Ako efektívne riešiť starostlivosť o starnúcich rodičov?
Píšem anonymne lebo všetky sesternice sú tu registrované.
Zaujíma ma ako máte doriešené starostlivosť o rodičov keď už nevládzu, hlavne tí ktorí byvate stovky km od nich prípade v zahraničí. Možno vás to ešte iba čaká ale už ste sa rozprávali na túto tému.
Moji rodičia majú 69 a72, krstný a tety 74 až 78 ja mám že tento rok 50. Žijeme v takzvanej hladovej doline,. odkiaľ každý odchádza. Všetky sesternice mám 500 a.viac km vzdialených mestách. Môj problém spočíva v tom, že čoraz menej dávam túto starostlivosť. Keby to boli iba naši tak ok ale sú tu ak tety a krstný, a nemá im kto pomôcť nákup.lieky lekári..Sesterniciam je tak jednoduché povedať, že som blízko a trvá to iba chvíľu. No keď to všetko spočitam tak minimálne jeden celý deň v týždni ide iba na nich. Oni si prídu raz dva krát v roku spravia jeden nákup a raz upracú a tým to pre nich padlo.
Snažila som sa z niekoľkých.činností ,, vyvliecť,,.ale nie vždy sa darí
PS ak ma rodina prosí o pomoc nedokážem ich odmietnuť
@anonym_autor pozri na odpoved pod mojim komentom, ako anonym_490747 píše, zájdi na ten obecný úrad.
Tak si pozri aj ty včera 19:14 už som bola na úrade.
Zrejme obec s pár obyvateľmi má iné možnosti ako mesto.
Mama bola voľakedy v zastupiteľstve, tak už vtedy bola starostka iba na čiastočný úväzok a pani sekretárka na dohodu na dva dni v týždni na pár hodín.
Ty nemáš čo komu dohovarat lebo je to zbytočné. Treba pochopiť že nechcú sa starať. A nie nikto nepríde do takej dediny z Londýna ani náhodou.
Treba sa porozprávať so starými ľuďmi že takto to ďalej nejde, nevládzeš a je najvyšší čas aby sa rozhodli ako si to predstavujú do budúcnosti a dohodli sa so svojimi deťmi.
Buď platiť terénnu službu alebo ísť do domova dôchodcov a deti nech prispejú.
Ale riešiť to musia oni nie ty.
Ty nemáš čo komu dohovarat lebo je to zbytočné. Treba pochopiť že nechcú sa starať. A nie nikto nepríde do takej dediny z Londýna ani náhodou.
Treba sa porozprávať so starými ľuďmi že takto to ďalej nejde, nevládzeš a je najvyšší čas aby sa rozhodli ako si to predstavujú do budúcnosti a dohodli sa so svojimi deťmi.
Buď platiť terénnu službu alebo ísť do domova dôchodcov a deti nech prispejú.
Ale riešiť to musia oni nie ty.
@bosorkabb veď som písala že sme sa o tom rozprávali, ale ona nemá na to dôchodok. Ako by si prinútila prispieť svoje dieťa ktoré 15 rokov nepracuje ? A tvrdí že nemá žiadne peniaze atd
Autorka. To sú jej deti, oni im musia prispievať, čo je to za obec? Povedz ak nechceš nemusíš, ale na obecnom úrade musia dať vediet deťom, že sa treba starať. Čo ty za to môžeš, že sa oni nepripravili na starobu.
Obec cez projekty môže žiadať o dotáciu na terénneho pracovníka, určite je tam kopec starších ľudí. Je to hradené cez európske projekty, treba sledovať výzvy. Na obecnom úrade ťa nemajú čo odbiť, ale spoločne hľadať riešenia.
@bosorkabb veď som písala že sme sa o tom rozprávali, ale ona nemá na to dôchodok. Ako by si prinútila prispieť svoje dieťa ktoré 15 rokov nepracuje ? A tvrdí že nemá žiadne peniaze atd
@anonym_autor ver tomu že ak by si sa odsťahovala, tak by to nejako poriešiť museli. A určite by sa to dalo. Nie si nenahraditelna. Nedá sa Ti odísť niekam na určitý čas, že by sa zatiaľ zaradili bez Teba.
A ma viac deti, nech sa skladajú tie, čo sú preč. Odíďte na 2 roky preč ako tu píšu a máte pokoj.
