom vysvetleni ziadnu traumu - ved jednoducho aj ony vedia, ze maju ineho ocina - tak priezvisko maju po ocinovi a hotovo. Ako pisem, keby si mala dievcenske meno, tak neprotestujem ... a co hovori na meno dietata partner?

bambinkaa
6. feb 2014

@miriama41 mne by to tiez padlo zle na jeho mieste. Je to jeho dieta, nie dieta ineho muza. Mne by to teda prislo absolutne ako nedovera voci mne a rozhodne by som s tym mala problem. Aj dieta sa Ta bude casom pytat preco nema tatovo priezvisko? preco ma priezvisko ineho muza s ktorym nie je v ziadnom rodinnom vztahu? hm je to cudne. Krv je krv.

reni12
6. feb 2014

hm, to je dosť prosti zdravému rozumu, aby sa bábätko volalo po Tvojom ex. Tiež máme takú situáciu, ja mám priezvisko ako syn a dcérka má po svojom otcovi. Keď sa zoberieme, ja si nechám obidve priezviská.

miriama41
autor
6. feb 2014

@saurian to nie je zlé riešenie, koľko stojí takáto zmena priezviska?

saurian
6. feb 2014

@miriama41 ja som pred 3,5r platila okolo 100e, podávali som na obv. Úrade odvovodnenu žiadosť, tu " posudili" , schválili do cca 1 mes. Je to zaujímavá alternatíva pre toho, kto sa z akýchkoľvek dôvodov pre manželstvo nerozhodne. Ani s tým nie je až tak veľa papierovaciek kedže na mnohé úrady posielajú rozhodnutie oni.

janage
7. feb 2014

@saurian no sranda a mojej kamoške pred necelými 7 mesiacmi tvrdili na matrike, že sa to nedá, aby bez svadby mali rovnaké priezvisko ona, priateľ a bábätko, že na to nie je dôvod - tak asi sa netreba dať odradiť 😠

saurian
7. feb 2014

@janage
ono to nerobia na matrike. robi sa to na obvodnom urade, kde das odovodnenu ziadost. a oni tvoje dovody posudia, a bud schvalia alebo zamietnu. ale sama viem, co som sa s par ludmi rozpravali, ze nie vsade su ustretovy takemuto rieseniu (myslim na uradoch), aj kamaratke povedali ze to nejde.

janage
7. feb 2014

@saurian aha no ja som tak vedela, že všetky zmeny mena sa robia na matrikách a to na aké oddelenie si potom adresovala ak sa môžem spýtať, keďže Obv. úrad je dosť široký pojem?

janage
7. feb 2014

@saurian a jej povedali, že odôvodnené je napr. hanlivé, zosmiešňujúce priezvisko alebo meno

saurian
7. feb 2014

@janage
ja si uz nepametam ake to bolo oddelenie. si pamatam ze ked som vedela ze nieco take je mozne a zistila ze na obvodnom urade, tak som sa tam sla opytat, a pani povedala ze to je uplne bezny dovod kvoli detom, nech si napisem ziadost (normalne na papier slovami) a uvediem tam v kratkosti dovod. potom sa to "posudzuje".
bolo to ale pred 3,5r, neviem ci sa to "birokraticky" zmenilo alebo to funguje rovnako, na rovnakom urade a pod, ale moznost zmeny priezviska stale funguje.

janickaaaaaaa
7. feb 2014

to je ako keby si to tretie mala so svojim byvalym a nie spriatelom,potom sa necuduj,ze za par mesiacov tu budes pisat,ze sa hadas so svojim priatelom,ze ti vycita,ze si nedala malemu/malej priezvisko po nom,na jeho mieste by mi to tiez vadilo

lubikan
7. feb 2014

urob tak,ze jeho priezvisko bude babo mat az ked si ta vezme 😉 😉

silaviat
7. feb 2014

moja mama bola v rovnakej situacii ako ty .rozhodla sa dat mi priezvisko po prvom otcovi..dnes mam 32 moj vlastny ocino zomrel 8 rokov dozadu a ja strasne lutujem,ze nemam jeho meno,ale meno pre mna cudzieho cloveka s kt.nemam nic spolocne ... 😖

maslenka47
7. feb 2014

@miriama41 keby si mala svoje rodne priezvisko nic nepoviem, ale takto, ak si tvojho partnera aspon trochu vazis, tak mu taku podlost, ako dat jeho dietatu priezvisko po tvojom EX, neurobis.

