icon

Ako efektívne riešiť starostlivosť o starnúcich rodičov?

2. aug 2025

Píšem anonymne lebo všetky sesternice sú tu registrované.
Zaujíma ma ako máte doriešené starostlivosť o rodičov keď už nevládzu, hlavne tí ktorí byvate stovky km od nich prípade v zahraničí. Možno vás to ešte iba čaká ale už ste sa rozprávali na túto tému.
Moji rodičia majú 69 a72, krstný a tety 74 až 78 ja mám že tento rok 50. Žijeme v takzvanej hladovej doline,. odkiaľ každý odchádza. Všetky sesternice mám 500 a.viac km vzdialených mestách. Môj problém spočíva v tom, že čoraz menej dávam túto starostlivosť. Keby to boli iba naši tak ok ale sú tu ak tety a krstný, a nemá im kto pomôcť nákup.lieky lekári..Sesterniciam je tak jednoduché povedať, že som blízko a trvá to iba chvíľu. No keď to všetko spočitam tak minimálne jeden celý deň v týždni ide iba na nich. Oni si prídu raz dva krát v roku spravia jeden nákup a raz upracú a tým to pre nich padlo.
Snažila som sa z niekoľkých.činností ,, vyvliecť,,.ale nie vždy sa darí
PS ak ma rodina prosí o pomoc nedokážem ich odmietnuť

luccija
2. aug 2025

Starší ľudia sú nepríjemní menia sa na deti, ale ty zase nemusíš prekusnut všetko.Ty nemáš svoju rodinu?To akože ohundrali nakup či čo?Ja pomôžem rada, ale keď by hľadali chyby , tak by som im povedala svoje.Jednoducho do budúcnosti to bude nezvládnuteľné treba to riešiť asertivne a čím skôr.Ale ty mi prídeš taký makkys🤪že ti ešte aj niekto pribudne na opateru.Moj otec bol mesiac v nemocnici a tiež bolo treba vybavovať veľa veci aj ohľadne neho, mame nákup, so psom na veterinu my sme mali každý deň niečo, az som sa pohádala s mamou, že raz týždenne chcem vedieť čo kúpiť a nie ako dôchodca každý druhý deň do obchodu.Pochopila a už si aj ona objednáva Tesco.Oni to mali ako hobby zabiť čas každý druhý deň niečo kúpiť, potom do zahradnictva, potom už bolo treba krmivo, ale len tam kde oni povedali😭
Hrozim sa čo má raz čaká, ale na šťastie sú ešte fit.

autor
2. aug 2025
@luccija

Starší ľudia sú nepríjemní menia sa na deti, ale ty zase nemusíš prekusnut všetko.Ty nemáš svoju rodinu?To akože ohundrali nakup či čo?Ja pomôžem rada, ale keď by hľadali chyby , tak by som im povedala svoje.Jednoducho do budúcnosti to bude nezvládnuteľné treba to riešiť asertivne a čím skôr.Ale ty mi prídeš taký makkys🤪že ti ešte aj niekto pribudne na opateru.Moj otec bol mesiac v nemocnici a tiež bolo treba vybavovať veľa veci aj ohľadne neho, mame nákup, so psom na veterinu my sme mali každý deň niečo, az som sa pohádala s mamou, že raz týždenne chcem vedieť čo kúpiť a nie ako dôchodca každý druhý deň do obchodu.Pochopila a už si aj ona objednáva Tesco.Oni to mali ako hobby zabiť čas každý druhý deň niečo kúpiť, potom do zahradnictva, potom už bolo treba krmivo, ale len tam kde oni povedali😭

@luccija sorry je logické že keď je jablko tvrdé nevedia zjesť hrýzť, keď objednajú jogurty na týždeň a každý má trvanlivosť do 2-3 dní že nestihnú zjesť, mlieko iný raz syr bolo síce v dome trvanlivosti ale boli pokazené a kura divne páchlo. Také by som nejedla ani ja

autor
2. aug 2025
@luccija

@luccija oni ledva ovládajú tlačitkovy mobil nemajú internet net,

denkabemommy
2. aug 2025
@kristinka92

@denkabemommy áno to určite, ale nemôžu to hadzat na krk len autorke…veď to už hranici so zneužívaním.

