Sú tu maminky dospelých detí s podobnými pocitmi?
Pekný večer, chcela by som sa asi iba vyrozprávať, posťažovať ☹
Dcéra má 27 rokov, pracuje, prispieva na domácnosť a vychádzame spolu dobre. Nemôžem povedať, že by bola nezodpovedná alebo že by doma nič nerobila.
Čoraz viac však mám pocit, že sa vôbec neponáhľa postaviť na vlastné nohy. Nehovorí o vlastnom bývaní, nepripadá mi, že by si niečo plánovala, a zdá sa, že jej súčasná situácia úplne vyhovuje.
Na jednej strane si uvedomujem, aké sú dnes ceny nehnuteľností a nájmov, takže to nemá jednoduché. Na druhej strane premýšľam, či jej tým, že má doma všetko pohodlie, vlastne nebránime v tom, aby sa posunula ďalej.
Zaujíma ma hlavne pohľad maminiek, ktoré majú takéto staršie deti.
Na jednej strane som rada, že je spokojná. Na druhej strane "ja v jej veku....".
Ďakujem a prajem pekný večer.
@anonym_autor mam a vobec ich “nevyhanam” z domu. Dnes je to tazke. Moji bratranci sa osamostatnili az po 30tke, jeden 33 a druhy 35 rocny. Aj to iba s financnou pomocou rodicov. Ak mate pekny vztah tak co ti vadi? Vela ludi z nasej generacie sa osamostatnilo preto, ze museli rychlo dospiet. Bud mali zle vztahy doma, alebo rodicov alkoholikov, alebo nieco ine, preco sa rychlo pratali z domu. Dnes je to uz ine.
Vcera sme sa tak bavili o tom zo synom,takmer 18r.Bratranec uz pojde za chvilu pracovat,teraz konci 3rocak a uz ma v plane zobrat uver na auto,zobrat hypoteku a taketo reci.
Synovi som hned povedala,budes chodit do prace a setrit si na 20percent hypoteky,a pekne do 1izboveho bytu.Tak sa zacina,pomaly v malom.
@anonym_autor mam a vobec ich “nevyhanam” z domu. Dnes je to tazke. Moji bratranci sa osamostatnili az po 30tke, jeden 33 a druhy 35 rocny. Aj to iba s financnou pomocou rodicov. Ak mate pekny vztah tak co ti vadi? Vela ludi z nasej generacie sa osamostatnilo preto, ze museli rychlo dospiet. Bud mali zle vztahy doma, alebo rodicov alkoholikov, alebo nieco ine, preco sa rychlo pratali z domu. Dnes je to uz ine.
@anonym_3f49e4 Mne nevadí, len sa mi zdá, že by sa mohla trošku rozhýbať. Preto ma zaujíma, ako to majú iné maminky.
mám dieťa staršie ako ty autorka, peniaze má len pre seba, neponáhľa sa ani so známosťou, ani s bývaním. Zato uháňa kariéru.
@anonym_3f49e4 Mne nevadí, len sa mi zdá, že by sa mohla trošku rozhýbať. Preto ma zaujíma, ako to majú iné maminky.
@anonym_autor tak sa s nou o tom porozpravaj… kazdy to ma inak.. mne osobne to nijako nevadi, a to mam tri, z toho dve dospele. Viem, ze ked budu pripraveni, osamostatnia sa. Niekomu to trva dlhsie, niekto chce vypadnut z domu hned.
A ty sa jej nikdy nepytas že aké má plány? Či neuvažuje nad niečim? Veď to je tak na posedenie pri káve
Majú to ťažké… - ktorá generácia to mala ľahké? Vždy je to ťažké
A ty sa jej nikdy nepytas že aké má plány? Či neuvažuje nad niečim? Veď to je tak na posedenie pri káve
@anonym_5d7cac Jasné, že sa bavíme aj spolu. Myslím si, že keby mala priateľa, že by ju to nejako motivovalo. Momentálne nevie, nechce, neplánuje.