@anonym_autor ver tomu že ak by si sa odsťahovala, tak by to nejako poriešiť museli. A určite by sa to dalo. Nie si nenahraditelna. Nedá sa Ti odísť niekam na určitý čas, že by sa zatiaľ zaradili bez Teba.
@1andrea111 má iba tú jednu.dcéru.
Mala som úraz ležala.som v nemocnici, dlho som mala sádru, na nohu som nevedela stúpiť. Popri práci každý deň rehabko aby som lebo som s pravou rukou nevedela nič uchopiť. Si myslíš že prišla? Ešte si ma blokla že sa jej vyhražam.
Ešte raz. Teba nemá čo trápiť ako si to jej dcéra zariadi. Na to sú pracovníci a súdy.
Obec má svojho sociálneho pracovníka a ak nemá má ho UPSVaR pod ktorý obec spadá. Existuje aj VÚC ktorý riešia odkazanost. Lenže to nie ty ale daná osoba musí chcieť.
A pochop už konečne že nikto nepríde z Prahy, Londýna či Zurichu ak nechce. A teda evidentne nechce. Sa diviš že ťa blokli?
Sama si sa rozhodla ze budeš suplovať ich rodinu, obec, štát.
Treba tomu človeku ktorému pomahas jasne a stručne povedať že to už robiť nebudeš.
Ešte raz. Teba nemá čo trápiť ako si to jej dcéra zariadi. Na to sú pracovníci a súdy.
Obec má svojho sociálneho pracovníka a ak nemá má ho UPSVaR pod ktorý obec spadá. Existuje aj VÚC ktorý riešia odkazanost. Lenže to nie ty ale daná osoba musí chcieť.
A pochop už konečne že nikto nepríde z Prahy, Londýna či Zurichu ak nechce. A teda evidentne nechce. Sa diviš že ťa blokli?
Sama si sa rozhodla ze budeš suplovať ich rodinu, obec, štát.
Treba tomu človeku ktorému pomahas jasne a stručne povedať že to už robiť nebudeš.
@bosorkabb má ešte raz napísať čo povedala pani na úrade. My si máme nájsť sami opatrovateľku. Niečo ide cez projekt podľa.toho aký projekt bude niečo sa.doplaca. Ale tie projekty.nie sú stále a netrvajú večne. Dala som si tú námahu vtedy a zisťovala podrobnosti. Potom ešte kopec papierovačiek a ďalej nejdem písať.
Ako si má imobilná stará pani hľadať.opatrovatelku?
@bosorkabb má ešte raz napísať čo povedala pani na úrade. My si máme nájsť sami opatrovateľku. Niečo ide cez projekt podľa.toho aký projekt bude niečo sa.doplaca. Ale tie projekty.nie sú stále a netrvajú večne. Dala som si tú námahu vtedy a zisťovala podrobnosti. Potom ešte kopec papierovačiek a ďalej nejdem písať.
Ako si má imobilná stará pani hľadať.opatrovatelku?
@anonym_autor ja viem ako to funguje. Aj kto čo má na starosti a písala som ti ktoré úrady majú sociálneho pracovníka. Ak je imobilna má si podať písomne žiadosť o odkazanost a na základe toho jej VÚC bude prispievať napríklad na DSS, zvyšok ide z jej dôchodku + rodina to si už rieši príslušný DSS a jej sociálny pracovník.
A ide to pretože som to riešila. Tlačivá sú aj na internete.
@anonym_autor ja viem ako to funguje. Aj kto čo má na starosti a písala som ti ktoré úrady majú sociálneho pracovníka. Ak je imobilna má si podať písomne žiadosť o odkazanost a na základe toho jej VÚC bude prispievať napríklad na DSS, zvyšok ide z jej dôchodku + rodina to si už rieši príslušný DSS a jej sociálny pracovník.
A ide to pretože som to riešila. Tlačivá sú aj na internete.
@bosorkabb ja som opatrovateľsky príspevok tiež vybavovala vlani, aj pani na opatrovanie sme mali ale, nebol jej ten príspevok prizaný, mala málo bodov.
