Ako donútiť manžela, aby bol doma?
Ahojte ako zacat s manzelom mavame posledny cas krizu stale sa hadame konkretne ja vyvolavam tie hadky lebo neviem v sebe uhasit to pohorsenie nad tym ze posledne tyzdne travi vsetok svoj cas s rodicmi ktori byvaju v tom istom meste ako my a to len cca 15min od nas. Oni k nam nechodia moc ani ja tam. Mame vlastny dom male dieta pekny dvor a aj doma sa najde pre neho praca ktoru vsak odlozi kvoli pomahaniu svojej rodine. Pochopitelne citim sa byt odstrcena na druhu kolaj povie mi sice ved pod so mnou ale ja nemam v zaujme travit polovicu dna u svokrovcov a to kazdy den. Mam doma co robit nez aby som vzdy bola niekomu na krku. Bojujem so sustavnou samotou mam pocit ze ked nie som dolezita pre svoju polovicku ze pre koho mam byt viac dolezitejsia. Nie je tu pre mna ked som chora ked potrebujem vypocut tak to berie ze bla bla bla a dusit vsetko v sebe sa neda uz je toho.nakopeneho prilis. Uz mam niekedy take rozpolozenie ze ani sama neviem kde ny som chcela byt aby som sa citila dobre. V praci dlho nechcem byt doma som stale sama co ma podporuje v tom ze sa u mna prejavilo nechutenstvo na sto percent kedze sa ani nemam s kym najest a ked je u svokri tak ja doma ani nenavarim ved pre koho. Chcelo by to zmenu ale nevien co podniknut. Milujem ho aj si vo vsetkych oblastiach rozumieme len ha sa tersz necitim psychicky prave na jednicku a este ked vidim ze sa mi akoby vyhyba tak neviem
@timea7 Zrovna včera som mu hovorila, že mi jedna známa povedala, že by nenechala ani hodinu svoje dieťa pri manželovi, lebo že sa bojí. A sme sa o tom bavili, čo si o tom myslí a podobne, zhodli sme sa, že musí rátať s tým, že bude zapájaný do všetkého. Aby som ja nebola nútená zháňať opatrovatelku, keď budem potrebovať ísť na hodinu preč a aby jeho kontakt s dieťaťom nebol o tom, že ho podrží a keď začne mrnčať alebo sa pokadí, alebo ho bude treba nakŕmiť, tak mi ho strčí do rúk. :D
@timea7 u nás v rodine to je tiež tak zaužívané, to len moja mama mi vždy vštepovala, že sa to dá aj inak, ale treba si dobre vybrať. Môj tato si po rozvode aj tak našiel "svoju mamu", ženu ktorá okolo neho skáče a tato si ani rožok maslom nenatrie sám. Hrozné, keď sme tam s partnerom, tak nechápačka, chodí mu okolo zadku a tato ju ešte aj do p... pošle, ked mu dosť rýchlo nepodá ovládač. :D:D:D Nie je to smiešne všeobecne, ale mne to smiešne je, lebo mladá ťapa si nabalila takého vola, čo pred celou rodinou povie, že mal dve ženy a všetky ženy sú p*ce okrem mňa, jeho dcéry :D tak nech si užíva. :D Stále vravím, že neviem, kde majú baby oči. Alebo mozog.
@timea7 mam kamosa, ten si vari sam, dokonca si sam aj varil pivo. Robi si sirupy z byliniek a ovocia atd. Ale ked ma prist na take veci ako pranie (ze biele ma ist osobitne od cierneho), upratovanie v jeho vlastnej domacnosti, tak to je sodoma gomora. Preto su jeho veci sice zelene a hnede a modre a cierne a biele, ale vsetky do otiena sedej. Lebo on jednoducho nebude delit. A toto robil kazdej svojej frajerke, ze opral jej veci roznych farieb s jeho vecami roznych farieb. On je v tom total exot. A ja mu vzdy hovorim, ze kazdy jeho vztah stroskota na prani (a jeho tvrdohlavosti) 🙂
@mysga mo majú ten mozog tam, kde by si nepredpokladala.....ale myslím si, že to niektorým ženám aj vyhovuje, sú šťastné a spokojné, keď môžu stáť hodiny pri sporáku, vyvárať, vypekať, zavárať a obiehať okolo miláčika. Keď im to vyhovuje, je to OK, ale horšie je, keď sú nešťastné, frustrované, ale nedokážu to zmeniť ☹
@macatink82 tak ak nie je celkom magor, tak by sa s ním hádam dalo dohodnúť, že sa práčky nechytí, nech sa realizuje v kuchyni.
