icon

Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?

14. júl 2024

Mile damy,

s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.

slavka1988
15. júl 2024

@11bodka11 sak ty potom ani nevieš že deti máš zato tvoja mamina sa zrejme môže aj rozkrájať 😃🤷‍♀️🙈😂

lentilka78
15. júl 2024

@autorka nič si z toho nerob, tvoja dcéra reagovala trochu prehnane podľa mňa. Ale na tvojom mieste by som sa snažila o nejaký kompromis, skus si aspoň na pár dní zobrať aj vnukov a zvyšné dní si vymysli program s partnerom alebo kamoškami. Máš na to nárok, potrebuješ cez dovolenku aj vypnúť.
Moja mama aj svokra sú tiež ešte obe pracujúce ženy a veru ani jedna už tak nevládze, ja mam už síce väčšie deti, nie škôlkarov tak už je to iná situácia, keby boli menší, už by tak mama nevládala okolo nich behať. Ale zase mama si ich často berie na víkend alebo keď niekam potrebujeme ísť s mužom.
Ale keď chodili deti do škôlky a v lete bola mesiac zavretá, to bol brutal, každý z nás si bral aj paragrafy kvôli stráženie, celá rodina sa pri nich vystriedala😁a už keď sa nikomu nedalo, tak moja stará mama ich opatrovala, v tom čase už mala okolo 70🙈 to bol mazec, ale vždy ma zarazilo ako bez problémov si s nimi vedela dat rady a upratať ich 😁

11bodka11
15. júl 2024

@slavka1988 viem ze deti mam. Mamina praczje, chodime tam az vecer. A ked 2 dni neprideme uz nam pise ci zijeme ci neprideme.

lienka.7
15. júl 2024

@jullyeverest ja s tebou úplne súhlasím. Autorka určite nemala minimálne hypo a žila v inej dobe. Sa divím, ze po jej tazkej a vyčerpávajúcej praci je ešte schopná ísť s vnukmi na zmrzlinu, kúpalisko a pod. To je tam s nimi 10 minút? Ale keď ich ma postrazit cez deň, to uz sa nedá. Nedbam, asi ich ma strážiť 12 hod.denne. Mimo to, aj komunikácia s doktorom by bola ok, povedať si co a ako by potrebovala. Nie je predsa nevolnik. Mam niekoľko kamarátok sestier, s doktotom/doktorkou norme komunikujú o dovolenke, dožadujú sa. A majú oveľa viac voľná, ako je oficiálna vymera dovolenky. A nie je žiadny problém.
A ta jej veta, ze dcere pripomenie.... no comment. To sa ukázala.
Pár rokov dozadu som si dokonca ja sama brala týždeň dovolenku, aby som pomohla v lete kamoske, keďže jej nemal kto pomôcť. Tiez som mala iné plány, ale keďže som vída "ochotu" v jej rodine, neváhala som ani sekundu. Som zvedava, kolke odtiaľto by to urobili.

wanduska327
15. júl 2024

Ahoj , ja mám 4 deti. Vek 12 , 9, 4 a 2 .
Moja mama je pracujúca . Pracuje v závode takže ma tiež ťažkú prácu. A berie mi deti aj v zime skoro každý víkend aby som si oddýchla . V lete ani nehovorím sú stále s ňou na chalupe .

Tým ale nepíšem že si zla babka. Každá žena je nastavená úplne inak. Tvoja povinnosť neni absolútne nič. Je to skôr tvoja dobrá vôľa . Naša druhá babka teda moja svokra mi povedala , že ona už svoje deti vychovala a chce oddychovať. Neberie deti ....minule akurát švagor niekde potreboval ísť a šiel za svokrou vo by nepostrazila ...ona mu na rovinu v žiadnom pripade.... A podotýkam svokra je doma nepracuje