@kristinka92 to si musí so štipkou asertivity vykomunikovať ona s nimi

luccija
2. aug 2025

Jogurty majú záruku aj mesiac😉ale ok rob, aby ste boli spokojní.Jsblka si starší ľudia krájajú na mesiačiky.Ty rozlis či potrebujú spoločnosť , aby tam niekto chodil na kus reči, alebo naozaj pomoc.

svetlonos
2. aug 2025

@anonym_autor
a nenapadlo ta, ze boli nie moc milé na decka ked tie teraz neriešia. Co by mali byť radi, ze im pomahas este frflu?
Ty sa urychlene nauc správnemu egoizmu lebo ta porazí a prt makový budeš mat zo života.

sidicek
2. aug 2025

Keď všetky deti takto kašlú na rodičov o niečom to svedčí, aj to ako jedinú pomocnicu- teba, buzeruju.

autor
2. aug 2025
@sidicek

Keď všetky deti takto kašlú na rodičov o niečom to svedčí, aj to ako jedinú pomocnicu- teba, buzeruju.

@sidicek a o čom to svedčí?

jamidea
2. aug 2025

@anonym_autor chytim sa tvojej vety, ze z predaja bytu, ci domu sa do lepseho dss nedostanu. Akoze pardon, moja mama musela dat babku do dss v hladovej doline, asi spiminanej v kazdych spravach, a byt nepredavala, dss sa splaca z dochodku babky. Mama, 73rocna dochadza za nou kazde cca 2tyzdne z ba, cca 6hodin,najprv vlak do pp, potom bus spat do mestecka, kam vlaky uz davno nechodia. Cize da sa aj tak.
Najviac sa cudujrm, ze 69-78r.ludia potrebuju dss, lebo v mojom okoli zije takych vela a su sebestacni, dokonca moj oco s bratom boli min.rok v usa. Keby babka vo svojich 90r.si nezlomila stehno, ani by do dss ani nemusela. Teraz ma 98.

autor
2. aug 2025

Jedna furt ukazuje na druhú. Aby prišla pomáhať aj tá druhá.
Sesternica ktorá nepracuje, mala síce nehodu pred 17 rokmi, a údajne jej nepriznali invalidný dôchodok ale od vtedy nepracuje, hovorí že nemá prijem nemôže prospievať.
Tá čo aspoň raz za čas príde, raz nemohla a prosila sestru nech príde aspoň raz. Tak došla s partnerom a uvideli ucítili(inkontinencia) čo je u tety tak spali v hoteli v meste a chodili po výletoch. U vlastnej matky bola 3x dokopy možno 1,5h. Jej partner ani len vypálenú žiarovku nevymenil, nechali starú pani v prítmí.
Tá ktorá žije v Londýne má viac detí ale chlapa pôvodom z Azie. Jeden rok chodia tak jeden rok na SVK, ale prídu na týždeň a z toho 3dno lyžovačka v Tatrách, 2dni wellness, 2dni návštevy a už ich niet. Ďalsia sesternica ktorá je vydatá za Švajčiara, údajne opatruje vážne chorého muža. Sú spolu asi 15r ale tu na.dedine.nikdy nebol. Kým teta hľadala tak chodila k nim raz za čas, ale už nevládze.
S krstnou som pochopila.kopec doktorov, bola viac krát operovaná najprv na kolená potom ml bedrové kĺby, len pár bodov chýbalo aby jej.bol priznaný opatrovateľky príspevok, bola aj pani ktorú si platila z úspor a dcéra jej posielala 100€ ale príspevok jej nebol priznaný a pani sa medzi rozviedla.
a odšťahovala, usúdila že.mne a máme predsa nemusí platiť. Mimochodom nahováram ju na domov dôchodcov ale ten lepší je dosť drahý.

