AKo dostať 30 ročného syna preč z domu? Mamahotel.
Mám 30-ročného syna,ktorý stále býva s nami v jednej domácnosti, na ktorú neprispieva ani centom. V domácnosti nepomôže ani so žiadnou prácou,alebo len vtedy,keď už som na infarkt. Nemôžem ho dostať z domu.Čo mám robiť?
@viachlav asi ste mu to nepovedali dost razne. jednoducho treba na tom trvat a nie cakat, ze sa stane zazrak.
@viachlav normalne si s nim sadni, predloz mu vydavky a pekne nech 1/3 prispieva. Ak nechce, nech sa vystahuje. S beznymi domacimi pracami by mal pomoct - umyt kupelnu ci povysavat, ved tam byva aj on. Pomoc v dome a na zahrade je ina vec, ak k tomu nema vztah, nevyzadovala by som to, len sem tam poprosila. No a ak ma priatelku, normalne by som mu povedala, ze jej poradim, aby si nasla ineho, lebo bude otrok ako ty. No a neda mi - hoci si myslis, ze to nie je o vychove, ciastocne isto je. A ak si pevne presvedcena, ze nie, tak rovbako pevne synovi povedz, za akych podmienok u vas smie byvat.
Rozmýšľate s manželom o vašej budúcnosti,starobe?Myslíš,že sa syn ožení,ostane aj s rodinou vo vašom dome a dochová vás? Ideálne riešenie ,ale veľmi máličko pravdepodobné,to by musel natrafiť na poklad ženu /ako ja😉/ a také už asi neexistujú.Začnite s manželom celkom otvorene rozprávať o tom,že nezvládate dom a robotu okolo neho a idete si hľadať maličké bývanie LEN pre vás dvoch a vážne o tom uvažujte.
Tie čo tu radíte vyhodiť z domu, asi ste takú situáciu nezažili. Úplne Ťa chápem čo asi prežívaš, máme niečo podobné v rodine s tým rozdielom, že dotyčný je alkoholik a veľký klamár, tvrdí že pracuje a skutok nikde. Jedno čo by som poradila, po výplate by som nastavila ruku a čo sa týka práce okolo domu, tak by som to nerobila rozkazom ale prosbou. Viem že tu teraz niektoré začnú písať, že by ho neprosili ale v "našom " prípade to bolo účinné. Išlo mi o to, aby som dosiahla odvedenú prácu a to sa podarilo.
@simsalabim vieš si predstaviť dvoch starnúcich invalidov ako sa starajú o záhradu? a mladý pán nerobí,lebo nemá vzťah? od malička učím moje deti,že ak sa musí,tak sa musí a nevymýšľame,že sa nedá,nechce sa nám....jedine potom nech mladý platí záhradníka /už ho vidím,potom by nemal na pizzu..../
Tá jeho frajerku ku vám chodí ? a čo u vás robí?myslím prácu....moja dcéra má frajera pol roka a mladý mi už bol pomáhať v záhrade a nie raz /nie,nevolala som ho,sám sa ponúkol/
@matazirafa Prepáč,trocha ma mrzí ten tón,že čo si si vychovala,to máš. Nechcem zo seba robiť svätú,ale svojím,ďeťom som sa venovala .Neprejavovala som im opičiu lásku a ani som ich netýrala.Učila som sa s nimi,chodili sme na prechádzky aj do kina.Pravidelne som im varila,teda obyčajný priemer asi ako každá normálna mama Zažila som si domáce násilie,ale deťom som sa venovala.Môj manžel so mnou vychovával syna od desiatich rokov a je to úžasný chlap,ver mi že u nás nebolo žiadne rozmaznávanie. S mojím druhým manželom sme všetko riešili debatou a rozoberaním problému doma,takže tón "ako si si ho vychovala" je naozaj uražajúci
@viachlav ale veď to je pekné, že si myslí, že bude bývať u Vás v nadstavbe, ktorú ste zase určite zaplatili vy mne sa páči také spolužitie, ale....nie je normálne, že vy sa mu postarate o bývanie, ste invalidi, on zarába a ešte ho budete financovať.niekde sa stala chyba.O rok prinesie frajerku a budete živit setkych.a má ušetrené?neprehra peniaze či nemá iný problém?vie, že by ste potrebovali?neviem ja som toto ešte nepočula, aby tak starý muž nedával na stravu, nájomné...veď na rovinu nemáme, nezvladame, len viem sa vcítiť do jeho sestry, ktorá odišla do zahraničia a on má o všetko postaráme.Pises, že komunikujete normálne, ale zvažovala si mediátora, či smeje sa, keď ho chces vyhodiť.Ziadna mama nechce zažiť takú neúctu, ale asi tak bol zvyknutý nikto nič nepýta, všetci všetko zvládajú tak si hoviem....
To ani nenakupi veľký nákup?či nekúpi niečo do domu?
@viachlav nebudem ta kritizovať a ani súdiť. Ja mám tiez syna a neviem co z neho vyrastie hoc sa snažíme ho vychovať co najlepšie. Podľa mňa by ste mali dom predať a kúpiť niečo menšie a jemu dať dátum do kedy sa ma vysťahovať. A písala si že mas aj dcéru tak prečo len syn by mal dostať dom a dcéra čo??? Aj napriek tomu ze ma peniaze a asi pomoc od vás nepotrebuje tak určite má právo aj ona na nejaké dedičstvo. Syn si je asi isty ze vsetko dostane on. Určite to tiež
Ak si netrufas na rázne riešenie bez rukaviciek, myslím, že ti ostáva len čakať / dúfať, že ta ta jeho frajerka odbremení. Chlap deal roka, len čo je pravda...
