icon

Aké stopy na vás nechávajú fotky "skutočného šťastia" od iných?

montry
8. aug 2012

Či varím, či upratujem, alebo či sa hrám s mojimi deťmi, hlave mám neustále krútiacu sa myšlienku, čo robím zle? Nemyslím si o sebe, že by som bola lenivá, alebo že patrím ku tým, čo nedokážu nič spraviť, ale u nás to nejako nefunguje. Pozerám sa na fotoblogy tu na MK, kde tuu sledujem kreatívne stránky, čo to popozerám aj na FB. Od všadiaľ sa na mňa usmievajú šťastné rodinky, poslušné deti, skvelé hand - made výrobky a dokonale zladené oblečenie tých najlepších značiek. Pýtam sa sama seba a teraz aj Vás, prečo to tak nie je aj u nás??? Som šťastne vydatá, ale aj tak sa s manželom niekedy pohádame. Mám dve skvelé deti, ktorým sa venujem, ale aj tak priveľa šantia. Poupratujem, ale poriadok vydrží možno hodinku, dve. Uvarím obed, ale už nestihnem upiecť koláč, lebo treba ďalších milión vecí. Z mojich výrobkov nemám až taký dokonalý pocit, ako s tých ostatných a hoc aj my máme plné skrine oblečenia, pôsobia na mňa...no čo ja viem, nie ako tie "pravé, orechové". Ako to je naozaj? Skutočne sa darí všetkým a všade, alebo sú to len reprezentatívne fotografie a skutočnosť je niekde inde? Alebo je to fakt len moja depresia a som na seba zbytočne prísna? Ako je to skutočne u Vás a s Vami? Aké stopy na Vás nechávajú fotky " skutočného šťastia" od iných???

dejnas
26. aug 2012

@jabadaba 100% trefný príspevok 🙂 presnejšie vystihnúť sa to snáď už ani nedá 😉

zuzana76
26. aug 2012

@jabadaba trefnéééééé

boska79
26. aug 2012

fotky druhych..ani nepozeram. len znamych na fb.. tu na konovi vobec.Len kamosky a par oblubenych bab, ale nieje v tom stipka zavisti. Mna potesi ked vidim peknu fotku, ked je vystizne zachyteny okamih, emocie, radost, smutok...

a fotky kolacikov...ano, fotim si aj ja :D lebo mam pocit, ze doma nic ine nerobim, len stojim v kuchyni, tak sem tam odfotim neaky kolacik, ci nieco co sa mi podari... a vycapim si to na fb do albumu, lebo nech vidim, ze predsa neico robim. :D

@briketa da sa vobec odfotit tri kusy deti v jednom zabere? len ak tak zdrhajuce... aspon moje, a ked nevedia ze ich fotim... 😔

nela82
26. aug 2012

@indiankaindi zopar fotiek som tu uz videla,kde je v pozadi taky bordel.. 😕 Ja zo zasady ak idem fotit-najprv popratam,nikdy neviem kedy a komu ukazem fotky 😀 Hoci tu nedavam nic..socialne siete-nic pre mna,aby som takto verejne zviditelnovala seba-manzela a deti... 😒

No tie fotky,kde bol v pozadi bordel...hrozne...ide to sem dat a v dome taky bordel 😅 😝 A este do statusu napise ako jej je fajne-raz u jednej babiny..potom u druhej..potom spinkaju do obedu..atd-ved je vidiet 😀

vivusika
26. aug 2012

@bodka13 moja reč 🙂

nela82
26. aug 2012

@jabadaba presne tak 😉

To s FB...mam medzi priatelmi byvalu spoluziacku-fotky davala dost casto-na vsetkych fotkach posobila velmi,velmi stastne.Aj komentáre boli ze super...Dve deticky-milujuci manzel-vsetko krasne...

