Ako by ste sa zachovali ohľadom dedičstva?
Ahojte, prosim názory ako by ste sa zachovali.
Strýko vám odkaze byt, uz za života sem ta prehodil ze detom nenechá nic za to ako sa k nemu správali. Ze radsej to odkaze nejakému útulku pre zvieratá (nikdy zviera nemal, zvieratá nemal rad). Zle správanie bolo z oboch strán, strýko sa rozviedol pred cca 35r, deti boli male, s manželkou sa vkuse hádali a bili (obojstranne - výbušné povahy). Manželka deti odstrihla, ohovárali sa, nevedeli si prísť na meno, žili v jednom meste, ked ho stretli ani ho nepozdravili, strýko im tiez robil prieky. Každopádne rodina sa rozpadla a nasledovali ďalšie udalosti ktoré manželku a deti poznačili (choroby, úmrtia, zlý výber partnera, rozvod…). Strýko žil plus-mínus v pohode, stabilne, o kontakt s detmi sa snažil, čiastočne uspel u jedného dieťaťa ktoré ale krátko po dosiahnutí dospelosti zomrelo. Tomu aj dával peniaze navyše, staral sa počas choroby.
Po smrti mojich rodičov som so strýkom mala minimálny kontakt (pohľadnica, SMSka na sviatky, telefonát ak sa nieco významne v rodine udeje). Predtým rodinne návštevy cca 4x do roka.
No a teraz reálne zistite ze vám ten byt odkázal, v podstate na truc rodine. Co urobíte? Necháte si ho a neriešite celú históriu, je to jeho vola. Alebo zohľadnite to ze detom sa od neho nic nedostalo, nikdy nic naviac okrem výživného. A dedičstvo odmietnete. Byt ma hodnotu cca 40-50tis. (dedicske este neprebehlo). Nie je to horibilná suma ale nie je ani zanedbateľná. Ked som v širšej rodine nadhodila ze to asi odmietnem nech deti aspon nieco po otcovi dostanú tak ze som hlúpa, ze to mam nechať tak ako to strýko chcel. Ze nikto by sa len tak nevzdal toľkých peňazí.
S detmi neudržiavam žiadny kontakt. Nevideli sme sa cca od strýkovho rozvodu, jeho ex prerušila kontakt s našou rodinou. Neviem ako teraz žijú.
vieš, ono keď kydá niekto na vlastné deti ešte keď boli malé, niet divu, že deti potom spravili rovnaký postoj, ako on k nim.
A ktorá z nás by sa staral o takého otca? Asi žiadna, keby kydal a nadával na nás ešte ako deti
Ja by som normálne išla na dedičské, pokiaľ by som naozaj niečo zdedila tak byt by som predala a peniaze rozdelila presným dielom medzi seba a jeho deti....
Aj by som mala čisté svedomie (lebo tie deti sú len obeťou drbnutych rodičov) ale aj by som mala nejaké peniaze keď už to takto chcel
@luliu nemáš pravdu musia byt dôvody že sa nestarali kvôli chorobe alebo odkazanosti strýka. Ak take nič nebolo, deti sa s neterou budú súdiť o to dedicstvo
Ak sú tie deti pricetne, budú sa s tebou súdiť. Ja ako dieťa takého hnusneho otca by som sa nedala takto pripraviť o byt. Ešte kvôli strýkovi a jeho deťom budeš prežívať riadne dusno
@sasa1310
Odporujete si vo vlastných príspevkoch. Zadávateľka by nedostala nič len v prípade, že všetci dedičia po poručiteľovi (potomkovia) by boli maloletí. Ak sú plnoletí, tak dostanú polovicu svojho zákonného podielu, ak sa dovolajú neplatnosti závetu, a zadávateľka zdedí zvyšok.
To všetko,ak neboli potomkovia právoplatne vydedení.
@zalka
Doplním, že po zosnulom dieťati by dedili jeho potomkovia (ak existujú), teda hlavne vnuci poručiteľa, o ktorom je reč. Ten prepočet by mohol preto vyzerať inak.
stalo sa mi podobne, ale vztahy priamych dedicov , mojich rodicov boli povedzme v norme obojstranne ... dedo sa tak rozhodol povedzme ze komplikovane premyslal ... moralne sa nato necitim , takze planujem dedicstvo vratit , tym nadomnou a v podiele aky by mali mat .... popripade ked ti to stryko odkazal, si tam nechaj ciastku ... klud duse je nad peniazmi 😘
Ešte uvidíš ako budú reagovať teraz jeho deti, ktoré od neho nič nechceli...
Ak nebudú nič chcieť, byt si nechaj. Ak prídu hádky a osočovania, budeš vedieť, čo robiť.
Ja by som neodmietla, neskôr by som ale popremýšľala či to nechám svojim deťom alebo podporím útulok, alebo na onkologiu. Nechala by som si prejsť hlavou čo s tými peniazmi .. ale odmietnuť nie .. lebo ak by odmietli aj deti, aj ty .. prepadnú to statu
Tiez by som rozmyslala ako ty. Zla energia od ludi,ktori by ta mali v zuboch,vie narobit vela zleho.
