Ako a kedy povedať dcérke, že ma iného biologického otca?
s manželom sme spolu už 6r a dceka ho berie ako jedineho nevie o tom že je jej nevlastny aj priezvisko ma naše iba v rodnom liste na "jeho"meno je za chvilu školačka a obavam sa že pride na to skor sama si prečita....no zas na druhej strane sa bojim že to nepochopi a bude to použivat proti man...mate skusenost niekto kedy je to vhodne a akym sposobom ste to dietatu povedali?dakujem
moja vacsia berie mojho priatela ako otca,vychovava ju o 13 mesiacov.,maju velmi blizky vztah,biologicky otec je s nou kazdy druhy vikend 1 den,jeho berie tiez ako otca,len som jej vysvetlila ze som jej prveho tca nechala ked mala 1 rok lebo sme si nerozumeli... a odvtedy ma druhe otecka...ona zatilal nevie ze aj muz je potrebny na to aby zena mohla mat dieta,zatial to berie tak ze ma 2 oteckov...chodi do 2 triedy vie ze ma ine priezvisko ako ja alebo ako moj priatel,vie ze ma jej mensia sestra rovnake priezvisko ako moj priatel,ja som jej to vysvetlila tak ze Leuska preto ma rovnake priezvisko ako jej a zaroven vas-otec (moj priatel)lebo ona sa narodila teraz prednedavnom...sice uz su to 3 roky ked som bola spolu s Julom-terajsom priatelom,a kedy s sa narodila ty vtedy som bola spolu Gabom s tvojim druhym otcom..a preto sa volas tak priezviskom ako sa volas...1 krat jej to stacilo vysvetlit ...nerobila z toho tazku hlavu...len teraz mam problem lebo jej bio otec narokuje ze che uz s dcerkou stravit viac casu-ako doteraz... ze by mohla u neho prespat...resp chce ju zobrat na cely vikend ale ona nechce ......nechce o tom ani pocut...povedala za potom pride od neho domov pesi -30 km byva od nas...ale bio otec to nechce akceptovat...ale to je uz ina tema
@lucka273 ja patrim prave k tym detom, ktorym to rodicia vôbec nepovedali...dozvedela som sa to, ked som mala asi 11, ale vztahy neboli dobre tak sme o tom nikdy nehovorili...az ked som dospela, pochopila som to, ze otec je ten, kto ta vychovava, ale napriek tomu vztahy v rodine su viac ako priserne...uz sme sa 2 roky nevideli...myslim, ze aj tento fakt, ze toto obrovske tajomstvo ako balvan staalo medzi nami...ozaj a meno mam po novom otcovi, lebo prebehla adopcia, samozrejme mama nebrala vyzivne...dodnes neviem, co tam vsetko bolo a ani ma to nezaujíma...ale napriek tomu mohlo byt mozno vseto inak....to sa uz teraz nedozviem, isté je, ze ma to zozieralo a trapilo dlhé roky. Neurob taku istu chybu ako moja mama, drzim ti palce
Ahoj
@janulik979 Dakujem za radu zo zivota.ESTE stale cakam na vhodnu prilezitost teraz je dcerka prec prazdninuje jedno tajomstvo uz vie ze jej Dedo nieje Dedo ale som jej vysvetlila co a ako pochopíla dufam nemam problém s nou debatova o tom .teraz jej to nechcem naraz Vsetko vraviet Najprv nech stravy tuto skutocnost a dam tomu cas a poviem jej to...mam trochu strach a obavy no musim jej to povedat ma na to pravo.chcem sa opyta Ked mas skusenost ovplyvňilo ta to nejak v skole?uceni?alebo sa ti zmenilo spravanie?ci samotný postoj k matke,otcovi?
@lucka273 vies, ja som sa to dozvedela prave v skole a citila som sa z toho velmi zle - oklamaná, podvedená...trochu sa mi zhorsil prospech, ked mi otec nadával, hovorila som si v duchu, ty nie si môj otec, ale nikdy som nenabrala oodvahu aby som nasim povedala, ze o tom viem...az niekedy po puberte som pochopila, ze ineho otca nemam....pritom viem, kto je moj bio, aj som ho obcas stretla na ulici, ale nic, on ma nepozdravil, lebo si myslel, ze o tom neviem a ja som bola sklamaná a dodnes ako matka nechapem, preco opustil svoje dieta....tazko, je to nadlho a navela, tieto veci su moc zlozite...neodkladaj to pridlho - ako tam niekto pisal, s tou rozpravkou by to mohlo byt v pohode...
