icon

Ako by ste sa zachovali?

2. apr 2023

Máme 3r dieťa, boli sme s ním na prechádzke v dedine ja s manželom. Išli sme von o 12tej, po ceste sme sa zastavili aj na ihrisku. Už mi bolo moc zima vietor fúkal tak sme došli domov. Malý doma spustil rev že on chce ešte ísť na ihrisko. No mne sa už nechcelo bola som zamrznutá unavená. Ešte nachystať veci na zajtra do roboty do škôlky. Manžel tiež unavený. Nakrical na mňa že na čo sme chceli dieťa keď nemá sa on kto starať a prečo sme sa tak ďaleko odsťahovali od rodičov že sme na všetko sami.. Dosť ma to zabolelo. Ľúbim svoje dieťa najviac na svete, no aj ja som len človek a hádam mám nárok byť unavená a nemám skákať len nonstop okolo dieťaťa. Som to povedala manželovi a máme tichu domácnosť

euka210
3. apr 2023

Tak 5h je dost, dietatu treba vysvetlit, ze ste boli vonku uz dost. Po 5h by som ani ja nesla s dietatom zase von, ani moj muz. Miesto toho, aby prezil trochu hnevu ci trucu od dietata, tak to hadze na nezmysly. Dieta je dieta, uz to nie je to male zlate babatko, uz bude prejavovat svoju volu a bude treba ho aj vychovavat, na to nech sa pripravi. Nech muz nelamentuje, ale postavi sa k tejto realite co dieta prinasa ako dospely zrely clovek.

euka210
3. apr 2023

My sme tiez mali prve dieta v rodine a nevedeli co vsetko to bude v skutocnosti obnasat, na prvom sme sa ucili, ze teoria je obcas nanic 😁 ...ale ucili sme sa a chceli sme deti.
Ten vek 40r moze byt, ine je mat deti v 30r a v 40r ked bol zvyknuty na klud...ja sama to na sebe aj manzelovi citim, ze clovek chce uz mat viac pokoja po tej 40.

minutka
3. apr 2023

@h2 moj muz ma 41 a 4 r syna. Tiez sme mali pohodu bez dietata. Ale velmi sme ho chceli. A tak k nemu aj pristupujeme. Mm pride o 17 z prace a venuje sa synovi do vecera. Denne. Jasne ze ma maly aj slabe chvilky a poplace si, vymysla a nepocuva. Ale to nie je dovod na idiotske chovanie dospeleho

h2
3. apr 2023

@minutka Môj muž mal 43, keď sa nám narodil syn. Tiež sa správa normálne.

stanulienkat
3. apr 2023

Píšeš, že manžel s ním nechce chodiť sám na prechádzky a von. A teraz povedz pravdu a napíš nám, čo s ním robí sám manžel a ako dlho trvá (kolko sa mu venuje sam denne)..
Ja by som si tipla, že sa mu venuje denne15 minút a polku z toho mu zapne telku. Absolútne sa nebojím, že by si napísala, že sa s ním hra nejaké edukačné hry, alebo s ním stavia stavebnicu.

ailiba
3. apr 2023

Malemu sa chcelo, vy ste uz boli unaveni. Mate predsa na to pravo a aj maly sa musi ucit prisposobovat sa, on chcel ostat, tak sa rozplakal, to je normalne. To je predsa v poriadku. Dieta sa rozplace, tvoj muz rozkrici.... Kazdy riesi svoju frustraciu po svojom.
Podla mna bol asi tvoj muz unaveny a ten rev ho nahneval, tak proste na teba vyletel. Lebo aj keby ste mali blizko 3 babicky, tak to nic nemzsi menit na veci. Moja svokra videla mojhovsyna 2x a mladsieho vobec🤷‍♀️. Jej volba.

natashkaa
3. apr 2023

5 hodín vo vetre na prechádzke ? Kult dieťaťa prečítaj si niečo o tom rodič nemá byt vystavený z vlastného dieťaťa

candii
3. apr 2023

@denkabemommy Ježiš teba mať doma 🫣 sme len ľudia .. aj ten chlap je len človek .. poznáš ho? Že o ňom hovoris že je nevyzrety? Každý sme najaky a máme chyby. Nikto nie je dokonalý proste mu praskli nervy každému jednému sa to stane. Úplne bežná vec a čo že kričal .. v každej domácnosti sa zvyšuje hlas.. niekto pre to že je unavený a nervózny a niekto pre iné veci a ak povieš opak klameš .. nebudem tu predsa hodnotiť človeka len preto že mal slabú chvíľu neviem ako sa v danej chvíli cítil a nebola som tam. A tiež autorka je dementna že svojho muža ohovára po sociálnej sieti. Majú si to vydiskutovat doma. Mne by bolo vrcholné nepríjemné čistat ako tu urážajú môjho muža ženské čo ho v živote nevideli.