autor
2. aug 2025
@jamidea

@anonym_autor chytim sa tvojej vety, ze z predaja bytu, ci domu sa do lepseho dss nedostanu. Akoze pardon, moja mama musela dat babku do dss v hladovej doline, asi spiminanej v kazdych spravach, a byt nepredavala, dss sa splaca z dochodku babky. Mama, 73rocna dochadza za nou kazde cca 2tyzdne z ba, cca 6hodin,najprv vlak do pp, potom bus spat do mestecka, kam vlaky uz davno nechodia. Cize da sa aj tak.
Najviac sa cudujrm, ze 69-78r.ludia potrebuju dss, lebo v mojom okoli zije takych vela a su sebestacni, dokonca moj oco s bratom boli min.rok v usa. Keby babka vo svojich 90r.si nezlomila stehno, ani by do dss ani nemusela. Teraz ma 98.

@jamidea sorry tak dačo si zle pochopila ale úplne zle. Mama ako najmladšia má 69 a píšem že varí aj na tety nepotrebuje DSS.
Krstná ktorej. operovali obe kolená aj bedrové kĺby ledva chodí s 2barlami sa sama ani umyť nedokáže, nevie výjsť bez pomoci ani z vlastneho domu. Teta má 30rokov problémy s chrbticou tiež ledva chodí

cacianka
2. aug 2025
@anonym_autor

Jedna furt ukazuje na druhú. Aby prišla pomáhať aj tá druhá.
Sesternica ktorá nepracuje, mala síce nehodu pred 17 rokmi, a údajne jej nepriznali invalidný dôchodok ale od vtedy nepracuje, hovorí že nemá prijem nemôže prospievať.
Tá čo aspoň raz za čas príde, raz nemohla a prosila sestru nech príde aspoň raz. Tak došla s partnerom a uvideli ucítili(inkontinencia) čo je u tety tak spali v hoteli v meste a chodili po výletoch. U vlastnej matky bola 3x dokopy možno 1,5h. Jej partner ani len vypálenú žiarovku nevymenil, nechali starú pani v prítmí.
Tá ktorá žije v Londýne má viac detí ale chlapa pôvodom z Azie. Jeden rok chodia tak jeden rok na SVK, ale prídu na týždeň a z toho 3dno lyžovačka v Tatrách, 2dni wellness, 2dni návštevy a už ich niet. Ďalsia sesternica ktorá je vydatá za Švajčiara, údajne opatruje vážne chorého muža. Sú spolu asi 15r ale tu na.dedine.nikdy nebol. Kým teta hľadala tak chodila k nim raz za čas, ale už nevládze.
S krstnou som pochopila.kopec doktorov, bola viac krát operovaná najprv na kolená potom ml bedrové kĺby, len pár bodov chýbalo aby jej.bol priznaný opatrovateľky príspevok, bola aj pani ktorú si platila z úspor a dcéra jej posielala 100€ ale príspevok jej nebol priznaný a pani sa medzi rozviedla.
a odšťahovala, usúdila že.mne a máme predsa nemusí platiť. Mimochodom nahováram ju na domov dôchodcov ale ten lepší je dosť drahý.

@anonym_autor chápem že máš dobré srdce, ale striktne sa odpútaj. Nie si matka Tereza, ani archanjel, spásy. Staraj sa o svoju rodinu, seba, deti, muža, mamu otca a už konečne utni kontakty. Ty sa zoderies, vyhoríš, privodis si choroby, hentie podarené decká ani prstom nepohnú , serú na rodičov, ale dedičstvo zhrabnu este ani rodič nevychladne. A ty ? Zdedis veľké ho...2o.
to ale nie je o peniazoch pre tvoj zisk ale pre tvoj zdravý a psychický stav.