Dcery...jedna odosla po maturite na vs a uz sa nevratila,rodinu a vlastny byt ma v zahranici.Druha odisla po vs ( vs v nasom meste) do podnájmu so snubencom.uz maju deti aj domcek.Syn 20 r vs mimo SR a domov prist ani žit na SK neplanuje.
Na tvojom mieste by ma netrapilo to byvanie,ale že sa nechysta mat vlastnu rodinu,ak som dobre pochopila.
Dcery...jedna odosla po maturite na vs a uz sa nevratila,rodinu a vlastny byt ma v zahranici.Druha odisla po vs ( vs v nasom meste) do podnájmu so snubencom.uz maju deti aj domcek.Syn 20 r vs mimo SR a domov prist ani žit na SK neplanuje.
Na tvojom mieste by ma netrapilo to byvanie,ale že sa nechysta mat vlastnu rodinu,ak som dobre pochopila.
@janinah Áno, nechce sa nejako pohnúť. Tajne dúfam, že s nejakým partnerom, priateľom by sa trošku rozhýbala.
U nas je normalne, ze sa dieta po skole osamostatni (lebo chce), ci uz ma vazny vztah alebo nie. Ale nikto nechcel zostat byvat v detskej izbe. A to mame vyborne vztahy. A ano, bohuzial, faktom je to, se mlademu cloveku mama za zadkom v 30tke skodi. Je to proste tak. Ak nie su nejake vazne dovody, 30tnik v detskej izbe nie je motivovany ani "nuteny" sa posunut ci vykrocit z komfortnej zony. Pri debatach s kamoskami - nie si jedina co to tak vnimas. Kazda normalna matka vidi, ked taketo fungovanie uz dospelemu dietatu neprospieva...
A nic v zlom, za mna su to vyhovorky respektive zbytocne ospravedlnovanie zlenivelych mladych ludi ktori nedostali do vienka byty a auta, ze aka je dnes tazka doba aby sa mladi osamostatnili. Mam v okoli velke mnozstvo mladych, ktorym rodicia pomoct nedokazali, a uplne prirodzene sa v 20-30 rokoch postupne zo zdielanej izby, najmu, sporenim, hypo, startovacieho bytu... Dostali k byvaniu. A najma - su samostatni a schopni co sa tyka celkoveho zivota. Lenze vsetci sa v prvom rade CHCELI posunut - zit, osamostatnit sa, a ist dalej.
@anonym_autor syn 25 r býva v zahraničí v podnájme s priateľkou, konči im zmluva a chcú ist do väčšieho podnájmu. Keďže nemajú našetrene 20 % na hypotéku. Mne osobne by nevadilo, keby dospelé dieťa bývalo s nami.
@anonym_5d7cac jasné že to má každá generácia ťažké.
Ja som sa svojho vysneného domu dočkala až vo veku 42 r. Dovtedy u rodičov aj s rodinou.
Buď rada a nestazuj sa.Ja mám dcéru 23,5rocnu , chodí síce do práce,ale keď ma voľno,buď celé dni prelezi,alebo niekde ide,neprispieva,nepomáha,keď ju poprosím o niečo,tak ignoruje,perie si sama,prádlo jej obchádzame aj 2 týždne ,kým si zo susiaka berie a nič na ňu nepomáha ,nemám žiadne páky na ňu.Jej otec,môj ex ju v tom ešte podporuje.
A ešte sa všade sťažuje aká som hrozna matka,že ju terorizujem a vyvrsujem sa na nej za svoje neuspechy
@anonym_autor Aj keď ti to vyhovuje, respektíve nevadí, je to neprirodzené a dcére to škodí. Stáva sa z nej nepoužiteľný kus. Chlapov bývanie na rodičmi v urcitom veku nepriťahuje, dievča lenivie a čas beží rýchlo. Najmä u žien. Onedlho bude mať 30 a potom je možné, že ti zostane na krku nešťastná stará dievka, neschopná vybudovať si vzťah a budeš sa kvôli nej trápiť ako moja kolegyňa. Povedz jej o svojich obavách a žeň ju preč z domu.