Az som zistila,ze si siahla na zivot-skokom z okna..prezila-no kto vie,ci bude niekedy chodit 😔 Rodinne problemy...

jabadaba
27. aug 2012

@indiankaindi akurat, ze tu nejde o kvalitu zaberov, ale o to co na nich je a ako to na niekoho vplyva. Preco mas potrebu chvalit sa? Neber teraz v zlom. Celkom ma to zaujima, lebo ja neviem prist na to preco ludia maju potrebu zdielat kazdy detail svojho zivota s uplne im cudzimi ludmi. Nestaci pochvalit sa najblizsim, ktori sa s nami budu uprimne tesit? Naco je dobre rozvesat na fotoblogy foto svojej familie z kazdeho uhla s popiskom toto je stryco, toto tetka Anca, tu sme priu bazene u dedka v zahrade? Pozname ich hadam? Poznam ja nejaku Ancu ci nejako stryca? Pre koho to ma byt vlastne zaujimave? Stale na to neviem prist. Je ien zavesit zopar foto v uzkej uzavretej skupine, kde sa osadenstvo pozna a je ine zavesit to len tak, doslova do eteru, sak nech vidia tisicky dalsich, uplne anonymnych ludi. Tak o co vlastne ide? Preco maju ludia potrebu sa chvalit? 🙂

indiankaindi
27. aug 2012

@jabadaba myslím, že odpoveď na to pozná každý. Určite sa aj tu, medzi nami nájdu také, ktoré sa chcú chváliť a pochváliť. Ja zverejňujem svoje foto výlučne na facebooku, nikde inde nie. A na facebooku zverejňujem zase iba foto, ktoré má čo povedať mojim priateľom, pre ktorých je určené. Čiže zavesím si tam foto mojej dcéry, pretože medzi priateľmi mám rodinu, s ktorou sa tak často nevidíme. Zavesím tam foto seba, pretože tam mám kamošky, ktoré sú mimo sr a píšeme si prakticky denne. Ale nevešiam tam fotky novej telky, nového mixéra a pod. A prečo to ľudia robia, že sa potrebujú chváliť? Mám medzi priateľmi aj bývalých spolužiakov, ktorí nie vždy verili, že zo mňa niečo bude, takže promočné foto tam šlo takpovediac "za horúca". Každý chceme niekomu ukázať, že sme niečo dosiahli, že sa máme dobre. Takže to je asi dôvod, prečo ľudia dávajú svoje fotky na facebook. Prečo ich dávajú sem, kde je kopec neznámych ľudí, to neviem. Ja ich sem nedávam preto, že ich nemám komu dávať. Oni možno hej. Alebo sa jednoducho chcú pred celým svetom pochváliť a získať nejaké uznanie, pretože inak ho nedostanú. A je im jedno od koho to uznanie je, dôležité je, že ho dostanú 😒

andrejka1983
28. aug 2012

na povzbudenie len prispievam takým zamyslením aby nebolo niektorým luto 🙂 na Facebooku mame niektorý z nas medzi priatelmi asi cca 200-300 ludí, niekto určite aj viac.....ale ktorý z nich su ozajstní kamoši,ked mate narodeniny napíše vam 90% z nich, ale keby neni FB,kolkí z nich vam osobne zatelefonuju k narodkám alebo napíšu sms? ci nebodaj dojdu osobne.....nik 😖 ....ked sledujem fotky niektorých "priatelov"na FB ako sa odfotia napr.v novo zariadenej obývačke alebo na terase,či nejakej oslave....je to určene podla mna len na ten obdiv,aby sme my ostatní mohli povedať že waaaw,aha čo ma, alebo aha kde bol 😉 ....ale kto z tých priatelov by ťi osobne dovolil sedieť na ich novej sedačke,alebo pozval na posedenie na ich novej terase, ci pozval na nejaku party z ktorej fotky ta pravidelne zaplavuju??? 😉 zase nik....každý ukazuje fotky,ale keby nie je FB, ukazoval by ich aj tak??? mal by tu silnu potrebu sa zviditelnit a behal by po meste s foto albumom, že ludiaaaa aha čo mááááám, aha čo som si včera kupilááááá 😀 ...asi nie že?? 😝 😉 ....počitač nam dava bezpečie intimity, a z tepla domova vysielame možno niekedy falošnu ilúziu ako nám je neskutočne dobre,ako by sme ccheli abo to naozaj bolo....ale realita je niekedy inakšia....ale to zas nikto nezisti 🙂 😉 ved na fotkách to nevidno,a stačií nam ked nás budu " lajkovať " 😀
......to len take zamyslenie nad našou virtuálnou spoločenskou realitou, ktorej je každý či chce alebo nie, už neodmyslitelnou súčastou 🙂 no ma to aj svoje výhody,napr. Ja kedže bývam vyše 300 km od domova, tak na FB mam vela fotiek prave kvoli mojim rodičom aby videli mna a svoju vnučku 😉 ked už nemože s nimi vyrastat....takže som rada že ho vymysleli 😀