Ja ti tu napíšem ako dieťa takéhoto otca. Moji rodičia su tiež rozvedení. Otec sa na nás totálne vykaslal, paradoxne o kontakt som sa snažila ja, nie môj otec a tak to šlo do stratena. Vôbec sa nebudem čudovať,ak prepise svoj majetok na niekoho iného z rodiny a popravde po ňom ani uz nic nechcem. S kľudom si ten majetok nechaj. Ak nie sú na tom jeho deti nejak veľmi finančne zle, nerieš to. Nechaj si ten byt. Alebo ideálne sa spýtať rovno tých jeho deti. Ja by som nič pi otcovi, ktory nás mal za života na háku, nechcela.
@kikavadi skúšala si zistiť prečo sa vykašľal, príčiny môžu byť rôzne... Môže byť za tým tvoja matka napr. koľké ženy si myslia, že deti vlastnia a ich partner na ne nemá právo. A kolki otcovia pre pokoj deti ustúpia po čase aby deti nemali traumy. A dieťa je vychované pod vplyvom matky, že otec o neho nemal záujem.
A to som mnohým povedala, že ak im deti vyrastú a budú mať záujem tak ich vyhľadajú. Kamaráti mi toto za pravdu dali lebo čas ukázal. Ale oni sa nepostavili svojim deťom chrbtom ako tvoj otec tebe.
@maciatkolulu trefne si to vystihla. Uz vidim ako vsetky zeny odmietaju peniaze, dedičstvo a zadarmo si ubytuju cudzich ľudí 😂
Česť vynimkam poznam aj take
@zalka moji rodicia sa rozviedli až sme boli dospeli. Neostala som žiť ani s jednym, nebola som ovplyvnená žiadnou stranou. Snažila som sa vychádzať s oboma rodicmi, ale môj otec ako sa rozviedol s mamou, zabudol, že ma deti. Na svadbu mi odmietol prísť, ze on za jednym stolom s mamou nebude sedieť a odvtedy sme sa viac nevideli. O kontakt som sa márne pokúšala xy-krat. Je to jeho povaha. Sme mu ukradnuti, ja, brat aj vnúčatá. Tu ozaj nejde o pripad, ze on chudacik mal k deťom cestu zahatanu kvôli bývalej manzelke. Moja mama sa na jeho adresu absolútne nevyjadruje.
Tak keďže ta kontaktoval notár, prial si to strýko... Morálne hľadisko? Myslim ze deti strýka morálkou tiež neprekvitali, keďže sa nezaujímali, nestarali.. Nemáš dôvod to odmietnut.. 🤷♀️ Ak nemá dlhy väčšie ako cena bytu samozrejme. By som sa netrápila nad tym. Počkaj na dedičské a uvidíš.
Ešte ani autorka nevie čo je predmetom dedičského konania, či je závet platny, či vôbec niečo zdedí a už tu aké hrdé ženy odmietajú 50 či 130 000 €. Len tak z pleziru, čo nezdedili ani cent
Autorka - choď pekne na konanie, vypočuj si notára, požiadaj o ten papier/ kópiu a dôkladne si rozmysli. Máš 30 dní na rozhodnutie.
Až potom sa rozhodni, lebo ak odmietnes dedičstvo prepadne štátu a to by bola hlúposť najväčšia. Nikdy nevieš akým zázrakom sa k bytu dostane kšeftar.... Skús si overiť či nemal nejaké dlhy, že by sa po prevzatí dedičstva nejaké nečakane objavili.
Ak bude všetko ok, uvidíš aký byt to je, kde je, a časom sa rozhodneš čo s ním. Možno sa aj tie odriekané deti zobudia a zúrivo budú bojovať o majetok, € vedia zahlusit aj spomienky, majetok nenávideného otca im bude klať nervy a budú s tebou bojovať, možno vôbec nie , ale ty s ním môžeš naložiť ako budeš chcieť. Predas a svojim deťom odložiš € , alebo dáš časť na rôzne charitatívne účely a pomôžeš desiatkam deti a ľuďom v zdravotných problémoch, núdzi.
Už vidím všetky gerojky, ako odmietnu, keď na stole uvidia balíčky euráčov, keď s nimi môžu vyriešiť veľa problémov , ide hrdosť bokom
Kto platil pohreb + pomnik? Tieto 2 sumy spolu mozu byt cca 5 tis a pokial viem, daju sa v ramci dedicskeho 'predostriet'.
Nechaj si to. Je to jeho vola. Oni nemaju na to ziadny narok. Na otca kaslaali, nech idu do riti... Prepac ale je tak. V ziadnom pripade neries ty ich blbosti. On to nechal tebe.

Ak nie si odkazana na peniaze za ten byt, tak by som dala detom ich zakonne minimum a zvysok na charitu.