icon

Ako by ste sa zachovali?

2. apr 2023

Máme 3r dieťa, boli sme s ním na prechádzke v dedine ja s manželom. Išli sme von o 12tej, po ceste sme sa zastavili aj na ihrisku. Už mi bolo moc zima vietor fúkal tak sme došli domov. Malý doma spustil rev že on chce ešte ísť na ihrisko. No mne sa už nechcelo bola som zamrznutá unavená. Ešte nachystať veci na zajtra do roboty do škôlky. Manžel tiež unavený. Nakrical na mňa že na čo sme chceli dieťa keď nemá sa on kto starať a prečo sme sa tak ďaleko odsťahovali od rodičov že sme na všetko sami.. Dosť ma to zabolelo. Ľúbim svoje dieťa najviac na svete, no aj ja som len človek a hádam mám nárok byť unavená a nemám skákať len nonstop okolo dieťaťa. Som to povedala manželovi a máme tichu domácnosť

isis234
2. apr 2023

Manžel mal dieťaťu čítať knihu alebo sa s ním mal zahrať a vysvetliť mu, že aj v iné dni pôjdete von.( mal ho utíšiť, aby neplakal.... (čo by sa páčilo jemu, čo by mal urobiť rodič, ak by on plakal ako dieťa?) Rodina nie je na to, aby strážila deti. To si on musí uvedomiť.

olimuc
2. apr 2023

Kolko ma manzel rokov? Cerstvych 18? Nabuduce sa ho opytaj, ze ste chceli dieta obidvaja ale dufala si, ze bude po tebe… Tvoj manzel a tvoj syn maju asi. V niektorych moment ich rovnaku uroven … jeden vrieska, druhy vrieska … len obidvom musis nastavit hranice primerane veku. Rodicia ste obidvaja, ale niekto musi usmernit celu rodinu ked nespolupracuju

autor
2. apr 2023

@olimuc Má 43

aurora33
2. apr 2023

Manžel je riadny ďad

kaitlin3
2. apr 2023

Mne to príde ako len zámienka na vyvolania konfliktu zo strany manžela pretože je evidentne dlhodobo frustrovaný a nespokojný so svojim terajším životom. Ľudia nezačnú hovoriť takéto veci len preto lebo dieťa place že chce ísť spat na ihrisko. Preto by som neriešila čo bolo treba v danú nedeľu robiť s dieťaťom ale nech so sebou čosi robi manžel, lebo toto sa bude len stupňovať

h2
2. apr 2023

Manželov vek svedčí o mnohom. On má 43, dieťa 3, čiže otcom sa stal v 40-tke. Dovtedy si žil pokojný život, už bol zvyknutý na svoj kľud. Dieťa ho prevalcovalo, obrátilo mu život hore nohami.
To len na vysvetlenie, nie na ospravedlnenie jeho hnusného správania.

zmrzlinka2021
2. apr 2023

Dúfam, že o druhom dieťati s mužom už neuvažujes.

autor
2. apr 2023

@zmrzlinka2021 Druhé nebude zo zdravotných dôvodov, aj toto bolo zázrak že sa podarilo nám mať dieťa

alex49
2. apr 2023

Muž je otcom rovnako ako ty matkou. Neviem čo majú vaši rodiča spoločné s tým, že vy dvaja sa neviete postarať o jedno dieťa. Muž bol pri plodení, tak nech je aj pri výchove.

tykat
2. apr 2023

Je to muzove prve dieta?

silvike
2. apr 2023

Tak ono, po 5tich hodinach vonku mozno syncek potreboval len naobedovat a ist si oddychnut. Velakrat je dieta mrzute a kadejak vymysla, lebo je unavene. Urcite nie nim s nim ist opat na ihrisko. Urcite nepotreboval este viac hry.

autor
2. apr 2023

@tykat Áno je to naše prvé dieťa

zuzuliennka1
2. apr 2023

Nikto sme nevedeli, co obnasa mat dieta, kazda sme mali nejake predstavy, nieco napocuvane od kamosiek, rodiny, nieco nacitane,.. ale KAZDU nas realita prebrala 🙂 a teba tiez, to, ze ste “nevedeli”, nie je vyhovorka.
kebyze takuto diskusiu pises a dieta ma 2mesiace, pol roka - to by sa pochopit este dalo. Ale mate 3rocne dieta. Pokial ma zdravy vyvin, tak je uz v skolke, davno rozprava, v podstate s nim nemate uz nejak velke starosti. Ja mam 5r neverbalneho autistu. A neskace mi po hlave. A teda neverbalne dieta a jeho krik (kedze inak sa nevyjadruje), to je teda iny extrem.
Musite spolocne k dietatu pristupovat rovnako a ucit ho hraniciam. Neexistuje ze po 5h vonku dieta doma este spusti rev, ze chce ist von. To si ho musis “upratat”, lebo vam za chvilu prerastie cez hlavu.
Podla znameho prislovia: ohybaj ma mamko, pokial som ja Janko, neohnes ma mamo, ked uz budem Jano

ahhola
2. apr 2023

Dnes bol fakt divy vietor, starý môže byť rád, ze vám maleho neufuklo. Aj ja som za nedele v prírode, ale vetra sa bojím, skotí sa strom a pri mojom šťastí presne na mňa...