@viachlav Len potom je tazke radit, lebo nejako nic nepadlo na urodnu podu.
@eliska13
@dskjhfdlkdjhl Ale padlo,len toto všetko som už skusila. Zatiaľ to nechcem riešiť s´dom,ale zajdem za mediatormi a potom už rozmýšľam ak to nepôjde ani s nimi,že ho dám vysťahovať súdnym príkazom
@viachlav Vies, keby ste m naozaj razne povedali, ze bud alebo a potom to aj dodrzali, tak neverim, ze by ste boli tam, kde teraz.
Zeny co mate deti od 3 do 10 rokov a s radostou pracuju, varia, pleju, peru a pretrhaju sa od toho, aby maminke pomohli, zadrzte a neporovnavajte s 30-rocnym. Deti sa v puberte dost zmenia a aj casom to spoluzitie je o niecom inom.
@viachlav ja by som hodila s mladym rec a vysvetlite si to. Mozno ma on uhol pohladu, ktory vam zabudol vysvetlit a vidi celu zalezitost inak ako vy. Je cas naliat si cisteho vina.
@dskjhfdlkdjhl Nepresviedčam ťa,len som sa potrebovala utvrdiť,že zrejme to najposlednejšie riešenie bude účinné
@viachlav a už ste mu otvorene povedali, že hotel "Mama" sa zatvára a chcete, aby sa osamostatnil, prípadne začal na dome makať? Veď mu pravdepodobne zostane, keďže dcéra už má svoj život v zahraničí? A najlepšie rovno pred frajerkou, nech vie, s kým chodí a ako sa správa.
Nevar, neper na neho, neupratuj mu, oddeľte mu bývanie a spíšte dohodu o platení nákladov za seba, pekne napoly.
A pozri si film "Lemra lemravá"
@mirkakab ja som dcere zrusila pobyt ked mala pocit ze budem robit hotel doaleluja a ked si zacala uvedomovat ze zivot bez pravidiel nikam nevedie podala som pomocnu ruku a dnes s dufam tieto veci su za nami , dcera sa osamostatnila a v tom ako dnes riesi svoj zivot vidim ze moja snaha asi nebola marna a myslim ze o to ide aj zakladatelke ...aby sa syn zacal chovat zodpovedne a dospelo nie len na verejnosti ale aj voci rodicom
@viachlav dala by som synovi ultimátum - buď bude prispievať a robiť okolo domu, alebo nech si do dátumu X nájde iné bývanie. Ak nie, zrušila by som milovanému synáčikovi trvalý pobyt a kým bude v práci alebo s frajerkou v kine, pobalila saky-paky, postavila igelitky pred dvere a vymenila zámky na celom dome.
Dom predať, presťahovať sa do menšieho bytu, hoci chápem, že takéto zmeny už vo vašom veku nie sú jednoduché. Ale určite jednoduchšie, ako živiť dospelého lajdáka a čakať, kým vám dom spadne na hlavu a cez burinu v záhrade neuvidíte z okna. Predajte to kým je dom v akom-takom stave a nie o 10rokov len za cenu pozemku.
@janinah co sa tyka tej zahrady - iste, moze to byt nad ich moznosti. Ja to vsak vnimam aj z mojho pohladu - svokrovci maju mega zahradu a tiez uz nevladzu, ale sadia na nej akoby mal prist hladomor. Zavaraju ako pre armadu. Hnevaju sa, ze nepomahame. Odmietaju cast zahrady zatravnit, sadit menej. Ale my mame inu predstavu o traveni casu. Aj my mame zahradu ( pozemok 600m) mala cast (8x8m) je uzitkova, zvysok okrasna. Uz s tymto je roboty dost. Nechapem, preco by sme sa mali podriadit ich predstavam o zahrade a pod. Preto chapem, ak sa autorkinmu synovi nechce venovat sa zahrade. Ale to, ze neprispieva, povazujem za nehoraznost. Aky dovod vlastne uvadza? Preco neprispieva? Spytala sa ho autorka?
Mna by zaujimalo ci ste si ho s manzelom spolu posadili a jasne mu povedali podmienky jeho byvania vo vasom dome.ze budes tu byvat ale ocakavame od teba toto a toto,alebo sa budes musiet odstahovat.stalo sa to?ako na to reagoval?30 rocny chlap a taketo spravanie to je ozaj pruser.ten si ani frajerku nenajde.ktora by takehoto chlapa chcela...sorry ale to je fakt.som v jeho veku a teda ani za nic.moja mama si mantakto posadila hned po ukonceni vysokej skoly,sestru tiez a vsetci sme poznali pravidla a mohli sa rozhodnut ci ostat doma alebo ist svojou cestou.mam trochu pocit ze toto sa u vas nestalo.ze mozno ani nevie co od neho ocakavas a evudentne je blby na to,aby mu 5o doplo.
@viachlav tu máš rovnaký prípad
https://ficek.sk/ako-mam-dospeleho-syna-vystaho...
Ale teda pozrela by som sa na to, na základe čoho si bude pán syn nárokovať na bývanie vo vašom dome, keď tam nebude mať ani trvalý pobyt. Osobne by som na súd nečakala, tašky pred dvere, nové zámky a nech zavolá políciu - nemá žiadny argument, prečo by ste ho mali pustiť dnu.
Ak ste teda medzičasom neprepísali naňho časť domu...

@bodka13 Pise,ze je inteligentný. Takze asi nemá v hlave vykradnute a zije v 21.storoci a ma 30rokov....