A ze ho nevydieras svadbou? A co to podla teba je, ked si ochotna dat dietatu priezvisko po partnerovi, len ak si ta vezme? Vydieranie jak namalovane.

maslenka47
7. feb 2014

@lubikan ze ta vobec nieco take napadne.. a co to dieta? To nema pravo byt identifikovane so SVOJIM otcom, nie s otcom svojich surodencov?!

svetluska4
7. feb 2014

Nechapem, to si takto rozmyslala aj o starsich detoch? Tvoj terajsi partner sa tesi byt otcom a chce sa tym chvalit, muzi su hrdi. Neber mu to pravo. A kedze ty mas exmanzelove meno je to'ozaj divne, mna osobne by to urazalo, len si to vezmi z jeho pohladu, keby on bol, rozvedeny a mal by meno prevzate od manzelky a ziadal by po tebe aby sa dieta volalo tak isto ako jeho byvala, ako by sa ti to pacilo?

izabelkas
7. feb 2014

No ja by som urcite mu dala priezvisko po terajsom partnerovi. Co na tom, ze surodenci maju ine meno? Podla mna je to este viac zaujimave. 🙂 A detom by som to vysvetlila tak, ze kazde ma meno po svojom otcovi. Akurat byt Tebou tak si zmenim meno na to terajsie partnerovo. Nevidim v tom problem, ze by sa deti volali inak ako mama... No a co.

lubikan
7. feb 2014

@maslenka47 ked chcu tvorit rodinu,tak se vsim vsudy 😉

midori123
8. feb 2014

Ja mam dve deti. S prvym manzelom sme mali samozrejme rovnake priezvisko aj s nasou dcerou. Po rozvode som si nasla priatela, ktoremu som hned na rovinu povedala, ze ziadne z mojich deti nebude mat ine priezvisko ako ja. Ked sme sa vzali, ponechala som si aj exakove priezvisko kvoli mojej prvej dcere a prijala som aj jeho priezvisko kvoli mojmu druhemu dietatu. Cize ja mam vlastne dve priezviska a dve deti 🙂

felixa
8. feb 2014

@miriama41
Ako sa rozhodnes, je na tebe. Davaju ti rozne rady.
Moj pohlad je takyto: priezvisko, je len slovo, musime byt nejako oznaceni, a slovo je krajsie ako cislo. Ty a tvoje deti ste uz nejako pomenovani, dnes uz nikoho nezaujima, ci to je meno tvoje, tvojho ex, tvojho terajsieho, buduceho alebo deda. Lebo to nie je ani podstatne. Dat dietatu meno otca-muza je pozostatok patriarchatu, ked muz svojim menom oznacoval svoj majetok. A deti patrili jemu, nie matke, aj ked ich porodila. Ak sa dieta narodilo slobodnej a muz uznal otcovstvo, dietatu dali otcovo meno a odobrali ho matke na vychovu do muzovej rodiny.

Dnes kazdy teba a tvoje deti vnima ako celok, ktori k sebe patri. Ak sa volate rozne, integrita je narusena. Ucitel, lekar, pravnik, zamestnavatel, hasic... atd., kazdy, kto oficialne s vami pride do styku uz vas ako celok nevnima, nevie, ci si detom matka, teta, susedka, sestra... uz treba vysvetlovat, uz to treba riesit, ci s tebou, ci s detmi. Nemusi to byt vzdy prijemne.

Poznam niekolko zien, co maju deti a kazde a aj matka sa vola inak, niektore maju aj tri deti. A aktualni partneri zien maju tiez uplne ine mena. Cele tieto zvazky posobia chaoticky a zeny potom vyznievaju nesamostatne, ze sa svojim partnerom predkladali, a deti su v takom vztahu bokom. Dospeli, ktori prichadzaju do styku s takymito detmi ich lutuju, tak sa k nim aj stavaju a detom to k spravnemu dospievaniu velmi nepomaha.

Zeny, ktore sa s detmi, najma, ked ich je viac, volaju rovnako, vytvaraju s detmi celok, ktori automaticky kazdy respektuje. Otca aj tak nikto neriesi.

hallie
8. feb 2014

Pre vsetky, co radia, nech ma dieta dve priezviska - to sa neda. Kamoska to tak chcela a zistila, ze to na SVK nie je mozne. Dieta moze mat iba jedno priezvisko. Podla mojho nazoru by to malo byt to matkino - matke zostane dieta, ak vztah nevyjde. Na druhej strane chapem, ze partnerovi to vadi. Ak das babatku jeho priezvisko, ked sa vydas, nechas si aj svoje povodne a ako rodina budete aspon ako-tak priezviskovo prepojeni - a aj v dokladoch bude jasne, ze Cervena Zelena je matka aj surodencov Cervenych, aj jedneho dietata s priezviskom Zeleny/a. A ze pan Zeleny je otec rodiny. Samozrejme, AK sa vydas. Mna by dost stvalo, ze ste sa o tom predtym bavili, on zaujal nejaky postoj a teraz cuva a este sa citi pod natlakom.(!!!) Zrejme by som ho dala pod skutocny natlak - dostane tvoje priezvisko, pretoze tak je to spravne, ale vezmime sa. Resp. osobne by som nebola s chlapom, co odmieta manzelstvo, lebo to nechapem a pripada mi to pre zenu maximalne urazlive, ale to je moj nazor a v tvojej situacii aj tak uz nepouzitelny 🙂. Nesudim zeny, co takto ziju, len tych chlapov by som roztrhla 🙂 A to som nebola vydajachtiva zena, ak by ma z toho chcel niekto obvinit 😉
Este jeden postreh - kamoska ma prve dieta s panom X, takze to ma jeho priezvisko. Potom si vzala pana Y a druhe dieta ma priezvisko Y a mala ho aj ona. Napokon sa vydala tretikrat, vzala si priezvisko pana Z. Takze ona a on su Z, rovnako jeho dve deti z prveho manzelstva (tu by bolo kuriozne, keby tie mali priezvisko po matke, ktora ich nevychovava 😀) a jej deti su jedno X a jedno Y. Celkom chaos, nie? Ale traumu z toho zatial nikto nema, neriesila to vobec.

