Ako by ste sa zachovali v podobnej situácii?
Ahojte, zaujima ma cisto vas nazor, ev. ako by ste sa zachovali v podobnej situacii. Znamy poprosil muza, ci nekupi isty alkohol na jednu akciu, cena okolo 30 eur, lebo chcel z toho robit nejake drinky. My sme kupovali na tu akciu ine veci, muz mu vravel inu alternativu toho a on, ze nie, ze nech mu kupi presne toto. Nasledne po akcii muzovi povedal, ze : “tak mam ti zaplatit za to, vies lebo to sa cele vypilo ...” moj muz nechal to tak, nie je asertivny, nevie povedat nie. Ja slkohol z duse neznasam, preto ma to nastvalo, ze vysolil cca 30 eur na nieco, co vobec nie je potrebne a na druhej strane nepaci sa mi ten sposob, ze povedal mu nech mu to kupi a na druhy den, ze vlastne sa to vypilo, tak ma mu za to teda dat peniaze?! Je to somarina, nejde o nic vazne, nejde o velku ciastku ale tak zasa ani o 2 eura, len ma zaujima vas nezainteresovany pohlad na vec, co by ste si pomysleli, ev. co by ste povedali vy v danej situacii, vdaka
Ale odpoveď: vôbec by som sa nad tým nezamýšľala a bolo by mi trápne niečo k tomu hovoriť a to najmä, ak sa jedná o jednorazový "incident"
@bluka2 ok, dakujem za nazor
No tak 30€ Nieje veľa ale tiež Ti ich len tak nikto nedá... Kamoš s Tvojim mužom pekne vybabral, dá si kúpiť a nezaplatí a ešte možno potom rozprával a chválil sa čo on kúpil... Tvoj muž si mal normálne peniaze pýtať späť
Najvyssi cas aby sa muz naucil povedat si. Voci tebe to vie? Ja by som inak kamosovi nabuduce spravila daco podobne. Nech to takto kvazi vrati v naturaliach...
@veronikaszabova ja som to nepochopila tiež a bála som sa priznať😂😂
Niet zaco. Z môjho pohľadu ide o to aká je dôvera medzi kamaratmi. Ak toto riešiš s priateľom, je to ako vstupovať do ich vzťahu a dávať tam otázniky
Mna by najviac stvalo, ze znamy ma mojho muza za debila a ako to vyzera tak opravnene.
@tykat vidis to je tvoj pohlad, vyssie napisala bluka2 uplne iny nazor na danu vec
@bluka2 detto aj u nas. Raz kupia nieco kamosi, raz my. A neriesime.
Toto su taki ludia, neznasam to! Presne tak to podaju, ze normalny clovek sa citi trapne a necha to tak a tieto vystane vyspekulovane povahy na tom tazia... Tiez som sa s tym stretla a nie je lahke sa tomu naucit branit, ale treba sa to naucit. Nech sa muz na tom pouci a mozno si natrenujte, co na to povedat ak by sa to stalo znova. Ak mu je to trapne a nevadi Ti to, nech sa vyhovori na Teba, mne to ako malej poradila mama, ze mam povedat, ze by mi vynadala. 😊 Tiez to bolo, ze spoluziak sa na nas prizivoval podobnym sposobom... Ale dobra vec je ta, ze ked sa to raz nauci, bude to mat na cely zivot 🙂 Ono fakt sa len netreba nechat paralyzovat tym trapnom (na tom ten clovek stavia!), ale zareagovat, normalne, slusne, priamo. Proste hned mu mal dat flasu aj s blockom,...
Nerieš.... Nedal nedal... Druhý krát nekup tomu známemu už nic
Suhlasim s nazormi vyssie... ked je ten jeho kamarat takyto prefikany, nech rovnakou ĺstou mu to oplati Tvoj manzel. Vnimam jeho trable z trapnej situacie sle peniaze by som si na jeho mieste vypytala spat. Ked je mu trapne osobne, vyriesila by som to jednoduchou sms: "Cau Peto, tu je moj IBAN, mozes mi tych 30 eur za chlast poslat radsej na ucet."
Lopticka uz bude na toho znameho strane.
Ak sa bude osivat, ze coooo, ved si povedal, ze Ti ich nemam platit, Tvoj muz to moze zahrat na nedorozumenie, ze on to tak nepochopil (a teda ze nastoji na splateni dlhu 30 eur).
Aky pozic, taky vrat. ;)
Tak ak by to bolo ako pisala @bluka2 tak by ti muz povedal "co riesis, nabuduce kupi on" a nie ako si pisala "...moj muz ( aspon tak mi to povedal) len pokrcil plecami, ja som mu povedala, ze nie je asertivny, on mi nato povedal, ze a co mu mal povedat?..." ....a v tom je ten rozdiel.
