icon

Ako by ste sa zachovali ohľadom dedičstva?

23. júl 2022

Ahojte, prosim názory ako by ste sa zachovali.
Strýko vám odkaze byt, uz za života sem ta prehodil ze detom nenechá nic za to ako sa k nemu správali. Ze radsej to odkaze nejakému útulku pre zvieratá (nikdy zviera nemal, zvieratá nemal rad). Zle správanie bolo z oboch strán, strýko sa rozviedol pred cca 35r, deti boli male, s manželkou sa vkuse hádali a bili (obojstranne - výbušné povahy). Manželka deti odstrihla, ohovárali sa, nevedeli si prísť na meno, žili v jednom meste, ked ho stretli ani ho nepozdravili, strýko im tiez robil prieky. Každopádne rodina sa rozpadla a nasledovali ďalšie udalosti ktoré manželku a deti poznačili (choroby, úmrtia, zlý výber partnera, rozvod…). Strýko žil plus-mínus v pohode, stabilne, o kontakt s detmi sa snažil, čiastočne uspel u jedného dieťaťa ktoré ale krátko po dosiahnutí dospelosti zomrelo. Tomu aj dával peniaze navyše, staral sa počas choroby.
Po smrti mojich rodičov som so strýkom mala minimálny kontakt (pohľadnica, SMSka na sviatky, telefonát ak sa nieco významne v rodine udeje). Predtým rodinne návštevy cca 4x do roka.
No a teraz reálne zistite ze vám ten byt odkázal, v podstate na truc rodine. Co urobíte? Necháte si ho a neriešite celú históriu, je to jeho vola. Alebo zohľadnite to ze detom sa od neho nic nedostalo, nikdy nic naviac okrem výživného. A dedičstvo odmietnete. Byt ma hodnotu cca 40-50tis. (dedicske este neprebehlo). Nie je to horibilná suma ale nie je ani zanedbateľná. Ked som v širšej rodine nadhodila ze to asi odmietnem nech deti aspon nieco po otcovi dostanú tak ze som hlúpa, ze to mam nechať tak ako to strýko chcel. Ze nikto by sa len tak nevzdal toľkých peňazí.
S detmi neudržiavam žiadny kontakt. Nevideli sme sa cca od strýkovho rozvodu, jeho ex prerušila kontakt s našou rodinou. Neviem ako teraz žijú.

Strana
z3
sasa1310
23. júl 2022

ak byt neprepísal za života na teba, nedostaneš na dedičskom nič. Aj keď závet napísal a tam ti to odkázal a deťom nedal nič. Totižto ak opomenie v závetu deti, závet je neplatný a bude sa dediť podľa zákona, čiže budú dediť iba jeho deti.

autor
23. júl 2022

@sasa1310 kontaktoval ma notár, inak by som o tom nevedela.

sasa1310
23. júl 2022

on ťa musí kontaktovať, až je závet a písaná si tam. Ale to je tak celé. Keby aj deti spomenul v závete a dal im nejakú malú čiastku, musí každé dieťa dostať aj tak minimálne polovicu zo svojho zákonného nároku na dedičstvo.
Dieťa je neopomenuteľný dedič a nemôže deti len tak vydediť.

diamond007
23. júl 2022

Nechala samozrejme. Bol to jeho výber. Nič zle na Tom nevidim

pribinak
23. júl 2022

@sasa1310 je dosť mizne že deti asi dediť nebudú - nemalú záujem o otca, nestarali sa o neho v chorobe, to je dôvod na to, aby byt získala neter

zalka
23. júl 2022

@sasa1310 netáraj hlúposti,
závet je platný akurát deti po strýkovi musia dostať zákonný podiel kedže sú plnoleté tak musia dostať aspon polovicu toho ak by sa dedilo zo zákona.
čiže ak mal 3 deti , jedno zomrelo ostali 2 deti ... a byt má hodnotu 40000e tak musia dostať každé podiel 10000e .. čiže zadávateľke ostane podiel v hodnote 20000e ak napadnú deti pozostalého závet.
A ak ich aj vydedil, tak nemusia dostať deti vôbec nič.

sasa1310
23. júl 2022

@zalka netáram, ak v závete deti opomenul, závet je neplatný.

zalka
23. júl 2022

@sasa1310 hlúposti, závet je platný aj ked deti opomenul.
Deti musia namietať , a bud zadávateľka povie, že súhlasí aby dostali podiel zo zákona alebo sa bude s nimi súdiť.
Tak nehovor hlúposti, že závet nie je platný. A navyše spísaný u notára.