cica99
28. aug 2012

@jabadaba Nepises ty nahodou fejtony?Ak nie,tak rozhodne by si mohla pouvazovat.Podla mna mas "tazky" talent,skoda ho nevyuzit... 🙂

moonlightka
28. aug 2012

Preco maju ludia potrebu sa chvalit? To hadam nie, ze sa nad tymto zamyslate??? Ved to je predsa prirodzene uz u deti. Su radi´ak nieco ukazu a su za to pochvalene....doda im to pocit prijemnej dolezitosti, radost a ia iskra do oci 😉 Presne tak ako nam dospelym. Nuz mozno je obyvacka, ktorou som sa pochvalila dnes krasna a nova...ked mi niekto povie ze super ale mas vkus, vyrastiem, potesim sa...je to akysi dodany zmysel danej veci, ktoru som zvladla. Mozno o desat rokov uz ta obyvacka bude nemoderna...ale ja som si vdaka nej vychutnala ten prijemny pocit, ze ma za nu niekto pochvalil. A tak je to aj s ostatnymi vecami....zijeme aj pre chvalu a nech nas to bavi...pretoze nas to posuva dalej, k lepsim veciam, my sami sa tym zlepsujeme, lebo ta iskra pochvaly v nasich ociach nas robi stastnejsimi a lepsimi 😉

cica99
28. aug 2012

@moonlightka ved samozrejme,ak sa pochvalis novou obyvackou pred znamymi a kamaratmi, tuzis po pochvale ako prejave uznania,ktore mozes a nemusis ziskat. Ak sa ale pochvalis pred sirokou verejnostou,tak tu asi o potrebu uznania nejde,kedze asi tazko ti iskricku v ociach a dobry pocit z pochvaly poskytnu anonymne masy.Tu ide o puhy exhibicionizmus.

moonlightka
28. aug 2012

@cica99 nemyslim si ze ide o exhibicionizmus...to mas ako s pracou...niekto dokaze robit pre masy...ci uz su to ludia v televizii, rozhlase, nemocniciach atd, atd...tesi ich ak ich pochvali niekto aj uplne cudzi...neriesia to ci ide pochvala od znamych alebo od cudzich...jednoducho maju radost ak nieco co vedia pre druhych v podstate ukazu a podari sa a pochvalia ich...tak ako ten FB a pochvala od neznamych ludi...pochvala vzdy hreje ...od hocikoho...mnoho ludi zije v rodinach kde pochvalu od svojich nikdy nepoculi a preto ich potesi pochvala od cudzieho...je to prirodzene...pochvala a obdiv nas hreje...je to motor do dalsich dni aby sme sa zlepsovali a zili pre nieco...zili stastnejsie 😉

dusika11
28. aug 2012

mna uspech inych motivuje.ak niekto vie nieco lepsie ako ja.tak si poviem super.aj ja to dokazem...s fb som sa odhlasila..koho co do toho kde som sa narodila..a ostatne veci.....