felixa
8. feb 2014

Este by som napisala, sice trochu mimo temy, ale na spestrenie, z coho prameni to, ze sa tehotne kedysi rychlo vydavali za otcov svojho dietata pred jeho narodenim. V stredoveku sa muz nemohol ozenit so zenou, s ktorou sa mu narodilo nemanzelske dieta. Inak by bol vyobcovany spolocnostou, nesmel by sa uchadzat o ziadne posty. Ak by sa s nou aj tak ozenil, zena, deti, aj tie co by sa uz narodili v manzelstve, by nikdy neziskali jeho postavenie a nemohli by dedit.

maslenka47
8. feb 2014

@felixa neviem, ci si si vsimla, uz nezijeme v stredoveku.. A ze "Otca aj tak nikto neriesi. ", co keby tak nikto neriesil Teba? Ja neviem preco sa vsetky musite spravat ako sebecke svine, to snad mate deti ako hracky?! To dieta mozno otca BUDE riesit, a mozno sa bude zaujimat, preco ma meno po "cudzom ujovi". Decko z toho bude mat zmatok, otec nestastny, hlavne ze mamicka bude spokojna, ze sa jej decka volaju rovnako. No fakt za taky argument len nakopat do zadku.

felixa
8. feb 2014

@maslenka47
Len tak btw, mas velmi pekny slovnik.
Citaj prispevky s porozumenim. Ak bude niekde s detmi matka, tak nikto nebude riesit otca, kedze tam fyzicky nie je. A s 99% detmi chodia vsade matky. Preboha to ta ako napadlo, ze pisem o nejakom sukromi, ako to ma kto v sukromi je vysostne jeho vec. Ale automaticky v oficialnom styku, za slobodnymi matkami s viac detmi s roznymi priezviskami sa vidi - viacej otcov, tym padom mozne problemy s alimentami, v rodine, mozne problemy so sirsou rodinou, vacsia rizikovost vztahu medzi detmi, so spravanim, v skole, problemy vo financnej situacii a milion inych veci, ktore z toho vyplyvaju, a pritom nemusia byt pravdou, tak potom k tej matke aj pristupuju. Bohuzial, to je realita, nema zmysel si ju malovat ruzovo, tak je spolocnost stale nastavena, a pri rozhodnuti s tym treba ratat. To je vsetko.
Inak, akoze, otecko musi byt stastny, ale mamicka uz nemusi, kedze ju to trapi, je tiez nejake pomylene.

ivinka77
8. feb 2014

@miriama41 zmen si priezvisko na svoje povodne za slobodna a to daj dcerke, ale aj tak sa nevyhnes tomu, ze deti sa nebudu volat rovnako...no s tym sa neda nic robit, ked mas noveho partnera, to je proste fakt! alebo sa vezmite a vy traja budete mat rovnake priezviska a prve 2 deti tiez rovnake...

martuska75
8. feb 2014

Ja som zásadne toho názoru že dieťa má mať meno "po matke". Ak chce tvoj priateľ aby sa volalo po ňom,nech si ťa vezme. Je podľa mňa jedno, že si prebrala meno po ex manželovi. Ak si si o nechala tak je teraz tvoje a v tom prípade nie je čo riešiť. Ak vadí tvojmu priateľovi že dieťa sa bude volať po niekom cudzom tak nech " VAM" dá svoje meno.

zuzanah75
8. feb 2014

Urcite by som nedala meno dietatu po ex, ktory nie je jeho otcom... necudovala by som sa, ak by to Tvoj partner nepredychal.. Riskni to a daj dietatu meno po svojom otcovi, ak sa vsetko utrase, tak si Ta snad nakoniec vezme, ak Ta ma rad, chce aby ste boli rodina a vie, ze Ti na tom tak zalezi.. Ale netlacila by som na to v tomto momente, niektori chlapi su veru na to velice citlivi, aj ked by podla mna nemali byt, ale co uz s nimi... Dietatko este take dva roky priezvisko az tak riesit nebude, dovtedy to mozete "upratat". A starsim detom to uz snad tolko tiez nebude vadit, ak budes mat ty ine meno ako oni, alebo si priber neskor partnerovo priezvisko k terajsiemu a budes mat ty dve priezviska 🙂 Drzim palce, nech to vyriesite