dupinka
23. júl 2022

Otázka je, či deti ako neopomenuteľni dedičia budú neplatnosť závetu napádať. Lebo ak áno, môže sa stať, že nič z bytu nebude (dôvod vydedenia musí byť uvedený+ neopomenuteľní, dobre mravy,..) Tiež treba brať do úvahy, že zodpovedá ten, kto prevezme dedičstvo, za dlhy do výšky nadobudnutého dedičstva. Môže sa stať, že sa nejaké objavia aj dodatočne.
Takže určite prebrať všetky pre a proti s notárom a potom sa.rozhodni.
Pokiaľ ti nikto a nič nebude stáť v ceste, tak to prijmi. Byt môžeš predať, čas peňazí venovať na dobrú vec a zvyšok v dobrom užívaj.

pribinak
23. júl 2022

@sasa1310 nemáš pravdu.
Od toho je závet, že si môže “vybrať dediča mimo povinných dedičov” ľudovo povedané

syslik81
23. júl 2022

odpoviem na to na co sa pytas kedze sa to tu zvrtlo v hadku na kt sa aj tak nik nepytal- ano nechala by som si byt .. ty za ich hadky nemozes a dnes sa dostat k bytu nieje lahke ... treba mysliet na seba ... bolo to jeho rozhodnutie a on vie preco .. ci uz z trucu alebo nie ...

pribinak
23. júl 2022

@autorka tu na konikovi je právna poradňa. Skús im napísať a dostaneš velmi kvalitne info

simca06022011
23. júl 2022

Samozrejme ze by som si ho nechala. A bez výčitiek svedomia. Keby islo o deti ktoré sa zaujimali, aspom by sa stretavali sem tam, bolo by mi to blbe ale takto nie.

simca06022011
23. júl 2022

A k zavätu, je oravdepodobne ze ho pan pisal s odbornikom, tak tam bude to co je potrebné. Zbytocne o tom polemizovat, zadávateľka temy sa dozvie ked tam pride.

autor
23. júl 2022

@pribinak dakujem, mne skor ide o ten moralny pohlad, ja som skor naklonena to odmietnut. Muz ma v tom podporil (mame dost, cudzie peniaze nepotrebujeme). A este ked vidim ako sa to moze komplikovat, netuzim po tom aby na mna jeho deti mali tazke srdce. Stryko to urcite neurobil z lasky ku mne ale z nenavisti k nim. Mohol to radsej charite darovat ako mna do toho tahat.

basska_b
23. júl 2022

Cize existuje zavet, v ktorom stryko byt odkazuje tebe. Nevieme, co este vsetko v tom zavete je. Treba ist za notarom, ale vyzbrojeny znalostami o tom, ci zavet je platny atd. Dovod na vydedenie neopomenutelneho dedica predsa je:
b) O poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
Ak by si teda byt zdedila, predas ho a peniazky pouzijes na nieco? Ja na tvojom mieste, pokial naozaj deti otca nevideli roky a nestarali sa o neho, si myslim ze si ho nechaj ty, pretoze taka bola jeho posledna vola. Mohol to naozaj aj cirkvi odkazat a bolo by to to iste...

diamond007
23. júl 2022

Autorka, tak to vieš prijať a darovať chorým deťom.
Ak to dal radšej tebe ako by to mal dať vlastným deťom, z nejakej úcty k nemu by som to neodmietla.
Ja si myslím, že dar sa ani nemá odmietnuť a človek má byť šťastny a vdacný. Veď chcel ti dobre, chcel ti pomôcť v živote a aj keď si nemala najvrucnejsi vzťah k nemu, predpokladám že ťa mal radšej ako vlastne deti.

sasa1310
23. júl 2022

@pribinak od toho síce závet je, ale musí mať aj všetky právne náležitosti aby bol platný. Čiže nesmie opomenúť neopomenuteľných dedičov. Okrem toho aj v záveti musí mať minimálne polovicu zákonného nároku každé dieťa. Čiže sa opäť znižuje autorkin podiel.
Presne pre takéto prípady sa majetky píšu za života a nespolieha sa na závet, ktorá je vždy napadnuteľná. Okrem toho deti nemôže len tak vydediť, lebo napíše, že sa nestarali. Takto to nefunguje. Na dedičské konanie budú prizvaní aj potomkovia, aj keď je závet. A na mieste ju môžu napadnúť hneď u notárky, ak budú opomenutí
Mal byt napísať za života na autorku a bol by pokoj a všetko v poriadku bez toho, aby to niekto napadol.

kitycat
23. júl 2022

Nechala bez vicitiek.

Ich zmrsene stavy a vztahy nie su tvoj problem. Mohli sa tie deti ako dospele viac snazit.. Ale ked zrna nahucka deti proti otcovi, ten otec vacsinou nrma silu sa tlacit tam, kde ho nechcu. S jednym synom to spravil a osud mu ho vzal.