jabadaba
28. aug 2012

@cica99 😀 nie, nepisem, ale vdaka za kompliment.

jabadaba
28. aug 2012

@moonlightka pozor, nikto tu nepopiera dolezitost uznania ci pochvaly. Ano, tieto hodnotenia su velmi dolezite pre kazdeho z nas. Potvrdi to kazdy psycholog. Potialto je to uplne v poriadku. Co uz je ale diskutabilne, to su vymozenosti dnesnej doby v podobe for ci socialnych sieti, kde sa daju vkladat pocetne albumy. A ludia to hojne vyuzivaju, doslova dokumentuju kazdu minutu svojho zivota, ktoru zdielaju takmer s celym svetom. Nad tymto som sa ja napr. zamyslala. Ze preco maju tuto potrebu? Co chyba dnesnemu cloveku? Na jednej strane je doba individualizmu, nikto sa do nikoho nestara, kazdy kazdeho obide oblukom ak sa nieco stane, vladne nam tu tazky nezaujem a na strane druhej uplny extrem - familiarne obnazovanie sa (nie v kontexte satstva, ale osobnosti) pred cudzimi masami, pred masami, ktore by v reale mozno obisli tym oblukom. Na jednej strane teda potrebujeme uznania aj od tychto nam totalne cudzich ludi, na strane druhej prave z titulu, ze su nam cudzi, tak su nam vzdialeni natolko, ze nas ako ludia vobec nezaujimaju. Tak potom o co ide? Trosku schizofrenicke, nie?

indiankaindi
28. aug 2012

@jabadaba ja si myslím, že potreba komentovať svoj život dopodrobna je spôsobená nižším sebavedomím. Ja som si to uvedomila na jednom spolužiakovi, ktorého mám na fb medzi priateľmi. Už niekoľkokrát som si ho vyhodila z priateľov, pretože sme sa až tak veľmi nepoznali, nemali sme nič spoločné a on mi zase zahlcoval nástenku statusmi o tom, čo práve jedol, koho stretol, kde bol alebo nebol, čo videl.... už som očakávala status o tom, kolkokrát bol na wc. 🙄 Ale uvedomila som si jedno. Je to mladý muž, ktorý nemá priateľku, hoci sa neustále vychvaľuje tým, že bol s takými cicami tam a pod. Nemá dobre platenú prácu, ale neustále sa vychvaľuje novými vecami (niektoré nie sú ani značkové, či extra kvalitné). Stále sa chváli rôznymi "akciami" a párty, na ktoré ale viem, že nechodí, pretože ho nemá kto pozvať. Ak ho stretnem, vždy je sám. A ak nie je vonku, je na facebooku, takže žiadne párty sa nekonajú. Čiže sa týmto snaží pozdvihnúť svoje sebavedomie, získať uznanie od kohokoľvek, len aby trošku vzrástol v očiach druhých. Vytvára si falošnú identitu seba samého vo virtuálnom svete, v ktorom má 300 "priateľov", kopec úžasných fotiek miest, na ktorých bol sám a vecí, ktoré by si raz chcel kúpiť. Je to zrejme o tom. Ja osobne na fb chodím denne. Moji priatelia neustále zverejňujú fotky svojich detí a domácností a mňa to inšpiruje, ako niečo zlepšiť, zmeniť a zdokonaliť vo svojej domácnosti, či oblečení. A ešte to najdôležitejšie, úspech iných ma hecuje dosiahnuť rovnaký úspech. Nezávidím im to. Ak si úspech získali tvrdým makaním na sebe, majú moje uznanie a snažím sa na sebe makať ako oni. Ak úspech dosiahli rôznymi špekuláciami a takpovediac zadarmo, tak tiež ma to inšpiruje dostať sa k niečomu takto ľahko. A ak sa chvália niečim, čo za nich spravil niekto iný, pretože sami na to nemajú, pousmejem sa, že som na tom lepšie ako oni, hoci majú možno vyšší plat, alebo lepšie postavenie v práci. Je to proste inšpiratívne a ťahá ma to dopredu, keď vidím úspech iným 🙂 takže o tom to asi celé je 😉

