icon

Ako byť asertívny voči svokrovcom bez konfliktu?

katikm
26. dec 2024

…a ja som teľa, ktoré sa vždy prispôsobovalo, nikdy nehovorilo nikomu nie a nič neznášam viac ako konflikt. Neviem, ako z toho von a ako byť asertívnejšia. Je tu niekto kto bol ako ja a naučil sa aj cez ten diskomfort a to, že na to nemá povahu papuľovať, odmietať a kritizovať ak to bolo na mieste? Ako ste to dosiahli? Prišlo to prirodzene časom?

Svokrovci dávajú deťom jesť rôzne veci ktoré si neželám aby jedli (a vedia to), sami sa k nám pozývajú hoci si to neželám bez nejakej debaty/plánu vopred, k novorodencovi si nedali automaticky rúško hoci sme sa na tom vopred dohodli, atď. Myslím, že sa už aj spoliehajú na to, že im aj tak nič nepoviem. Z dlhodobého hľadiska to však takto nemôže fungovať. Dusím to v sebe a škodím si tak.

Manžel je flegmatický, to je separátny problém. Chcem v prvom rade riešiť seba a svoju neschopnosť komunikovať svokrovcom nesúhlas, sklamanie, hnev.

Ďakujem.

Strana
z2
patka06
26. dec 2024

Rúško k novorodencovi ???
Dávajú jesť niečo čo deťom ublíži na zdraví ??
Mala by si prehodnotiť svoje pravidlá

dadka1997
26. dec 2024

@katikm preco rusko k novorodencovi ?? To ani von s nim nechodis ? 😄 jedlo, co take im davaju? Nie si moc nejaka premotivovaná?

mmmt
26. dec 2024

Áno bola som ako ty 7 rokov … som to trpela mlčky… potom sa stalo niečo čo bolo mega cez čiaru tak som sa “opustila” to bol cirkus … a od vtedy som sa ja zmenila a povedala si dosť a nenechám si už skákať po hlave a veru že začali všetci byt opatrnejší …. Musíš si dupnut sú to tvoje deti tvoje pravidla a kto ich nerešpektuje nemusí chodiť …. Je to ťažké ale musíš v sebe niečo zlomiť a úľavy sa ti … držím palce

mmmt
26. dec 2024

@patka06
@dadka1997 nechápem prečo zámerne ignorujete podstatu … píše o nerešpektovani jej pravidiel je podľa mňa úplne nepodstatné ake sú … ide o princíp … a keď sa s niekým na niečom vopred dohodnem tak predsa to neporuším či u vás je bežne si robiť z úst zadok ? … nechápem

diefca
26. dec 2024

@katikm ja mam ten isty problem. Zakazdym mam akurat tak rozkusany jazyk a drzim hubu a krok. Fackala by som sa.
Pri najblizsej navsteve mam v plane vyskusat taktiku, ze budem hovorit co si zelam, aby robili, miesto toho, co si nezelam. Priklad, “chyt prosim dieta takto” namiesto “nedrz ju takto, skodi jej to”, apod.

patka06
26. dec 2024

@mmmt Ak vymyslí nezmyselné pravidlá, tak ich ťažko bude niekto dodržiavať

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
katikm
autor
26. dec 2024

@patka06 1. Kto má rúško novorodenca automaticky nebozkáva (čo sa naozaj nemá robiť)
2. Ísť za týždňovým dieťaťom v chrípkovej sezóne a riskovať, že sa nakazí je možno pre niektoré ženy OK, ale pre mňa nie

pribinak
26. dec 2024

@katikm čo je zle na pobozkani novorodenca? (som zdravá, neciem o žiadnom zdrav. probléme)

Ty máš ešte v sebe množstvo hormonov, trochu sa ukludni a bude dobre

vler
26. dec 2024

@katikm z toho vsetkeho by som nemohla tolerovat hlavne to samopozyvanie a nedohodnute/neohlasene navstevy

patka06
26. dec 2024

@katikm Kto nemá rúško, tiež nemusí novorodenca bozkávať na tváričku. Na nôžku, ruku na tom nič zlé nie je
S dieťaťom predsa chodíš von - dokonca si už predpokladám bola aj v ambulancii pediatra - tam je ďaleko viac bacilov, ako ti návšteva prinesie domov
Imunita dieťaťa sa buduje od narodenia.

abbey1
26. dec 2024

@katikm Ja som taká šťastná, že mám 2 dcéry a že synovec na svokrovcov ďaleko a tak mi s radosťou odovzdajú svoje dieťa. Niečo prekusnú oni, niečo prekusnem ja a hneď je život krajší, pokojnejší a spokojnejší.

senta_sofia
26. dec 2024

@katikm ak mas pocit, ze to detom skodi, tak sa treba ozvat. To, ze sa nevies zastat tvojich deti nie je ich problem, ale tvoj.

veronicka1901
26. dec 2024

@pribinak a naopak načo bozkávať novorodenca?

petulda333
26. dec 2024

@veronicka1901 a preco matka bozkava novorodenca? Asi presne preto aj babka

katikm
autor
26. dec 2024

Mrzí ma, že sa tu rieši niečo úplne iné, ale aj tak môžem vysvetliť moje pohnútky.