skorica162
3. apr 2023

Dufam ze to ze "na co sme mali vobec to dieta" krical rovno pred nim 🤦 3 rocne dieta uz velmi dobre chape a taketo spravanie a vykrikovanie ze na co ame ho mali je nepripustne.

rebeka11
3. apr 2023

Si matka, robíš čo môžeš, máš nárok byt unavená. Manžel by si to mal sakra rychlo uvedomit.

denkabemommy
3. apr 2023

@candii vetu "načo sme mali dieťa" nik vyzretý nepovie. Tu nejde o to, že kričal, skôr o zvolené slová. Každý občas vybuchne, netvrdím, že nie ale určité reči sú aspoň pre mňa neprípustné, samozrejme hranice máme každý inde. No a autorka spomínala, že to nebolo prvýkrát, takže v poriadku nebude.

candii
3. apr 2023

@denkabemommy zobrať si ho bokom a ako vyzretá žena to s ním prebrať že to nie je vhodné a atd. Riešenie po sociálnej sieti tiež nie je vyzreté .. my nevieme čo prebiehalo v danej chvíli a nepoznáme verziu druhej strany. Ja nerada hodnotím keď neviem verziu z opačnej strany, tá býva zvyčajne vždy iná.

zltalienka
3. apr 2023

@autorka ak manžel viackrát vytiahol že prečo bývate tam kde bývate a tiež že prečo máte dieťa, tak to treba riešiť. Treba si sadnúť a vydiskutovať si,
1. či má záujem byť súčasťou rodiny, kde je jeho dieťa alebo nie. Ak áno, nech už tieto slová nevysloví nahlas, lebo pre dieťa to bude veľmi zraňujúce, že nie je chcené vlastným otcom. A skôr či neskôr to dieťa začuje. Ak nie....tak je to jasné.
2. či má záujem sa sťahovať bližšie k rodičom. Preberte čo všetko to obnáša. Ak áno, potom je otázka, či si ochotná Ty sa sťahovať. Ak nie je ochotný sa sťahovať, tak rovnako nech si už tento argument odpustí..

denkabemommy
3. apr 2023

@candii áno, dvaja dospelí ľudia si veci vydiskutujú spolu, bez rozmazávania po internete. V tom máš úplnú pravdu.

ina7
3. apr 2023

Ja tam vidim nie iba unavu, ale skor dlhodobu frustraciu zo svojho zivota. Vek ma presne na krizu stredneho veku, po 40tke vela chlapov bilancuje ci ma zivot taky ako chceli a ked dojdu l zaveru ze nie, kopec z nich sa poblazni, zahodi stary zivot a zacne nanovo. Staci, aby nejaka sikovna kolegynka prejavila pochopenie ake to ma doma tazke a manzelska kriza je na svete. Na tvojom mieste by som sa s nim porozpravala a pocuvala co ho trapi, kym to fatalne nevykypi z hrnca co v nom zjavne buble.

katkami123
3. apr 2023

Bolo by dobré, aby manzel sám skúmal a rozmýšľal nad tým, prečo tak veľmi nezvláda detský plač a na detský plač reagoval nervózne a agresívne, pretože on sám má problém so spracovaním svojich emócií. Možno mu to podvedomie niečo pripomína ako sa správali jeho rodicia k nemu ako dieťaťu, keď plakal. Ja mám doma 3 kusy, z toho dvojičky, nie vždy je to ľahké, ale ja som rodič, mala by som každej vo všetkom vyhovovať, tak sa možem rozkrájať na 3 kusy a aj to by bolo málo. S každým obdobím dieťaťa prichádzajú aj špecifické problémy a situácie, ktoré sú úplne normálne (ako aj plač). Mne naopak príde tvoj manzel nevďačný. Máte dieťa, zdravé, píšu ti tu matky napr. s deťmi s autizmom, zadarilo sa Vam vekom na poslednú chvíľu a aj napriek zdravotným komplikáciám ako píšeš a on pri zaplakaní už vlasy dupkom. Čo si chcel žiť život starého mládenca naveky? Keby býval pri rodičoch, zas tam by bolo zle, lebo by sa do vás starali. Na 43 rokov by mal byt už dávno mentálne vyzretý, uvedomiť si, ze život prináša rozne situácie, nie je každý deň alebo obdobie dieťaťa ružový nereálny obláčik ako z Instagramu. Ja by som mu po takomto výstupe odporučila odborníka, nech sa naučí spracovávať svoje emócie.

