Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?
Mile damy,
s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.
Autorka absolutne sa neobranuj, tieto mozgy nezmenis, ony uz ziju takymto sposobom
Autorka si úžasná babka. Dúfam, že si to dcéra uvedomi a ze sa ospravedlní za ten výbuch. Jej chyba, že s tebou automaticky rata, že veď babka vezme. Uži si normalne kľudne dovolenku😘
@11bodka11 ani moje dcera nebude mat extra prazdniny. co mam dat vypoved v praci a robim jej animatorku? jednu dovolenku sme museli pre zdravotne tazkosti mojho muza zrusit a druha ktora je zial vyplatena a storno extra vysoke musime koncim leta absolvovat ak boh da. .. inac nic nasetrila som si ma 2 tyzdne denne tabory tj. konci sa o 16:00!!!! a nezavesim na krk mojej mame dieta. normalne budem cerpat dovolenku a pojdem k mame aj s dcerou a pomozeme s cim potrebuje pripadne ju vytiahneme na zmrzku..
autorka, nič si z toho nerobte, ako sa tu niektoré do vás navážajú Užívajte život! Kedy ak nie teraz? Na dôchodku už nemusí byť toľko energie a ani to zdravie. Vaša dcéra začala vašu pomoc a ochotu brať ako samozrejmosť. Ona sama by si rada užila nejaký ten čas bez svojich detí.... a to je mladá. Vo vašom veku bude ochotná sa starať o vnúčatá? 🙂
Autorka, nevsimaj si neschopné matere, ktoré majú deti ani neviem prečo. Asi aby ich hádzali babkam. Vsak rodič je na to aby sa staral o svoje dieťa. To nie je povinnosť starých rodičov.
@aurora33 nechcela som to tak napísať.... ale asi tak ...
@11bodka11 no je unava a unava. Tura po Tatrach alebo kavicka s kamaratkou mozu patrit k psychohygiene.
Je zvlastne, ze vela zien hodoti autorku ako "babku roka" samozrejme sarkasticky, ale nikto sa nepozastavi nad tym, ze mamka ide na msaz, namiesto aby bola s detmi napriklad. Akoze ano, ma pravo. Tak ako ma jej mama pravo na oddych...
Nie je to tvoja povinnost. Moja mama je tiez zdravotna sestra a dovolenku mina s nami. Ale je to podla mna aj tym, ze ona akosi nema “vlastny” zivot. Cely zivot len pracuje, nevie si v mojich ociach uzivat a nema ani take kamosky, s ktorymi by si mohla niekam vyrazit. S otcom maju otrasny vztah. Keby to tak nebolo, viem si predstavit, ze si spravi dovolenku pre seba
@11bodka11 ty si ostala po rodicaku dobrovolne nezamestnana, aby si vykryla prazdniny...buduce leto sa ti splni sen, aj tvojej mame a moze mat deti nonstop u seba a robit im program, ked ju v zivote nic ine nebavi nez sa starat o zivot dospelej dcery...to, ze to vam vyhovuje, neznamena, ze to tak musia mat ostatni
Dakujem vsetkym za cas a komentare, mnohe mi otvorili oci. Celu noc som kvoli dcerinym vycitkam nespala, pretoze pomaham nad ramec a mam pocit, ze to prerastlo z podaj prst na vezme ti celu ruku. Uznavam, ze najvacsi problem nastal v komunikacii, pretoze dcera je presvedcena, ze ako babka mam psiu povinnost stravit svoju dovolenku s vnucatami a ja som presvedcena, ze svoju dovolenku mam stravit podla svojich predstav.
Aj ja som travila leta u svojich babiek na dedinach, ale bolo nas tam 6, starsie vnucata sa starali o mladsie, babka isla na pol dna kopat na pole a ked sa vratila z pola, varila obed alebo zavarala. Nespominam si na ziadne aktiviry, ktore by s nami babka robila. Boli sme u nej, jej starostlivost spocivala v tom, ze nam navarila a oprala. Castokrat az vecer zistila, ze si niektore vnuca rano rozbilo koleno. Dnes toto aplikovat je nepredstavitelne. Deti sa nudia, je potrebne im vytvarat program, neustale ich mat na ociach a z rozbiteho kolena je tragedia hodna podania trestneho oznamenia.