@lucka273 je to tak, ze dieta aj tak vycíti, kto ho má naozaj rád...ako dieta som citila, ze otcova mama a sestry sa ku mne spravaju akosi divne, neuprimne, ale vzdy som citila, ze otec ma má rád...dokonca som ho aj ja mala rdsej ako mamu. mam este mladsieho brata, ktorý je jeho bio syn a nikdy som necitila rozdiely s otcovej strany, skôr mama mozno uprednostnovala brata, ale mozno som si to len ako dieta namyslala...v kazdom pripade, brat sa to dozvedel od frajerky len nedávno (ma uz 29 r) a bol z toho hrozne sklamany, citil sa oklamany, rozpravali sme sa o tom, vy cital mi, ze som mu to nepovedala, a ja som nechapala o co mu ide, sak o ma bio aj mamu aj otca, tak co riesi...nas vztah s bratom sa nezmenil (nikdy nebol nejaký výnimocny, taky priemerny povedala by som), ale ani brat nenabral odvahu, aby s tym za nasimi prisiel, tak co uz su to za vztahy? ja na jednej strrane aj mamu chapem, preco mi to nepovedala, ale na druhej strane, dost to so mnou zamavalo, v jednom momente ani nevies kto si....podla mna ma kazdy pravo vediet, co a ako...a napriek tomu, ze teraz sme mimo kontakt, tak si otca fakt vazim za to, ze ma vychoval ako svoju vlastnu...
@lucka273 lucka, povedz jej to cim skôr....ja som to ako dieta citila....ako 5-6 rocna som si myslela, ze som z domova...cudovala som sa, ked mama pred susedkou rozpravala o porode, xixi. dieta to citi, myslim, ze sa bude lepsie citit, ked bude vediet pravdu, a mozno bude chcet neskôr spoznat biootca, aj na to sa priprav, dôlezite je, ze novy otcko uprimne ju lubi, a to je podstatne, lebo v dospelosti vsetko pochopi, tak ako ja...este aj teraz po tolkych rokoch, ked o tom hovorím, tak som z toho taka rozcitena, pritom som sa s tym dávno vyrovnala (SAMA). Viem, ze je to pre teba tazke, ale je to spravne, raz sa ti za to tvoja dcera odvdací peknym vztahom. Ja som nasich nevidela 2 roky a hovorím si, ze je to mozno nejaka karma, ktorá sa vrátila mojej mame - nielen ze ma odtrhla od biootca, ale aj od starych rodicov a teraz sa jej to vratilo, ze nevída svoje vlastné vnúcatá....fuu, fakt som sa nejako rozcítila, tazká téma....idem radsej spat....ak budes chciet so mnou pokecat, kludne sa ozvi...zatial, dobru noc
@lucka273 mozno ti pomoze moj pribeh - moj otec nas opustil este pred mojim narodenim, bez svadby. Takze som hned dostala maminkine priezvisko. Cca ked som mala 3 roky sa maminka vydala a mne sud zmenil priezvisko, aby mala cela rodina rovnake...a dostala som novy rodny list - comu sice dodnes nechapem, lebo ak sa raz narodim ako xx, tak je to tak hadam navzdy...(inak 2 rodne listy mam dodnes a matrika s policiou sa nevedia dohodnut, ktore rodne priezvisko je spravne a robi mi to celkom problemy...). Kedze som mala 3 roky, brala som noveho ocka hned ako mojho, az v cca 6 rokoch (dodnes si to presne pamatam), som bola u babky, kde babka a tetou triedili ponozky a teta mi len tak mimochodom hovori, ze peta a ty vies, ze tvoj ocko nie je tvoj ocko?? Ze ten ujo co s nim ides obcas na vylet je tvoj ocko??? A dalej si len pamatam, ze sa smiali, ze som z toho zmatena a ze hahahah, chuda, teraz nevie cia je...a potom si pamatam, ako som to mojmu otcimovi vravela, ze vies, ze ty nie si moj ocko?? Neviem co mi odpovedal, len si pamatam, ze som mala z tej odpovede dobry pocit... Potom sa rozviedli a mne ostalo priezvisko po niekom pre mna vlastne cudzom (vychovaval ma od 3 do 7r)...dodnes netusim, preco mi to nepovedala mamina, asi sa jej to musim spytat niekedy :D ale niekde v kutiku duse to tete zazlievam, ze preco mala taku urputnu potrebu mi to vlastne takto necitlivo vesat na nos... Takze ja odporucam povedat to dietatu osobne a cca okolo toho 6-7 roka, vtedy uz chape vsetko.. A vysvetlit to co najviac a najlepsie. A zdoraznit, ze tento ocko sice nebol pri laske ked mala/maly vznikol, ale dava vsetku lasku, ktoru ma ocko davat...a vlastne je super, ze ma dvoch ockov, lebo ma vela zabavy a dobrodruzstiev stale, aj ked je jeden ocko unaveny :DD (samozrejme iba za predpokladu, ze bio ocko nie je magor :D )
@petkaa28 AHOJ.Dakujem v podctate mam ten pribeh skoro rovnaky aj ja .bio otec nas opustil ked bola ESTE v bruchu ale s nahradnim otcom som zacala chodit uz pocas tehu...takze ma hladkal staral od tehu ...aj v porodnici bol a bol dojaty...tak nebol dovod mysliet si ze nieje jeho.je na neho zvyknuta od brucha podctate..mala priezvisko po mne ked som sa vydala dali sme jej priezvisko nase samozrejme je to mozne so suhlasom bio otca nam zmenilai priezvisko aj rodny list...mam ESTE dalsie dve deti ale otec nerobi rozdiely vobec a ja tiez milujeme ich rovnako....a jej bio otec ju vobec nevida ani o nom nic nevieme.posiela pravidelne vyzivne a to je Vsetko...vydel ju raz ked mala 4mesiace a druhy ked mala asi 2roky od tedy nic ani sa neopyta na nu ani nezaujma vobec nic len mi mesačne prispieva malou sumou...aspon keby na narodeniny meniny jej poslal darcek alebo neviem spravu ale vobec nic...preto sa aj obavam ze ak ho bude chcieť spoznat a on nebude chcieť ako jej bude a ako sa bude citit ...