Ešte by som chcela dať pozor na knihy od Jiřiny Prekopovej, ktoré ti tu odporúčajú. Ona sama nikdy deti nemala, jej manžel bol k nej veľmi hrubý a napríklad jej rady, že dieťa treba silne zovrieť a násilne drzat, kým sa neupokojí - odborníci toto zavrhujú a ma aj veľa odporcov. Boli s jej výučbou videa, kde radila toto matkám s autistickými deťmi pri záchvatoch a vyzeralo to strašne. Dieťa sa hadzalo aj hodinu, vôbec ich to neupokojilo, ale vyčerpalo, do toho mali matky na to dieťa kričať, aby vraj vypustili tiež nahromadené emócie a hnev na to dieťa, čo im vadí z môjho pohladu pani Jiřinka vzhľadom čo som čítala o jej osobnom živote nebude veľmi OK. Ty, keď si tiež nahnevaná, a niekto by ťa sa silne objal, bez dovolenia a cely čas držal, aj keby si ho žiadala, aby ťa pustil, asi by ťa to tiež neupokojilo, skôr ešte viac hnev vystupňovalo, až by si rezignovala. Je dobre čítať knihy o rodičovstve, ale aj rozlišovať. Pozri skôr knihy od Zdeňka Matejíčka, aj on sa pričinil, ze tu na SK, CZ, PL mame 3 roky materskú, ktorá v iných krajinách nie je.

katkami123
3. apr 2023

@denkabemommy
@candii
Hovorí sa tomu brainstorming a ja osobne mám rada tuto metódu. Autorka tu na svoj problém dostane čo najviac rád z rôznych uhlov pohľadu od rôznych ľudí s rôznym myslením a skúsenosťami. Niektoré budú užitočné, niektoré nie, niektoré úplne hlúposti, to je jedno, ona sama si vyselektuje, čo sa jej najviac pozdáva a môže nájsť riešenie práve vďaka tomu, že na svoj problém sa pozerá zas inak a z iného uhla a mnohé veci by si inak ani neuvedomila.Tato Metoda sa využíva často a skoro všade, diskusne fórum je toho dobrá ukážka ako to asi funguje. Ľudovo sa tomu hovorí, viac hláv, viac rozumu.

Skôr ma zarážate vy dve, ktoré ste tu tiež zaregistrované, samé prispievate do diskusie, teda samé robite presne to isté, čo tu idete odsudzovať. Také oxymorom.

maryetta
3. apr 2023

Na buduce manzel nech sa postavi pred zrkadlo. Jedine tam by som mu dovolila bliakat.
Kazdopadne 3-rocny po 5hodinach vonku mohol byt uz brutalne unaveny.
Moji v tom veku cez obed este spali. A chodili sme von chvilu doobedu cez obed spanok a potom znovu poobede.
To ze muz nevedel co to obnasa? A kto vie vopred co vsetko to obnasa? Nikto. Ani ty ani to dieta.
Mame 3deti. Sme 300km od rodiny….ale taketo spravanie a uz vobec nie vycitky… som nastastie nepocula.

autor
3. apr 2023

@gabrielabydzo Máme aj doma režim, o 11tej sme mali obed potom si trochu oddýchli a išli sme von. Cez víkend chodíme von na prechádzky alebo na výlety.
@laskamojajeidna No malý vôbec nechce odpútať sa odo mňa. Stále len za mnou sa ťahá.
@zuzuliatko18 Vonku nikdy nebol s ním sám, doma vnútri áno na pár hodín keď som ja mala niečo iné vybaviť.
@ajush5 No manžel to berie opačne že máme dieťa a ono je prvoradé potom je všetko ostatné.

ouwecka
3. apr 2023

Podla mna mas dve deti,muz krici ako dieta 🙈

denkabemommy
3. apr 2023

@katkami123 vyjadrím sa len k poslednej vete: nie, neriešim v tejto ani v žiadnej inej sociálnej sieti svoje osobné problémy. A keďže táto sieť nie je len o diskusiách 🙂

linduska86
3. apr 2023

Milá autorka ty nemáš jedno dieťa, ale dve... Daj mu to prečítať celú diskusiu 🤦🏻‍♀️👌 ako fakt to koľko má manžel rokov?

basska_b
3. apr 2023

@linduska86 43, pisala. Ale v 40tke ho mal teda. Jeho prve. Tam bude pes zakopany

basska_b
3. apr 2023

Ja neviem, ja si to citam zas a znova, aj diskusiu som prebehla a nechapem suvis medzi:
- boli sme s dietatom vonku 5 hodin, vratili sme sa domov a drobec zacal raplovat, ze chce ist spat na ihrisko.
- naco mame dieta, ked sa o neho nevieme postarat, preco sme sli daleko od rodiny