Bola by som rada ak by šla do DSS ale má nízky dôchodok ale vzhľadom k jej cukrovke imobilite jej dôchodok nestačí a jej jediná dcéra 15rokov ani prstom nepohla nie je ochotná prispievať na dss. Majetok ktorý by predala nemá.
Druhá, je úplne iný prípad, je ochotná.ísť do zariadenia ale až sa jej stav zhorší.
Oni nemajú čo chodiť keď majú životy inde. Oni si rodičov majú zobrať k sebe alebo vybaviť a platiť zariadenie.
@bosorkabb ja som opatrovateľsky príspevok tiež vybavovala vlani, aj pani na opatrovanie sme mali ale, nebol jej ten príspevok prizaný, mala málo bodov.
Bola by som rada ak by šla do DSS ale má nízky dôchodok ale vzhľadom k jej cukrovke imobilite jej dôchodok nestačí a jej jediná dcéra 15rokov ani prstom nepohla nie je ochotná prispievať na dss. Majetok ktorý by predala nemá.
Druhá, je úplne iný prípad, je ochotná.ísť do zariadenia ale až sa jej stav zhorší.
@anonym_autor ja nepíšem o opatrovatelskom príspevku. Ale o odkázanosti na sociálnu službu.
To či jej dcéra bude alebo nebude prispievať rieši sociálny pracovník.
Mám obe sesternice v Londýne, majú tam svoje rodiny a žijú tam roky. Nie neprídu opatrovať rodičov do zapadakova. Každý to vie aj ich rodičia. Ani ja nepôjdem. Mama sa presťahovala do rovnakého mesta ako ja.
Nemôžeš očakávať že sa ľudia zbalia nechajú tam svoje deti, prácu, zázemie a odídu do hladovej doliny. Takto to nefunguje.
Oni nemajú čo chodiť keď majú životy inde. Oni si rodičov majú zobrať k sebe alebo vybaviť a platiť zariadenie.
@sweaaa nikde nepíšem aby sa sem presťahovali, ale raz dva krát za rok by mohli prísť pomocť. Čítala si čo píšem? Sesternica nie je ochotná zobrať si k sebe matku do ČR ani za ňu zaplatiť čo i len jednu korunu
@anonym_autor ja nepíšem o opatrovatelskom príspevku. Ale o odkázanosti na sociálnu službu.
To či jej dcéra bude alebo nebude prispievať rieši sociálny pracovník.
Mám obe sesternice v Londýne, majú tam svoje rodiny a žijú tam roky. Nie neprídu opatrovať rodičov do zapadakova. Každý to vie aj ich rodičia. Ani ja nepôjdem. Mama sa presťahovala do rovnakého mesta ako ja.
Nemôžeš očakávať že sa ľudia zbalia nechajú tam svoje deti, prácu, zázemie a odídu do hladovej doliny. Takto to nefunguje.
@bosorkabb píšem asi desiati krát sesternica nemá žiadnu prácu už 15 rokov nepracuje a nemá ani žiadne deti.
Autorka, čítala som celú diskusiu, musíš byť tvrdšia, Bohu,žiaľ, zobrala si si na plecia to co nebola tvoja starosť a všetci zodpovední to privítali. Jasne ze nebudú uberať zo svojho komfortu jed nemusia, píšeš ze neprinutia svoje deti prispievať, ale teba, aj ked to nie je tvoja povinnosť ani starosť, prinútia pomáhať im lebo je to "len" nákup, skočiť pre lieky, trochu upratať a bla bla bla. Prečo? Lebo vedia ze urobíš. Musíš nastaviť hranice, nedoprosovat sa, oznámiť, že už to nemôžeš robiť a hlavne nevysvetlovat a neobhajovat sa, lebo ta ukecaju, vzbudia v tebe pocit viny a znovu budeš tam kde si. Padnes na hubu, oni to potom so svojimi rodičmi nejako zariadia a tvoji rodičia a ty budete v prdeli.