autor
2. aug 2025

Teta ako ležiaci pacient platí viac ako taký ktorý vladže chodiť, bola som v DSS u nás v okresnom meste ešte mamou keď babka ostala ležať ale nechcem uraziť nikoho ale málo personálu stiesnene podmienky nechcem rozpisovať.
Ten lepší je drahý , ani zďaleka nemá taký dôchodok. pripnem cennik

anonym_ab92d4
2. aug 2025

autorka to si daj na tieto veci pozor.
je jasné že na pomáhanie budeš ty a na dedenie oni. nik si nespomenie že si ty pomáhala .
ak nemáš súrodencov tak ok, ale ak máš súrodencov tak si to už teraz riešte. Ja som doopatrovala otca - dožil sa vysokého veku. Nemal kto pomôcť, lebo každý súrodenec však ty si najbližšie opatri otca však tebe zostane všetko my nechcem nič. Po pohrebe prvý kričali že chcú dedičstvo po otcovi - samozrejme že v peňažnej forme.

autor
2. aug 2025
@jamidea

@jamidea koľko krát bola babka operovaná má chrbticu? koľko krát bola s kovidom v nemocnici na umelej pľúcnej ventilacii? Zo zápalom.plúc? S plúcnou embóliou? Vo Vyšných Hagoch na liečení? Mala mala infarkt poražku?

autor
2. aug 2025
@anonym_ab92d4

autorka to si daj na tieto veci pozor.
je jasné že na pomáhanie budeš ty a na dedenie oni. nik si nespomenie že si ty pomáhala .
ak nemáš súrodencov tak ok, ale ak máš súrodencov tak si to už teraz riešte. Ja som doopatrovala otca - dožil sa vysokého veku. Nemal kto pomôcť, lebo každý súrodenec však ty si najbližšie opatri otca však tebe zostane všetko my nechcem nič. Po pohrebe prvý kričali že chcú dedičstvo po otcovi - samozrejme že v peňažnej forme.

@anonym_ab92d4 veď som písala že mám brata, býva s rodičmi keď je doma pomáha im, ale robí na týždňovky.
Tu koni si ženy myslia že dedičstvo sú bohvie aké veľké Prahy. V skutočnosti moji rodičia bývajú v dome ktorý postavil dedko v r. 1950-52. Mení izolácia okná síce boli menené ale preč 30r nie za plastové. Teta býva v obecnom byte ani sesternica nič nededí, dom v ktorom býva druhá teta je po prastarých rodičoch, je bez vodovodu, bez kúpeľne , bez žumpy či kanalizácie, postavený z pieskovca a váľku. Okná a strecha tá istá ako keď ešte dedko z babkou žili. Nič asi nebolo menené od kedy dedo v r 1981 . zomrel. Sesternica vyplatila súrodencov namiesto tety keď babka zomrela.

annamalaga
3. aug 2025

Tvoje tety majú teda riadny pruser, uvedomujú si to vôbec? Jedna v obecnom byte, bez akejkoľvek pomoci a jedna v dome ako za stredoveku, opýtaj sa ich, ako chcú riešiť svoje situácie na ďalšie roky. Sesternice sa nezaujímajú asi preto, lebo nie je čo dediť, stejnak z toho nič nemajú. To v akej riti tie tety bývajú, keď ani žumpa ani kanalizácia ani vodovod? Budeš to mať náročné, ak ty nepovieš nie, tak ťa to zničí. Na dnešnú dobu ti dávam klobúk dole autorka, lebo takú osobu, ktorá sa o všetkých stará , to chce potlesk. Predpokladám, že v dedine nieje ani obchod, nedá sa ani nakúpiť.

pieksamaki
3. aug 2025
@anonym_autor

Jedna sesternice.žije v Brne, druhá Prahe, tretia Zürichu,. ďalšie na Kanaroch v Londýne a v USA. Tá čo býva najbližšie je iba o dva roky mladšia bezdetná, nepracuje.
, je v domácnosti, jej sestra míňa všetky zarobené peniaze na zájazdy. Niektoré tvrdia, že nemajú peniaze naviac, iné sa s rodičmi ani nebavia. Teta býva od našich iba 50m, ťažko ju ,, obísť,,
Mimochodom tie staré domy.v ktorých bývajú,.by sa.predali iba za smiešnu cenu čo na lepšiu DSS nestačí. Tiež si neviem predstaviť 78 ročnú pani v cudzine samú, ktorá.čaká kým večer dcéra príde domov.
Do vlaňajšieho roku som sa starala aj o svokrovcov, po dedičstvo sme chceli predať dom ani za 40k ani za 35k nebol záujemca tento rok dal muž na 30k.a samí rómovia chceli kúpiť na splátky