moonlightka
28. aug 2012

@indiankaindi tvoj nazor sa mi paci presne je to fajn kvoli tomu hecovaniu k lepsim vykonom a vsetkemu co si napisala...kedysi nebol FB povedala by som ale ze ludia si brali priklad z filmov, z casopisov...z pribehov ludi ktorych tam videli a snazili sa tahat k lepsiemu...kolko dievcat zatuzi napr. byt modelkou ked vidi modelky v casaku alebo TV...to je len taky priklad co ma ukurat napadol...nie je zle ak sa z niecoho co vidime tahame aj my k niecomu lepsiemu..a nie je zle ak vieme aj cudziemu povedat...vies co videl som tvoje fotky z Kuby...fakt super, aj ja by som tam niekedy v zivote chcel skocit 😉 uci nas to dopriat a nezavidiet....
@jabadaba ci je to schizofrenicke by som nepovedala...ludia uz neziju ako kedysi v jednej dedine kde sa narodili, vydali, mali deti....su si coraz vzdialenejsi...tym vznika tento virtualny fenomen zverejnit ako sa mam, ako sa ma moja familia aj ked sme sa napr. s niekym nevideli 20 rokov a ktovie ci sa uvidime. Niekomu sa nemusi pacit ze dokumentuju svoj zivot, ale im sa to tak paci...nevidim v tom nic zle....cela tato diskusia a mnoho nazorov je vsak najma o akejsi zasti a mozno aj zavisti....vzdy predsa plati vyber ak chces daj, ak chces nedaj...aj pri zverejnovani fotiek... 😉
Aj modelku moze milion ludi obist oblukom, ale mozno tam medzi nimi stoji niekto kto jej zdvihne sebavedomie tym ze ju pochvali aka je krasna ale tiez urcite niekto taky co mu to nevyhovuje a povie, ze co sa ukazuje 😀

jaannuusskkaa
28. aug 2012

Velmi dobra tema ja som na tom podobne....velakrat si poviem ze tu prestanem chodit lebo vsetky tie albumy dokonalost super matky ktore toho stihnu viac ako ja.....pripadam si neschopna a leniva oproti nim.....albumy s oblecenim biju do oci na kazdom kroku so skrytym nazvom "my na to mame a vy nie" za tie roky sa to tu zmenilo a mne je z toho iba smutno 😢 😢 😢

jabadaba
28. aug 2012

@indiankaindi ano, je to dost mozne, ze niektori ludia si takto potrebuju nieco vykompenzovat, ci uz su to komplexy alebo pocit osamelosti a pod. Tiez suhlasim, ze mnohe je inspirujuce, ja sa tiez rada pozriem, ked uz nieco na mna vyskoci napr. tu. Ale toto nie je asi o tej inspiracii ci uz spominanej zavisti. Skor o tom, ze su aj ludia, ktori podliehaju nasledne pocitom, ze oni sa nemaju tak dobre ako tamta ci tamten a pod. Nechaju sa strhnut co kto robi, kde je a co ma a maju tendenciu zrovnavat. Co asi nie je velmi dobre. Z toho prameni nasledne ich pocit nespokojnosti sameho so sebou. Neviem, ja nie som ani na FB (ak neratam svoj pokusny a nevyuzivany profil), tu nemam tiez potrebu mat fotoblog na vsetky mozne sposoby, Jednoducho mi nechyba uznanie x cudzich ludi. Potrebujem uznanie svojich najblizsich, to sa mi rata najviac, potrebujem uznanie ludi, ktori ma priamo obklopuju - napr. v praci budem to uznanie viac potrebovat ako tu, na nejakom fore. Asi mam trosku ine potreby a v inom som rada ocenovana. Nepotrebujem, aby niekto hikal nad satnikom mojich deti, nad interierom mojho bytu ci nad fotkami z nasej dovolenky. Mozno ma viac potesi ak niekto oceni moj nazor, ale ak sa tak nestane, ani mnou nehne. A viac sa verejne prezentovat nepotrebujem.