ty si už taká namotaná na tých seniorov, že mi po všetkých tých tvojich príspevkoch a reakciách na rady a odporúčania v tejto diskusii, pripadáš že máš niečo ako závislosť či Štokholmský syndróm. Vlastné deti tých seniorov na svojich rodičov kašlú, neberú do úvahy ich stav a potreby, neberú do úvahy tvoje informácie a žiadosti, tak sakra sa postav sama za seba a nerob to čo odmietajú ich deti. Ja viem že ti svedomie a srdce nedá, lenže čo tým obetovaním a pomocou dosiahneš ? Vyhoríš, zničíš seba a potom kto pomôže tvojim rodičom, tebe ? Charita z Londýna ?! Kašli na sesternice či aká je to rodina, je to na ich svedomí a zodpovednosti ako sa darí /nedarí ich rodičom. Baby ti tu dobre radia, ale ty všetko neguješ, nič sa nedá, nič nejde, tak potom prečo sem píšeš keď všetko zamietaš ? Nikto z nás nerobí zázraky, ani ti zázraky neporadí. O tie zázraky sa musí postarať ich rodina, nie ty. Kľudne aj súdnou cestou. Úplne vážne napíš na všetky tie úrady ako ti poradili, UPSVAR, VÚC, obec okres, všade oznám aký je stav tých ľudí, aký nezáujem zo strany rodiny, hoci aj trestné oznámenie za zanedbanie povinnej výživy -áno aj toto ide, a neexistuje aby sa ľady nepohli. Diagnózy sú dosť závažné, stupeň odkázanosti vysoký, tak šanca na doplatenie k dôchodku aby mohli byť v zariadení, je veľmi vysoká. A keby - nemám problém zavolať aj médiá... Viem o čom hovorím, v rodine sa riešil podobný problém. Jeden člen rodiny náhodne objavil stav v jednom "súkromnom zariadení", kde ľudia mali iba posteľ a stoličku na veci, hladovali, ležiacich obsierali muchy, trochu vládny a chodiaci chodili po dedine a žobrali ! , okolie si myslelo že psychicky chorí utiekli, ale realita bola iná. človek čo to objavil, bol tak zhrozený, že ked vyšiel na ulicu, vracal ako alík. Polícia, okres, VÚC,aj ministerstvá boli odrazu v pozore, majiteľka zbohatla lebo jej seniori záhadne prepísali majetky, ale alkoholička skončila v base. a nadlho. Pointa - seniorov umiestnili do zariadení okolo, dalo sa to riešiť , aj ked ich dôchodky boli minimálne (preto aj sa dostali do toho "súkromného").
Súd môže aj nariadiť deťom platiť výživné na rodičov, ale to je už ich starosť , súdu a detí ako sa to zariadi. Môže im doplácať štát, ale to už nemusí byť tvoja starosť, pochop to, lebo veľmi rýchlo speješ k horšiemu stavu ako tí starúšikovia a tak nepomôžeš ani im ani sebe.
Ale rob ako chceš, je to len a len v tvojich rukách. Ty nie si ombudsman, nie si prezident seniorov, nie si dalajláma ani Matka Tereza, ani minister sociálnych vecí.....
@anonym_autor ale to nie je podstatné či deti, prácu má alebo nie. Keď raz niekto žije vo veľkomeste nepríde do hladovej doliny.
@bosorkabb tak po stí krát to napíšem a potom sa odhlásim.
Nikto, ani moja teta, nechce od sesternice aby sem prišla bývať!!!
Ale raz dvakrát v roku by mohla prísť pozrieť matku a v rámci toho jej pomôcť napr upratať, umyť okná, zobrať ju k lekárovi, to je fakt jedno, jeden deň z 365 pre svoju matku ktorá ju porodila a vychovala, aby mala ako tak dôstojné podmienky na život.
Lenže panička tají chudobných príbuzných. Možno sa za to aj hanbí (ja neviem)za to v akých pomeroch žije jej matka, ale ani prstom nepohne aby to nejakým spôsobom zlepšila. A teraz citujem ju,, nám tento životný štýl vyhovuje,,. Akože aj mne by vyhovoval keby som nemusela doma ani prstom pohnúť a niekto ma živil. Bral niekoľko krát ročne na dovolenky, lyžovačky ,poznávačky, a aby som sa ani náhodou doma nenudila, tak by mi zacvakal ďalšie dovolenky s kamoškami.
Keby si v tom veľkomesta našla brigádu aspoň na pár hodín,( nie je to nemožné však?) a prispela by matke 100-200€ tak by tete hneď ináč obracalo.