A dalsia vec, ak niekto niekoho vyslovene poziada aby pre neho kupil konkretnu vec tak by sa vobec nemal vykrucat a vypytovat ci to ma zaplatit ale rovno vytiahnut peniaze.
Cely zivot sa ucime.
Nabuduce si bude tvoj manzel pytat dopredu peniaze 😉
Podla mna je dobre, ze si sa nastvala. A potom, ze su zeny furie. No su, no 🤷🏼♀️
Ja by som muža poslala s bločkom za tým známym, nech povie: vieš čo, moja žena nesúhlasí, aby sme to platili. Ten známy je fakt poriadne vychcaný, nejako ľahko sa mu to prepieklo.
podla mna je rozdiel,a velky v tomto pripade a v pripade,ze s kamosmi kupujeme hore dole a neriesime.Tiez mame kamosov,pri ktorych sa "vratenie penazi" za nieco kupene neriesi,lebo raz kupim ja,potom ona-on.Ale toto mi pride ako poriadna vychcanost zo strany toho znameho.
Keby zostalo na spodku 1,5 deci, tak mu to vráti ako výslužku? 😂😂😂😂 Dilino vychcané 🤦♀️ iné by bolo keby ten alkohol pili dvaja s mužom a nie, že robí machra pred druhými a platíte to vy....
@tykat ved ja suhlasim s tvojim nazorom, len dom tym chcela povedat, ze niektori maju iny nazor, ale ja si stojim za tym, ze podla mna je toto uplna vychcanost
@veronika65 tak to je samozrejme ina vec, ale on to dal kupit, aby mohol pre ostatnych robit drinky a potom povie, ze ved sa vypilo, tak mam ti to teda zaplatit?! keby to povedal mne, tak mu poviem “jasne, ved si to chcel ty, keby bolo na nas kupili by sme inu alternativu, takze ano”, lebo este muz mu predtym vravel o tej lacnejsej alternative ale on skalopevne trval na svojom nech kupi to, takze mi to pride total nefer a vychcane, mam uz na neho iny pohlad, muzovi som povedala svoje, on mi na to, ze riesim len peniaze, tak bohuzial ano, som na rodicovskom, tak nic mi zadarmo nepada, za to mozem mat napr 2 nutrilony, alebo ine veci
Chápem že ťa to žerie. Tak to vyrieš sama, na rovinu dotyčného vyzvi aby zaplatil. Že jeho správanie je nevhodné a chceš svoje peniaze. Pretože manželové peniaze sú aj tvoje. Možno prídete o jednoho kamaráta, ale nezdá sa mi že by to bola škoda.
@evica01 ano mozno som v tom zmysle furia, kedze nic nenapada zadarmo, mne nikto nic zadarmo neda, a zaplatit pri todicaku 30 euro na chlast mi pride plytvanie a este takym stylom podane, nastvalo ma to. Keby sa moj muz rozhodol , ze to ide kupit, tak nepoviem ani makke f, ale tu ide o to, ze mu to povedal ten znamy a nakoniec sa z toho takto vykrutil
@tmavovlaskakatka tak chyba je aj na strane mojho muzs, ze takto zareagoval. Keby to povedal mne, tsk ja by som s tym nemala problem mu povedat, ved jasne, ty si ho chcel, tak jasne daj mi tie peniaze. Ale tak on je taka povaha, nakoniec pre niekoho ineho sme sa povadili my, to je prosto fakt neskutocne 🤦🏽♀️
Na budúce bude manžel vedieť. Teraz sa to kamošovi prepieklo, na budúce bude vedieť, že sa ma na neho pripraviť. Bez hanby mu povedať áno, daj mi 30 €, ved si si kázal kúpiť. Mne sa raz stala podobná skúsenosť.. Kamoška organizovala chatovicu s varením gulášu. S jej priateľmi, ktorých som nepoznala. Dohoda bola napr., že zbierame sa 40€ to je už za ubytovanie a ingrediencie do gulášu. Ostatne si každý prinesie vo svojej réžii, pitie, jedlo navyše.. V záhrade som na trhala ovocie, zeleninu za dve igelitky pre všetkých zadarmo.. 🙂. A prišlo vyúčtovanie a dievčatá z BA si rozrayali svoj nákup, lebo oni v Bile kupovali 3 rajčiny a 3 papriky + iné hlúposti ktorých som sa ja ani nedotkla.. Potom, ze mam ešte doplatiť 5€ na kaďu za kúpanie.. 😂 Ja som o žiadnej kadi nevedela a nemala som tam ani plavky.. Pipenky si tam macali susky celú noc. Asertivne som im povedala, že nevidím dôvod prečo by som mala doplácať 15 e za niečo na com sme sa nedohodli, že ja som priniesla dve igelitky ovocia a zeleniny a nepýtam od nikoho, rovnako nevidím dôvod platiť za kadu na kúpanie, keďže som sa v nej nekúpala ani som nebola informovana, nech sa pekne zložia ty co sa v nej kupali.. A klinec bol, že čo som si kúpila na raňajky, ráno keď som vstala, bolo na stole rozložené a keď som si z toho zobrala, tak po mne pozerali, že čo robím.. 😂 Síce bez komentára, ale takým pohľadom, že to čo robíš. Na tej chatovicu som sa necítila dobre a viac som tých ľudí, ani tu kamošku nevidela...