Mne sa obe babky sťažujú, aké to mali ťažké, keď mali oni deti malé. Pritom manžel býval varený pečený u susedy. Moja mama celý život nadávala, akú zlú svokru mala, ale pamatám si, že starká nás brávala po návštevach, na pole na ďatelinu, brala nás do škôlky, zo škôlky...my nemáme po ruke žiadnu babku. Makám doma s chorým dieťaťom počas roku. Čakajú nás ešte dlhé prázdniny. Zasa budú deti denne zavreté so mnou v byte, pokým nedopracujem. Veľmi by som ocenila, keby mi niekto pomôže. Takže z mojej strany, vašu dcéru absolútne chápem. Ale tak vaša vec, užívajte si dovolenku podľa seba. Nie ste povinná nikomu pomáhať. Ja keď pomáham, tak z dôvodu, lebo naozaj chcem, lebo dnešný svet jednoduchý nie je.
Naco diskusia na mk? Ked strazit nechcete,nestrazte.
Ale vyhovarat sa na pracu sestry je hlupe pri 30dnoch dovolenky. Moji rodicia su tiez zdravotnici a moje deti si beru na dovolenku k moru, lebo CHCU. Maju dostatok dovolenky na to,aby niekam sli aj sami (co aj boli). Aj tyzden pracujucej dcere pomoze. Vikend nic neriesi u nich v praci.
S vnukmi treba byt,kym maju o vas zaujem, pubertaci sa uz o vas trhat nebudú. A to ani nevravim ako vam takato neochota moze v rodine nastrbit vztahy v rodine do buducna
@iv007 chcem vidiet denny tabor,kde vezmu 3,5rocne dieta 😅
@slatinka27 vsak ale autorka pomaha.. pocas celeho skolskeho roku. 🤷♀️ a zaujimalo by ma ci ma dotycna urazena mamicka moznost dat deti do skolky.pripadne ci riesila moznost ocr a tabory. lebo len zalozit rukami a ocakavat ze kazdy bude okolo nej skakat je dost smutne
je to naozaj na starých rodičoch či pomôžu alebo nie, ja svoje vnúčatá beriem pri každej príležitosti, týždeň dovolenky máme určený s manželom len pre nich, moje kamarátky sa sťažujú že dávam prednosť pred nimi vnúčatám, ale pre mňa sú najlepším partnerom ozaj vnúčatá, ja to nechápem ako pomoc ale príležitosť byť s nimi, chápem že nie každý to tak má, ale nájsť si týždeň voľna pre vnúčatá aj s partnerom by nemal byť problém starého rodiča, tiež pracujem a navyše mám ťažkú diagnózu
@slatinka27 stačí si prečítať autorkinej komenty a hneď budes vedieť aké "ľahké" to mala ona a ako sa o vnukov " nezaujíma"
Autorka, aj ja ti prajem krasnu dovolenku a hlavne bez vycitiek! Zasluzis si to, robis viac ako je bezne a za to si tu dostala este nalozene.. ☹ Hoci sme v ociach mladych zien uz stare, zijeme inak a aktivnejsie ako kedysi, dnes su babicky este vitalne zeny 🙂. Treba si urcit hranice pri pomoci nielen detom a mysliet aj na seba.
Teda neviem aké mesto, ale moje deti chodili cez prázdniny normálne do škôlky každá škôlka mala zberu triedu a fungovala dva týždne z prázdnin a potom sa striedali ostatné škôlky len bolo potrebné nahlásiť. Problém bol so školami ale to už boli v dennom tábore. Pre striedali sme sa s manželom. Svokrovci boli ochotní 5 dní z celých prázdnin, pretože sa chceli venovať druhým vnúčatám. Rešpektovali sme to a podla toho sa zariadili.
@autorka nech sa paci, povedz dcére, ze jej pomáhas podla teba už teraz nad rámec a viac uz nepomozes. Leto chceš mať pre seba, nech proste do budúcna s tým neráta a neotravuje ta.
Bodka. A inak za mna mate každá na tejto situácii svoj podiel viny.
Mimo to, nenapisala si tu to najpodstatnejšie, a to koľko ma teda dcéra predstavu, aby si jej pomohla s vnukmi. Koľko ich máš teda strážiť?
A inak sorry, ale to, čo tu ty vypisujes ako niečo nadštandardné beriem ako uplne normalne. Vieš, mne sa dokonca mama aj sama ponúkne (nevolam a neotravujem ju s tym), ze postrazi male aj večer, nech si skočím do kina, s mužom na večeru, zaplávať si, či len tak vyvetrať hlavu s kamoškami na drink... lebo vidí, ake je to teraz všetko uponahlane a na nervy. A ja som jej za to nesmierne vďačna a viem, že potrebuje aj oddych, preto jej ako vďaku za to platím aj dovolenku (z ktorej aktuálne prisla) aj následne kúpele (do nich pôjde nasledne ešte na konci prazdnim). Cize za 3 tyzdne, co mi postrazi deti na 6 tyzdnov potom "relaxu". Takže všetko sa dá, keď sa ovšem chce. Lenže váš (teba a tvojej dcery) problem je ze ty nechceš. Pekne leto ti prajem.