11bodka11
15. júl 2024

@wanduska327 ty brdo to co je za zenu

som_realistka
15. júl 2024

Autorka, na Tvojom mieste by som obmedzila bežnú pomoc. Vyberať zo škôlky, voziť na krúžky. A rodicia si vyzdvihnú pred spánkom. Jednoznačne si ich rozmaznala a keď potrebuješ čas pre seba, tak sa zduje. Lebo to co robíš pokladá za samozrejmosť. Nie nie je to samozrejmosť. A vzťah starých rodičov a vnúčat nezáleží na tom ci ich opatruje na pisknutie rodičov, pozrite sa okolo seba, ako sa vnúčatá venujú starým rodičom, keď to oni potrebujú, česť výnimkám.

lalilla
15. júl 2024

@11bodka11 aj tato babka by dala za nich zivot, to neznamena ze teraz svoj zivot necham tak a budem mat furt vnucata
A to ze sa babka stara o vnucence a ty o deti neznemana ze o 20-30 rokov neostanes sama. Netreba brat deti ako istotu ze sa bude o mna mat kto postarat ked budem stara, to je dost sebecke.
Si sa pekne ukazala ako si teraz na svokru napisala, ze zato ze nenapisala ci ste prisli ok tak uvidi, bude mat co chcela. Aby sa ti to raz tiez nevratilo, ludia sa menia, deti rastu cestuju…

matullienka
15. júl 2024

Nie nie je tvoja povinnosť pomáhať vykrývať dcére prázdniny. Ty ako pracujúci človek máš tiež nárok na oddych. Bohužiaľ mať deti bolo rozhodnutie tvojej dcéry a vtedy mala počítať s tým, že čo s nimi cez prázdniny. Keby si bola doma na dôchodku tak by to bolo iné, ale ty chodíš do práce rovnako ako ona. Nech si čerpu dovolenky s mužom na striedačku, ak sú deti ešte v škôlke počas jej zatvorenia má nárok na 14 dní na očr a už majú vykrytych 6 týždňov, 2 týždne nejaký denný tábor a vybavené. Mňa ako matku v živote nenapadlo aby som pracujúceho rodiča žiadala aby svoju dovolenku trávil opatrovanim mojich detí.

jumama
15. júl 2024

Autorka, naprosto suhlasim s tym, ze si svoju dovolenku zasuzis na oddych pre seba.

Okolo 25 rokov som mala a segra rozvedena, dvaja synovia 2,4 roky. Ked som si ich len na vikend vzala, akoby ma presiel buldozer, taka som bola unavena. Ja som si kvoli nim naozaj aj tie moje dovolenky brala, minala na nich. Ostatne kamosky s frajermi na dovolenku k moru a ja dovolenka s deckami segrinymi. Casto sme ich niekam aj s mojim frajerom brali na vylety, aj spolu s mojou segrou.

Dnes si myslim, ze to nebolo spravne. Nelutujem to ani trosicku, ale nezila som svoj zivot, dost rokov mi utieklo medzi prstami, ked som hasila rozne zivotne problemy druhych - financne aj fyzicky pomocou so vsetkym. Urobila by som to zas, lebo som videla, ze je to potrebne. Ale myslim si, ze ak by som to neurobila, ze tiez mi nik nemoze nic povedat. Ja som nicie problemy nevyvolala, bol to sled zlych rozhodnuti danych ludi.

Mne tie roky nik nevrati. Ked sa mi narodilo babo, nejaka obdobna pomoc sa nezopakovala. Moja mama uz nezila. A segra mi k babatku chcela dat na prazdniny svojich chlapcov, navyknuta ako dovtedy. Mali uz okolo 8,10 rokov, zdanlivo sa teda pohraju sami. S tazkym srdcom som sa ohradila, ze to nezvladnem, ze mozno po jednom ak sa pridaju, ze to sa da. Pretoze oni nechceli prist hrat sa s babom a vozikat kocik, oni potrebovali, aby sa niekto venoval aj im, predsa len boli este deti.

A takto nejako je to - vy vsetky, co tu krivym okom pozerate. Tato zena si zasluzi svoj cas na oddych, pretoze uz v zvote poriesila dost. Bola dobrou mamou a je aj dobrou babkou, ktora si buduje vztah s vnucatami, ale nie je povinna ich vychovavat ani strazit.