Je ale nezmysel, aby ludia podliehali emociam ako zavist ci vnutorna neistota a nespokojnost len preto, ze vzhliadnu niecie zdokumentovane pokroky, hoci aj v totalnych banalitach.Lebo casto je to prave o tychto banalitach, ktore vsak v niekom vyvolavaju mylny dojem niecej dokonalosti. A uplne zbytocne. Pretoze to vobec nezodpoveda realnemu obrazu.

jabadaba
28. aug 2012

@jaannuusskkaa je Ti z toho smutno uplne zbytocne. 😉

jabadaba
28. aug 2012

@moonlightka iste, doba je davno ina. mame k dispozicii technicke vymozenosti, ale sukromie nadalej zostava sukromim a nadalej ma ten isty vyznam ako kedysi. Ved je fajn, ze niekto z opacnej zemegule sa dostane k tomu ako sa mame, ale mal by sa hadam ten koho sa to tyka, nie? Tu sa predsa bavime o zverejnovani pre siroke masy. Ma to totiz aj aspekt bezpecnostny. Bezpecnost na internete je cista iluzia. No a potom naozaj je tu ta otazka, ze naco niekto potrebuje vyvalit na internet svojho na gauci rozvaleneho muza. Akoze cim je to zaujimave a pre koho? Na toto prist neviem. 🙂

Ano, ludia zavidia a nepraju, priam zlopraju. A uz len z tohto dovodu nevytahujem svoje foto kadetade. Citila by som sa velmi zranitelna. Dost, ze na zavist clovek naraza v realnom zivote a dokonca vo vlastnej rodine. No tak naco niekomu poskytovat priestor, aby sa nado mnou zadusal od zavisti? Mne to teda dobre nerobi, vyvolavat v ludoch taketo pocity. Ludia zavidia take veci az je cloveku uzko. Tak naco?

alice107
28. aug 2012

@jabadaba ja mozem len a len suhlasit s tvojim nazorom.ludia si neuvedomuju,ze tym ako otvaraju dvere svojho sukromia sa stavaju zranitelnymi.
ja zijem v zahranici.mam priatatelov a rodinu v inych krajinach.a nemam problem s nimi komunikovat inym sposobom ako cez fb ci ine podobne socialne siete.tie siete nie su vytvorene na sukromy kontakt.pretoze su privelmi verejne.a malo zabezpecene tak,ze na to mame dosah osobne.
ten kto sa rozhodne zit v zahranici musi pocitat s tym,ze bude obmedzena do istej miery moznost osobnej komunikacie a stretnuti.hoci to je tiez o moznostiach,ake clovek ma.
na socialnych sietach su rozne druhy ludi z rozneho socialneho prostredia.co je pre jedneho luxus je pre ineho priemer.
ale na socialne siete skutocne zamozny clovek nezavesi dokaz o svojej zivotnej urovni. 😉
pretoze vie,ze je to ozaj nebezpecne pre celu jeho rodinu.
a ini ludia ktori su na opacnom spektre spolocenskeho a financneho rebricka si toto neuvedomuju.preto podliehaju iluzii o moznostiach ludi,co tie fotky na siet dali.z ich pohladu ti ludia maju viac ako oni. no niektori aj maju,to je pravda.a to v niektorycch vyvolava asociacie a pocit menejcennosti. s tym treba pocitat pr rozhodovani,ci fotky zverejnit ci nie.
mne v zivote nenapadlo skumat pohnutky niekoho kto uverejni fotoblok.kazdy jeden takyto cin pokladam za nerozumny,nech uz ma dovod akykolvek.
jedno je vsak jasne.sukromie nepatri na verejnost. presne ako tu bolo v prispevku hore napisane bezpecnost na nete je iluzia a to nebezpecna.pretoze je to zneuzitelne.
mnohi ludia prave na nete hladaju to,co nemaju v realnom zivote.a mnohi tej iluzi prezentacie podliehaju.
obe skupiny potrebuju jedine.v realnom svete zmenit podmienky svojho zivota.ale to musia v realite nie na nete.
a ta zavist je emocia,ktora vyplyva z pocitu bezmocnosti. s tym treba pocitat a neodhalovat svoje sukromie.ci uz na nete ci v realnom zivote.

