icon

Ako ďalej?

regina01
2. aug 2014

Zdravim Vas..potrebujem poradit. Mam 38 rokov, som matkou jedneho dietata a mam priatela a on ma v opatere dieta. Mam za sebou dva nevydarene vztahy..prvy, s ktoreho mam syna - bol tyran. Druhy partner bol alkoholik, co sa prejavilo naplno az po par rokoch..terajsi partner je zodpovedny, stara sa o nas, pomaha mi a hlavne ma podporuje. Zijeme spolu nieco cez rok. Ale k problemu..Mam trojizbovy byt, na ktory mam hypoteku.Asi pred dvomi rokmi mi rodicia sami ponukli, ze mi pozicaju istu cast penazi na prerobenie bytoveho jadra, nakolko bolo v katastrofalnom stave, s tym, ze peniaze im vratim, ked budem mat. Medzi tym som vsak ostala chora, bola som na operacii a ked som sa vratila do prace dostala som vypoved..Cize som momentalne nezamestnana..Chceme sa s priatelom zosobasit, no moji rodicia su radikalne proti tomu. Na druhu stranu ziadaju od mojho partnera, aby im vyplatil peniaze, ktore pozicali mne na prerobenie bytoveho jadra. Snazila som sa im vysvetlit, ze moj partner nie je vlastnikom mojho bytu, tak preco by im mal vyplatit moj dlh..nezaujima ich to.. Nechapem to, mozno si to iba ja zle vysvetlujem, lebo uz fakt neviem co si mam mysliet. Sobas nie - vyplatenie dlhu za nieco co mu nepatri ano...Je to normalne?

liz_lemon
2. aug 2014

@regina01 je to nelogicke, a preco nechcu, aby ste sa zosobasili?

sissy27
2. aug 2014

@regina01 no začala by som od toho, že máš 38 rokov - teda si plnoletá a predpokladám aj svojprávna, takže ak sa chceš vydať hoc aj za tarzana, tak sa vydaj 🙂 chápem, že nie je to bohviečo proti vôli rodičov, ale je to tvoj život... na druhej strane chápem aj rodičov - 2x si si vybrala životného partnera veľmi zle, právom sa obávajú, či si opäť nestratila hlavu pre nič...
čo sa týka financií - jednoznačne je to tvoj dlh voči rodičom a tvoj priateľ alebo budúci manžel s tým nič nemá spoločné a nemajú právo požadovať vrátenie peňazí od neho...resp. požadovať môžu čokoľvek, ale on voči nim žiadnu povinnosť nemá a ani po svadbe by mu nevznikla...
nespomínaš, ako to vyzerá s tvojím zdravotným stavom a prípadným ďalším zamestnaním, ani o akú sumu sa jedná, ale hľadala by som cestu, ako to rodičom vrátiť či už v pravidelných splátkach, alebo si požičať hotovosť a splácať to niekomu inému (banke, priateľovi)...

regina01
autor
2. aug 2014

@sissy27 ja ich chapem, ze sa boja, ale tento muz je nieco uplne ine a oni to vedia...nezistne im pomahal, az do teraz...akonahle sme oznamili sobas je vsetko zle zo strany mojich rodicov...trapi ma len jedno, neziadala som ich o pozicku, sami sa ponukli, bez akehokolvek terminu splatenia...teraz som dostala ultimatum - ani nie tak ja ako moj priatel do konca roka..je to pre mna nepochopitelne, kedze po financnej stranke su nadstandard

regina01
autor
2. aug 2014

@liz_lemon to netusim...ked som sa spytala, ci maju nieco proti mojmu priatelovi, povedali, ze nie...nedostala som ziadnu logicku odpoved

sissy27
2. aug 2014

@regina01 nemá zmysel riešiť, čo im vadí na tvojom partnerovi, aj tak sa to asi nikdy nedozvieš... možno to berú tak, že ok, bola si sama, pomohli ti, ale teraz máš niekoho vedľa seba, tak nech sa stará a pomáha on... tie peniaze im jednoducho vráť TY, na to právo majú, a viac nerieš, ak sa chcete zobrať, tak sa zoberte...

bonaqa2013
2. aug 2014

Ja by som im peniaze vrátila - aj keď je to asi ťažké teraz keď nepracuješ. A s tým sobášom by som asi ešte počkala. Rodičia sa isto boja aby sa z toho tvojho súčasného idola nevykľul zlý človek.

sue
2. aug 2014

@regina01 viem si predstavit,ze to od neho chcu ako "skisku" ci ta je naozaj hoden a podobne.... Realne a objektivne ale Tvoj priatel nema preco splacat dlh,rovnako ako Tvoji rodicia nemaju co hovorit do Vasej svadby
.... Na Tvojom mieste by som si,ak sa s rodicmi neda inak dohodnut,vzala pozicku na tu cast a vyplatila im to. Partnera ani bud.manzela by som samozrejme na list vlastnictva nedavala...ak by to nejak a pred svadbou platil on,tak by som ho t am zapisala ako vlastnika pomernej ciastky (1/10 ? )... Dohodnite sa s priatelom co a ako - financie mate teraz ako? On vas zivi?