@anonym_autor chyba je ta ,ze si myslíš ze pomôžeš vsetkym. V prvom rade sa treba postarať o seba.....potom o najbližšiu rodinu.....tety a strýkovi.....maju svoju bližšiu rodinu.
Maju rodicia stav ,ze je potrebná opatrovateľka na par hodín? Ak áno, treba cez lekára vybaviť správy a poziadat o dané príspevky pre človeka ktory sa stará....

autor
3. aug 2025
@annamalaga

Tvoje tety majú teda riadny pruser, uvedomujú si to vôbec? Jedna v obecnom byte, bez akejkoľvek pomoci a jedna v dome ako za stredoveku, opýtaj sa ich, ako chcú riešiť svoje situácie na ďalšie roky. Sesternice sa nezaujímajú asi preto, lebo nie je čo dediť, stejnak z toho nič nemajú. To v akej riti tie tety bývajú, keď ani žumpa ani kanalizácia ani vodovod? Budeš to mať náročné, ak ty nepovieš nie, tak ťa to zničí. Na dnešnú dobu ti dávam klobúk dole autorka, lebo takú osobu, ktorá sa o všetkých stará , to chce potlesk. Predpokladám, že v dedine nieje ani obchod, nedá sa ani nakúpiť.

@annamalaga nie už dávno tu nie je obchod a v celej dedine nie je kanalizácia, ani my nemáme kanalizáciu iba žumpu. Aj u našich sa robila kúpeľňa a kopala žumpa , keď som chodila do školy.
Na vodu sme mali vždy studňu z toho sa varilo. Na pranie sa používala voda z rieky, na kúpanie sme mali jednu vaňu vonku, v zime iba lavór. Raz nám ako malým deťom chcel urobiť otec radosť, tak dal čerpadlo do studne a na koniec hadice fľašku, do ktorej navrtal dierky a mali sme sprchu sakra studenú a v horúčavách super.
Obe tety sú rozvedené, po rozvode s jediným.príjmom invalidný dôchodok aj asi iba polka, tak nemohli dovoliť iné. U nás na dedine je bežné mať vonkajšiu latrinu

autor
3. aug 2025
@pieksamaki

@anonym_autor chyba je ta ,ze si myslíš ze pomôžeš vsetkym. V prvom rade sa treba postarať o seba.....potom o najbližšiu rodinu.....tety a strýkovi.....maju svoju bližšiu rodinu.
Maju rodicia stav ,ze je potrebná opatrovateľka na par hodín? Ak áno, treba cez lekára vybaviť správy a poziadat o dané príspevky pre človeka ktory sa stará....

@pieksamaki nie, veď píšem čo všetko mama robí. Ak neuznali krstnej čo ledva chodí, a má za sebou toľko op, tak ako by dali mame? Po infarkte a.operacii srdca dostala polovičny ID iba po odvolaní

mogaa
3. aug 2025

treba sa naučiť povedať nie.....sesterniciam vysvetliť že iné je jednorazová pomoc a iné ak máš ich rodičom stále niečo nosiť...ty máš svojich rodičov a u tých je to prirodzené a máš aj svoju rodinu a svoje záujmy.....teta, ujo sú tvoja vzdialená rodina ale povinnosť pomáhať im majú ich deti nie ty.....ty stále ak ťa oslovia s pomocou povieš ano a na to sa ľahko zvykne a berie sa to ako samozrejmosť....toto je už ale využívanie a zneužívanie....

autor
3. aug 2025
@mogaa

treba sa naučiť povedať nie.....sesterniciam vysvetliť že iné je jednorazová pomoc a iné ak máš ich rodičom stále niečo nosiť...ty máš svojich rodičov a u tých je to prirodzené a máš aj svoju rodinu a svoje záujmy.....teta, ujo sú tvoja vzdialená rodina ale povinnosť pomáhať im majú ich deti nie ty.....ty stále ak ťa oslovia s pomocou povieš ano a na to sa ľahko zvykne a berie sa to ako samozrejmosť....toto je už ale využívanie a zneužívanie....