jaannuusskkaa
28. aug 2012

@jabadaba preco

jabadaba
28. aug 2012

@jaannuusskkaa pretoze podliehas iluziam, ze niekto ma nieco lepsie ako Ty. A nemusi to tak byt. Tak preto. Nemusis byt vobec menej schopna matka, manzelka, zamestnankyna ci nedajboze leniva. Mozno robis zasa kopec inych uzitocnych veci, v ktorych vynikas prave a len Ty. Co Ty vies? 😉

jaannuusskkaa
28. aug 2012

@jabadaba asi mas pravdu :D musim uz skoncit s tou strankou :D

nela82
28. aug 2012

no zienky..mna zarazaju statusy typu:"manzelik mi kupil to a to..stacilo naznacit-povedat...len zavolal a bolo.."A samozrejme nejedna sa o cokoladku 😅

Tiez tu je kopec albumov-z nakupov... 😅Sorry,ale mne to pride smiesne a nechapem,preco si to tu kazdy druha mamina foti a ma potrebu sa pochvalit 😕

A celkovo....to sa ani neda vsetko popisat-najst spravne slova.. 😖No tie maminy co maju potrebu tu pisat a chvalit sa akej znacky co a kolko toho maju...-a zverejnit fotky-zrejme im aspon to robi radost 😉Mna stastnejsou neurobi,ked dostanem 1 lajk-100 alebo ani jeden 😀

cica99
30. aug 2012

Suhlasim s tym, ze zavesenim kazdej fotky na internet, ci uz na FB alebo do ineho fotoalbumu sa kazdy jeden clovek stava velmi zranitelnym. Vacsina si to akosi vobec neuvedomuje. Je rozdiel vyvesit fotku rozkosne hackovanej ciapocky, s tym, ze tuzim ukazat ako krasne hackujem ... toto je uplne neskodne a to, ze ziskam 100 lajkov ma moze hriat pri srdiecku a neobetovala som nic zo svojho sukromia. A je rozdiel nafotit deticky na plazi, svoju novu krasnu obyvacku, alebo to ako sa vsetci opalujeme pred novou vilou a vycapit to kde sa da. Vacsina ludi ani nevie, ake je vychodiskove nastavenie FB, komu vsetkemu su nase fotky dostupne, ak sa zaregistrujeme na FB. Nenamaha sa zuzit toto nastavenie na ludi, ktorym naozaj doverujeme aspon ako tak , aby sme im ukazali fotky nasich deti, luxusnej spalne alebo chaty. Ludia podliehaju velmi klamlivej domnienke, ze su nevystopovatelni, pritom kazdy jeden prispevok na net je velmi lahko identifikovatelny (z hladiska pocitaca, z ktoreho pochadza) ak by o to niekto mal naozajstny zaujem. Tie fotky si prezeraju ludia, ktorych vobec nepozname ani len po mene nie to este aki su a nam to vobec neprekaza a citime sa v bezpeci....dost kratkozrake. Cize zavist a vzbudzovanie zavisti je len jeden aspekt. Druhym aspektom je bezpecnost a hazardovanie s nou.