Malého ste vyvenčili co ma hento za reči, naco ste ho mali, ešte niečo privola, blbecek, pre neho boli rodicia obaja 100% v pozore??? No mam silné pochybnosti. S tým od sťahovaním mu Daj za pravdu, nic ta to nestojí, myslíš si svoje a on a Pravdu. 🙃😄😪

svetlonos
2. apr 2023

Pokial by ti to povedal 20 rocny zasran z mamahotelu, ok. Ale 40 rocny chkap ??
To je uplne debilny alebo zil doteraz na samotke?
Mam kamosa, 40rocneho. K detom je super, zboznuju ho a zrovna aj takyto ordilaci 2-3 rocny. On si ich sem tam "pozicia" 😅 a vrati. Minule bol u nas a s malym 3 rocnym sme boli vonku, hodku s nim bol sam. Isli sme do restiky, neodhafki cas, bol uz unaveny. Za 30 sekund stihol zdemolovat stol kym som 2 kavy obhednala. Vyhodil kvet z vazy, strhol obrus, zhodil jedalny listok.
A to sme ho korigovali dvsja, hanbila som sa ako pes. Inak sa vie chovat fajn.
Povedal, ze je inak zlaty ake nemal by veru na toto nervy.
Tym ken chcem povedat, ze aj bezdetni 49 rocni chlapi maju moznosti zazit deti v blbych situaciach a ichvextremne chovanie.
A on ti zahlasil, ze nevedel co ho caka?
No to budete mat este vesele aj chudak decko.

candii
3. apr 2023

Treba to brať trošku s nadhľadom. Bol unavený, nervózny. Isto to tak nemyslel. Človek niekedy povie čo nemyslí v záchvate hnevu, zlosti, únavy. Tiež hoco poviem keď som unavená a nahnevaná a potom ma to mrzí. Keď sa ukľudní a oddýchne si isto mu to bude ľúto

lenagawel
3. apr 2023

mne pride ze nie je stotozneni s tym ze zijete tam kde zijete a ked je moznost tak to z neho potom vyleti…asi sa treba viac rozpravat…

alkapoiuy
3. apr 2023

Manžel nech sa zobudí,on je rodič, musí sa starať on!Dieťa urobil on asi si ho neznásilnila,nech sa nad sebou zamyslí a hádam nebudete počúvať dieťa, ide sa domov a hotovo, nebude dieťa určovať pravidlá. 5 HODIN VONKU NA ZIME MÁ DOSŤ.

jahodka17
Odpoveď bola odstránená
liv1
3. apr 2023

@rebellefleur takeho ako je tvoj byvaly treba nechat minimalne 2 x 24 hodin za sebou 😁 sameho s detmi, nenavarit vopred, nenakupit, nic. Tak ten potom pochopi 😁

zoeeoz
3. apr 2023

Tak po prve si deti robia rodicia, ktori sa o ne aj maju starat..stari rodicia nrmaju povinnost pomahat aj keby byvali v tom istom dome, je to ich dobra vola dieta sem tam zobrat..
A dieta, ze urobilo cirkus? A? Sak snad nebudes doslova skakat ako piskne..po scene je fajn si s dietatom sadnut a porozpravat sa co sa stalo, povedat, ze ste boli dlho vonku a potom uz ti bola zima a nechces ochoriet. Lebo ked budes chora, nebudete moct ist najblizsie von alebi take nieco..a vzdy pekne vysvetlit a naucite sa navzajom respektovat a tolerovat svoje zaujmy a potreby.

Podla mna bol po 5h vonku unaveny a tak to dopadlo

gabrielabydzo
3. apr 2023

@silvike tiež mi je divné že autorka píše že boli 5 hodín vonku v silnom vetre Dieťa má svoj režim snáď obed a oddych,podobne ako v škôlke.Potom von,keď tak,ale na 5 hodín?Apropo môj muž sa stal prvý krát otcom ako 47 ročný a lepšieho si neviem predstaviť.Malej by zniesol modré z neba.Vie ju aj okúpať,nechty jej ostrihá.Keď bola malá prebalil ju.Hrá sa s ňou,venuje sa jej.To ťahá 12ky v práci.Proste chcel ju,venuje sa jej na maximum.