@anonym_autor ak nemá partnera, netikajú jej biologicke hodiny, tak načo? Podnajom bude platit a bikdy to nebude jej, úver samej jej podla mna len tak nedajú, no zalezi aký ma príjem .. ale tazko platit sama, skonci na pn, a je po ptakoch .. cize riskovať a načo ?
Ak pises ze ma pohodlie, kde je problem nastavit si hranice ? Umyt okna, dať prať, povysavať, umyt dlazku, navarit atď... treba zapriahnuť do roboty, ale nemala to pohodlie, o ktorom píšeš
@janinah Áno, nechce sa nejako pohnúť. Tajne dúfam, že s nejakým partnerom, priateľom by sa trošku rozhýbala.
@anonym_autor chce vobec a partnera a deti? Teraz, alebo neskor? Neberme to automaticky ze kazda sniva o svadbe a skakani okolo deti
@anonym_autor moja dvera od 18 byvala v Brne kvoli vysokej, v 20 si nasla robotu popri vyske, teraz ma 24, full time job, byva v najme s piatelom a vsetko si uz od 22 plati sama. Ked som ju chcela financne podporovat tak mi to poslala nazad ze nebudem zivit dospelu babu. By som sa hanbila mat taku fuchtlu doma ako ty, nic vzlom. Ja som na svoje deti pysna, ked aj pridu domov len sa pytaju s cim mozu pomoct.
@anonym_autor ja mam dve deti . Dcera ma 24 a už dva roky býva dokonca aj v inom meste ako my , býva v prenájme, chodí na VŠ 4 ročník, ma brigadu a v podstate svoj život.. Syn má 21 a býva s nami teraz akurat dokončil 1 ročník VŠ . Pomaly aj on uvažuje že pojde do mesta kde ma VŠ, že by šiel na intrak alebo podnajmu s kamošmi , ale my ako rodičia na neho netlačíme nech sa sám rozhodne ..
@anonym_autor mne by to nevadilo a ani nevidim pri zdravych vztahoch pratat decko z domu prec len preto, aby akoze nespohodlnelo.
Syn (24) byva s frajerkou v podnajme, dcera este studuje, nezaraba. Ale ak by obaja alebo jeden byvali s nami v dome, mne by to neprekazalo. Tiez som byvala s rodicmi kym som sa nevydala (27), a ani raz mi rodicia nenaznacili, ze by sa patrilo uz z bytu vypadnut.
Ja som bývala u rodičov kým som sa nevydala. Mala som 25. Nikdy som nechcela žiť sama.
od malička moje dieťa vedelo - že sa presťahuje od rodičov, že tak je to normálne… a keď nastal ten čas, proste sa presťahovalo..
mladí to majú ťažké. tie ceny sú strašné, platy strašné, vzťahy strašné…
my sme dieťaťu pomohli finančne - a doteraz ho podporujeme…
bez peňažnej pomoci čo sa týka bývania by sa asi neosamostatnilo…
ale teraz ho podporujeme, lebo proste to tak chceme. je to naše jediné dieťa - tak komu dáme ak nie jemu?
od malička moje dieťa vedelo - že sa presťahuje od rodičov, že tak je to normálne… a keď nastal ten čas, proste sa presťahovalo..
mladí to majú ťažké. tie ceny sú strašné, platy strašné, vzťahy strašné…
my sme dieťaťu pomohli finančne - a doteraz ho podporujeme…
bez peňažnej pomoci čo sa týka bývania by sa asi neosamostatnilo…
ale teraz ho podporujeme, lebo proste to tak chceme. je to naše jediné dieťa - tak komu dáme ak nie jemu?
@biba_18 nie kazdy ma financie na podporovanie dietata a nie kazdy zdedi byt, ktory da decku. Tvoj syn neplati prenajom a aj tak potrebuje financnu podporu?
@biba_18 nie kazdy ma financie na podporovanie dietata a nie kazdy zdedi byt, ktory da decku. Tvoj syn neplati prenajom a aj tak potrebuje financnu podporu?