@katika85 Neviem, či ste postrehli, čo pýtajú za denné tábory a ak tam máte dať deti dve...Pritom autorkine deti sú malé, zrejme by ich ani nezobrali. Taktiež si zoberte do úvahy nastavenie v dnešných firmách. Musíte jednoducho makať, lebo prísť v dnešnom svete o prácu - žiadna výhra.
@rorino To je v poriadku, mala to ťažké. Ale tu nejde o to že ja som to mala ťažké, tak teraz to maj aj ty. Ja si nepamätám ľahké obdobie vo svojom živote od detstva až doteraz, ale nikomu to nevyčítam. Stále rada pomôžem, aj keď máme svojich problémov dosť. Keď chce tráviť dovolenku s kamarátkami, nech ide a nenecháva si odobriť svoje rozhodnutie na fóre.
Ja len tolko, ze tie co ta tu zhejtili si asi nevedia predstavit aky zaberak je robit v rozpadajucom sa systeme zdravotnictva, kde dovolenka je fakt vzacnost a nezoberies si ju len tak hovikedy. Tvoja dcera je dost nevdacna, myslim, ze si skvela babka a rozgodne mas pravo na oddych podla vlastnych predstav
Tvoja dcera tá pekne zneužíva si viac s vnúčatami ako ona
@lienka.7 ved ale autorka sama píše, že jej deti stráži. A sory, ale načo si potom jej dcéra robila deti, keď jej je také ťažké byt s nimi? Aj mňa sa moja mamina ponúkne, že vezme deti na vylet, rovnako ako aj autorka bˇvezme deti napríklad na zmrzlinu. To je super, ale to neznamená, že teraz budem očakávať že mi ich bude strážiť cele prázdniny.
Ja mám deti so svojim manželom a tak je teda na nás aby sme sa o ne postarali. Aspoň ja to beriem tak. Za každú ponúknutú pomoc som veľmi vďačná, ale neberiem to ako samozrejmosť, alebo ako povinnosť starých rodičov.
@slatinka27 ano viem kolko stoja tabory kedze som ich platila ako kazdy rok
plus nasla som si po 6rokoc malo platenu ale zato super pracu kde mozem byt na Ho
a ano prazdniny sme riesili v zaciatkom roka cca v aprili sme vedeli presne co kde kedy bude.
a plany sa mam zmenili zo zdravotnych dovodov najprv dcera bola chora 2 tyzdne a teraz je muz chory a este dlho bude a normalne zvladame prazdniny. nepoviem pol slova ak by sa autorkina dcera dohodna a ozaj dobrovolne dohodla s babkou ako budu vyzerat prazdniny a za dalsie mala x moznosti vycerpat a az potom do toho planu zaciatkom roka zahrnut aj babku.
@slatinka27 prečo by nie,veď tu niekedy píšu také nezmysly,až sa rozum nad tým zastavuje,tak ona chcela len vedieť iné názory.Na to je diskusné forum
@lienka.7 podľa toho,čo píšeš, tvoja mama zrejme nepracuje,keď si môže dovoliť tri týždne ti strážiť deti a potom 6 týždňov dovolenka a kúpele...takže nemôžeš porovnávať.A ďalšia vec,ktorú by si si mohla uvedomiť a robíš to vo všetkých diskusiách....to,ako to funguje v tvojej rodine,v práci a domácnosti neznamená,že to tak musí fungovať a funguje aj inde...
Ja som na tvojej strane- nemyslim si, ze ulohou babky je zit pre vnucata a uplne sa im oddat do poslednych sil. Babka ma svoj zivot, svoje starosti aj radosti, svoje zaluby. A ked este pracuje je to narocne. Ved aj ona potrebuje oddych, ci nie? Ci babka ide na baterky?
Nastastie, ja a muz mame pracu, pri ktorej som toto nemusela nikdy riesit. S detmi som doma cele leto, kazde prazdniny.
Vobec si to nevycitaj.

No ja neviem.. co je toto za módu alebo egoizmus.. Som mlada matka s detmi a mužom a neočakávam od
starých rodičov žiadnu pomoc. Dostala som udicu a ryby si viem nachytať aj sama. Vieme sa zariadiť tak aby sme nepotrebovali starých rodičov, ktorí už majú dosť svojich problémov. Apropo deti sme mali, lebo sme chceli, nie preto aby sa nám o ne iní starali.