Veď ty evidentne tiež nechceš ísť do konfrontácie, a manželovi za to nadávaš. To je trocha nefér.
@ckocka ja mu nenadavam, ja som mu len povedala, ze sa mi to nepaci, ze ked kazdemu tak bude skakat, ako budu piskat, tak potom sa mozme “ist past”. Co uz mam ja teraz robit, ked on uz to uzavrel? tak uz ho teraz ( myslim mojho muza) totalne znemoznim, ked budem do toho vrtat a ziadat od znameho. Mne keby to povedal, ja ny som nemala najmensi priblem mu povedat , aj teraz, keby sa ma spytal, ale sama aby som teraz za nim dobiedzsla ze daj mi tych 30 eur, to urcite nepojdem
@veronikaszabova ja neriesim to, ze raz kupia kamosi a raz my, to je samozrejme noemalne, ved aj my tak fungujeme. Tu je vsak situacia ina v tom, ze on si povedal, co JEMU mame kupit a potom z platenia vycuvsl, opakujem, keby sa mij muz rozhodol, ze to ide kupit, tak nepoviem ani slovo, ale toto nebolo jeho ani moje rozhodnutie
Muž sa z tejto situácie poučí a na budúce bude pripravený. Nenarobis už nič.
Pozri, nedal tak nedal. Mne osobne by bolo tiež hlúpe pýtať vyslovene tie peniaze, keby sa ma takto opýta. Už sa mi podobne stalo, kupovala som na party nejaké potraviny, lebo kamoška nestíhala do obchodu. Dala som na to takmer svoje posledné peniaze z rodičaku. Sprostá som jej podala tašku s jedlom hneď pri príchode a neriesila som. Mala som jej rovno podať aj bloček do rúk. No ten som nedala. Po party sa tvárila že nič, veď sme to jedli všetci. A mne bolo trápne si pýtať peniaze za nákup. Takže sme potom krkali do ďalšieho rodičaku, ale nevadí. Asi o mesiac ma poprosila, či jej nekúpim cigarety, tak som jej ich podala rovno s blockom a namiesto nech sa páči som rovno povedala 3,30 € 🙂 samozrejme hneď zaplatila. Mimochodom s tou kamoškou sa už takmer nestretavam. Tých situácii, kde má využívala bolo viac a tak sa kontaktu s nou už viac menej len vyhýbam.
On si je velmi dobre vedomý čo urobil a hanbiť sa má on, nie vy. Ak sa stretneš s nepoctivcom, jediná možnosť je vytiahnuť ťažké zbrane. Nijako ťa morálne nepoškodí zasadiť sa o svoje právo. Rozoberáš to tu do detailov už ako dlho, jednu SMSku alebo hovor už si mohla mať dávno za sebou. A je to rovnaký postup ako použil na tvojho muža - už je to uzavreté, nebudú do toho vrtať. Právo je na vašej strane, hoci sa tvoj muž zachoval hlúpo. Hlúpo, nie nepoctivo.

Záleží aký majú vzťah. Ja s takými dobrými blízkymi kamaratmi vôbec neriešime 30€, len tak odhadom niekedy kúpi viac ten a niekedy ten a nikto nikoho nezneužíva. A áno, ak je práve jeden na tom lepsie ako druhý, niekedy sa aj stane, že zaplatím viac krát po sebe menej alebo viac. Takže keby som poprosila niekoho kúpiť mi nejakú fľašku, odpoveď od väčšiny ľudí keby som vytasila hotovosť by bola, že co blaznis... preto si viem predstaviť, že by som sa spýtala, či mám ti dať peniaze? Alebo poviem počkaj, dám ti peniaze. Zo skúsenosti bude odpoveď netreba a ja nabudúce niečo pokupujem a pod. Ak je to nejaky známy, co sa ani nepoznajú dobre, tak možno to môže byť aj niekto, kto chcel o 30€ zbohatnúť.
Divné by mi bolo, keby to riešil niekto tretí