Je to neprenosne, mozno by ste same museli vediet obetovat tak velku cast zivota niekomu inemu, aby ste vedeli posudit taketo pocity. Skuste is obratit perspektivu, tie co sa tu rozculujete, ze by mala dcere pomahat. Skuste si predstavit, ze vam na kazdu dovolenku do konca zivota, na ktoru sa so svojim partnerom tesite, niekto pribali nejaku dalsiu osobu. Sice milovanu, ale taku, ktora vam absolutne neumozi oddychnut si, ktora bude vyzadovat neustale prisposobovanie sa... A vtedy tomu povedzte: ano, toto sa patri, tak to spravim.

Ano, rodina sa moze zomknut, ale cim viac sa spoliehate na pomoc druheho, tym viac zneschopnujete sami seba, nehladate tie cesty sami. Ten druhy by mal mat vzdy pravo rozhodnut sa sam, ako nalozi so svojim casom. Ci ho daruje druhym ludom, alebo bude zit svoj zivot.

colsami
15. júl 2024

Klobuk dolu autorka ze napriek tymto uletenym reakciam niektorych neschopnych zien, co si myslia ze oni a ich deti su centrum vesmiru a ak si babka nevycerpa dovolenku na malych neposednych chlapcov a nadstandardne sa im pocas roka venuje.... Ze napriek tomu si dokazala slusne a vecne reagovat.
Presla som vsetkych 5 stran, a ani by som uz nereagovala. Nestacim sa cudovat.

Dozvedela som sa ze mame byt zmyslom zivota nasich starych rodicov (akoby nemali vlastny zivot, prepana ved deti a vnucata su dar a sucast zivota ale nie BOZIK), ze praca sestricky v ambulancii je nic a netvarme sa ze je to narocne, ako budes nanic babka bez vztahu ak taketo nieco odmietnes... Sila.
Velebnosti, jdu blejt. 🙃

Ale hlavne vsetky tieto egocentricke nazoru niektorych mamiciek - to su presne tie, ktore v 60tke pri tazkej praci uuuurcite budu robit prve posledne a padat na hubu aby sa starali o male deticky svojich mladych silnych pracujucich rodicov.

wanduska327
15. júl 2024

@11bodka11 Romales haha

lentilka78
15. júl 2024

@wanduska327 moja kamarátka ma takú mamu, ako ty svokru. Malú jej nepostrazi, jedine keď spí cez obed tak jej ju stráži, max tie 2 hodiny a keď sa zobudí tak už jej píše sms alebo vyvoláva aby sa ponáhľala domov. Keď potrebuje mmalu postrazit doobedu alebo poobede tak ma mama vždy hrozne veľa roboty alebo nejaké vybavovačky 😁
A to bývajú v jednom dome a pani je pedagogička, čiže aj teraz je väčšinu leta doma, plus všetky iné prázdninové dni

som_realistka
15. júl 2024

Mňa by ale fakt zaujímalo, aký problém má dcéra, nevie počítať, nevie si dostatočne dopredu požiadať o dovolenku? Lebo ako rátam tak rátam, škôlku môžu mať mesiac, a treba vykryť mesiac, spolu s mužom majú minimálne 40 dní dovolenky. A to nehovorim o OCR. Holt, rodičovstvo je makacka už nie sú dvaja slobodní, čo robili cez dovolenku co chceli, musia sa prispôsobiť, hlavne oni, nie autorka.

slavka1988
15. júl 2024

@11bodka11 mamina si deti vychovala zasluzi si oddychovať keď jej vyhovuje baviť nech strazi,zrejme vládze ale rodič si v prvom rade ty a tvoj muž takze neni pekne písať druhej zene že je sebecka len preto lebo ma do roka raz dovolenku a chce a potrebuje si oddýchnuť svoje deti si už vychovala sú na rade rodičia