@anonym_e9a0ac ja som písala o tom že to potrebuje? 😏 ja vravím že my ho podporuje lebo chceme - a tak ako my chceme. napr. že keď chcem aby išiel so mnou na dovolenku, takmu ju zaplatím… alebo keď chcem tak mu kúpim ovocie alebo pár vecí z tesca - lebo on si to proste nekúpi. nie preto že na to nemá - ale že nechce alebo bohvie prečo… pracuje a funguje… ale ja nevidím dôvod prečo by som sa s ním ja nemala deliť o svoj majetok 🤷♀️ keď ja chcem…
btw - ani to že každý rodič to má ako my som nepísala… autorka sa pýta na naše skúsenosti, či našu situáciu - a tá je taká ako som napísala…
@anonym_autor ja vediem deti k samostatnosti, u syna sa mi to darí, je prvák na strednej a od októbra brigáduje, našetril si, vie , čo chce v živote, kam sa posunie, dcéra, mladšia, tá bude bývať u mňa hádam aj do 50tky, nemá absolutne žiaden záujem , o nič, lenivá, problém si sama nabrať, upratať, takže do všetkého ju treba nútiť
Vcera sme sa tak bavili o tom zo synom,takmer 18r.Bratranec uz pojde za chvilu pracovat,teraz konci 3rocak a uz ma v plane zobrat uver na auto,zobrat hypoteku a taketo reci.
Synovi som hned povedala,budes chodit do prace a setrit si na 20percent hypoteky,a pekne do 1izboveho bytu.Tak sa zacina,pomaly v malom.
@anonym_8e86cc No chudák, kým našetrí tých 20%, bude mať aj 30tku na krku 😔
Keď sme mali stretávku zo školy, bolo nás niekoľko takmer 30tnikov, väčšina žila s rodičmi aj keď majú rodinu (dom so samostatnými poschodiami) alebo podnájom (ak prišli z bytu a už by ich tam bolo veľa). Len zopár dokázalo mať už vlastné bývanie, väčšina na to šetrila ešte.
Tí single väčšina s rodičmi alebo podnájom. Len dvaja single mali vlastné, a aj to jeden zdedil a druhá zobrala hypo, no polovicu jej zaplatili rodičia.
Porozprávaj sa s ňou, či si odkladá, robí rezervu. Keď aj odkladá/investuje, nie len rozhadzuje, nevadilo by mi to, že je u mňa.
Zmení sa zmýšľanie, keď príde chlap 😂
Ja som bývala u rodičov kým som sa nevydala. Mala som 25. Nikdy som nechcela žiť sama.
@martinka13 A ja bývam sama vo vlastnom byte a ani sa neplánujem vydať. Načo ? Som predsa finančne nezávislá, všetko si platím sama. Pred piatimi rokmi som si brala úver 70 000 € a už ho mám z polovice splatený. Nejaký chlap by mi doma len zavadzal.
Buď rada a nestazuj sa.Ja mám dcéru 23,5rocnu , chodí síce do práce,ale keď ma voľno,buď celé dni prelezi,alebo niekde ide,neprispieva,nepomáha,keď ju poprosím o niečo,tak ignoruje,perie si sama,prádlo jej obchádzame aj 2 týždne ,kým si zo susiaka berie a nič na ňu nepomáha ,nemám žiadne páky na ňu.Jej otec,môj ex ju v tom ešte podporuje.
A ešte sa všade sťažuje aká som hrozna matka,že ju terorizujem a vyvrsujem sa na nej za svoje neuspechy
@anonym_d22448 prečo ju máš doma? Veď keď pracuje tak aspoň na vodu a elektrinu by mala prispieť. To je taký základný chochmes. Nemusí dať pol výplaty, ale snáď 100vka by ju nezabila
@janinah a čo keď neplánuje vlastnú rodinu? Možno nechce. To je nejaká povinnosť v živote? Či zbožné prianie rodičov? Zvláštne to myslenie 😳

@anonym_autor moja bude mat 27 a s priatelom je v podnajme zatial maju skoro 2 rocne dieta. Hned po skole vyske sli do podnajmu spolu