Postarat sa znamena skakat tak, ako mlady pan zaveli?
Respekt musi byt obojstranny. Ak je mame zima, nebude v sumraku stepovat na ihrisku.
Mysli si muz, ze babka, dedko, by o 17.00 nabehli do 6stupnovej teploty a brali maleho na ihrisko??
U nas takato zalezitost koncila hned... nejdeme uz von, uz sme boli, pojdeme zajtra. Rodic rozhoduje.

autor
3. apr 2023

@stanulienkat Hra sa s ním manžel cca pol hodinu denne hrajú sa s autíčkami. Mňa také hry nebavia. Ja s malým rada robím úlohy alebo mu čítam knižky, staviam stavebnicu lego atď

rybka2021
3. apr 2023

Ano, urcite mate narok na oddych.
To ze vas manzel nema rad ze dieta place moze uzko suvisiet aj s jeho detstvom. Ako bol on vychovavany? Boli pochopene jeho emocie ked bol maly? Skuste sa o tom porozpravat aby ste manzela pochopili preco tak vybusne reaguje v tejto veci.
Asi do veku 5 rokov dieta sam nevie zvladat emocie a preto tam potrebuje rodica. Hlavne aby ste boli vy rodicia pokojni.
Ak ma manzel narazky ze naco mate dieta..pozor aby sa vase dieta necitilo nechcene a nelubene :(
Taktiez, odporucam podcast Ludskost (od sme.sk). Su tam perfektne rozhovory o detoch a vztahoch

rybka2021
3. apr 2023

@basska_b
Podla mna neexistuje zle pocasie.
Len zle oblecenie a nalada 🙂

My aj v 1C v sumraku ideme von a riadne sa oblecieme. Deti su radi a maju nove podnety vonku. Tesime sa z toho

lelab01
3. apr 2023

Máte asi len jedno dieťa...prvé býva skúška ohňom pre vzťah. A zvlášť tri ročné- to je obdobie vzdoru a skúšanie rodičov čo mu ešte prejde. Kto drží pevnú ruku doma? Hádam nie dieťa? To tak býva, že občas rupnú nervy, deti dokážu pekne vytočiť rodiča. Nerobte si z neho centrum sveta, budete sa iba zbytočne hádať. My sme tiež takú chybu robili...Synček mohol aj preto revať, že ste boli dlho von a bol unavený. 3- ročné dieťa ešte nevie pomenovať pocity a rodič je na to aby mu pomáhal vyjadriť čo chce. Mám tiež 3- ročnú a občas z nej odpadávam psychicky aj fyzicky, ale viem, že to chce len trpezlivosť. Moja má výbuchy zlosti min. 30x za deň. Takže viem ako také správanie dieťaťa dokáže ovplyvniť náladu. Ešte na záver môžem poradiť pre synčeka zopár knížok, ktoré by mu pomohli sa viac ovládať- Učíme sa slušne správať doma, Učíme sa slušne správať v spoločnosti vydavatel-Stonožka, Deduško rozprávaj- Ladislav Špaček

katkami123
3. apr 2023

Myslím, ze 3-rocne dieťa ešte potrebuje poobedny spánok, aj to môže byt dôvod, prečo tak vyvádza, preúnava. Dcérka bude mat 5 rokov a ešte mi poobede spí tu 1,5-2h. Bolo by dobre zaviest do režimu opäť spánok, znížia sa určite aj výbuchy hnevu. Zvlášť ak chodí do škôlky, tam nemusí vždy pospať koľko potrebuje a potom je nervózny. A po 5h mohol byt aj dosť hladný ak tam mal len niečo na zahryznutie a nie varené jedlo, ktoré by ho zasýtilo. Dieťa niekedy koná aj pre toto tak nervózne. Moja staršia dcerka, keď na výbuchy väčšinou už za to môže hlad alebo únava, len dieťa nie je dospelý, nevie ešte definovať kvôli čomu je taký nervózny.

katkami123
3. apr 2023

@denkabemommy
Je trápne hrať sa na niečo viac, keď sama prispievaš do diskusných fór a ani nie si niečo viac a ani to z teba niečo viac nerobí, aj keď si to myslíš. Niekomu s takýmto postojom mozes byt rovnako na smiech ako je tebe autorka, že si tu založila anonymnú diskusiu. Každý ma právo riešiť si svoje vnútro ako uzná za vhodné a ty nie si etalón, ktorý by tu určoval “inteligenciu a vyspelosť ” riesenia problému. A ani si tou zbytočnou poznámkou aj spolu s kolegyňkou autorke nepomohla. Co, bol ťažký deň? Tak si tu prišla vypustiť paru?