"Jedna sesternica býva v Brne, druhá v Prahe, tretia v Zurichu, ďalšie na Kanároch, v Londýne a USA". Pomoc požadujú tri osoby , ktoré spolu majú 6 dcér mimo Slovenska a žiadna z nich nie je ochotná vypomáhať osobne ani finančne - správne som pochopila? Všetky sú v zlej finančnej situácii ako sesternica v Brne?
Problém je aj v tom, že im opatrovateľský príspevok nebol priznaný (všetci traja oň požiadali?) - tak dcéry zrejme zdrav. stav rodičov nepokladajú za tak závažný, žeby sa osobne museli angažovať. /A asi preto sa neangažuje ani obecný úrad., nemajú schválenú odkázanosť na službu./
Asi ti iné nezostáva, len poslať dcéram podrobný mesačný výpis úkonov u tiet a krstného /ideálne podpísaný ich rodičom, ako verifikácia/ s oznámením, že si túto nadprácu viac nemôžeš dovoliť vykonávať a upozorniť ich, že za tri mesiace s pomáhaním končíš, akákoľvek ďalšia pomoc bude výlučne v ich kompetencii. Samozrejme to vopred oznám aj tetám a krstnému, aj keď zrejme rodinná súdržnosť ti nedovolí nechať ich úplne v úzkych.
no vsak ked ich je tolko, mozes to mat ako zarobkovu cinnost a nech ti deti za to aspon platia... sestretnice biedu asi netru, nech sa poskladaju a zamestnaju na to cloveka.
Popravde isla by som na to stylom : raz za mesiac pojdem pre lieky do lekarne, raz za tyzden urobim nakup. Bodka. Koniec. Upratat nech si upracu sami, pokym niekto nie je imobilny, dokaze zakaldne veci si spravit a velke upratovanie netreba kazdy mesiac. Ak je niekto imobilny, nedokaze si spravit veci, potrbeuje si normlane vybavit opatrovanie a to riesit cez obec.. povedali ti, maju si vybavit, tak obetuj cas a s nimi to vybav. A mas pokoj.
dalsia vec, ak su ufrflani a vadi im vsetko = ako prepacte, ja nie som povinna to robit = nepaci sa vam, sup si nakupit. Prechadzka nezabije ani 80tnikov, prave naopak, pohybom sa drzia fit. Torhcu zacni na seba mysliet tiez, o teba sa bude kto starat?
Popravde neriesila som co bude s ludmi okolo mna, ked budu starsi.. mame 70nikov a su to aj ked s nejakymi liekmi, aktivni ludia, ktori si vybavia a urobia. Sadnu na bus, vlak a idu. Predtym pribuzni s vaznejsimi chorobami a starsi (90+) mali nromalne navstevy, jeden zbehol 2x do tyznda s niecim ak bolo treba kupit, skontrolovat, pripadne odviezt k lekarovi = a deti volali a kontorlovali na dialku, kedze tiez byvali daleko. Okrem obrovskych upratovani, tiez zvladali beznu udrzbu.
Nerozumieš že nechce prísť a upratať ani 2x ročne? Proste nechce a môžeš tu písať aj 1000x že chceš či teta chce.
A načo má prísť niekto 2x ročne vlastne? Čo to pomôže s opaterou?
Postup ako máš alebo teta postupovať si dostala dosť.
Tvoj problém nie sú iný ale sama si to robíš. Nič nejde, nič sa nedá si jediná na svete ktorá to vie čo a kto má robiť.
Začni riešiť seba, menej rieš ostatných.
Nerozumieš že nechce prísť a upratať ani 2x ročne? Proste nechce a môžeš tu písať aj 1000x že chceš či teta chce.
A načo má prísť niekto 2x ročne vlastne? Čo to pomôže s opaterou?
Postup ako máš alebo teta postupovať si dostala dosť.
Tvoj problém nie sú iný ale sama si to robíš. Nič nejde, nič sa nedá si jediná na svete ktorá to vie čo a kto má robiť.
Začni riešiť seba, menej rieš ostatných.
@bosorkabb presne, čo pomôže človeku -seniorovi, kde dieťa príde 2x za rok na napr. 5 dní ? Nič, možno umyje okná, poriadne vygruntuje dom, raz odvezie k lekárovi a čo tých ostatných 50 týždňov v roku ? Nechcú - neprídu, nezaplatia. Je im u riti, v akom stave ich rodič žije, tak prečo by sa mal trápiť niekto iný (autorka). Ja ju aj chápem, že jej to nedá a pomôže, ale dokedy a ako to bude zvládať, ked už teraz je vyčerpaná, alebo bola po úraze ?