@ella282 no ako neviem, preco spominas prave mna, ja som svoj prispevok napisala na odlahcenie a urcite som nikoho nesudila...... ja len tolko, ze kazda situacia ma dve strany.... mozno tvoj muz to vidi uplne inak ako ty....komunikujete? Rozpravala si sa s nim? Mozno ani netusi, ze ta to tak zerie....a svokrovci? Treba tiez vediet povedat nie, alebo pomoct jeden den u nich, jeden u vas....volala si ich niekedy aby prisli pomoct vam? Tak si naplanuj dovolenku presne vtedy, ked oni a "dcerenka" sa bude musiet prist o kury postarat..... taky je zivot, vsetci mame nieco, co by sme chceli zmenit....ale ked ponadavat a postazovat je lahsie, ako nieco urobit....pekne, asertivne povedat svokrovcom, nie, neprideme na vikend, lebo obkladame kupelnu....ozaj, svokrusa, cely den som robila v zahrade, tak si beriem tasku paradajok, dikyyyyyyyyyy 😅 a s peknym usmevom....treba trochu psychologicky na nich...... a jasne ze ocakavaju viac pomoci od syna, hlavne ked su tak staromodni gazdovia....ja by som skor postavila otazku: Co mozem JA urobit, aby sa tato situacia zmenila? Lebo nadavat a stazovat je lahke......
@ella282 chapem, ze ti to vadi. Tak tam nechod, ale to musite obaja s manzelom byt zajedno. Chodite tam pomahat, je to vasa (alebo tvojho mm) volba. Co on na to, nepises. Vadi mu to rovnako ako tebe? Tak potom si treba sadnut s bratom a porozpravat.
Ja ta chapem, my sme 3 sestry a k nasim chodi pomahat len ta najmladsia. Ja som chodievala, kym som zila na SK. Stredna sestra sa tiez ukaze len ked treba tasku nabalit. A co ju zabijem preto? Taka je, sedi v bytovke a hra sa na pc. A moja mala segra pracuje, 2 male deti a po robote kazdy den s nimi k nasim a druha sichta v zahrade a tretia doma s detmi a nicomnym muzom. Tak to je. Niektori ludia to proste nevidia, ze ta zelenina sama nerasie v tej zahrade nadivoko, ani kury a zajace sa same nenakrmia(teoreticky aj ano, ale su v ohrade, hehe a vsetku travu uz vyzrali)
Takze ako je to u vas? Manzel to ako vidi?
@ella282 sorry, az teraz som si vsimla tvoj druhy prispevok.... no tak to je tazke, ked manzel im chyta stranu....a chapem, ze pre starsiu generaciu, ked boli alergie velmi vzacne je tazko pochopit, ze tvoja situacia je ina.... z toho, co pises, tak su typicka starsia generacia co sa nezmeni. Tak na to musis ist cez muza, ale nie s vycitkami a hadkami, chlapi su srandovni v tomto, musis to zaonacit tak, aby si mm myslel, ze to je jeho napad, jeho rozhodnutie. A ved urcita sa da aj tak, ze by pomahal rodicim cojaviem 2 dni v tyzdni a 3 bol doma? A skusala si zavolat svokrovcov k vam, ze potrebujes pomoct? Niekedy ludia potrebuju byt potrebni....