Rozhodol sa srdcom.

pribinak
23. júl 2022

@sasa1310 nevieme či strýko nespisoval závet u notára, všetko sú zatiaľ len dohady.
Okrem toho, pravdepodobne sa poradil s právnikom a urobil niečo take že byt daroval niekomu inému ako deťom

kitycat
23. júl 2022

@kitycat *bez vycitiek

sasa1310
23. júl 2022

@pribinak spisovať môže koľko chce. Musí niečo deťom nechať v záveti. Mali sme taký prípad v rodine. Jedno dieťa získalo v záveti 5 % majetku, druhé zbytok. A keďže závet nespĺňal zákonné náležitosti tak to prvé dieťa dostalo aj tak 25 % z celého majetku, lebo je to tak zákonom dané, že musí mať min. polovicu zo svojho zákonného nároku. riešilo sa to rovno na dedičskom, žiadne súdne pojednávania ani neboli, lebo by boli zbytočné. Závet nie je len tak napísať a vydediť deti, kdeže. Okrem toho tu sa nestaral aj otec o tie deti
Čiže ak poručiteľ, predpokladáme, že mal deti 2, ona môže dostať max. 50 % z jeho majetku

autor
23. júl 2022

@kitycat ...za tie vztahy mohli obaja rodicia, velmi tvrdohlave v minulosti rypajuce sa povahy. Stryko bol schopny celych 35r pocas navstev rozoberat aka hnusna bola je a bude jeho ex, aj x rokov po jej smrti ju ohovaral, mama ho vzdy stopla ze uz nech s tym prestane, ze to je minulost a podiel na tom maju obaja. Takisto kydal na deti, aj ked boli male. To boli take zabomysie spory co kto komu akym tonom kedy povedal a ci sa niekto ma pozdravit prvy (male dieta alebo otec). Viem ze boli pokusy v dospelosti deti nejako obnovit kontakty ale tie povahy (ktore zdedili po rodicoch) narazili na strykovu povahu. A kazdy pokus o nejaky kontakt bol zosmiesneny, znevazeny, zvelicene vykresleny ako prazdne gesto, aj zo strany deti aj stryka. Tam boli vinni vsetci. Ja by som s nim dlhsie ako povinnu navstevu nevydrzala, velmi konfliktny clovek.
To pisem len pre vykreslenie ich zivota. Nieco sme poculi od stryka, nieco moja mama od jeho exky (sem tam na tajnasa jej exka kym zila zavolala aby si vyliala srdce a hlavne aby uviedla svoj pohlad). A aj od strykovych susedov sme mali info kedze sa poznali s mojimi rodicmi (napr. ked stryko s exkou volali na seba policiu). Paradoxne tam nikdy nebol alkohol, nevera...nic podobne len neznesitelnost povah.

autor
23. júl 2022

Este dodam ze stryko nam ukazoval listy/neskor maily od deti, uz dospelych, kde mu pisali ze ho nenavidia, nech ich uz nikdy v zivote nekontaktuje, ze s nim skoncili, ze si nepraju ziadne darceky pre ich deti (vnucata), ze ich nikdy neuvidi a ze ani nevedia ze ich dedko existuje, ze im povedali ze zomrel. A nech zdochne ze im to je uz jedno. A pod. On im tiez v odpovediach nakladal. Proste uplne vsetko rozvratene. Potom vzdy po nejakom case pohladnica a zase kolecko hnusnych listov ze nech si ten kto pohladnicu poslal nemysli ze to je vyriesene atd atd

autor
23. júl 2022

Ja uz som na to aj zabudla kedze nie sme s nimi uz dlho v kontakte, len teraz si na to vsetko postupne spominam.

zaba21
23. júl 2022

Odmietla by som dedičstvo, lebo to, že ho jeho deti za života nenávideli, neznamená, že sa nakoniec o dedičstvo nepobijú. Mne osobne by také peniaze nestáli za to, keď by hrozil rodinný konflikt.

vilma7
23. júl 2022

Tak kamarát mojej mamky tiež nemá roky a deťmi kontakt, neprídu si na meno, nestrevaju sa atď. Aleb odkazal im všetko čo mal.
Na tvojom mieste to možno nechám niekde bokom a možno sa neskôr aj samé nájde riešenie.
Možno sa veľa vecí vývine úplne ináč.

veroikan
23. júl 2022

Moj pohlad na to.. nechaj si ho .. časom predaj teda ak nepotrebuješ byt. Ale určite neodmietni to čo ti stryko nechal aj ked ste mali malo kontaktu... mal na to s oj dovod tak to chcel a zrobil... a urcite by sa mu nepacilo ze ty povieš nie bytu... a nakoniec bolo to jeho prianie tak nevidim problem”

luliu
23. júl 2022

@sasa1310 rodič môže deti vydedit ak to spĺňa podmienky dané zákonom, takže nemáš pravdu, ak nebol záujem zo strany deti, nestykali sa, mali zlé vzťahy, kľudne môže byť zdediť neter

janinah
23. júl 2022

Nechala by som si byť iba v prípade.ak by som sa o strýka starala v starobe chorobe.navstevovalu sa a mali vzťah ako skoro s otcom..a ešte v prppipade.ze bývam pod mostom a ten byť má zachrani....za takých okolností ako popisujes by som dedičstvo odmietla

Strana
z3