@mogaa tak .v prvom rade žiadneho uja už nemám.
V druhom rade som pár krát písala , že som sa snažila dohovoriť sesterniciam. Vysvetliť situáciu.

Keď potrebuje ísť mama alebo ja k obvodnej, či inemu dr tak nepoviem tete že ju nezoberiem.ked potrebuje ísť k tomu istému doktorovi.

annamalaga
3. aug 2025

No očividne, to je nejaká zaostala dedina, z ktorej sa bolo treba za lepším životom hrabať. Žiaľ. Tety majú koľko deti, ak dosť, sú povinne sa starať deti, nie ty. Ty si dobrá duša, očividne pracovitá a láskavá, tak ťa zneužívajú.

anonym_d90078
3. aug 2025

zomelie ta to, ked s tym nic neurobis...

autor
3. aug 2025
@anonym_d90078

zomelie ta to, ked s tym nic neurobis...

@anonym_d90078 zomelie? To už bude neskoro....
Minulý týždeň našli jedného na našej ulici mŕtveho, ležal vedľa postele na zemi, mobil v vedľa neho na zemi, bol rozvedený. Deti tiež niekde v tramtárii, iba bratranec k nemu chodil, nosil mu čo bolo treba, mohol tam ležať niekoľko dní.

tamitamitami
3. aug 2025

Musíš vedieť povedať nie. Najvyšší čas napísať ich deťom že majú doma rodičov o ktorých sa treba starať.

altaya
3. aug 2025
@anonym_autor

@mogaa tak .v prvom rade žiadneho uja už nemám.
V druhom rade som pár krát písala , že som sa snažila dohovoriť sesterniciam. Vysvetliť situáciu.

Keď potrebuje ísť mama alebo ja k obvodnej, či inemu dr tak nepoviem tete že ju nezoberiem.ked potrebuje ísť k tomu istému doktorovi.

@anonym_autor Prepáč, ale čo ty máš čo ešte dohovárať sesterniciam?? Podľa zákona sú deti povinné sa postarať o svojich rodičov. To im napíš, s tým, že ty končíš, tiež si chceš zariadiť vlastný život, nech si riešia svojich rodičov oni, eventuálne zablokuj čísla a dovidenia! Inak si na najlepšej ceste sa zblázniť z toho, to chceš?

autor
3. aug 2025
@altaya

@anonym_autor Prepáč, ale čo ty máš čo ešte dohovárať sesterniciam?? Podľa zákona sú deti povinné sa postarať o svojich rodičov. To im napíš, s tým, že ty končíš, tiež si chceš zariadiť vlastný život, nech si riešia svojich rodičov oni, eventuálne zablokuj čísla a dovidenia! Inak si na najlepšej ceste sa zblázniť z toho, to chceš?

@altaya oni neprišli ani keď som im napísala že už nemôžem chodiť, lebo som sa pošmykla na ľade a skončila v nemocnici so zlomenou rukou, vyvrtnutým členkom a s podozrením na otras mozgu.

anonym_2ddec2
3. aug 2025

@anonym_autor včera v odpovedi v čase 19:15 si písala že si jedináčik a potom v správe 22:47 už máš brata...tak teda ??

anonym_490747
3. aug 2025

Zákon o rodine rieši aj povinnosť dospelých potomkov ohľadom starostlivosti o rodičov - na tvojom mieste zájdem na obecný úrad a požiadam, aby aby inštruovali dotyčné príbuzné s citáciou príslušných paragrafov.

Taktiež by si mohla spísať mesačný prehľad úkonov s časom, ktorý si venovala pomoci príbuzným a zaslať ho sesterniciam - je možné, že tvoju starostlivosť bagatelizujú ako drobnú výpomoc, ktorá ťa nijako nezaťažuje, možno by im to trocha otvorilo oči.