@ella282 poznam, ale asi s tym nic nenarobis. Tak su uz nauceni. Treba akceptovat, alebo organizovat "rodinne help dni" 😀 U sestrinych svokrovcov to tak funguje, bratia sa stretnu u rodicov, a robi sa cely den na dome/zahrade atd. A vecer si sadnu, pogriluju, popiju, rodinne vztahy utuzia.....
chapem ze je tazko zmenit zabehnuty stereotyp, ale neverim ze keby mm rodicia povedali druhemu synovi, ze pocuvaj, leto je, treba nam pomoct, ze by odmietol, asi by sa snazil vyhovarat, ale treba stat za svojim a nedat mu sancu uniku.... skusali ste?
@ella282 to máš problém s chlapom a nie so svokrovcami, on je ten,kto by mal rodičom povedať, že im samozrejme pomôcť pomôže, ale do určitej miery. nakoľko má už svoj dom, okolo ktorého je práca a svoju rodinu. Tak, ako ti radi @obsadenemeno naplánujte si o rok dovolenku presne v tom termíne,kedy oni, ale to musíte mať najprv s mužom v týchto otázkach jasno, čo zjavne nemáte.
@simik14 Veď choď s ním a máš vystarané, tam si sadni a oddychuj a venuj sa dieťaťu.
Može ti byť jedno kde sedíš, takto budeš pri ňom a hotovo. A nech sa svokrovci starajú a behajú aj okolo dieťaťa.
@kristinka86 ako ja rozumiem ale myslím, že všetko sa dá riešiť. S kľudom, chladnou hlavou a rozvahou. Len je dôležité komunikovať vo vzťahu. Povedať tomu druhému celú pravdu o tom, čo mi vadí, čo sa mi páči a podobne.. nie?
@clodika22 vobec nejde o to, travit co najviac casu spolu, ale kvalitne travit cas spolu, cinnostami, ktorymi davate najavo, ze vam na partnerovi zalezi a tesite sa z toho,z e mu je prave dobre
je velmi zdrave, aby mali partneri konicka, cas len pre seba, cas pre svojich priatelov, ak toto nie je a su dvaja sustavne iba spolu aj pri vsetkych cinnostiach, partnerske problemy sa dostavia velmi rychlo
@celasapremenim len ja začínam mať taký pocit, že u každého vzťahu je to iné. Kamarát mi často hovorí, že je rád, že mu žena dáva toľko voľnosti lebo aspoň vie, že mu dôveruje. Jej stanovisko k tomu bohužiaľ nepoznám. Ale vyzerajú šťastní. A potom kamarátku, čo mám tak tá hovorila, že si na začiatku určili pravidlá ako to bude, že nebudú chodiť bez seba nikam a tak a klape im to už 11ty rok. Aj keď možno si len ja myslím, že im to klape 🤐
@clodika22 Veď my spolu komunikujeme veľa. 😀 Nie vždy sa dá všetko riešiť s chladnou hlavou, ak je jeden z partnerov viac výbušný, resp. sa nahromadí viac maličkostí. A teraz vravím skôr o sebe, ako o manželovi. 😅 My už vieme, čo od seba očakávať. Ja si neviem zvyknúť, že trávi veľa času mimo domu, hoc plne chápem, že robí dôležité a užitočné veci. 😉 Nie je to u nás o žiadnych extra veľkých, či častých hádkach, ale občas sa aj tie pritrafia. No ako prídu, tak aj pominú. 😉
@simik14 na prvom mieste je najužšia rodina - manžel/ka, deti. Je manželovou povinnosťou tráviť s vami čas. Nesmie vás zanedbávať.
Na druhom mieste je ocko a mamka, svokor, svokra. Podať pomocnú ruku, keď poprosia, je potrebné a pekné gesto. Ale, odtiaľ potiaľ. Človek, ktorý má svoje rodinné povinnosti, nie je povinný skákať ako rodičia pískajú.
Mužovi zrejme už nepomôže niečo hovoriť, keď sa očividne ešte od rodičov neodpútal. A tvojmu trápeniu nenaslúcha.
Ty urob ako @obsadenemeno napísala. Pre teba je to asi najschodnejšie riešenie. Mohla by si sa postaviť k mužovi, pomáhať mu a decká nechať babke. Nech si trochu oddýchnete 😉 a nech si babka vnúčence užije.