misicka31
15. júl 2024

Užite si dovolenku,pomáhate dosť počas celého roka...dcéra sa nemá prečo odúvať😄

aaadkaaa
15. júl 2024

Ja by som chcela vediet, co by tu pritomne komentujuce a tvoja dcera robili, keby babky nemali...tak ako ja. Nemam ani mamu ani svokru. Mne keby niekto tak pomahal, ako pomahas ty dcere, ruky nohy by som mu bozkavala. Zazila som to pri prvej dcere, bolo to naozaj skvele a fakt som si to vazila a tak ako mne svokra (byvali sme spolu) strazila dceru (lebo chcela,sama ju pytala), s laskou sa o nu starala, tak som ju ja doopatrovala a bola som jej pravou rukou, ked celila tazkej chorobe... medzitym mi odisla aj maminka..teraz som sa deti sama s muzom, moj svokor absolutny nezaujem, otec by aj chcel,ale uz nevladze. Napriek tomu sme sa nanho nevykaslali a chodim s nim ci po lekaroch ci po vyletoch... chapem na jednej strane tvoju dceru, niekedy je to naozaj frustrujuce, ked clovek potrebuje pomoc, na druhej strane by si ona mala uvedomit, ze ty pomahas az-az. Mat raz mesacne volny vikend, casto aj volne poobedia, mat zabezpeceny odvoz deti zo skolky na kruzky, to je splneny sen pracujucej matky podla mna... nechaj ju trosku vychladnut a skus sa s nou v klude porozpravat. Vysvetli jej,ze ju lubis,aj vnukov a preto s nimi cez rok travis tolko casu, ale ze proste leto si chces zariadit podla seba. Bola by skoda,keby sa pokazili vase vztahy. Ale vydierat sa nenechaj.

11bodka11
15. júl 2024

@slavka1988 moja mamina nema konicky ani nebeha kade tade. Pre nu je zmyslom zivota rodina. Uz ked par dni neprideme jej chybame.

ada309
15. júl 2024

To nie je, ze " babka roka" ale " rodičia roka" alebo " dospelé deti roka"

Ak by autorka mala 12 vnúčat od povedzme 4 vlastných detí, tak mi povedzte ako by to potom mala riešiť?? Koľko dní dovolenky by musela mať, aby vyhovela každému svojmu dieťaťu pri strazeni vnukov??
Mam 3 deti... s najstaršou mi pomáhala aj mama aj svokra,brali si ju často počas celého roka (bolo to v tom čase prve a jediné vnuca) ... ďalšie dve mi nikto ani len na hodinku do kočíka nezobral ( mama zomrela a svokra ma svojich starosti dosť,svoj vek)..
Vaša dcéra by si mala uvedomiť, že aj vy ste len človek so svojimi potrebami a mala by byť vďačná za to co robíte pre ňu.. to,co neurobíte cez prázdniny pre ňu vidí hneď to hneď vytkne, vyhodí na očí, ale na to, co pre ňu robíte počas celého roka, na to akosi rýchlo zabúda... je nevdacna!

la_dolce_vita
15. júl 2024

@11bodka11 ved dobre, tak to ma tvoja mama, ale ini to mozu mat inak. Nebudu mi predsa moje deti urcovat, ako mam zit..

zuzanapjat
15. júl 2024

Moja svokra je pracujúca. Nikdy by mi ani nenapadlo, že by mala svoju dovolenku prispôsobovať nám a povinne si brať vnúčatá.

nikola81
15. júl 2024

Ja s manzelom nemame nikoho. Prazdniny vykryvame synovi ako sa da. Niekedy sa nudi, neda sa robit program na kazdy den. Ale snazime sa. Co by som dala za to keby som aspon jeden den mohla stravit s manzelom, ist do kina, na kavu,alebo len tak si oddychnut doma. Opatrovatelku ja zamietam. Dovod nie je podstatny, proste nie.

Ale k teme: Mam kolegynu, ma 54 rokov a 4 vnucence. Ona ich zboznuje, ale predovsetkym pozera na svoje zaujmy, konicky a volny cas. Kazdy rok sa s detmi dohodnu na konkretnom termine kedy zoberie najprv synove deti a potom dcerine deti. A nie je to ziadne ze dva tyzdne. Naozaj ich lubi a dopraje aj sebe oddych a dovolenku. Jej deti vzdy respektuju jej argumenty a dovody a priposobia sa.