Novorodenec by sa nemal bozkávať napríklad preto, že niektorí dospeláci nosia vírus, ktorý spôsobuje herpes aj bez toho aby mali viditeľné symptómy. Tento vírus vie novorodenca bohužiaľ aj zabiť. Nemal by sa bozkávať ani na rúčku - tá mnohokrát predsa ide do úst.

A vôbec - aj keby som povedala, že chcem aby prišli v skafandroch a oni by súhlasili, tak očakávam, že prídu v skafandroch.

Čo sa týka jedla, nemyslím si, že je v poriadku ponúknuť mladšie ako ročné dieťa slaninou a podobnými somarinami. Niekto si myslí, že áno - to je OK. Ide o jeho deti.

Môj post je o niečom úplne inom.

januska12323
26. dec 2024

@katikm tak to prestaň dusiť v sebe a slušne sa ozvi. Ale zároveň niekedy prižmúr oči, ak dieťaťu reálne neublížujú netreba na všetkom trvať.

koniarova
26. dec 2024

@katikm len by nezaškodilo trošku tie svoje pohnútky prehodnotiť. To rúško je ozaj cez.

veronicka1901
26. dec 2024

@petulda333 Autorka to vysvetlila v príspevku hneď pod tvojím a má pravdu.

julish
26. dec 2024

@patka06 imunita dietata sa od narodwnia nebuduje. Aj preto mnohi pediatri chodia na navstevy k novorodencovi domov

maranta_leuconeura
26. dec 2024

Ako to vyzera, ze sa pozyvaju bez ohlasenia? Maju od vas kluce, pridu kedy chcu? Ci ty ich pustas dnu? Ja by som skusila na najblizsej takejto navsteve povedat ,,prosim nabuduce dajte vediet vopred". A ked nabuduce pridu zase bez pozvania a nehodi sa ti to, tak neotvorit dvere. Ak maju kluce, musite im ich najprv asi zobrat 🤷

pribinak
26. dec 2024

@veronicka1901 z lasky

petulda333
26. dec 2024

@veronicka1901 kolko takych pripadov poznas? Za mna je to hrozne prehnane vsetko. Dufam,ze mi syn takyto vykvet nedonesie

haraburdova
26. dec 2024

Ja som presne taka bola, nechala som si poskakat po hlave aj v robote aj vsade a nikdy som nehovorila nie a velmi sa mi to vypomstilo. U mna sa to zlomilo narodenim dietata, lebo mi ide primarne o jej a nas komfort a zauzivane pravidla. Proste poviem nie a dieta zoberiem ked sa mi nieco nepaci a je mi jedno kto sa urazi, nech sa s tym vysporiada ako dospely clovek. Ci uz nejaka rodina alebo cudzi clovek. Minule mi do kocika sla sahat jedna pani z nasej oblubenej potmavsej komunity a mala velmi spinave ruky tak po nich odo mna dostala.

lucia13022023
26. dec 2024

Nečítam celu diskusiu, no s tým bozkávaním máš pravdu. Hlavne to, že niektorí ľudia sú nosičmi vírusov a ani to nemusia vedieť.
Mne takto ochorel syn, skoro zomrel. Najhoršie obdobie môjho života, vidieť 10 dňové dieťa na pľúcnej ventilácii. Len toľko k budovaní imunity od narodenia a pusinkam 🙂

rozculena
26. dec 2024

nechápem,čo máte všetci proti rúšku pri novorodencovi. Mám svoje fotky,kde som ako novorodenec a moja vlastná matka tam má rúško.Asi to má nejaký význam.

andrejka1974
26. dec 2024

@katikm život ma naučil otvoriť si hubu a vermi bola som ako ty a teraz keď sa mi neľúbia tak poviem čo si myslím aj svokrovcom som z chuti povedala čo si myslím a môj muž stal vždy na mojej strane

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
lacibo
26. dec 2024

@katikm svokrovci su drzi ludia..prekracuju hranice a netankuje ich to, ked vidia, ze si nespokojná..idealne je, keby k tebe pristupovali s laskou ako k svojmu vlastnemu dietatu a snazili sa ti vyhoviet..ale co uz..nezmenis ich..ty sa zameraj na to, aby si si robila po svojom, situacie, v ktorych citis nekomfort, zredukuj na minimum alebo uplne vyhod zo svojho zivota..ak sa to neda, ty rozhoduj - napr.svokra poda nieco dietatu, ty hned zober s tym, ze "toto nebudes jesť"..ked pridu neohlasene, povedz milo, ze teraz robis to a to a rob si to..bez ohladu na to, co si kto pomysli, prip.chod von..slusne davaj najavo svoje potreby, nehanbi sa za ne, je to na tebe, aký život budes zit so svojimi detmi

tehulka2011
26. dec 2024

@katikm ahoj, ja len zo zvedavosti, ani ty a otec dietata nebudete bozkavat dieta (nehovorim ze na usta, ale ani na licko)?

Strana
z2