Keď môj muž chce niečo svojmu otcovi pomôcť, málokedy mu to dovolia, vraj má dosť roboty doma. Ešte nás práve že často odbremenia, aby sme si niekam vyrazili a starajú sa o deti. Niekedy aj na víkend, keď sme chorí.
@clodika22 univerzálny recept neexistuje, šťastný vzťah je taký, v ktorom sú šťastní obaja. Ak pociťujú potrebu byť čo najviac spolu, netúžia mať svoje koníčky, je im jednému za druhým smutno aj keď sa nevidia hodinu, je to OK, ak to ten druhý neberie ako obmedzovanie, ale naopak, víta to. Vo vzťahu, kde sú dvaja síce často spolu, ale každý má priestor aj na svoje koníčky, aktivity a priateľov a obom sa to takto páči, je to tiež v poriadku. Poznám aj manželstvá, kde muž pracuje v zahraničí, alebo je námorníkom, čiže vidia sa málo, žena má dostatok priestoru na vlastné aktivity, ale dôverujú si, sú tak spokojní, obe trvajú vyše tridsať rokov. je to v každom vzťahu iné, problém nastane, ak si jeden z páru nestačil všimnúť, že v nejakom vzťahu je, žije si ďalej svojím životom, je mu fuk, ako to vníma ten druhý, správa sa sebecky. Ja by som určite muža na reťazi nedržala, ani by ma taký muž nepriťahoval, čo by nemal vlastné koníčky, ale samozrejme s mierou, nie na úkor rodiny. Sobášny list nie je listom vlastníctva. Aj mňa by obmedzovalo, keby som nemala priestor a určitú voľnosť, no ja osobne nepotrebujem až takú, že by som napr. išla sama na dovolenku, to som ešte nepocítila, že by som si potrebovala od partnera oddýchnuť, našťastie ani on nie. Treba sa veľa rozprávať o predstavách , snoch...dvaja rozumní ľudia kompromis nájdu, egoista ho ani hľadať nebude.
@kristinka86 nahromadi sa viac emocialneho napatia 🙂 tak to rozprava moja kamaratka. Vraj je vo vztahu dolezite vyjadrovat uplnu pravdu o tom co citime a nie len to co si myslim ez je dolezite 🙂
@clodika22 presne, kym clovek nie je s tymi dvomi neviditelne v domacnosti, nemoze povedat vobec nic s istotou
zijem s tym, ze partneri sa navzajom nevlastnia a vernost sa neda dokazat, takze ked triezvo nahliadnes na hocijaky vztah je absurdna ziarlivost,ovela dolezitejsie je, ako sa k sebe chovame
tiez neviem, preco by som mala brat partnerovi slobodu len preto, ze sme sa rozhodli spolu zit a mat spolu deti, ak je zodpovedny ku rodine a lubime sa, teda vztah je zdravy, je uplne prirodzene, ze potrebuje aj svoj cas straveny mimo rodiny a bezo mna
inak nikdy by som si netrufla svoj vztah stavat na piedestal a davat ho za vzor, uz len kvoli tomu, ze kazdy clovek je iny, inak vychovany a tu harmoniu si musia dvaja nast a zosudiladit sami, roznym ludom vyhovuje rozne spoluzitie, ale ak su obaja netoleratni a ako pises, dohodli sa, ze bez seba nikam chodit nebudu, musi to byt ubijajuce a partnera dusiace....11 rokov je nic, to este nepreskocili a tiez si nemyslim, ze ti hovoria pravdu
@vikus17489 tak by to veru malo byť. Každý by vo vzťahu mal povedať všetko hneď na rovinu, čo si myslí a hlavne čo cíti. City sú veľmi dôležite!

@mima4 no ako ktoré. Moje babky, mamina, dve jej sestry, moja svokra - z tých ani jedna a všetky majú vyše 60. Moja susedka v tom istom veku tiež nie. Ja sa divím, že to dnes robia ženy, ktoré majú okolo 25 rokov, mnohonásobne väčší prístup k informáciám, ako kedysi. Zrejme je to z panického strachu neostať sama, ako keby to bol koniec sveta.