tinalia
15. júl 2024

Moja mama pomahala sestre so synom počas leta, lebo je to slobodna matka. Tú dovolenku si vzala, lebo chcela, nie preto, ze by to sestra od nej ziadala. A niekedy si vezme tri vnucata naraz niekolkokrat do roka a stara sa o ne sama. Podla mna je to kazdeho vec 🤷‍♀️ ja by som sa na mamu nehnevala, ale keby bolo treba, poprosila by som ju, ci sa to nejako neda urobit a ak nie, tak zial, ale nehnevala by som sa

wanduska327
15. júl 2024

@lentilka78 Tak áno ako píšem ...není to povinnosť skôr dobrá vôľa

aurora33
15. júl 2024

@colsami absolútne s tebou suhlasim

dzejny656
15. júl 2024

Ja pridám svoj názor. My máme z oboch strán podobne nastavené babky ako ty. Samozrejme rešpektujeme to, leto nemáme problém vykryť, mesiac nám funguje škôlka, potom denné tábory a spoločná dovolenka.
Čo ale mňa mrzí je to, že moja dcéra nezažije to čo som zažívala ja. Leto u babky a celkovo spomienky na babku a dedka, na zážitky s nimi, na ten pocit prísť tam a vidieť v ich očiach radosť.
Pritom moji starí rodičia nám nerobili žiaden program ako je chápaný dnes (zoo, kúpalisko, výlety). Jednoducho sme tam boli a žili sme život spolu s nimi. S babkou sme piekli a chodili do kostola, s dedkom sa starali o včely, záhradu a chodili do lesa. Zapájali nás do všetkého čo robili a keď sme nechceli tak bol k dispozícii dvor, farbičky, papiere a program sme si robili sami.
Ja som nikdy nemala pocit že by sme pre starých rodičov bola záťaž, ale skôr naopak že to bola radosť nás tam mať (možno to dobre predstierali 😅 ).

brrunetkaa
15. júl 2024

Neviem no ale ja som na strane autorky. Ona si už svoje deti vychovala a snáď má pravo si s voľným časom pri praci naložiť ako chce. Nenapadlo by mi aby som maminw vyčítala, že chce mať na starosť pokoj a užiť si dni voľna. Keby je len na dôchodku neppviem pol slova. Nech sa o deti stará najmä ten, čo si ich urobi…

11bodka11
15. júl 2024

@dzejny656 presne tak. Teraz je to pre babky strasna "obeta". My sme u starkych boli stale a kazdy to bral automaticky. Nerobili nam program, nestrazili nas ako oko v hlave. Jednoducho sme fungovali s nimi, s bratrancami, sesternicami. Mne je presne toto luto, ze moj syn ma kopec bratrancov z muzovej strany. Ako by im bolo super spolu keby ich svokra zobrala na prazdniny. Preto my si casto k nam berieme synovca k nam sa kupat lebo oni byvaju v byte,my mame dvor. A nevadi mi ze je u nas, syn sa tesi. A nasa babka roka(dochodkyna) si chodi po Tatrach.

wanduska327
15. júl 2024

@dzejny656 Waw tlieskam krásne si to napísala ....
Presne aj ja som mala také prázdniny celé 2 mesiace u babky a dedka ....s dedkom a psíkom do lesa...s babkou oberať maliny v záhrade , kostol návštevy u tiet....upratovanie..čuchaniw kobercov . Žiadne kupka, zoo ale chleba s masťou a cibuľou

lilke
15. júl 2024

@dzejny656 ja tiež mám nádherné spomienky na detstvo u starkých, dom, záhrada, decká na ulici. Lenže zakladateľka je asi v byte, program musí robiť. Navyše dnešné deti si nevedia spraviť program samy, nevedia sa nudiť, potrebujú "animátorov". A je to pre staršieho človeka vysilujuce.
Autorka, som iba matka, ale ty nemaj výčitky. Ty máš právo naplniť svoje potreby. A potom byt opäť dobrou vitálnou babičkou a venovať sa drobcom. Chápem dcerino sklamanie (aj ja som bola v podobnej situácii, navyše 1 dieťa postihnuté, ale vždy sa poriesilo aj bez starkých). Ona aj jej muž si môžu zobrať zo zákona OČR na škôlkarov, niečo som zaregistrovala.