@janulik979
@lucka273 bude jej na figu...mne Mamina nikdy nepovedala na neho zle slovo, on mi nikdy nedal nič na žiadny sviatok.. Ja som už ako dospela spravila ustretove kroky, aby sme nadvaizali kontakt, a on mi stále len niečo vycital, že mi nevie dopustiť, že sme žiadali vyssie vyzivne....na ulici ma ani nepozdravi...takze, áno, zamrzi ju to vždy jedného uvidí, ale v duhu si aj tak povie, ze jej nestojí za to, aby sa kvôli nemu trapila..mne je teraz ľúto, ze ked raz budeme mat bábätko, tak môj "otec" bude zase na nás iba pozerať z druhej strany chodníka a to bude všetko ...
@lucka273 chcem sa troska pripojit k diskusii.. ja mam tiez taky problemik, som slobodna matka a teraz som vo vztahu s priatelom, ktorym cakame babatko a mojho syna berie ako nasho a kazdy riesi ci mu to raz povieme.. mame v plane sa vziat on si chce maleho osvojit ale ja mam s toho dilemu.. jeho otec sa o neho nezaujima.. ja som nazoru ze nic by sa mu hovorit nemuselo, moj otec tiez nebol moj bio ale ma vychoval a tiez mi to povedali ked som mala asi 12 rokov ale teraz ked som dospela by som to radsej nevedela.. naco.. moj otec sice nie je bio ale ma vychovaval a ked som bola v puberte len som mu vela krat vykricala co som nemala.. aspon moj nazor na to je ten ze som to naozaj vediet nemusela...
@simik2309
@petkaa28 ona vobec netusi ako to je ale pamata si ze sme jej menili po svadbe priezvisko a aj to ze byvala u babiny...mam obavy ako to bude aj by som jej to povedala no bojim sa ako to vezme je uz celkom rozumna a dost vela chape no je tu ta obava...no hlavne sa obavam ze ked pride do puberty ako mu to bude vykrikovat ze nieje jej otec...a vobec by si to nezaslúžil...
mozno bude, ale puberta netrva vecne a potom vsetko pochopí...ak jej to nepovies a ona sa to dozvie náhodou od cudzích ludí, bude to 100 krát horsie....a keby sa to aj od cudzich nedozvedela, myslim, ze ma pravo to vediet...casom si o to viac bude vazit otca, ktorý ju vzal za vlastnu
@lucka273 ty urcite najlepsie poznas svoju dceru a musis vediet ci je pripravena to vediet.. to ze sa to dozvie od niekoho cudzieho sa neboj, ja som to nevedela a to to vedeli vsetci a nikto nemal odvahu sa starat.. je len na tebe ale ak to aj nahodou povies nech je tatko pri tom, aby jej vysvetlil ze bude stale pri nej aj ked si bude mysliet ze jej vsetci vsetko zakazuju :D ale ze sa len bojite o nu.. ja som vela veci vykricala a teraz to lutujem ale moj otec je stale ten co je pri mne.. ved kolko krat sme aj bio vykricali kadeco... podla mna je to rozumne dievcatko a vsetko to zoberie velmi dospelo.. drzim palce a verim ze bude vsetko ako ma byt.
Maminky prosim vas ako to zobrali vase deti , ze maju ineho otca? Moj syn mal 6r nepozna otca a bojim sa ze si zrazu jeho "otec "spomenie.... zvykne si v jeho veku este na neho?
dievcata,ako chapu tie deti,ze bio je bio,a ten co sa o nich stara,je nebio...myslim konkretne ako chapu ze nie su z ich bunky....vlastne,ako a kedy im to vysvetlujete??

@lucka273 Ahoj ja mam presne ten isty problem som vydatá za manzela 5 rokov ...dcerka mala vcera 6 a tiez o tom nevie , ze ma ineho otca ..tiez mala pouziva nase spolocne priezvisko . Mne povedali socialne pracovnicky nech to oznamim malej ked bude v 1 rocniku na ZŠ, ze uz by to mala pochopiť .Tak si s nou s manzelom sadneme a pokúsime sa jej to vysvetliť 😅