popoluskaxy
3. apr 2023

Problém je viac ako jasný: tvoj manžel sa chytá predstavy, že starostlivosť o dieťa zahŕňa návštevu starých rodičov z oboch strán každý víkend, aby dieťa bolo stále v pokoji, bez plaču, aby si on mohol cez víkend oddýchnuť a nestresovať sa plačom dieťaťa. Preto ti v slabej chvíli povie, že ste ďaleko od rodiny. Vysvetli mu, že ani blízkosť starých rodičov nezaručí, že dieťa nebude plakať a že vždy budete jeho výchovu riešiť vy, rodičia, nie celá rodina.
A, myslím si, že nepovažuje za dôležité, aby sa synovi venoval aj doma pri spoločnej hre, resp. má z toho nervy, nebaví ho to, nevie syna zaujať.
Vyjasnite si výchovné postupy čím skôr, najmä on sa musí dostať do svojej otcovskej roly, lebo potom bude neskoro…syn si rýchlo zapamätá, čo zaberá, keď chce dosiahnuť svoje. A posledná, najdôležitejšia vec: najskôr ste vy dvaja jeden pre druhého, potom je dieťa! Nikdy nedávajte deti na piedestál.

denkabemommy
3. apr 2023

@candii brať to s nadhľadom, že sa správa ako kretén? Keď je človek unavený a nervózny, tak sa má dať do kľudu a nie blačať na ženu, deti 🤦‍♀️. Ako sa majú deti potom naučiť ovládať svoje emócie, keď dospelí to nevedia 🙈. Tento chlap je nevyzreté decko, ktorý normálny muž, by žene vykrikoval, že majú dieťa. Je až smiešne, že ho to vôbec napadne.

laskamojajeidna
3. apr 2023

No to je zatiaľ iba jedno dieťa...skus sa ho opýtať či chce vôbec druhé.....on je rovnaký rodič ako Ty. Berie plnú zodpovednosť. Tak nech sa stará. Nechaj mu pekne malého nech sa mu venuje on sám. Od veku 3 rokov už má pomaličky chlapec chcieť otca a od mami sa odpútavať. Potrebuje vedieť to chlapské ako napr. kladivo a tráviť čas s otcom...

zuzuliatko18
3. apr 2023

Manžel s ním nikdy nebol sám vonku, na ihrisku, hocikde? Už drobec nie je taký malý.ja som skončila 2 krát v nemocnici, raz mal.maly necley rok a druhýkrát 2 a trištvrte, muž sa.musel starať. (Prvýkrát pomáhali švagriná a svokra, ale musel muž zariadovat kvôli môjmu pobytu nejaké veci a nemohol byť doma). No v 3 rokoch už drobec chápe veci, a áno,.keď sa mu nepáči, plače, zatiaľ inak nevie povedať, čo si myslí.
A argument, že nevedel, čo to obnáša. To nevie nikto, úplne, kto ešte deti nemá. No za tri roky sa na to dá celkom fajn zvyknúť, ak človek chce. Dieťa sa potrebuje naučiť aj s niekým iným, ako mamou. Áno, tiež by som si priala, aby môj muž bol s malým častejšie, ale má časovo narocnu prácu a do toho staviame dom. No robí, čo dokáže a môže. A tak si myslím, že to má byť. A nie, nikto nám nepomáha, rodičia tu boli asi 3 krát. Nie sú povinní pomáhať, pomáhali vo výnimočných situáciách (bola som po operácii a pod).

ajush5
3. apr 2023

Jedna vec je, že dieťa sa proste rozhodlo, že chce a druha vec je, že naozaj netreba hneď skočiť ako dieťa píska. Dieťaťu treba vysvetliť a ukázať, ze všetci majú svoje povinnosti aj potreby. Treba vymyslieť alternatívu ako sa dieťaťu venovať, dať mu dostatok priestoru na jeho potreby no zároveň nezabúdať na tie svoje.
A tak to treba vysvetliť aj partnerovi. Či chce vychovať človeka, ktorý Vám bude skákať po hlave?

lenkavalova
3. apr 2023

Zvláštne. Áno máme deti a vieme že im treba venovať. Ale treba ich aj naučiť, že nie vždy sa niečo dá a nie vždy všetko dostanú. Či keď si malý vezme do hlavy že on chce na ihrisko utorok doobedu, tak manžel nepôjde do práce??? Lebo ak pôjde, tak podľa jeho logiky je zlý otec a nemal mať dieťa .
Alebo je tu ešte možnosť že nabudúce pôjde sám. Či je zdravotne postihnutý, alebo odovzdal občiansky preukaz?🤣

12katka21
3. apr 2023

Ja by som to nejako neriesila. Praskli nervy to sa stava. Ak s nim ma v pohode vztah tak je to ok. Urcite ho lubi tak ako ty.

dankanka
3. apr 2023

Mozno to prilis dramatizujes a muz bol iba unaveny a hladny a do toho mu zacalo jacat dieta. Tak hned povedal prve co ho napadlo. Neospravedlnuje ho to. Ale presne toto by som mu povedala, nech sa nechova jak decko a nech si sadne a naje sa. A potom sa porozpravame o tom, preco vlastne toho syna mame..