regina01
autor
2. aug 2014

@sue samozrejme, ze dostavam podporu a dostala som aj odstupne, z coho som uz cast rodicom vratila..podpora vystaci na pokritie vsetkych nakladov / sekov/ na domacnost..partner mi odovzdava celu vyplatu....vzdy ked sme sa bavili o byte, povedal, ze je to len a len moj byt..on nema problem s tym, ze ho nezapisem do listu vlastnictva a nikdy to po mne ani nechcel...za co si ho vazim..uprimne ani by som to nespravila

sue
2. aug 2014

Takze o aku sumu sa jedna?

marionmarion
2. aug 2014

Spravanie tvojich rodicov je uplne nelogicke. ked niekomu dobrovolne poziciam peniaze s tym, ze mi vrati ked bude mat z coho, tak to od neho nebudem pozadovat v dobe, ked nema pracu a pobera iba podporu 😠
Takze by som tvojim rodicom teraz urcite nic nevracala, az ked sa zamestnas a budes mat z coho. a priatela by som z toho vynechala uplne, kedze byt nie je v jeho vlastnictve a ani nebude. Kedze mas 38rokov, nepotrebujs povolenie rodicov, aby si sa vydala. si svojpravna, takze ak mas pocit ze sa vydat chces, urob to. Rodicia nemaju pravo do toho zasahovat...

tova
3. aug 2014

@regina01 ale rodicia to beru tak, ze priatel/manzel tam byva zadarmo! ty platis seky, pozicali peniaze tebe na byt a on jednoducho prisiel do hotoveho.. Tvoj priatel by mal prispievat na pozicku alebo platit ti najom aj ked je byt na tvoje meno, zadarmo sa nebyva nikde. Vsetci rodicia by sa mali ponaucit ze plati pozicaj prst a vezmu ti ruku, ked ti poziciavali peniaze s tym, ze vrat hocikedy, tak si podla vsetkeho pochopila " nikdy" situacia sa ti ale zmenila, ste obaja preceschopny vrat peniaze, rodicia sa uz namakali dost, su to ich peniaze a mozu ich minut na dovolenku.

hivetka
3. aug 2014

@tova Citaj lepsie, partner jej odovzdava celu vyplatu! Takze tam nebyva zadarmo 😝

panidia
3. aug 2014

@regina01 Ahoj,a ked sa zoberiete čo keby si polovičku bytu prepísala na manžela s tým,že vyplatí peniaze tvojim rodičom.

caoli
3. aug 2014

@panidia toto by som ako rozumna zena, mysliaca na svoju buducnost, nikdy neurobila.

regina01
autor
3. aug 2014

@tova skus si este raz precitat, co som napisala

regina01
autor
3. aug 2014

@caoli ved ani ja to nespravim...jedine ak by som to tu predala a kupila nieco vacsie, lepsie a urcitu cast by som napisala na bud. manzela...ale to je hudba buducnosti - to nebudem rozoberat

lady511
3. aug 2014

@regina01 prepáč ale mne to vyznie tak,,že ti požičali peniaze,,na prerobenie,,povedali že vrát ked budeš mat,,(podla mna to povedali preto aby boli za dobrých,,) a teraz im asi nevyhovuje že si ochorela teda vidia že peniazí sa tak rýchlo nedočkaju (ako asi v duchu dufali),,vidia že si nezamestnana,,tak idu po priatelovi,,, smutné 😔 ..samozrejme že priatel s tým nič nemá 😖

regina01
autor
3. aug 2014

@lady511 aj mne to tak podobne pripada - je mi z toho na nic..

caoli
3. aug 2014

@regina01 aj ked do dalekej buducnosti - takto neuvazuj. chran si svoje, je to tvoja jedina istota a zabezpeka, nevies, co ti zivot prinesie.

tova
3. aug 2014

@regina01 a aky mas teda problem s so splatenim? Dostavas podporu (ktora poktryje vydavky) odstuupne, celu priatelovu vyplatu, Co si balis do ponozky na dovolenku ale rodicom splatit dlh ti vadi???? rodicom je uplny fuk ci im tie peniaze vratis ty alebo priatel. Kto vie na ake ine zbytocnosti minate peniaze ale to je jedno, peniaze mate a rodicia chcu svoje naspet.

regina01
autor
3. aug 2014

@tova ty si velmi zla zena...nikdy som nemala nesplateny dlh...keby som momentalne mala z coho, tak im to vyplatim a z odstupneho som uz cast zaplatila...co si myslis, kolko zaraba moj priatel? asi tolko, ze styria z toho prezijeme z mesiaca do mesiaca...ale zrejme ty taketo problemy nemas, tak nevies, co je kruta realita vacsiny rodin na slovensku...ked mas byt ustipacna, tak si svoje komentare nechajpre seba

regina01
autor
3. aug 2014

@tova ale napriek tomu, prajem ti aby ti v zivote nikdy nic nechybalo a aby si nevedela, co je nudza

ada274
3. aug 2014

@regina01 zrejme ta chcu potrestat zato, ze sa chces vydat proti ich voli.