@bosorkabb tak po stí krát to napíšem a potom sa odhlásim.
Nikto, ani moja teta, nechce od sesternice aby sem prišla bývať!!!
Ale raz dvakrát v roku by mohla prísť pozrieť matku a v rámci toho jej pomôcť napr upratať, umyť okná, zobrať ju k lekárovi, to je fakt jedno, jeden deň z 365 pre svoju matku ktorá ju porodila a vychovala, aby mala ako tak dôstojné podmienky na život.
Lenže panička tají chudobných príbuzných. Možno sa za to aj hanbí (ja neviem)za to v akých pomeroch žije jej matka, ale ani prstom nepohne aby to nejakým spôsobom zlepšila. A teraz citujem ju,, nám tento životný štýl vyhovuje,,. Akože aj mne by vyhovoval keby som nemusela doma ani prstom pohnúť a niekto ma živil. Bral niekoľko krát ročne na dovolenky, lyžovačky ,poznávačky, a aby som sa ani náhodou doma nenudila, tak by mi zacvakal ďalšie dovolenky s kamoškami.
Keby si v tom veľkomesta našla brigádu aspoň na pár hodín,( nie je to nemožné však?) a prispela by matke 100-200€ tak by tete hneď ináč obracalo.
@anonym_autor co z toho, ze sem napises, ze 2x do roka by mohla prist upratat? My ti uzname, ano mohla, ale serie ma matku, my netusime preco.
Nevypisuj tym zahranicnym pribuznym. Pomahaj ako uznas za vhodne, zvysok nech ti tetky doriesia same, nie su bez potomkov.
A hlavne sa nepretrhni, mozes na to doplatit.
@bosorkabb presne, čo pomôže človeku -seniorovi, kde dieťa príde 2x za rok na napr. 5 dní ? Nič, možno umyje okná, poriadne vygruntuje dom, raz odvezie k lekárovi a čo tých ostatných 50 týždňov v roku ? Nechcú - neprídu, nezaplatia. Je im u riti, v akom stave ich rodič žije, tak prečo by sa mal trápiť niekto iný (autorka). Ja ju aj chápem, že jej to nedá a pomôže, ale dokedy a ako to bude zvládať, ked už teraz je vyčerpaná, alebo bola po úraze ?
@cacianka ani to neurobí. Lebo veď návšteva.
Toto si majú vyriešiť starší ľudia so svojimi deťmi. A úprimne ak niekto nechce tak zbytočne mu nejaká teta bude písať, volať. Dotyčný si ju zablokuje pretože ju nechce počúvať.
Autorka, ja nerozumiem fakt čo vlastne chceš. Toto sa nedá, hento sa nedá a vlastne nechceš aby sem sesternice prišli bývať alebo aby si zobrali rodičov k sebe či vybavili DSs. Ty vlastne chceš aby prišli 2x do roka upratať? 🙈 načo? 🙈 vypytaj od každej po 50€ každého pól roka a zavolaj nejaku pani čo 2x ročne umyje okna a urobí generálny poriadok. Problém vyriešený…
@sweaaa nikde nepíšem aby sa sem presťahovali, ale raz dva krát za rok by mohli prísť pomocť. Čítala si čo píšem? Sesternica nie je ochotná zobrať si k sebe matku do ČR ani za ňu zaplatiť čo i len jednu korunu
@anonym_autor Asi si ma zle pochopila, toto nebol útok na teba. Nikto nemá povinnosť chodiť niekam na návštevy a 2x do roka nikomu nepomôže. Všetci normálni ľudia si rodičov berú k sebe alebo platia zariadenie. Nepoznám nikoho, kto by sa o rodičov nepostaral. Ty to nerob, zblázniš sa z toho.

@altaya oni neprišli ani keď som im napísala že už nemôžem chodiť, lebo som sa pošmykla na ľade a skončila v nemocnici so zlomenou rukou, vyvrtnutým členkom a s podozrením na otras mozgu.
@anonym_autor pozri na odpoved pod mojim komentom, ako anonym_490747 píše, zájdi na ten obecný úrad.