zeleny_cajik
30. aug 2012

Ja si velmi rada pozriem pekne rodinne fotky, su pre mna inspiraciou. Takisto sa rada pozriem na originalnu tvorbu ci jedla, torty a pod. Nefrustruje ma to, preco? Viem, co sa da stihnut za 24 hodin a kazda mame svoje priority, ja si napr. radsej vylozim nohy a dam kavu, ako by som mala hackovat 😀 a ze nezije nikto stale s usmevom na tvari, je jasne. Ale preco by som mala svoje horsie chvilky zdielat na fotkach a kazit naladu este aj dalsim ludom a pripominat si ich?
Co ma vsak fakt nebavi, su "nextikove" a podobne albumy, doteraz som nepochopila, na co je dobre fotit kazde tricko a vycapit ho do albumu, najma, ked je to iste tricko v dalsich 60tich albumoch. Na druhej strane, ked je na fotke dietatko oblecene pekne, originalne, to si pozriem rada.

danka79
30. nov 2012

zaujimava tema. Mna zarazaju viacere veci,uz som sa musela viackrat nadtym zamysliet.
1. niektore zeny si vobec neuvedomuju,ze si nechrania sukromie a ich albumy su uplne verejne, nehovoriac o mnozstve tem na forach aj tu na MK,kde vyslovene pisu intimne veci z manzelstva atd..to keby ich rodini prislusnici vedeli..niektore si nafotia komplet dom,ukazu svoje majekty. Uz len plna adresa chyba. Byt zlodejom,tak sa tu riadne inspirujem..
2. absolutne nechapem albumy handier, prepacte,ale pre mna su to handry. Za vsetko hovoria moje skusenosti z ihriska, mamicka krici na syna,nesadaj si do tych kamienkov v tych rifliach! Na ihrisko mu mala dat nejake teplaky,alebo nieco, co pre nu nema taku vysoku hodnotu. ..Vysmiate deti v znackovom drahom obleceni bez jedinej skvrnky,najlepsie fotene v nakupnom centre,alebo len tak pozujuce pri stene. To je detstvo? Moje deti maju zababrane oblecenie od jedla,od blata atd..prezliekam hlavne mladsieho viackrat denne.Veci mame zdedene, alebo nakupene v bazare,v sekaci,alebo lacnejsie tesco atd..a je mi jedno,ze zaspina oblecko za 5,-eur. Je to spotrebny material.Moje heslo:spinave deti,stastne deti..Parkrat som si pozrela taketo fotky tu na MK,ale nemozem si pomoct,mne to pripada,ze mamicka vytiahne pol skrine a hodinu prezlieka deti a foti. Tak to si mala kupit babiku Barbie a tam sa vyjašit,a nie na zivej bytosti. Nezavidim im! Smejem sa nad tym. To je take pozlatko, pre mna nepochopitelne hodnoty. Akurat sa desim,ako su vedene tieto deti ku konzumu, ake budu v puberte,dospelosti? O chvilu tu budu zeny fotit nakup v potravinach-aha aky chlebik,maslo,sunku som kupila 😉
3. a realita-ta je ina. v mnohych pripadoch. Uverejnit fotky z dovolenky na FB aj MK najlepsie uz cestou z letiska a ukazovat ze my na to mame..potom sa dotycni ludia prerieknu,ze sa im nepacilo,lebo deti v Egypte Turecku atd..hnackovali..V mojom okoli som videla vela pripadov,kde bolo dost majetku,penazi,luxusu ale tie vztahy a to je prave to najdolezitejsie az take nablyskane zdaleka neboli. Chapem,ze ludia sa nefotia v smutnom obdobi, v neporiadku atd.. (vsak ani ja nie),ale cudne je ze maju potrebu uverejnovat vsetko a hned najlepsie sirokej verejnosti.
Nech si teda kazdy robi ako mu vyhovuje. Zi a nechaj zit.. 🙂 Ja len vsetkym zelam,aby mali v skutocnosti taky krasny zivot ako prezentuju.